Apple-pomo vihjaa: iPhonen verkkopalveluita saatetaan julkaista Androidillekin

5
Manu Pitkänen

Apple-pomo vihjaa: iPhonen verkkopalveluita saatetaan julkaista Androidillekin
Applen toimitusjohtaja Tim Cook paljasti yhtiön työntekijöille järjestetyssä Town Hall -tilaisuudessa, että Apple Music -suoratoistopalvelun Android-sovelluksella testataan parhaillaan olisiko Applen muilla verkkopalveluilla kysyntää myös "aidan toisella puolella".

Käytännössä Apple siis testaa Apple Music -sovelluksen suosion avulla, että kannattaisiko muistakin yhtiön tarjoamista verkkopalveluista julkaista Android-sovellukset. Potentiaalisia Androidille julkaistavia palveluita voisivat olla esimerkiksi iTunesin musiikki-, kirja- ja videoverkkokaupat. Applen karttasovelluskin voisi hyötyä laajemmasta käyttäjäkunnasta.

Apple on pitänyt verkkopalvelunsa visusti vain oman ekosysteeminsä piirissä, vaikka onhan esimerkiksi iTunes-palvelukin ollut saatavilla Windowsillekin. Rajoittamalla palveluiden saatavuutta iOS- ja OS X-laitteisiin, Apple on yrittänyt tehdä ekosysteemistä irtaantumisesta mahdollisimman epähaluttavaa. Palveluiden saatavuuden laajentaminen voi olla merkki siitä, että Apple haluaa nähdä yksittäiset palvelut itsenäisinä tulonlähteinä ja että iPhone pärjää esimerkiksi Android-puhelimia vastaan ilman eksklusiivisia palveluitakin.

Parhaat kännykkätarjoukset

Nokia XR20 – hinta laskenut -40%

Nokia XR20
174 € Kärkkäinen
350 € Proshop
365 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 289 €

Oppo A16 – hinta laskenut -39%

Oppo A16
79 € DNA
229 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Nokia G10 – hinta laskenut -30%

Nokia G10
106 € Hobby Hall
149 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 151 €

Samsung Galaxy S21 5G – hinta laskenut -29%

Kommentit (5)

Jonahan
Jonahan

1

Ihan hyvä, että Applella on suunnitelmia, mutta kirjojen ja videoiden osalta markkina lienee ainakin USA:ssa Amazonin ansiosta aika tiukasti kilpailtu. Eikä Google Mapsia vastaan liene riittävän suurta kilpailuvalttia näköpiirissä, laatu on parantunut alkuvaiheesta huomattavasti, mutta kännykän mukana tulevan ratkaisun kanssa kilpailuun ei riitä edes se, että olisit yhtä hyvä, pitää olla huomattavasti parempi.

Applen etuna on monessa tapauksessa (ei kaikissa) ollut se, että on saatu tehtyä parempi softa, kun on voitu tehdä se yhdelle alustalle miettimättä multiplattasoftan tekemistä, josta helposti seuraa kompromisseja. Applen ehkä heikon softa on iTunes (Macilla, oletettavasti Windowsissa vieläkin huonopi, iOS:lla sen osaset paljon paljon parempia). Syitä on varmasti monia, mutta useamman alustan tukeminen ei varmasti ole auttanut muutoksen tahtia. Toki ikivanha codebase ja miljoonan aivan erillisen ominaisuuden tunkeminen samaan softaan ovat myös suuri osa ongelmaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
merkitys123 (vahvistamaton)

2

Eiköhän keskeisin syy Applella ole se, että ovat itsekin havainneet tulevaisuuden olevan pilvipalveluissa. Puhelinkohtaiset sovellukset häviävät jossain vaiheessa, kun normaali nettisivu tarjoaa yhtä hyvän käytettävyyden.

Vastaa
pentsu
pentsu

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti merkitys123:

Puhelinkohtaiset sovellukset häviävät jossain vaiheessa, kun normaali nettisivu tarjoaa yhtä hyvän käytettävyyden.

Toistaiseksi ainakin tuollainen vaikuttaa kovinkin järjettömältä. Se nettiyhteys kun ei välttämättä aina ole käytettävissä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
merkitys123 (vahvistamaton)

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti merkitys123:

Puhelinkohtaiset sovellukset häviävät jossain vaiheessa, kun normaali nettisivu tarjoaa yhtä hyvän käytettävyyden.

Toistaiseksi ainakin tuollainen vaikuttaa kovinkin järjettömältä. Se nettiyhteys kun ei välttämättä aina ole käytettävissä.

Apple haluaa hyvissä ajoin varmistaa, että sillä on hyvät ja suositut palvelut. Google ja Microsoft on jo paljon asiassa edellä Applea. Jos alkaa vasta sitten reagoimaan, kun paskat on jo housuissa, niin ei sitä ihan yhtäkkiä kehitetä laadukkaita web-pohjaisia ekosysteemeitä.

Google Driveen liittyviä toimistosovelluksia voi myös käyttää offline-tilassa.

En usko, että erilliset sovellukset ihan yhtäkkiä mihinkään ovat häviämässäkään, mutta ne sovellukset tehdään html5:llä ja silloin kaikki sovellukset ovat saatavilla kaikilla laitteilla myös offline-tilassa. Apple haluaa varmistaa, että sen sovellukset ovat kärkikahinoissa mukana. Ei ole kauheasti järkeä maksaa iPhonesta premium-hintaa, jos samat sovellukset on käytettävissä muilla laitteilla.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti merkitys123:


Apple haluaa hyvissä ajoin varmistaa, että sillä on hyvät ja suositut palvelut. Google ja Microsoft on jo paljon asiassa edellä Applea. Jos alkaa vasta sitten reagoimaan, kun paskat on jo housuissa, niin ei sitä ihan yhtäkkiä kehitetä laadukkaita web-pohjaisia ekosysteemeitä.

Verkkopalvelut ja web-pohjaiset palvelut ovat kaksi eri asiaa.

Lainaus:


En usko, että erilliset sovellukset ihan yhtäkkiä mihinkään ovat häviämässäkään, mutta ne sovellukset tehdään html5:llä

Osa kyllä, ja varmasti ajan myötä yhä enemmän, mutta tällä hetkellä HTML5-appit tunnistaa jo kaukaa, ei toimi yhtä sulavasti. Ja sama pätee desktop appeihin, parhaat ovat edelleen natiiveja vaikka kustannustekijät ovat puolustaneet html-ratkaisuja jo pitkään.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.