Piiripomo väittää: Ensi vuonna mobiililaitteet yhtä nopeita kuin konsolit

1
Manu Pitkänen

Piiripomo väittää: Ensi vuonna mobiililaitteet yhtä nopeita kuin konsolit
Mobiililaitteisiin suunnattua suoritinarkkitehtuuria kehittävän ARM:n ekosysteemijohtaja Nizar Romdanin mukaan kaikkein nopeimmat mobiililaitteet voivat vastata suorituskyvyltään Xbox One- ja PlayStation 4 -pelikonsoleita jo ensi vuonna.

ARM:n väitteen taustalla on eri laitetyypeissä käytettävien grafiikkaohjaimien vertaaminen liukulukuoperaatioiden suoritusnopeudella (GFLOPS). Esimerkiksi Xbox One tapauksessa nopeudeksi on ilmoitettu 1,31 TFLOPS, kun se PlayStation 4:n kohdalla on 1,84 TFLOPS.

Liukulukulaskentatehosta puhuttaessa unohtuu usein mainita mistä laskentatarkkuudesta on kyse. Tästä syystä erilaisia lukuja tulee helposti vertailleeksi keskenään. Esimerkiksi Nvidian Tegra X1:n suorituskyvyksi mainittiin jo vuosi sitten 1,0 TFLOPSia, mutta kyseinen luku ilmaisee suorituskykyä puolitarkkuudella (FP16), eikä ole siksi suoraan verrattavissa edellä mainittujen konsoleiden lukemiin (FP32).ARM-pomo näyttääkin tulkinneen virheellisesti eri lukuja keskenään. Uusimmat mobiiligrafiikkaohjaimet kyllä yltävät jo noin TFLOPSin lukemiin, mutta vain puolitarkkuudella. Saavuttaakseen pelikonsoleiden suorituskykytason, pitäisi vastaaviin lukuihin päästä kaksinkertaisella tarkkuudella (FP32). Vaihtoehtoisesti Romdani tietää enemmän kulisseissa tapahtuvista kehitysaskeleista ja mobiiligrafiikkaohjaimet tulevat tekemään suorituskykyloikan ensi vuonna.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
136 € Bigbox
143 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -33%

Motorola Razr 40 Ultra
783 € CDON
1170 € Dustin Home
1179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 1160 €

Honor Magic5 Lite – hinta laskenut -30%

Honor Magic5 Lite
119 € Power
139 € DNA
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Realme C30 – hinta laskenut -22%

Realme C30
78 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Kommentit (1)

wipe2000
wipe2000

1

Pari pikakomementtia:

- Esim. viime vuoden Mali-T880:n tai Adreno 430 nyt eivät vielä ole lähelläkään uhkaamaan PS4/XBOX1:stä 300-400 FLOPSin (Fp32) tehoillaan. Aika iso loikka saa vielä tulla. Mutta onhan se mahdollista, että teho vuodessa nelinkertaistuu. Vaikea kuitenkin uskoa, ettei se näkyisi ikävästi lämmöissä ja akunkestossa.

- Vaikka grafiikkateho pelikoneissa tuleekin käytännössä GPU:sta (luokkaa tuhansia GLOPSeja), ei pelaamisessa silti voi ylenkatsoa CPU:nkaan tehoja; fysiikkamallinnus, törmäys- yms. laskenta ja kontrolli tulee kuitenkin sieltä. Kun uusimpien noiden konsoleiden prossuissa puhutaan sadan GFLOPSin suuruusluokasta, ARMeissa korkeintaan kymmenten.

- Mobiiliprossuissa alkaa myös olla jo 64-bittisiä eli on vielä FP64 sotkemassa lukujen vertailua. FP64 voi olla 1/2...1/32 osa FP32:sta, joka taas on joku murto-osa FP16:sta. Mikä sitten onkaan se oikea luku, jota pitäisi verrata, riippuu sovelluksesta.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.