Kumpi kannattaa ostaa, HTC 10 vai Galaxy S7?

2
Manu Pitkänen

Kumpi kannattaa ostaa, HTC 10 vai Galaxy S7?
Android-merkkien tämän vuoden lippulaivamallisto alkaa olla kattavasti selvillä, kun HTC ja Huawei saivat viimeisinä isoina merkkeinä omat puhelimensa julkistettua. Puhelimen vaihtajalla onkin nyt edessä miettimisen paikka, että mikä uusista puhelimista kannattaisi ostaa.

Jo useamman vuoden ajan trendinä on ollut high-end-puhelimien tasapäistyminen eli puhelimet muistuttavat merkistä riippumatta todella paljon toisiaan. Erojakin puhelimien väliltä löytyy, kun viitsii paneutua teknisiin tietoihin lähemmin. Tämä näkyy esimerkiksi HTC 10:n ja Samsungin Galaxy S7:n välillä: molemmissa on reilun viiden tuuman QHD-näyttö, 12 megapikselin kamera, reilusti keskusmuistia, muistikorttipaikka ja 3000 milliampeeritunnin akku.

Puhelimet eroavat kuitenkin esimerkiksi järjestelmäpiirivalintojen suhteen. Suomessa Galaxy S7:stä on myynnissä vain Exynos 8890:llä varustettu malli, vaikka maailmalta löytyy myös Snapdragon 820:llä varustettu versio. HTC 10:ssä käytetään sen sijaan Snapdragon 820:tä. Testien perusteella Snapdragon 820 näyttäisi olevan vauhdikkaampi suoritin laskentatehtävissä, jotka rasittavat vain yhtä ydintä. Rinnakkaislaskennassa Exynos 8890 on vuorostaan nopeampi. Tämä on varsin luonnollinen lopputulos, sillä Snapdragon 820:ssä on neljä ydintä ja Exynos 8890:ssä on yhteensä kahdeksan ydintä.Kameroiden suhteen puhelimet eroavat kuitenkin vielä enemmän toisistaan, vaikka kennoista löytyvien pikseleiden määrä onkin puhelimissa samaa suurusluokkaa. Aukkokoko on Galaxy S7:ssä suurempi (f/1,7 vs f/1,8), mutta HTC 10:ssä on toisaalta isommat pikselit kuin Galaxy S7:ssä. Optinen kuvanvakain löytyy molemmista puhelimista, mutta HTC on päätynyt lisäämän sen myös etukameraan. Keskeisin ero puhelimien pääkameroiden välillä lienee tarkennustekniikka. Galaxy S7:ssä käytetään uutta Dual Pixel -tekniikkaa, jossa kaikki kennon pikselit tarkentavat kohteeseen. HTC 10:ssä käytetään taas aktiivista laser-tarkennusta. Kuvanlaadussa puhelimet ovat DxOMarkin testien perusteella tasavahvat.

Galaxy S7:n selvin etu HTC 10:een nähden on IP68-sertifikaatin takaama vedenkestävyys. Toinen etu tulee hinnasta: HTC 10 maksaa 50 euroa enemmän kuin Galaxy S7.

HTC 10:n eroaa Galaxy S7:stä äänentoiston osalta: HTC 10 tukee 24-bittisten Hi-Res-äänitiedostojen kuuntelua, mutta sen lisäksi videoiden ääniraita on mahdollista tallentaa 24-bittisessä muodossa (stereona). Eroavatko 24-bittiset äänitiedostot sitten mitenkään oleellisesti normaaleista musiikkitiedostoista? Monien mielestä 24-bittisiin tiedostoihin tallentuu vain paljon turhaa informaatiota, jota loppukäyttäjä ei todellisuudessa huomaa epätarkempiin äänitiedostoihin verrattuna. Lisäksi mobiilissa musiikinkuuntelun ympäristö voi vaihdella hyvinkin paljon, joten ympäristöstä kuuluvat äänet voivat lopulta peittää pienimmätkin nyanssit alleen.

Puhelimet eroavat liitännänkin osalta toisistaan. Siinä missä Galaxy S7:ssä on pysytelty vanhassa microUSB-portissa, on HTC siirtynyt 10:ssä modernimpaan USB-C:hen.

 • Vertailussa
 • HTC 10
 • Samsung Galaxy S7
 • Mitat
 • 145,9 x 71,9 x 9,0 mm mm
 • 142,4 x 69,6 x 7,7 mm
 • Paino
 • 161 g
 • 152 g
 • Runko
 • Metallia
 • Metallia ja lasia
 • Käyttöjärjestelmä
 • Android 6.0
 • Android 6.0
 • Näyttö
 • 5,2", 2560 x 1440 pikseliä, Super LCD 5
 • 5,1", 2560 x 1440 pikseliä, AMOLED
 • Suoritin
 • Qualcomm Snapdragon 820
 • Samsung Exynos 8890
 • RAM
 • 3-4 GB
 • 4 GB
 • Tallennustila
 • 32 / 64 GB + microSD
 • 32 GB + microSD
 • Kamera
 • 12 MP, OIS, lasertarkennus, f/1,8 (takana) ja 5 MP (edessä)
 • 12 MP, OIS, Dual Pixel, f/1,7 (takana) ja 5 MP (edessä)
 • Sormenjälkilukija
 • On
 • On
 • Vedenkestävä
 • Ei
 • On (IP68)
 • Akku
 • 3000 mAh (ei vaihdettavissa)
 • 3000 mAh (ei vaihdettavissa)
 • Hinta
 • 799 €
 • 749 €

Uusimmat puhelimet

Kommentit (2)

Anonyymi käyttäjä
harrirm (vahvistamaton)

1

Eli jarkisyyt eivat HTC:n ostoa puolusta. 50e halvempi puhelin vedenkestavyydella on Samsungin etu. Lisaksi puhelimen voi ladata vanhoilla kaapeleilla, eli jos on vaikka sattunut laturi jaamaan kotiin voi kaverin kaapelia lainata.

Vastaa
DigiMedia
DigiMedia

2

HTC:n omilla sivuilla HTC 10 hinta on 749e. Tulevaisuus on USB-C-liittimen. Se toki tuo paljon nopeamman pikalatauksen suuremman virtansa takia. Vuoden sisään näitä "uusia" kaapeleita on pilvin pimein liikenteessä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.