EU vaatii Googlelta selityksiä – Epäilee Androidin rikkoneen lakia

2
Manu Pitkänen

EU vaatii Googlelta selityksiä – Epäilee Androidin rikkoneen lakia
EU ilmoitti melko tarkkaan vuosi sitten aloittavansa tutkinnan, jossa selvitetään onko Google rikkonut kilpailulainsäädäntöä Androidilla. Tänään komissio ilmoitti päätyneensä tutkimuksissa siihen, että viitteitä Google on rikkonut EU:n kilpailusääntöjä ja käyttänyt hyväkseen määräävää markkina-asemaansa.

Tutkimusten tulosten pohjalta Googlelle ja sen emoyhtiö Alphabetille on lähetetty niin sanottu väitetiedoksianto, jolla komissio käytännössä pyytää vastinetta löytämilleen epäkohdille. Googlelta saatavat vastaukset voivat muuttaa komission tulkintoja, joten tutkinnan lopullinen tulos voi poiketa paljonkin nykyisistä päätelmistä.

Komissiota häiritsee erityisesti se, että Google on käytännössä pakottanut laitevalmistajat esiasentamaan internetjätin sovelluksia Android-puhelimiin. Komission tulkinnan mukaan tämä on estänyt kilpailua. Lisäksi Android-puhelimien oletushakukoneeksi tai mahdollisesti ainoaksi hakukoneeksi on jouduttu valitsemaan Google, mikä komission tulkinnan mukaan on estänyt kilpailua hakukonemarkkinoilla. Tutkinnan yhteydessä on löydetty viitteitä siitä, että Google on myöntänyt joillekin suurimmille älypuhelinten ja tablettien valmistajille sekä operaattoreille taloudellisia kannustimia vastineeksi siitä, että ne asentavat ainoastaan Googlen hakukoneen laitteisiinsa.Komission mukaan Googlen menettelytavat ovat myös estäneet Googlesta riippumattomien Android-haarojen käytön kaupallisesti. Menettelyä on perusteltu fragmentoitumisen estämisellä.

Venäjän kilpailuviranomainen päätyi viime vuonna samankaltaisiin päätelmiin Googlen Android-käyttöjärjestelmään kohdistuneessa tutkinnassa.

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy M12 – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy M12
213 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 299 €

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy S10e
500 € CDON
669 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 701 €

Realme 9 Pro – hinta laskenut -23%

Realme 9 Pro
169 € Elisa
319 € Verkkokauppa.com
319 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 219 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -23%

Motorola Moto E22i
99 € Power
115 € Proshop
129 € Lenovo

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Kommentit (2)

Anonyymi käyttäjä
Sillattiis (vahvistamaton)

2

Pahintahan on, että käsittääkseni valmistaja ei voi myydä AOSP-laitteita jos meinaa myydä myös Googlen kilkkeillä olevia laitteita. Tämän purkaminen aukaisisi markkinoita merkittävästi.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.