Arvostelussa LG G5 - Huippupuhelin vai kallis palapeli?

Arvostelu: LG G5
Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen

Sisällys

LG nousi viimeisen kahden vuoden aikana rytinällä älypuhelintaistelun kärkikahinoihin, aivan kuten Huawei perässä. Edellinen G4-lippulaiva oli menestys, mutta tänä vuonna vastassa on huippuarvioita saanut Galaxy S7 -mallisto. LG päätti erottua massasta G5-mallillaan, jossa on lisälaitteet mahdollistava rakenne. Tästä arviosta selviää, erottuuko LG edukseen.

Tekniset tiedot

 • Järjestelmä:
 • Android 6, UX 5.0
 • Mitat:
 • 149.4 x 73.9 x 7.7 mm
 • Paino:
 • 159 g
 • Näyttö:
 • 5,3" 2560 x 1440 (~554 PPI) Quantum IPS
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 820
 • RAM:
 • 4 GB
 • Tallennustila:
 • 32 GB (microSD-paikka)
 • Kamerat:
 • Takana kaksoiskamera: 16 MP + 8 MP laajakuva, OIS / etukamerassa 8 MP
 • Yhteydet:
 • LTE, Wi-fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, USB Type-C, NFC
 • SIM:
 • Nano-SIM
 • Akku:
 • 2800 mAh, vaihdettavissa
 • Muuta:
 • Quick Charge 3.0, vilkaisunäyttö, modulaarinen

Muotoilu

Ulkoisesti G5 on muuttunut edeltäjästään paljon. Takakuori ei ole enää samalla tavalla varovaisen kaareva, eikä puhelimesta löydy nahkavaihtoehtoja. Omasta mielestäni se on sääli, sillä G4 toi kaivattua piristystä puhelindesigniin. G5:ssä nahka on korvattu metallisella kuorella. Metallin tuntu on kuitenkin häivytetty paksun värikerroksen alle, joten puhelin ei tunnu kylmältä, mutta menettää kenties rahtusen pinnan kulutuskestävyydessä. Testin aikana puhelimeen ei kuitenkaan normaalikäytössä tullut jälkiä.

Edestä G5 on pelkistetty, eikä näkyvissä ole fyysisiä painikkeita. Näyttöä suojaava lasi taipuu hieman taakse puhelimen yläosassa. Yhtiön logo koristaa irrotettavaa alaosaa.

Takana on hieman kohollaan olevan ja varsin ruman kaksoiskameran lisäksi sormenjälkisensori, joka on samalla myös virtanäppäin. Painike tuntuu vähän hempulalta ja elää hiukan sormen alla, mutta toimi kuitenkin testin aikana luotettavasti. Sijoittelu on tuttua LG:tä ja jakanee mielipiteitä. LG ei kuitenkaan ole ainoa valmistaja, jonka sensori on takapuolella.

Äänenvoimakkuuden säätö löytyy tällä kertaa laitteen vasemmasta kyljestä - aiemmin sekin oli takana. Painike on sileä mutta naksuu painettaessa ihan miellyttävästi. Oikealla kyljellä on työkalun avulla avautuva kelkka muisti- ja SIM-korteille.

Volumepainikkeen lisäksi vasemmalla on alhaalla pieni, lähes huomaamaton painike, josta avautuu G5:n erikoisuus: laitteen alareuna lähtee irti. Näytön alapuolisen osan mukana puhelimesta irtoaa myös akku. Akun voi kiinnittää perusosan lisäksi erilaisiin erikseen myytäviin lisälaitteisiin, kuten testilaitteen mukana ystävällisesti toimitettuun kamerapalikkaan. Toistaiseksi G5:n kaveriksi ei ole julkaistu mitään vallankumouksellista kaveria.

Näyttö

LG käyttää puhelimessaan 5,3-tuumaista LCD-näyttöä, jonka tarkkuus on 2560 x 1440 pikseliä, eli se on niin sanottua QHD-tasoa. Kyseinen tarkkuus on alkanut muodostua lippulaivapuhelinten standardiksi, joskin myös FHD-paneeleita näkyy edelleen esimerkiksi Huawein P9:ssä. Itse uhraisin QHD-tarkkuuden mielelläni jos sillä saavutetaan merkittävä parannus akkukestossa, mutta en toisaalta halua valittaa: LG:n näyttö on hemmetin hyvä. Monet pitävät esimerkiksi Samsungin suosimia AMOLED-tekniikan näyttöjä parempina ja niissä on toki myös puolensa.

Kokonsa puolesta älypuhelinten näytöt ovat ilmeisesti alkaneet löytää kuluttajien sweet spottia, joka tuntuisi olevan jossakin viiden ja 5,5:n tuuman välissä. Tämän vuoden lippulaivat osuvat haarukkaan silmiinpistävällä tarkkuudella. G5 onkin aika mukavan kokoinen, mutta yhden käden tehokkaaseen käyttöön vaaditaan vielä joko keskimääräistä suurempi räpylä tai vankkaa kokemusta. Puhelimen reunat ovat pyöreähköt ja laite on liukkaammasta päästä, joten varovaisuus on valttia.

LG G5 - näyttö

G5:n testin aikana sää suosi ja pääsimme kokeilemaan puhelinta kunnon kesäolosuhteissa. Näytön kuva kärsii luonnollisesti aina jonkin verran kilpaillessaan auringon kirkkauden kanssa, niin myös G5:n tapauksessa. Näyttö on kuitenkin ihan luettavissa myös ääriolosuhteissa, eikä siis jää tällä saralla Pekkaa pahemmaksi.

Suorituskyky

Suorittimena G5 käyttää vähemmän yllättäen Qualcommin uusinta 820-piiriä, jota käyttävät myös useat kilpailevat mallit, kuten Galaxy S7:n (tietyt mallit) sekä HTC 10. Kyseessä on suuri parannus viime vuoden puhelimiin, eikä puhdin pitäisi loppua kovin nopeasti kesken. Kyllästyttää toistaa samoja mantroja, mutta niin se vain menee: sovellukset aukeavat salamannopeasti ja isommatkin pelit pyörivät mukisematta. Mikäli etsit älypuhelinta kovaan käyttöön, puhtaassa tehossa ei paljoa G5:ttä pidemmälle tällä hetkellä pääse. AnTuTun testissä puhelin ansaitsee vajaat 130 000 pistettä, millä se sijoittuu hieman iPhone 6S:n ja Galaxy S7:n alle, mutta yllätyksettömästi reilusti P9:n ja S6:n yläpuolelle.

820-piirin ansiosta puhelimen pitäisi olla lisäksi huomattavasti aiempaa virtapihimpi. G5:n akku on itse asiassa rahtusen pienempi kuin edeltäjämallissa, mutta kesto on arviolta samaa suuruusluokkaa. Kohtalaista käyttöä puhelin kestää päivän, mutta kovemmalla käytöllä alkaa hyytyminen lähestyä jo ennen iltaa. Tässä suhteessa G5 on hintaluokkansa keskikastia. Akkukesto ei ole huono, mutta se ei myöskään selvästi ole ollut LG:n prioriteetti numero yksi. Onneksi uudessa LG:ssä on pikalautaus, eikä akun täyttymistä tarvitse odottaa kovin kauaa.

4 gigatavua muistia ja 32 gigatavua laajennettavaa tallennustilaa ovat standardinomaisia valintoja ja ihan riittäviä. Plussaa siitä, ettei pienemmällä tallennustilalla myytäviä variantteja tiettävästi ole (joskaan ei suuremmallakaan). 32 tai 64 gigatavua on varsin passeli määrä kiinteää tilaa, ja innokkaat voivat sitten panostaa kunnolliseen isoon korttiin, mikäli tila loppuu kesken. Etenkin paljon UHD-videoita kuvaavalle näin voi käydä nopeastikin, mutta korttipaikan ansiosta tästä ei muodostu elämää suurempaa ongelmaa.

Kamera

Samsungin hioessa perinteistä kameraansa äärimmilleen, valikoi LG aseekseen kaksoiskameran. Oikeammin sanottuna G5:ssä on kaksi, toisistaan täysin erillistä kameraa, toisin kuin esimerkiksi Huawei P9:ssä, jossa kamerat tuottavat kuvia yhdessä. Tietyissä efekteissä ja erikoistiloissa kameroita voi kuitenkin hyödyntää yhdessä myös G5:ssä.

G5:n "pääpääkamera" on varustettu 16 megapikselin kennolla ja optisella kuvanvakaajalla. Tarkkuudeltaan se on siis tämän vuoden malleista paras, sillä kilpailijat ovat valinneet laitteisiinsa vähemmän megapikseleitä. Kameran lasertarkennus toimii sukkelasti ja luotettavasti, mutta ei ole markkinoiden nopein. Samaten on myös toisen takakameran kanssa, mutta 8 megapikselin kakkoskameran jujuna on laajakuvalinssi, joka todella laajentaa kuva-alaa merkittävästi. Etukäteen asian suhteen skeptiselle puhelin aiheutti pitkästä aikaa pienen ihastuksen hetken, kun kameraa ensimmäistä kertaa vaihtoi lennosta. Ulkokuvauksessa (esimerkiksi turistimatkoilla) laajemmasta näkökentästä on oikeasti iloa ja vaikkapa rakennuksista saa todella näyttäviä kuvia. Omaan järkeeni ei kuitenkaan käy, miksi LG on päättänyt että suuremman kuva-alan kamera ansaitsee puolet vähemmän pikseleitä.

Kamerasovellus on viime vuosilta tuttua LG:tä, lähes identtinen G4:stä löytyneen kanssa. Tarjolla on kolme kuvaustilaa, joista ensimmäinen on riisuttu kaikista kontrolleista ja kuva otetaan mistä tahansa ruudulta napauttamalla, toinen tarjoaa hiukan säätöjä ja kolmas on täysi manuaalitila. Kaikissa tiloissa ruudun yläreunassa on kaksi painiketta, joiden avulla kameraa saa vaihdettua noin sekunnissa.

Erikoiskuvaustiloja on myös mukana muutama, esimerkiksi panoraama, multinäkymä ja ponnahdusikkuna. Multinäkymässä saa tehtyä nopeasti sarjakuvaruutumaisia kollaaseja kaikilla puhelimen kameroilla. Ponnahdusikkuna-tilassa molemmat takakamerat ottavat kuvan samanaikaisesti, mutta laajakuvalinssin tuotos näkyy toisen taustalla ja pääkameran kuva pienempänä sen päällä. LG mainosti julkaisutilaisuudessaan puhelimen hauskuutta ja nämä tilat sitä kyllä tarjoavat. Jälki on ajoin jopa yllättävän näyttävää.

Testijakson aikana kamerasta ei löytynyt suuremmin valittamisen aihetta. Sovellus aukeaa ja toimii nopeasti. Tarkennus osuu lähes aina kohdalleen, joskin joissain olosuhteissa se toimii hieman hitaammin kuin voisi toivoa. LG käyttää kahden kameran kokoonpanoa luovalla tavalla ja tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja leikkisälle kuvaajalle.

G5 ja kaverit

LG.n tämän vuoden "se juttu" on mahdollisuus asentaa lisälaitteita. Harmittavasti yhtiön kehittämä mekanismi on kovin prototyyppinen. Irtoavasta osasta jää kurja sauma, joka rakoilee puhelinta taivuttaessa. (Tässä mielessä on vähän huvittavaa, että LG edelleen puhuu unibody-designista.) Akku myös irtoaa väkisin osan mukana, joten laite sammuu aina kun lisälaitetta haluaa vaihtaa. Tahattoman irtoamisen vaaraa palikalla ei kuitenkaan tuntunut olevan, joten siitä plussaa.

LG lähetti testilaitteen mukana kameralisäosan, jota käymme läpi hieman tarkemmin erillisessä jutussa. Lyhyesti sanottuna se on ihan kiva lisä, mutta voisi olla myös paljon parempi. Julkistustilaisuudessa LG esitteli kameralisäosan lisäksi muun muassa paremman äänentoiston mahdollistavan Hi-Fi-äänipalikan.

Yleistä

Käyttöliittymäpuolella LG on kokeillut kepillä jäätä ja poistanut sovellusvalikon. Oletuksena kaikki sovellukset tulevat siis näkymään kotinäytöille, josta ne voi myös poistaa ja järjestellä haluamallaan tavalla. Niin rohkea LG ei kuitenkaan ole ollut, että olisi poistanut valikkoa kokonaan, vaan sen saa halutessaan käyttöön asetuksista. Testijakson aikana pidin periaatteesta valikottoman oletusnäkymän päällä, mutta tositilanteessa olisin luultavasti kaivannut sitä. Sinänsä kotinäyttöjä järjestelemällä saa kyllä aikaan vastaavaa toiminnallisuutta, mutta se tuntuu jotenkin ylimääräiseltä säädöltä.

UX 5.0 on muuttanut ilmettään edellisversiosta jonkin verran, pääasiassa sarjakuvamaisempaan / karkkimaisempaan suuntaan. Teräväreunaiset kuvakkeet ovat vaihtuneet pyöristettyihin ja värimaailman on muuttunut entistä vaaleammaksi. G4:ää käyttäneet tunnistavat kuitenkin valmistajan kädenjäljen. Ulkoasua on muokattu melko paljon puhtaasta Androidista, mikä ei ole yksinomaan hyvä asia, sillä mitä vähemmän valmistajat järjestelmään koskevat, sen nopeammin yleensä saadaan pihalle uudet Android-päivitykset.

Yhteenveto

G5:n perusasiat ovat kunnossa. Se ei jää merkittävästi jälkeen millään osa-alueella, mutta ei toisaalta ota niin sanotun modulaarisuutensa ohella järisyttäviä irtiottoja. Toisen takakameran

Ulkoisesti G5 ei yllä aivan siihen mitä olisin siltä G4:n jälkeen odottanut. Yksityiskohdissa on hiomista etenkin alareunan suhteen.

Kokonaisuutena LG:n huippumalli on edelleen turvallinen valinta älypuhelimen hankkijalle, eikä G5:stä puutu mitään, mitä ilman ei voisi elää. Tänä vuonna se ei ehkä kuitenkaan ole puhelinmaailman kirkkain tähti.

Vahvuudet

+ Irrotettava akku
+ Laajakuvakamera avaa uusia mahdollisuuksia

Heikkoudet

- G4:ään verrattuna ulkoisesti viimeistelemätön
- Akku on pakko irrottaa lisälaitteita kiinnittäessä

LG G5

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.