Arvostelussa HTC 10 - Riittääkö enää täysi kymppikään?

Arvostelussa HTC 10: Riittääkö enää täysi kymppikään?
Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen

Sisällys

HTC:llä on aina ollut kovat faninsa, mutta muutaman viime vuoden ajan he ovat valitettavasti olleet ainoita, joille yhtiön puhelimet ovat kelvanneet. Tämän vuoden malli sai kuitenkin heti julkaisun jälkeen kovinta suitsutusta hetkeen. Olisiko nyt pitkästä aikaa niin, että HTC:n lippulaiva oikeasti haastaa muut huippumallit?

Tekniset tiedot

 • Järjestelmä:
 • Android 6 ja HTC Sense
 • Mitat:
 • 145,9 x 71,9 x 3,0 - 9,0 mm
 • Paino:
 • 161 g
 • Näyttö:
 • 5,2” Quad HD (2560 x 1440) Super LCD 5, 564 PPI
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 820
 • RAM:
 • 4 GB
 • Tallennustila:
 • 32 / 64 GB, muistikorttipaikka 2 Tt asti
 • Kamerat:
 • 12 megapikseliä, 1,55 μm:n pikselikoko, OIS, laser-tarkennus / 5 MP, OIS
 • Yhteydet:
 • NFC, Bluetooth 4.2, Wifi a/b/g/n/ac (2, 5 ja 5 GHz), DLNA, AirPlay, Miracast
 • SIM:
 • Nano-SIM
 • Akku:
 • 3000 mAh
 • Muuta:
 • Quick Charge 3.0, sormenjälkisensori, USB Type-C

Muotoilu

HTC ei ole poistunut mukavuusalueeltaan ulkonäön suhteen. 10:ssä on edelleen metallinen takakuori ja se on tunnistettavasti HTC:n puhelin. Puhelin on erittäin jämäkkä ja yksi laadukkaimman tuntuisista tällä hetkellä myynnissä olevista laitteista.

Edestä puhelin on lasinen. Saatavilla on valkoisella ja mustalla etumuksella varustettuja malleja, joista vaalea osui meille testiin. Siinä näytön rajat näkyvät selvästi, ja myös näytön reunoja kiertävät kehykset, jotka ovat mukavan ohuet, mutta eivät täysin hengettömät. Etupuolen alalaidan suhteen HTC on palannut kapasitiivisiin painikkeisiin, mutta samalla luopunut eteen suunnatuista stereokaiuttimista, joista aiemmat mallit olivat tunnettuja. Alalaidasta löytyy nyt myös sormenjälkisensori, joka on siis sijoitettu eteen Samsungin ja Applen tapaan. Esimerkiksi LG ja Huawei tapaavat sijoittaa sensorinsa taakse. HTC:n sensori ei ole samalla painike, toisin kuin useimpien muiden valmistajien.

Takaa puhelimen muotoa on kirjaimellisesti hiottu, sillä metallikuoressa on aiempaa rajummat viisteet reunoilla. Tätä valintaa on yleisesti kehuttu, ja se saakin puhelimen tuntumaan todella ohuelta. Ylä- ja alareunassa on pienet muoviset raidat kuten monissa muissakin metallikuorisissa puhelimissa.

Takakamera nousee jonkin verran koholle, mutta se tuntuu olevan nykyajan trendi. Kohouma ei häiritse käyttöä, mutta on hieman arvelluttavaa laskea puhelinta pöydälle tietäen linssiä suojaavan lasin olevan ensimmäinen asia, joka koskettaa kovaa pintaa. Useamman viikon testin aikana linssiin ei kuitenkaan toistaiseksi ole tullut jälkiä.

Puhelimen metallisesta pohjasta löytyy USB type-C -liitin sekä kaiuttimen reiät. Yläreunassa on kuulokeliitin, sekä ehkäpä pieneksi kauneusvirheeksi laskettava kumimainen osa, jonka paikalla edellisissä malleissa oli infrapunasensori.

HTC 10 - ulkonäkö

Näyttö ja suorituskyky

Uusi Snapdragon 820 tuo kaivatun lisätehon tämän vuoden lippulaivamalleihin. Samaa piiriä löytyy niin Samsungin, LG:n kuin lukuisten muidenkin puhelimista. 820:n ansiosta HTC 10 on mukana kehityksen kärjessä, eikä jää tehossa kilpailijoita jälkeen. HTC on lisäksi hionut ohjelmistoaan tavoitteenaan puhelimen mahdollisimman sulava ja nopea käytettävyys. HTC 10 onkin arkikäytössä erittäin nopeatoiminen, eikä juuri jää mietiskelemään. Ilman suoraa vertailua on kuitenkin vaikea nähdä mitään konkreettista nopeuseroa viime vuoden malleihin tai varsinkaan tämän vuoden lähimpiin kilpailijoihin.

HTC 10 - näyttö

Näyttötekniikka on tällä hetkellä valmistajia jakava tekijä. AMOLED-tekniikka tarjoaa suuremman kontrastin syvine mustineen, mutta LCD:n on monesti sanottu ylisaturoivan vähemmän ja tarjoavan näin luonnollisemmat värit. HTC ei ole kääntänyt takkiaan tässä asiassa, vaan jatkaa edellisten puhelinten linjalla. HTC 10:n Super LCD 5 -tekniikkaa edustava paneeli on kenties oman leirinsä parasta antia. AMOLEDiin vertailu on jokseenkin hankalaa, sillä näyttöjen keskinäinen paremmuus on pitkälti makuasia. HTC:n näyttö on erinomainen, vaikkei AMOLEDin syviä mustia tuotakaan. Väriprofiilin korjauksella myös LCD:n värit saa halutessaan elämään.

Uuden HTC:n näytön voi vanhaan malliin herättää tuplanapautuksella, mutta tämän vuoden muotiominaisuutta eli vilkaisunäyttöä siitä ei löydy. Heijastuksia näyttöön tulee jonkin verran, mutta ei juuri sen enempää tai vähempää kuin kilpailijoiden laitteissa. Yksi omituinen piirre HTC:n näytössä on sen tuottama valkoinen, joka kallistuu aika voimakkaasti punaiseen. Tätä on tosin vaikea huomata, jos vieressä ei ole verrokkipuhelinta, ja punertavuuteenkin auttaa väriprofiilin säätö hieman kylmemmäksi.

Käyttömuistia 10:ssä on 4 gigatavua, eli sen ei pitäisi loppua kesken. Varsinaista tallennustilaakin on joko 32 tai 64 gigatavua mallista riippuen, joten senkin suhteen on onneksi päästy eroon iänikuisista vitsauksista, eli 16 gigatavun malleista. Tallennustilassa on kuitenkin yksi HTC:n heikkouksista, sillä LG G5:een ja Samsung Galaxy S7:ään verrattuna HTC:n tallennustila on hidasta. Jälleen kerran: arkikäytössä tätä ei oikeastaan huomaa. Tallennustilan nopeus vaikuttaa suurten tiedostojen siirtoon ja esimerkiksi pelien latausaikoihin jonkin verran, mutta itse ohjelmien sulavuuteen vaikutusta ei ole. GSMArena teki aiheesta pientä tutkimusta, ja syy on siis yksinkertaisesti siinä, että HTC käyttää perinteisempää eMMC-muistia, kun taas Samsung ja LG UFS-tallennustilaa. Tämä näkyy erityisesti lukunopeuksissa.

HTC 10 - suorituskyky

Kamera

Puhelimen pääkamerasta löytyy 12 megapikseliä, tai jos HTC:ltä itseltään kysytään, niin UltraPikseleitä. Tällä kertaa suurten pikseleiden lisäksi kamera on myös optisesti vakautettu, eli hämäräkuvauksessa pitäisi tulla loistavaa jälkeä.

Mainittakoon tässä välissä, että heti HTC 10:n julkaisun aikaan ilmestyneissä arvosteluissa käytettiin varsin kovia sanoja laitteen kameraa kuvailtaessa. HTC on kuitenkin sittemmin julkaissut kameraan ohjelmistopäivityksiä, jotka ovat korjanneet suurimman osan silloisissa kirjoituksissa esiin nostetuista ongelmista. Niinpä riippuu vähän siitä, minkä ikäistä arvostelua lukee, mitä mieltä kamerasta ollaan.

Kamera-sovellusta on virtaviivaistettu onnistuneesti ja se palvelee varmasti keskimääräistä kuvaajaa hyvin, tarjoten lisäksi manuaalisäätöjä niitä kaipaaville. Kamerasovelluksen saa auki noin sekunnissa, eli suhteellisen rivakasti. Avaamiseen voi käyttää kahden pyyhkäisyn pikaelettä puhelimen ollessa lukittuna, mutta itselleni siitä oli enemmän haittaa kuin hyötyä: puhelin luuli tunnistaneensa ensimmäisen pyyhkäisyn, kun otin puhelinta taskusta, ja ohjeisti sitten toiseen pyyhkäisyyn, mikä johti ylimääräisiin painalluksiin kun halusin vain saada puhelimen normaalisti auki. Niinpä päädyin itse ottamaan pikaeleen pois käytöstä.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on jokseenkin applemainen. Yhdellä laidalla on kuvauspainike, galleriakuvake sekä kameranvaihto ja videokuvausmahdollisuus. Toiselta laidalta saa hallittua salamaa ja HDR-tilaa sekä avattua liudan muita valikoita ja moodeja. Tarjolla tavallisen valokuvauksen lisäksi HTC:n aiemmista One-malleista tuttu Zoe-kuvaus, panoraama, pro-tila, videokuvaus, hyperlapse, hidastusvideo sekä selfie-puolen valo- ja videokuvaus. Sovellus on selkeämpi ja responsiivisempi kuin edeltäjämalleissa, mikä on aina ilo.

Käyttömukavuuden lisäksi HTC on ottanut aimo harppauksen myös kuvanlaadussa, joskaan täydellisyyteen 10 ei yllä. Vielä keskihankalissakin olosuhteissa HTC 10 tuottaa kiitettävää jälkeä ja hyvän kuvanvakautuksen ansiosta kuvat ovat useammin teräviä kuin tärähtäneitä. Automaattitilassa kamera osuu useimmiten lähelle itse toivomiani tuloksia ja jos jouduin jotakin korjaamaan, niin lähinnä pykälän verran valotusta suuntaan tai toiseen. Tarkennus on nopea ja kohdallaan, tosin ei aivan niin nopea kuin S7-malleissa. Erityisen kirkkaat valot aiheuttavat kuviin omituista haloa ympärilleen, mutta se on vielä toivottavasti ohjelmallisesti HTC:n korjattavissa. Videoissa kuvanvakautus voisi toimia paremmin.

HDR-moodi tuottaa paremman valkotasapainon ja vähemmän kohinaa
HTC 10 - esimerkkikuva pimeässä HDR off HTC 10 - esimerkkikuva pimeässä HDR on HTC 10 - esimerkkikuva HTC 10 - esimerkkikuva HTC 10 - esimerkkikuva selfie
[12:26]

Muista valmistajista poiketen HTC on lisännyt optisen kuvanvakaimen myös etukameraansa. Erityisesti selfie-videoiden kuvaajille tämän pitäisi olla iloinen uutinen, vaikka onkin sanottava, että esimerkiksi juuri Galaxy S7 tuntuisi vakauttavan etukameran kuvaa vähintään yhtä hyvin myös digitaaliseen vakautukseen luottaen. Ihmeiden tekijäksi HTC:n etukamerasta ei siis ole, vaikka se suoriutuukin erinomaisesti.

Ohjelmisto

Ohjelmistopuolella on tapahtunut suuri muutos. HTC käyttää edelleen Sense-nimitystä uudesta käyttöliittymästään, mutta käytännössä se on tuotu jo niin lähelle puhdasta Androidia, että muutosten huomaamiseen vaaditaan harjaantunutta silmää. Ensimmäinen ja ehkä yksi iloisimmista asioista, joita HTC:n päätöksestä seuraa, on ohjelmien kaksoiskappaleiden poistuminen. Eli enää puhelimessa ei siis ole sekä Googlen että HTC:n versioita kaikesta mahdollisesta, vaan valmistaja on valikoinut molempien tuotteista parhaat päältä. Puhelimessa ei esimerkiksi ole HTC:n kuvagalleriaa, vaan vain Google Kuvat-sovellus.

Itse käyttöliittymästä on myös karsittu pois suuri osa HTC:n takavuosien tutuista muokkauksista. Ainoa todella selkeä muokkaus on Blinkfeed-näkymä, joka avautuu aloitusnäytöstä vasemmalle pyyhkäisemällä. Senkin saa halutessaan otettua pois käytöstä, joten puhtaan Androidin ystävät pitänevät myös HTC:n uusimmasta Sensestä. Tämän vuoden mallissa jopa monia miellyttänyt, hieman muokattu ilmoituskeskus pika-asetuksineen on riisuttu muokkauksista.

Toki tarjolla on HTC:n kattava teemakauppa, josta voi myös ilmaiseksi ladata kasapäin erilaisia kuvia, kuvakkeita, fontteja ja ääniä. Tämän vuoden uutuutena HTC on myös mahdollistanut niin sanotut Freestyle-asettelun teemat, joissa kuvakkeita ei enää pakoteta aloitusnäytöllä ruudukkoon, vaan ne voi asetella vapaasti. Myös ohjelmakuvakkeiden tekstit voi tässä asettelussa piilottaa. Tämä mahdollistaa hauskoja uusia tapoja järjestellä näkymää sekä jopa piilottaa ohjelmia, kun mikä tahansa ruudulla näkyvä kuva saattaa olla ohjelma.

Yhteenveto

Onko HTC:n tämän vuoden lippulaiva onnistunut? On. HTC on onnistunut oikeastaan kaikilla osa-alueilla vähintään hyvin, eli edellismallin virheistä on opittu. Ulkoisesti puhelin on hiottu ja laadukas kokonaisuus ja sisäisesti niin rauta kuin ohjelmisto ovat molemmat kunnossa. HTC on tunnettu äänentoistostaan, ja vaikka eteen suunnatut stereokaiuttimet loistavat poissaolollaan, on mukaan silti saatu keskimääräistä parempi kaiuttimisto. 10:n ylälaidassa on korkeampia ääniä tuottava kaiutin ja pohjassa matalampiin keskittyvä. Äänenvoimakkuus ei ole markkinoiden kovin, mutta ääni on tasapainoinen ja miellyttävä. Puhelimen oma kaiutin ei kuitenkaan ole se paras asia HTC:n äänentoistossa, vaan itse kuulokeliitäntä, joka mahdollistaa huomattavasti kilpailijalaitteita paremman äänenlaadun oikeanlaisilla kuulokkeilla.

Puhelin toimii erittäin rivakasti, kiitos uuden suorittimen ja HTC:n ohjelmistoviilausten. Myös sormenjälkilukija tuntuu kohtuullisen varma- ja nopeatoimiselta.

HTC 10 on hinnoiteltu rohkeasti noin 730 euroon, mutta tänä vuonna hinnalle löytyy myös perusteita. Erityisesti Samsungin ja muiden kilpailijoiden bloatwareen kyllästyneelle HTC 10 on oiva vaihtoehto nyt, kun HTC on vihdoin saanut kameransa kuntoon. Yksittäisillä osa-alueilla HTC tuskin on markkinoiden paras muuta kuin äänentoistossa (ja mieltymysten mukaan kenties ulkonäössä), mutta kokonaisuutena paketti on vahva, eikä sillä ole suuria heikkouksia.

HTC 10

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.