Suomalaistutkimus: Eteisvärinän havaitsemiseen ei tarvita kuin älypuhelin

1
Sami Koivunen

Suomalaistutkimus: Eteisvärinän havaitsemiseen ei tarvita kuin älypuhelin
Turkulaiset luonnontieteilijät ovat kehittäneet mobiilisovelluksen, jonka avulla voi havaita rytmihäiriön. Tutkimusta esiteltiin eilen ESC Congress 2016 -tapahtumassa.

Sovellus käyttää hyväksi älypuhelimen gyroskooppia ja kiihtyvyysanturia, eikä vaadi eteisvärinän tunnistamiseen mitään lisälaitteita. Sovelluksesta tehdyssä tutkimuksessa älypuhelin asetettiin rintakehän kohdalle ja osallistujia pyydettiin makaamaan selällään tai vatsallaan. Tutkimukseen osallistui 16 potilasta Tyksin sydänkeskuksesesta ja 20 henkilöä, jolla ei ollut eteisvärinää. Sovellus kykeni tutkimuksessa saamaan luotettavia tuloksia käsiteltyään keräämiään tietoja.

Tulevaisuudessa turvallisen pilvipalvelun kautta voitaisiin analysoida ei-invasiivisesti tietoja isolta ihmismäärältä. Projektissa mukana oleva Tuomas Valtonen kertoi viime vuonna Luonnontieteilijä-lehdelle, että Turussa on tutkittu tekniikkaa useita vuosia ja sovelluksille on haettu patenttisuojaa.Sovelluksen avulla voitaisiin korvata suhteellisen kalliit kotikäyttöiset sydänsähkökäyrää mittaavat laitteet. Pelkästään Euroopan Unionissa eteisvärinän arvioidaan aiheuttavan vuosittain 19 miljardin dollarin kustannukset.

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy S10e
499 € CDON
669 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 701 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -23%

Motorola Moto E22i
99 € Power
115 € Proshop
129 € Lenovo

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Nokia X20 – hinta laskenut -23%

Nokia X20
231 € Kärkkäinen
299 € Elisa
299 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 299 €

Realme 9 Pro – hinta laskenut -23%

Realme 9 Pro
169 € Elisa
319 € Verkkokauppa.com
319 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 219 €

Kommentit (1)

Abcabc375
Abcabc375

1

Olen myös ihmetellyt miksei vieläkään ole sykemittarisovellusta puhelimeen joka asetetaan rinnan päälle mittaamaan siitä sykettä samalla toimintaperiaatteella

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.