Arvostelussa Huawei P9 - Askel eteenpäin kiinalaisvalmistajalta

1
Testissä Huawei P9: Askel eteenpäin kiinalaisvalmistajalta
Sami Koivunen Sami Koivunen

Sisällys

Kiinalainen Huawei esitteli uudet kaksoiskameralla varustetut P9- ja P9 Plus -älypuhelimet huhtikuussa. Puhelin oli Puhelinvertailun ensikokeilussa heti tuoreeltaan. Huawei on parin viime vuoden aikana noussut yhdeksi suosituimmista älypuhelinvalmistajista Suomessa. P9 onkin ollut julkaisunsa jälkeen näkyvästi esillä erilaisissa mainoskampanjoissa.

Viime vuoteen ja P8-malliin nähden puhelimen suositushintaa on nostettu 50 eurolla. Arvosteluhetkellä P9:n hinta on suunnilleen sama kuin suositushinta eli noin 550 euroa. Puhelimesta on julkaistu useita eri variantteja, mutta Suomessa on pääsääntöisesti myynnissä kolmen gigatavun RAM-muistilla ja 32 gigatavun tallennustilalla varustettu versio. Toukokuussa Suomeen saapui myös P9 Lite ja kesäkuussa P9 Plus.

Tekniset tiedot

 • Järjestelmä:
 • Android 6.0 Marshmallow, Emotion UI 4.1 -käyttöliittymä
 • Mitat:
 • 145 x 70,9 x 6,95 mm
 • Paino:
 • 144 g
 • Näyttö:
 • 5,2” 1920x1080 pikseliä, 423 PPI
 • Suoritin:
 • HiSilicon Kirin 955
 • RAM:
 • 3 GB
 • Tallennustila:
 • 32 GB, microSD-muistikorttipaikka
 • Kamerat:
 • 12 megapikselin takakamera kaksois-LED-salamalla. Etukamera kahdeksan megapikseliä
 • Yhteydet:
 • 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi, Bluetooth 4.2
 • SIM:
 • Nano-SIM
 • Akku:
 • 3000 mAh
 • Muuta:
 • Sormenjälkilukija, USB Type-C

Ulkonäkö

Puhelimen ulkonäkö on makukysymys, mutta sen voi sanoa varmaksi, että Huawein P-mallisto on vuosien myötä kehittynyt harppauksin. Huawei P9 on selkeästi juuri Huawein älypuhelin, eikä esimerkiksi Ascend P7 -mallin tapaan hyvin läheisesti iPhonea muistuttava puhelin.

P9:n merkittävimmät erot P8:aan ovat kaksoiskamera, karheampi virtanäppäin, jakkiliitännän sijoittelu ja uutena ominaisuutena tuotu sormenjälkilukija. Muutokset ovat jälleen askel parempaan suuntaan ja tekevät P9:stä ulkoisesti tyylikkäimmän P-sarjan älypuhelimen. Puhelin on myös edelleen kevyt ja ohut, vaikkakin reilun millin paksumpi kuin edeltäjämalli.

P9:ssä on 5,2 tuuman Full HD -näyttö, joka ei aivan yletä puhelimen reunoille asti. Kiinni olevasta puhelimesta voisi luulla asian niin olevan, mutta puhelimen käynnistys paljastaa, että varsinaisen näyttöosan reunoille jäävät mustat surunauhat. Näyttö on riittävän tarkka ja kirkas, mutta häviää markkinoiden huippupuhelimille. Toisaalta P9:n akunkesto paranee, kun näytön terävyyttä ei ole viety maksimitasolle. Näyttö on suojattu Gorilla Glass 4 -suojalasilla ja navigaatiopainikkeet on toteutettu ohjelmistopohjaisesti.

P9:n valttina useisiin kilpailijoihin nähden on se, että takana oleva kamera ei työnny ollenkaan esille takakuoresta. Tämä takaa muun muassa sen, että kamera ei ole puhelimen tippuessa ottamassa ensimmäisenä iskuja vastaan ja on muutenkin paremmassa turvassa. Puhelimen reunalla on puolestaan avattava kelkka, josta löytyy paikat nano-SIM-kortille ja microSD-muistikortille.

Puhelimesta löytyy Huawein laadukas sormenjälkilukija valmistajalle tyypillisesti takaosaan sijoitettuna. Lukijaa on kehitetty entistäkin nopeammaksi ja se onkin todennäköisesti kokonaisuutena markkinoiden paras toteutus. Lukitun puhelimen avausmekanismina etusormen nopea hipaisu sormenjälkilukijaan on tällä hetkellä ylivertainen.

Tekniikka

P9:ssä on Huawein oma Kirin 955 -järjestelmäpiiri ja nykypäivän huippu-Androidiksi riittävät kolme gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua tallennustilaa. Käyttäjän käytettävissä on 25 gigatavua ja tilaa voi lisätä microSD-kortilla.

P9:stä löytyy USB Type C -liitin ja myyntipakkauksen mukana tulee pikalaturi. Tätä arvostelua varten pikalaturia ei tosin ollut saatavilla. Puhelin on nimellisesti varustettu isolla, 3000 milliampeeritunnin akulla, mutta käytännössä luku ei anna todellista kuvaa sen suorituskyvystä. Akku kestää yhden päivän maltillista käyttöä, mutta jos puhelinta käyttää aktiivisesti, on hyvä varautua lataamaan sitä päivän aikanakin. Akku ei ole irrotettavissa takakuoresta.

P9:n yllättävän vaisu akunkesto voi johtua puhelimen järjestelmäpiiristä. Huawein hyödyntää huippumallissaan omaa Kirin 955 -järjestelmäpiiriään, joka ei yllä suorituskyvyssään aivan parhaimpien Snapdragon- tai Exynos-piirien tasolle, vaikka on kyllä kirinyt viime vuosina välimatkaa kiinni markkinoiden tehokkaimpiin kilpailijoihin nähden. Puhelin ei ole useamman kuukauden testin jälkeen hidastunut ollenkaan ja pyörittää kaikkia yleisimpiä sovelluksia ongelmitta.

P9:stä on myös olemassa premium-malli, jossa on 64 gigatavua tallennustilaa ja neljä gigatavua RAM-muistia. NFC löytyy vain EVA-L09-mallista, jota ei saa Suomesta. Suomessa myynnissä on ainoastaan arvostelukappaleenakin ollut 32 gigatavun tallennustilalla ja kolmen gigatavun RAM-muistilla varustettu variantti.

Käyttöliittymä

Aiemmin Huawein älypuhelimiin tutustuneet ovat P9:n käytön aloittaessaan kuin kotonaan, sillä sen käyttöliittymä on hyvin pitkälle sama kuin kaikissa kiinalaisvalmistajan puhelimissa viimeisen parin vuoden aikana. EMUI-Käyttöliittymästä julkaistiin uusi versio puhelimen julkistuksen yhteydessä, mutta se ei juuri eroa edeltäjistään. Perus-Androidista käyttöliittymä eroaa selkeästi, vaikka sinänsä onkin melko yksinkertainen.

Emotion UI:sta tunnetusti puuttuu sovellusvalikko, minkä seurauksena kaikki asennetut sovellukset löytyvät suoraan kotinäkymän välilehdistä. Puhelimesta löytyy valmiiksi asennettuna kasa Google-sovelluksia, sosiaalisen median sovelluksia, kattava määrä Huawein omia hyötysovelluksia, kolme peliä ja joitakin kolmannen osapuolen sovelluksia kuten WPS Office, Todoist ja Booking.com. Ylimääräisistä sovelluksista pääsee eroon niin halutessaan.

Puhelimesta löytyy P8:n tapaan edelleen Knuckle Sense eli esimerkiksi kuvankaappauksen nappaaminen onnistuu periaatteessa kätevästi rystysellä näyttöä napauttamalla. Ominaisuus toimi P8:n julkaisuhetkellä erittäin heikosti ja ongelmaton se ei vielä P9:ssäkään ole, mutta toimii kuitenkin aiempaa paremmin.

Kamerat

P9:n takaa erottuu selvästi kaksoiskamera, joka on Huawein älypuhelimissa ensimmäinen laatuaan. Puhelimen takakameran muodostavat Sonyn värillinen ja mustavalkoinen sensori. Erityisen mustavalkokuviin keskittyvän sensorin avulla kamera saa enemmän valoa kuviin ja siten kuvat näyttävät tarkemmilta. Kameraa markkinoidaan vahvasti Leican tuotemerkillä, vaikka käytännössä Leica-valmistajan tuomat muutokset ovat lähinnä kosmeettisia.

P9:n kamera kykenee kelvollisiin kuviin sekä hyvässä että vähän vaatimattomammassa valaistuksessa. Esitellessään Lontoossa P9-älypuhelinta Huawei kehui erityisesti kameran kykyä ottaa mustavalkokuvia ja hämäräkuvia. Ne kieltämättä näyttävät hyviltä, mutta on vaikea sanoa, miten ne todellisuudessa vertautuvat muihin älypuhelimiin. P9:n käyttö on houkutellut kokeilemaan mustavalkokuvausta, mutta henkilökohtaisesti vertailupintaa ei juurikaan ole.

Yksi merkittävimmistä eroista verrattuna viimevuotiseen P8-malliin on ehdottomasti uudistettu kamerasovellus. Sovelluksessa näkyy kameravalmistaja Leican vaikutus. Pro-kuvaustilassa on mahdollista ottaa RAW-kuvia ja erilaisia kuvatiloja löytyy yli kymmenen. Huonona puolena kamerasovelluksen avaus kestää kuitenkin useita sekunteja.

Kamera kykenee erinomaisiin kuviin, mutta ne eivät ole tasalaatuisia. Osa kuvista on turhan selkeästi jälkikäteen käsiteltyjä. Mustavalkokuvat ovat odotetusti laadukkaita ja pitkällä valotusajalla kamera kykenee laadukkaisiin kuviin myös hämärässä. Kamera häviää selkeästi esimerkiksi Samsungin huippumalleille, mutta eipä ole hintaakaan P9:llä samalla tavalla. Peruskäyttäjälle kamera on varmasti riittävä ja on joillakin osa-alueilla jopa samalla viivalla markkinoiden kalleimpien älypuhelinten kanssa.

Takakameralla on mahdollista ottaa Full HD -tason videota 60 fps:n nopeudella ja 720p:n videota 120 fps:n nopeudella. Huawein järjestelmäpiiri ei siis vieläkään mahdollista 4K-videokuvausta, mikä on selkeä puute kilpailijoihin nähden.

Yhteenveto

P9 erottuu kilpailijoistaan erinomaisella sormenjälkilukijalla ja kaksoiskamerallaan. Kaksoiskamera ei ole pelkästään markkinointikikka, vaan se auttaa erityisesti mustavalkokuvien ottamisessa. Toisaalta P9:n mainostaminen Leican tuotemerkillä on kyseenalaista, sillä puhelin ei sisällä kameravalmistajan tekniikkaa.

Huawein huippumalli on kilpailijoihinsa nähden hinnoiteltu kilpailukykyisesti ja pärjää myös kohtuullisesti suorituskykyä vertailtaessa. Siitä kuitenkin puuttuu esimerkiksi vesi- ja pölysuojaus sekä 4K-videokuvaus. Erityisesti vedenkestävyyden uupuminen on merkillepantavaa, sillä ominaisuutta on alkanut enenevässä määrin löytymään markkinoiden huippupuhelimista.

P9 on ollut arvostelua varten testissä jo jonkin aikaa ja olen ollut varsin tyytyväinen sen tarjoamaan käyttökokemukseen. On totta, että puhelin ei häikäise samalla tavalla kuin markkinoiden kärkipuhelimet, mutta toisaalta se on oivallinen näyttö Huawein jatkuvasta kehityksestä älypuhelinvalmistajana. P9 voi varsinkin alennusmyynneistä löydettynä olla todellinen helmi.

Huawei P9

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (1)

Kiedis
Kiedis

1

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sami Koivunen:

Toisaalta P9:n mainostaminen Leican tuotemerkillä on kyseenalaista, sillä puhelin ei sisällä kameravalmistajan tekniikkaa.

Kamerahan on toteutettu "yhteistyössä Leican kanssa" ja kamera itsessään on Leican valtuuttaman kolmannen tahon valmistama. Kameran softassa on kuitenkin sitäkin enemmän Leicaa mukana, minkä takia puhelin ylipäätään osaa itsenäisesti hyödyntää laitteen mustavalkokameraa verrattuna vaikka Honor 8:aan.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.