iPhonen muisti täynnä? Näillä ohjeilla saat lisää tallennustilaa

2
Manu Pitkänen

iPhonen muisti täynnä? Näillä ohjeilla saat lisää tallennustilaa
Jos omistat 16 gigatavun tallennusmuistilla varustetun iPhonen tai iPadin, on laitteesi näytöllä melko varmasti vilahtanut silloin tällöin Tallennustila melkein täynnä -varoitus, joka ilmoittaa muistin olevan vähissä tai saatavilla oleva tallennustila ei riitä enää esimerkiksi valokuvan ottamiseen. Tiedostoja ei siis mahdu enää lisää puhelimeesi – se on nykypäivänä iso ongelma, sillä tallennettavia tietoja tulee lähes päivittäin lisää.

Seuraavilla vinkeillä raivaat iPhoneesi lisää tallennustilaa uusia tiedostoja varten.

WhatsApp, Viestit ja mediatiedostot

WhatsAppissa ja Facebook Messengerissä tulee vaihdettua kavereiden kanssa dänkkejä meemejä kuvina tai MP4-videoina. Kuvia ja videoita kertyy ajan myötä salakavalasti huomattavan paljon. Luonteeltaan ne ovat täysin turhanpäiväisiä, joten ei muuta kuin Kuvat-sovellus auki ja tyhjentämään puhelin turhista kuvista.

Samalla kannattaa tietysti arvioida muidenkin valokuvien säilyttämistä. Valokuvatessa tulee usein räpsäistyä samasta tilanteesta monia kuvia ja ylimääräisten kuvien poisto unohtuu helposti. Toisaalta säilytettävienkin kuvien tai videoiden säilytyspaikkaa kannattaa miettiä: kannattaako kuvat pitää puhelimessa vai voisiko niille löytyä pysyvämpi säilytyspaikka esimerkiksi pilvestä, jolloin niihin pääsee käsiksi laitteella kuin laitteella. Esimerkiksi Google Photos tarjoaa rajattomasti tallennustilaa valokuville.Jos käytät Applen omaa Viestit-pikaviestipalvelua, niin siellä käytyjä keskusteluita kannattaa aina välillä poistaa. Viestien poiston voi myös automatisoida. Avaa Asetukset-sovellus ja valitse "Viestit". Viestihistoria-otsikon alta voit valita säilytetäänkö viestejä 30 vuorokautta, vuosi vai ikuisesti.

Kameran asetukset

Kameran asetusten muuttaminen ei suoranaisesti tyhjennä puhelimen muistia tai tuo helpotusta akuuttiin tilakriisiin, mutta tulevaa käyttöä ajatellen kuvaussäätöihin kannattaa kiinnittää huomiota. Uudet iPhonet tallentavat kuvan ottamisen yhteydessä myös niin sanotun Live Photos -animaation. Jos et jaa animaatioita missään, niin silloinhan ne kuluttavat kallisarvoista tallennustilaasi täysin turhaan.

Live Photosin saa kytkettyä pois päältä käynnistämällä kamerasovelluksen ja painamalla näytön yläreunassa näkyvää sisäkkäisistä ympyröistä koostuvaa kuviota. Mikäli kuvio on väriltään keltainen, on ominaisuus päällä – jos kuvio on valkoinen, on ominaisuus pois päältä.Videon resoluution muuttamista kannattaa myös harkita. Jos kuvaat videoita hyvin harvoin, ei tarkkuuden pienentäminen välttämättä auta lopulta kovin paljoa. Jos taas kuvaat paljon ja koet myös pienemmän tarkkuuden riittävän, niin resoluution voi käydä vaihtamassa pienemmäksi Asetukset-sovelluksesta (Asetukset -> Kuvat ja Kamera -> Tallenna video). 720p-tarkkuudella kuvattu minuutin videopätkä vie muistia noin 60 megatavua, kun sama video 1080p-tarkkuudella voi viedä laitteesta jopa tuplasti enemmän tilaa.

Poista turhat sovellukset ja tyhjennä sovellusten väliaikaistiedostot

Aika jolloin mobiilisovelluksen ei tarvinnut olla kuin kätevä työkalu jonkin yksinkertaisen askareen tekemiseen, on ohi. Sovellukset ovat monipuolistuneet ja niiden odotetaan kykenevän samoihin asioihin kuin tietokoneellakin käytettävät ohjelmat. Vaatimustason nousun myötä sovellukset ovat alkaneet paisua ja periaatteessa varsin yksinkertainen mobiilipeli voi haukata jo laitteen tallennustilasta jo gigatavun tai kaksi.


Uusia sovelluksia on myös kiva kokeilla, joten laitteeseen saattaa helposti jäädä kummittelemaan käyttämättömiä sovelluksia todella paljon. Toisaalta kannattaa myös miettiä kriittisesti omia käyttötottumuksia: käytätkö johonkin askareeseen tiettyä sovellusta, vaikka joku toinen puhelimeen asennettu sovellus osaisi myös saman tempun. Yhteen käyttötarkoitukseen sopivaa ohjelmaa on turha pitää puhelimessa jos pystyt korvaamaan sen jollakin monipuolisemmalla sovelluksella, jota käytät jo muutenkin.

iPhoneen asennetut ohjelmat saat listattua tallennustilan perusteella avaamalla Asetukset-sovelluksen ja näpäyttämällä Yleiset-valikon auki. Tallennus- ja iCloud-tilan käyttö -valikon alta löytyy kohta "Hallitse tallennustilaa", jonka takana on lista puhelimesta löytyvistä sovelluksista. Sovelluksen vieressä näkyvä lukema kertoo paljonko ohjelma käyttää tallennustilaasi kokonaisuudessaan.

Näpäyttämällä sovellusta saat auki yksilöidymmän näkymän, joka kertoo kuinka suuri sovellus itsessään on ("Apin koko") ja paljonko tiedostoja sovellus on tallentanut laitteeseen ("Dokumentit ja data"). Samasta näkymästä saat myös poistettua sovelluksen ("Poista appi"). Jos Dokumentit ja data -arvo on yli 500 megatavua, niin kannattaa pohtia olisiko järkevää poistaa sovellus ja ladata se uudelleen. Näin tulet poistaneeksi ajan saatossa laitteeseen tallentuneet väliaikaistiedostot, joita et välttämättä enää tarvitse. Jos olet aktiivinen somettaja, niin Facebook on saattanut tallentaa huomattavan määrän dataa laitteellesi. YouTube ja Spotify tallentavat myös ahkerasti väliaikaistiedostoja.

iPhone-sovellusten poisto ja uudelleenasennus on isommassa mittakaavassa turhan työläs prosessi hoidettavaksi manuaalisesti. Käyttötarkoitukseen on myös olemassa valmiita ohjelmia, mikäli kolmansien osapuolien kehittämien sovellusten asentaminen ei pelota. Esimerkiksi iMyfone Umate kykenee tyhjentämään väliaikaistiedostot automaattisesti, mutta Windowsille ja Macille asennettava ohjelma puhdistaa iPhonesi vain kerran ilmaiseksi – tämän jälkeen ohjelman käyttö vaatii maksullisen version ostamisen. Samankaltaista palvelua tarjoaa myös PhoneClean.


iOS:stä ei löydy mitään yleistä työkalua, jolla kaikki väliaikaistiedostot saisi poistettua kerralla. Jotkut sovelluskehittäjät kuitenkin ovat sisältäneet ohjelmiin mahdollisuuden välimuistin tyhjentämiseen.

Safarin välimuisti

Vaikka Apple ei tarjoakaan mahdollisuutta tyhjentää sovellusten välimuistia iOS:ssä, on sääntöön kuitenkin olemassa poikkeus: Safari. Selaimen väliaikaistiedot pystyy poistamaan avaamalla Asetukset-sovelluksen ja klikkaamalla Safarin asetukset auki. Valikon lopusta löytyy kohta "Tyhjennä historia ja poista data", jota klikkaamalla pääset eroon väliaikaisista tiedostoista.

Muistia lisää iPhoneen?

iPhonesta ei löydy muistikorttipaikkaa, joten muistin laajentaminen ei suoraan onnistu yhtä helposti kuin useimmissa Android-puhelimissa. Markkinoilta löytyy kuitenkin erilaisia lisälaitteita tai dongle-kaapeleita, joiden avulla iPhone saadaan ymmärtämään muistikorttien päälle. Kaapeleita tai lisälaitteita ei välttämättä tohdi pitää puhelimessa jatkuvasti kiinni, joten muistikortille kannattaa tallentaa lähinnä sellaisia tiedostoja, joita ei halua hävittää mutta niihin ei tarvitse myöskään päästä jatkuvasti käsiksi.

Kuten yllä tuli jo todettua, niin pilvipalveluitakaan ei kannata unohtaa. Dropbox, iCloud, Google Drive tai OneDrive ovat hyviä säilytyspaikkoja tiedostoille.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A77 5G – hinta laskenut -34%

Oppo A77 5G
99 € DNA
149 € Telia
199 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Motorola Edge 30 Neo – hinta laskenut -20%

Motorola Edge 30 Neo
199 € Proshop
217 € RDE.FI
260 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 272 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Xiaomi Redmi A2 – hinta laskenut -12%

Xiaomi Redmi A2
70 € RDE.FI
76 € Proshop
79 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 78 €

Kommentit (2)

Mauriland
Mauriland

1

Facebook sovellus ei muka vie tilaa paljoakaan välimuisteineen mutta todellisuus on moninkertainen. Heivaa ohjelma mäkeen ja asenna uudelleen niin saa paljon lisätilaa.

Vastaa
dRD
dRD

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mauriland:

Facebook sovellus ei muka vie tilaa paljoakaan välimuisteineen mutta todellisuus on moninkertainen. Heivaa ohjelma mäkeen ja asenna uudelleen niin saa paljon lisätilaa.

Jep, Facebook tallettelee cacheen lähes kaikki fiidissä näkyvät kuvat tai ainakin niiden thumbnail-versiot, nopeuttaakseen fiidin piirtymistä jatkossa, joka luonnollisesti haukkaa aika ronskin määrän tallennustilaa. iPhonella ongelma on juurikin se, että sovellusten välimuistiin tallettamia tietoja ei voi putsata kuin joko poistamalla sovelluksen ja asentamalla uudestaan - tai vaihtoehtoisesti "riskillä" ja käyttämällä App Storen ulkopuolisia sovelluksia.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.