Arvostelussa Samsung Gear S3 - Tavoitteena älykellojen kuninkuus

1
Arvostelu: Samsung Gear S3
Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen

Sisällys

Samsungilla on suuret kengät täytettävänä, kun se yrittää seurata 2015 julkaistua Gear S2:ta. Gear S2:ssa suurin napinan aihe oli sen hinta, sillä muutoin kello oli erittäin positiivinen yllätys ja palautti ainakin oman uskoni älykelloihin laitekategoriana.

Tekniset tiedot

 • Järjestelmä:
 • Tizen wearable 2.3.2
 • Mitat:
 • 49 x 46 x 12,9 mm
 • Näyttö:
 • 1,3” Super AMOLED kosketusnäyttö, pyöreä
 • Suoritin:
 • Exynos 7270, kaksiytiminen 1,0 GHz
 • Muisti:
 • 768 MB
 • Tallennustila:
 • 4 GB
 • Akku:
 • 380 mAh
 • Yhteydet:
 • Bluetooth 4.2, Wi-fi 802.11 b/g/n, GPS, NFC (saatavilla LTE-malli)
 • Muuta:
 • IP68, standardit 22 mm hihnat

Muotoilu

Testilaitteena oli tällä kertaa Frontier-malli, joka on hiukan miehekkäämpi ja rouheamman näköinen kuin Classic-versio. Suurin ero on painikkeissa, jotka ovat Classicissa huomattavasti korkeammat ja selvästi näkyvät. Frontierin painikkeissa on mukava karhea tekstuuri joten ne on helppo löytää tunnustelemalla.

Kellon muotoilussa on paljon samaa kuin edeltäjässään, mutta myös verraten paljon muutoksia. Samsung on edelleen pysynyt pyöreässä näytössä, mistä itse pidän. Käyttöliittymäsuunnittelijat ovat saaneet itse ohjelmiston toimimaan pyöreällä näytöllä hyvin ja paketin kruunaa kelloa ympäröivällä renkaalla tapahtuva navigointi. Vaihtoehtoisesti näyttöä voi toki sormeilla, ja valintoja tehdessä se on pakollistakin. Mikäli käyttöliittymä suunniteltaisiin toimimaan pelkillä 2-3 painikkeella, voitaisiin kosketuksesta mielestäni luopua ja samalla kenties viilata hitunen laitteen paksuudesta. Hyvä käytännön esimerkki tästä on Pebble, josta kosketusnäyttö puuttuu, mutta joka on silti monipuolinen ja helppo käyttää.

Gear S3 - kädessä

Gear S3 on nimittäin edeltäjäänsä hieman muhkeampi, tarkalleen 12,9 millimetriä paksu (Gear S2 oli 11,4 mm). Lisäksi se on levinnyt suuremman näytön myötä muutaman millin myös leveyssuunnassa. Ero ei kuulosta suurelta, mutta Gear S3 tuntuu selkeästi isommalta laitteelta. Edellistä mallia pidin melko sopivana ja silloin pohdin, voisiko kello olla jopa hieman isompi, mutta päivitettyä Gearia kokeiltuani olen kyllä huomattavasti mieltyneempi edellisen mallin ulkomuotoon – ainakin mitä kokoon tulee. Puhelinten kanssa huomaan usein sanovani, että “tähänkin malliin voisi laittaa mielihyvin millin lisää paksuutta, jos akkukestoa saisi sillä lisää”, mutta kellon kanssa asia ei ole aivan niin yksioikoinen.

Ominaisuudet

Gear S3 ei tuo keskivertokäyttäjälle mitään mullistavaa uutta verrattuna Gear S2:een, varsinkaan 3G-malliin. Hieman pidempi akkukesto ja suurempi koko ovat näkyvimmät muutokset. Sen lisäksi, että näyttö on 0,1 tuumaa suurempi, on siinä myös “aina päällä” -toiminto, joka akkukeston kustannuksella tuo kyllä kaivatun lisän helppokäyttöisyyteen.

Gear S3 näyttää aikaa, mittaa sykettä, laskee askeleita, näyttää ilmoituksia puhelimesta, antaa soittaa puheluita ja vastata niihin, toimii puhelimen musiikkisoittimen ohjaimena, mahdollistaa erilaisiin viesteihin vastaamisen, tarjoaa kalenterimerkinnät ja hälytykset ranteeseen, tukee Samsung Pay -etämaksujärjestelmää ja paljon muuta. Jos haluat kellosi tekevän kaikkea mahdollista, mitä älykellon tänä päivänä on mahdollista, niin Gear S3 on silloin laite sinulle. Sinänsä listassa ei ole paljoa, mitä jo Gear S2 ei olisi osannut tehdä, mutta loistavasta on tietysti vaikea parantaa.

Gear S3 on jonkin verran S2:ta itsenäisempi, joskin esimerkiksi GPS löytyi jo joistakin S2-malleista. Nyt Samsung on yksinkertaistanut mallistoaan ja paikannus löytyy kaikista Gear S3 -malleissa. Samsung myös päivittää S2-kellot uuteen ohjelmistoversioon, joten sen(kään) suhteen eri sukupolven laitteissa ei ole merkittäviä eroja.

Lataustelakka toimii viime mallin tapaan, kello asetetaan vain siihen nojaamaan ilman sen kummempia liittimien kohdisteluita. Telakka itsessään on koreilematon ja huomaamaton lisä vaikkapa yöpöydälle.

Gear S3 - Lataustelakassa

Samsung on jo pitkään lupaillut, että Gear S2 ja S3 saavat pian tuen myös Applen laitteisiin, ja nyt se päivä on koittanut, eli kelloja voi suositella myös iPhonen käyttäjille. Vaatimuksena on iPhone 5 tai uudempi, sekä iOS 9 tai uudempi. Testin aikana kelloa ei valitettavasti ollut mahdollisuutta testata iPhonen kanssa.

Yhteenveto

Gear S3 tekee jälleen oikeastaan kaiken oikein: toimintoja löytyy enemmän kuin tarpeeksi ja viime vuodesta ei olla menty missään taaksepäin (paitsi ehkä suurentuneessa koossa, mutta se lienee subjektiivista). Suurempi akku takaa, että kello kestää viikonloppureissun yli lataamatta, mikä on jo aika kohtuullinen suoritus. Sykemittari toimii ainakin satunnaisliikkujan tarpeisiin tarkasti ja luotettavasti.

Bluetooth-malli maksaa 400 euroa, eli sen suhteen mennään varmasti melko ylärajoilla tämän hetken älykellomarkkinoilla, mutta toisaalta vastaavaa ominaisuuskirjoa ja laatua tarjoaa harva vastustaja, eli tässä mielessä hinta lienee perusteltu. Uuden malliston myötä Gear S2:n hinnat ovat kuitenkin tippuneet niin alas, että monelle se on hintansa (ja kokonsa) puolesta huomattavasti houkuttelevampi vaihtoehto. Hyvä, että vaihtoehtoja on nyt useampia.

Samsung Gear S3

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (1)

Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

1

Lainaus:

Samsung on jo pitkään lupaillut, että Gear S2 ja S3 saavat pian tuen myös Applen laitteisiin, ja nyt se päivä on koittanut, eli kelloja voi suositella myös iPhonen käyttäjille. Vaatimuksena on iPhone 5 tai uudempi, sekä iOS 9 tai uudempi. Testin aikana kelloa ei valitettavasti ollut mahdollisuutta testata iPhonen kanssa.
Yhteensopivuudesta ei muuta mainintaa kuin tuo lainattu.

Tarkoittaako tuo että muuten "kaikkia", eli ei alusta/merkki riippuvainen.

Valmistaja sivuillaan tuettujen laitteiden listalla rajaataan pois kokonaan "Tablet PCs" ja tuettuja laitteita on rajattu, mm pitää olla Android 4.4 tai isompi, tai Applen tuotteissa tuetaan vain iPhone mainittu iPhone 5, iOS 9 tai uudempi, mutta iOS 10 ja iPhone 6S(+) mainitaan epävakaaksi. Ilmeisesti ei tukea iPad, MAC jne.
Windows laitteista ei puhuta mitään.

Eikä sitä mitä lisäarvoa tuolla yhteensopivuudella on.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.