Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Apple haastoi yhteistyökumppaninsa oikeuteen – Syyttää ylihinnoittelusta

2
Manu Pitkänen

Apple haastoi yhteistyökumppaninsa oikeuteen – Syyttää ylihinnoittelusta
Apple on haastanut puolijohdejätti Qualcommin oikeuteen ylihinnoittelun sekä maksamattomien hyvitysten takia. Aiemmin tällä viikolla Yhdysvaltojen liittovaltion kauppakomissio (FTC) ilmoitti haastavansa Qualcommin oikeuteen kilpailulainsäädännönvastaisten sopimusehtojen takia.

Qualcomm kehittää älypuhelimissa käytettäviä järjestelmäpiirejä sekä modeemiteknologiaa, minkä ansiosta yhtiön hallussa on suuri määrä matkapuhelinviestintään liittyviä patentteja. Joukossa on niin sanottuja essentiaalipatentteja, joita ilman alalla on lähes mahdotonta operoida. Qualcommin pitää siksi lisensoida nämä teknologiat reiluin ehdoin alalla toimiville yrityksille.

Applen mukaan Qualcommin ehdot eivät ole kuitenkaan olleet erityisen reilut, vaan se on vaatinut patenteistaan jopa viisinkertaisen maksun muihin yhtiöihin nähden. Applen mukaan Qualcomm on vaatinut yhtiöitä lisensoimaan sen patentit – muuten se ei myisi puolijohdepiirejäkään niille. Tämä menettelytapa on Applen mukaan nostanut hintoja.


Qualcommin menettelyt johtavat myös kaksinkertaisiin maksuihin. Lisenssit on toisaalta oltava Applella itsellään ja toisaalta Applen käyttämällä sopimusvalmistajalla. Qualcommin toimintatapoja on ollut vaikea saada muutettua, koska sillä on määräävä markkina-asema niin LTE- kuin CDMA-teknologioihin liittyen.

Etelä-Koreassa Qualcommin todettiin toimineen vastoin kilpailulakia, minkä takia yhtiö määrättiin maksamaan hyvityksiä sen kumppaneille. Applelle Qualcomm ei ole suostunut maksamaan hyvitystä, koska se todisti yhtiötä vastaan.

Qualcommin julkaiseman tiedotteen mukaan Applen väitteet ovat perusteettomia.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (2)

hinuk
hinuk

1

ei voi kuin nauraa, Appleko kehtaa syyttää muita ylihinnoittelusta noilla noin 300€ katteillaan per halvin iphone.

Vastaa
muppis
muppis

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti hinuk:

ei voi kuin nauraa, Appleko kehtaa syyttää muita ylihinnoittelusta noilla noin 300€ katteillaan per halvin iphone.

No jos Qualcomm peri ylihintaa, niin onhan se Applekin pakko periä, että saa tarpeeksi katetta. ;)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja