EU:lta tärkeä päätös – Mahdollistaa älypuhelimen edullisen käytön ulkomailla

6
Manu Pitkänen

EU:lta tärkeä päätös – Mahdollistaa älypuhelimen edullisen käytön ulkomailla
EU on jo kauan sitten linjannut, että operaattorit eivät saa vuoden 2017 kesän jälkeen periä asiakkailtaan ylimääräisiä verkkovierailumaksuja vaikka puhelinta käytettäisiin ulkomailla (EU:n alueella). Suomalaiselle älypuhelimen käyttö esimerkiksi Saksassa tai Espanjassa on yhtä halpaa tai kallista kuin kotimaassakin kesäkuun 15. päivän jälkeen.

Vaikka verkkovierailumaksujen eli niin sanottujen roaming-maksujen periminen kuluttajilta loppuukin kesällä, joutuvat operaattorit kuitenkin maksamaan toisten operaattoreiden verkkojen käytöstä. Koska operaattoreiden välinen maksuliikenne ei poistu, pitää hintataso määritellä uudelleen niin, ettei operaattoreille koidu muutoksesta kohtuuttomia lisäkustannuksia.

Nyt operaattoreiden väliselle tukkuhinnoittelulle on määritelty uudet hinnat. Kesäkuun puolesta välistä lähtien operaattorit voivat periä toisilta operaattoreilta korkeintaan 7,7 euroa gigatavulta roaming-maksuja. Nykyinen hintakatto on peräti 50 euroa. Gigatavun hintaa lasketaan vuosittain niin, että vuonna 2022 se on enää 2,5 euroa gigatavulta.Vaikka kuluttajilta perittävät roaming-maksut häviävätkin, niin eivät suomalaiset kuitenkaan pääse käyttämään rajattomasti dataa ulkomailla ilmaiseksi. Noin 30 euroa kuussa maksavalla liittymällä voisi siirtää ulkomailla dataa ilmaiseksi korkeintaan 7,8 gigatavua.

Suomessa operaattorit ovat epäilleet, että kuluttajilta perittävien verkkovierailumaksujen poistuminen aiheuttaa korotuspainetta liittymien hinnoiteluun. Suomessa maksun poistumiseen on jo reagoitu muun muassa rajoittamalla datasiirtonopeutta ulkomailla.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
136 € Bigbox
143 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -42%

Motorola Lenovo ThinkPhone
583 € CDON
660 € Proshop
999 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 999 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -35%

Honor 90 Smart
149 € Telia
179 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 230 €

Honor Magic5 Lite – hinta laskenut -30%

Honor Magic5 Lite
119 € Power
139 € DNA
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Kommentit (6)

johtaja59
johtaja59

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti matrix82:

Miten mahtaa käydä Soneralle, kun tähän asti ollut ainoa operaattori ulkomaanedulla(pohjola/baltia).

Soneran ainut kilpailuvaltti on tosiaan ollut roaming maksut, joten huonostihan sille käy.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kikkeliskoo (vahvistamaton)

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti matrix82:

Miten mahtaa käydä Soneralle, kun tähän asti ollut ainoa operaattori ulkomaanedulla(pohjola/baltia).

Soneran ainut kilpailuvaltti on tosiaan ollut roaming maksut, joten huonostihan sille käy.

Näin minäkin kuvittelin pitkään ennenkuin työpaikan vaihdon yhteydessä liittymä vaihtui Soneraan. Elisalla on yllättävän paljon surkeammat kuuluvuudet. Mökillä ja jopa ison kaupungin suht keskustassa olevan kerrostalon sisällä kuuluvuus oli todella heikko. Hinnoitteluhan Soneralla on aika perseestä yksityiselle.

Vastaa
G0lden_Kebab
G0lden_Kebab

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kikkeliskoo:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti matrix82:

Miten mahtaa käydä Soneralle, kun tähän asti ollut ainoa operaattori ulkomaanedulla(pohjola/baltia).

Soneran ainut kilpailuvaltti on tosiaan ollut roaming maksut, joten huonostihan sille käy.

Näin minäkin kuvittelin pitkään ennenkuin työpaikan vaihdon yhteydessä liittymä vaihtui Soneraan. Elisalla on yllättävän paljon surkeammat kuuluvuudet. Mökillä ja jopa ison kaupungin suht keskustassa olevan kerrostalon sisällä kuuluvuus oli todella heikko. Hinnoitteluhan Soneralla on aika perseestä yksityiselle.

Elisan 4G verkkohan on nimenomaan hyvin reikäjuustoa.

Vastaa
perhana
perhana

5

DNA otti ihan järkevän lähestymistavan asiaan, tänään tuli sähköpostissa tiedote jossa kerrotaan että kodin laajakaistaksi tarkoitetusta liikkuvasta laajakaistasta poistetaan ulkomailla käytön mahdollisuus, jolloin siis kotikäyttöön suomessa tarkoitetun liittymän voi hinnoitella edullisemmaksi kuin liittymän jota on mahdollista käyttää myös ulkomailla.

Kuulostaahan tuo paljon reilummalta kuin se vaihtoehto että kaikki käyttäjät pakotettaisiin maksamaan joidenkin käyttäjien ulkomailla surffailusta aiheutuvat ylimääräiset kustannukset.

Itselläni siis kotikäytössä DNA:n 4G jolla pääsi parhaaseen yhteysnopeuteen kotiosoitteessani, ja kännykässä taas on saunalahden eli elisan "reikäjuusto" koska itse olen sen kokenut toimivan liikkeellä ollessa parhaiten täällä kehä-kolmosen ja taajamien ulkopuolella, sonera ja dna tuntuivat kyllä toimivan hyvin asutuskeskuksissa ja kaupungeissa, mutta aina kun menit jonnekkin korpeen johonkin mökille töihin, rupesi pätkimään, kun taas elisa tuntuu kattavan nuo korpialueetkin huomattavasti paremmin.

Vastaa
avthein
avthein

6

EU siis maksattaa rikkaampien kansalaisten matkasurfailut köyhemmillä kansalaisilla joilla ei pahemmin ole varaa matkustella?

Ei sen kohtuullisen lisähinnan pitäisi olla ongelma matkoilla nettisurfailussa jos on kerran varaa matkustellakin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.