Arvostelussa Huawei Mate 9 Pro

1
Arvostelussa Huawei Mate 9 Pro
Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Sisällys

Jos sinulla oli syksyllä 2016 kiikarissa ison Android-puhelimen hankinta, niin todennäköisesti ostoslistaltasi löytyi Samsungin Galaxy Note 7. Monien suunnitelmat menivät kuitenkin totaalisesti uusiksi, kun puhelin ei tullutkaan akkuongelmien takia myyntiin Suomessa.

Mitä siis ostaa Galaxy Note 7:n sijaan? Pätevä vaihtoehto voisi olla esimerkiksi Huawein Mate 9 Pro, jossa on tavoiteltu maksimaalisen suorituskyvyn lisäksi näyttävää muotoilua. Stylus-kynän puutteen takia se ei ole täydellinen korvaaja, mutta Mate 9 Prosta löytyy omat erikoispiirteensä.

Tekniset tiedot

 • Järjestelmä:
 • Android 7.0, EMUI 5.0
 • Mitat:
 • 152 x 75 x 7,5 mm
 • Paino:
 • 169 g
 • Näyttö:
 • 5,5” 1440x2560 pikseliä, 534 PPI
 • Suoritin:
 • HiSilicon Kirin 960
 • RAM:
 • 6 GB
 • Tallennustila:
 • 128 GB, ei microSD-muistikorttipaikka
 • Kamerat:
 • Takakamera 20 + 12 megapikseliä (f/2.2, OIS), etukamera 8 megapikseliä (f/1,9)
 • Yhteydet:
 • 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi, Bluetooth 4.2, NFC
 • SIM:
 • 2x Nano-SIM
 • Akku:
 • 4000 mAh
 • Muuta:
 • Sormenjälkilukija, USB Type-C

Muotoilu

Kun kuulee saavansa käteen 5,5-tuumaisen kapulan, tulee herkästi ajateltua, että kuinka mahdottoman isosta puhelimesta on oikein kyse. Ei ole kovinkaan montaa vuotta siitä kun tämän kokoluokan puhelimet olivat hyvä vitsi, jolle naureskeltiin kun puhelinvalmistajat kilpailivat vimmatusti toistensa kanssa kenellä on markkinoiden suurin näyttö.

Huawein Mate 9 Pro yllättää kuitenkin positiivisesti. Vaikka siinä on tosiaan iso 5,5 tuuman näyttö, on se onnistuttu pusertamaan erittäin kompaktiin pakettiin. Autokauppias saattaisi sanoa, että se on kokoaan pienempi. Esimerkiksi HTC:n jo eläkkeelle jääneen One (M8) -lippulaivaan verrattuna kokoeroa ei välttämättä edes huomaa kunnolla, vaikka HTC:n puhelimessa näyttö onkin pienempi. Mate 9 Pro on kyllä hieman leveämpi, mutta pituudessa puhelimet eivät poikkea toisistaan juurikaan. Galaxy Note 7:ään verrattuna on hieman lyhyempi, mutta samaan aikaan myös leveämpi.

HTC One (M8) on siinäkin mielessä hyvä vertailukohta Mate 9 Prolle, että puhelimien muotoilussa on havaittavissa yhteneväisyyttä. Käytännössä tämä ilmenee Mate 9 Pron alumiinisena takakuorena, joka on saanut päälleen HTC:n tyylin mukaisesti poikittaisen metalliharjauksen. Toki One (M8):n takakuori on paljon voimakkaammin kaarevoitettu, joten ei puhelimien design nyt täysin identtinen ole. Molemmista puhelimista löytyy vieläpä kaksoiskamera, kaksois-LED-salama ja samankaltainen antenniratkaisu. HTC näyttää olleen aikaansa edellä vuonna 2014 lanseeratessaan One (M8):n.

Jos takakuori tuo One (M8) -viboja, niin etupuolen kohdalla Huawei on onnistunut jäljittelemään hyvin Samsungin Galaxy S7 -sukupolvea. Laidoiltaan kaareva näyttö tuo väistämättä mieleen Galaxy S7 edgen, mutta Mate 9 Pron tapauksessa näyttöä taivutettu hyvin maltillisesti – jopa niin maltillisesti, ettei näyttö itse asiassa näytä edes kaarevalta.

Tietysti ellipsinmuotoinen kotinäppäinkin ohjaa mielikuvia Samsungin suuntaan. Pro-mallista. Kotinäppäimeen on integroitu salamannopea sormenjälkilukija. Mate 9 -sisarmallissa sormenjälkilukija löytyy sen sijaan takakuoresta. Makuasioita kummasta ratkaisusta tykkää, mutta ainakin omiin viisipiikkisiin etupuolelle sijoitettu sormenjälkilukija tuntuu kaikkein luontevimmalta. Kotipainike ei ole perinteistä painettavaa mallia, vaan se on uusien iPhonien tapaan pelkkä kosketuspinta.

Kotinäppäimen ympäriltä löytyy perinteiseen tyyliin kapasitiiviset valikko- ja takaisin-navigaationäppäimet, mutta niiden ikonit ovat pelkistyneet pelkiksi pisteiksi. Käyttöönoton kannalta ratkaisu on hieman ikävä, sillä et tiedä tai muista kumpi näppäin on kumpi. Onneksi näppäinten funktion pystyy kuitenkin muuttamaan asetuksista omiin tottumuksiin sopivaksi.

Tekniikka

Android-puhelimien väliltä on joskus hankala löytää merkityksellisiä teknisiä eroja, koska laitteet rakennetaan samojen alustojen pohjalta. Järjestelmäpiiri on puhelimien sydän, joka määrittelee pitkälti mihin laite oikein kykenee, joten se myös erottaa laitteet toisistaan. Qualcommin Snapdragon-piirit ovat kaapanneet Android-puhelimien piirimarkkinat, minkä takia Androidien välillä vaihtelua on rajoitetusti.

Huawei on siinä mielessä iloinen poikkeus, ettei se ole lähtenyt muiden mukana Qualcommin kelkkaan, vaan se puhelimissa promotaan yhtiön omistaman HiSiliconin kehittämiä Kirin-piirejä. Mate 9 Pron sisuksiin on päässyt Kirin 960, joka paperilla tuo vaihtelevuutta, mutta siitä huolimatta sekin perustuu “hyllyltä” otettuihin suoritinytimiin: neljästä ARM:n Cortex A73- ja neljästä Cortex A53 -ytimestä. ARM:n big.LITTLE-arkkitehtuurin mukaisesti eri ydintyyppien aktiivisuus vaihtelee suorituskyvyn tarpeen mukaan. Kun suorituskykyä ei tarvita, on vastuu Cortex A53 -ytimillä. Jos puhelimella käynnistää esimerkiksi pelin, vaihtuu vetovastuu lennossa Cortex A73 -ytimille.

HiSilicon on pyrkinyt maksimoimaan myös Kirin 960:n graafisen suorituskyvyn käyttämällä ARM:n uutta Mali-G71-ohjainpiiriä. Käyttömuistin määrä tuskin tulee muodostumaan ongelmaksi Mate 9 Pron käyttäjille, sillä puhelimesta löytyy käsittämättömät kuusi gigatavua LPDDR4-muistia.

Geekbench 4 -testin tulosten valossa Kirin 960 -järjestelmäpiiri pärjää kilpailussa Galaxy S7:n Exynos 8890 -piiriä ja muiden Android-lippulaivojen käyttämää Snapdragon 821:tä vastaan. Yhden ytimen suorituskykyä mittaavassa testissä Kirin 960 nakuttaa tauluun 1934 pisteen lukeman, kun Galaxy S7 saavuttaa samassa testissä vain 1785 pistettä. Suorituskykyä säikeistetyissä tehtävissä mittaavassa testissä Kirin 960 saa 6203 pistettä eli lähes 20 prosenttia enemmän kuin Galaxy S7 (5206 pistettä).

Huawei käyttää Mate 9 Prossa kookasta 5,5 tuuman AMOLED-näyttöä. Näytön resoluutio on nykyajalle tyypillisesti 1440 x 2560 pikseliä. Pienenä ekstramausteena on näytön kaareva muotoilu, josta ei kuitenkaan tunnu olevan mitään käytännön hyötyä. Samsung on kehittänyt kaareville osille pieniä lisäominaisuuksia, mutta Huawein puhelimesta ei löydy edes näitä. Vaikuttaisi siltä, että näyttöä on kaarevoitettu lähinnä siksi, että myyntimiehet saisivat jonkinlaisen puheenaiheen laitteen markkinoimiseksi.

Mate 9 Prosta löytyy kaksi paikkaa SIM-kortille. Usein toiseen näistä paikoista voi lisätä microSD-muistikortin. Mate 9 Prossa tällaista mahdollisuutta ei kuitenkaan ole, mutta suurta tarvetta sille ei välttämättä olekaan. Puhelimesta löytyy nimittäin 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa, josta noin 110 gigatavua on vapaata muistia. Muistikorttipaikka olisi kuitenkin mukava lisä jos tulee tarvetta siirtää tiedostoja laitteesta toiseen.

Akku on tallennusmuistin ja näytön tapaan massiivinen, varauskapasiteettia on mukavat 4000 milliampeerituntia. Yhdellä latauksella siihen saa talteen tarpeeksi virtaa koko päivän tarpeisiin, vaikka käyttöprofiili olisikin virrankulutuksen suhteen aggressiivinen. Maltillisella käytöllä akun saa riittämään pitkälle seuraavaan päivään, kun yön aikana puhelin ei syö käytännössä lainkaan virtaa. Testimme perusteella yön aikana akun varauskapasiteetista oli hävinnyt vain kolme prosenttiyksikköä. Mate 9 Prota voi siis lämpimästi suositella kaikille ahkerasti matkustaville.

Huawei on myös tehnyt helpoksi virransäästämisen käsipelillä. Puhelin ilmoittaa automatisoidusti jos se havaitsee jonkin poikkeuksellisen paljon virtaa kuluttavan ohjelman. Käyttäjä voi tällöin sulkea sovelluksen kokonaan tai antaa sen jatkaa touhujaan taustalla.

Massiivisten akkujen kääntöpuolena on pitkät latausajat. Huawei taistelee useiden tuontien mittaista latausaikaa vastaan 22,5 watin SuperCharge-laturilla, jonka avulla 4000 milliampeeritunnin akun saa ladattua tyhjästä täyteen reilussa tunnissa. Tavallisella laturilla operaatio kestäisi helposti kaksi kertaa pidempään. Toisaalta vaikka akun lataisikin puolilleensa, löytyy siitä kuitenkin 2000 milliampeeritunnin varaus.

Mate 9 Pron parhaimpia puolia on kotinäppäimestä löytyvä maagisen nopea sormenjälkilukija, joka avaa puhelimen aidosti välittömästi painalluksen jälkeen.

Kamera

Huawein P9:n tavoin Mate 9 Prosta löytyy Leica-brändätty kaksoiskamerajärjestelmä, joka koostuu yhdestä tavallisesta kennosta ja yhdestä mustavalkoisesta kennosta. Mustavalkoinen kenno voi tuntua ensiksi turhamaisuudelta, sillä pystytäänhän sama efekti toteuttamaan erinomaisesti myös ohjelmallisesti – ei siihen omaa kennoa tarvita.

Mustavalkoiselle kennolle on kuitenkin keksitty muutakin käyttöä kuin pelkkä mustavalkoisten kuvien ottaminen. Kahden kennon tuottaman informaation ansiosta tavallisiin kuviin saadaan enemmän valoa kuin pelkällä yhdellä kennolla saataisiin, joten kuvat valottuvat paremmin ja yksityiskohdat ovat terävämpiä. Lisäksi kennojen tuottaman informaatiota yhdistämisen avulla Huawei on kehittänyt Hybrid Zoomiksi nimetyn tekniikan: kyseessä on käytännössä ihan tavallinen digitaalinen zoomaus, mutta se toimii häviöttömästi suurennuskertoimeen kaksi saakka, joten zoomattujen kuvien kuvanlaatu ei pitäisi heiketä oleellisesti. Oikealle optiselle zoomaukselle se ei kuitenkaan pärjää.

Mustavalkoisesta kennosta löytyy 12 miljoonaa pikseliä, kuten Huawei P9:ssä. Tavanomaisesta kennossa pikseleitä on sen sijaan 20 miljoonaa kappaletta. Aukkoluku molemmissa kameroissa on f/2,2 ja videokuvausta helpottaa optinen kuvanvakain. Automaattitarkennus on toteutettu peräti neljän eri tekniikan yhdistelmänä (PDAF, CAF, Laser ja syvyystarkennus). Voisi kuvitella, että näin saadaan aikaan todella nopea tarkkennus, mutta Mate 9 Pro ei vaikuttaisi olevan yhtään sen nopeampi kuin kilpailijoiden kamerat. Etukameraksi on valittu 8 megapikselin kenno (f/1,9).

Ohjelmistollisena lisäkikkana Huawei on lisännyt kameraan mahdollisuuden muuttaa digitaalisesti kameran aukkoa. Todellisuudessa aukkoluku ei muutu mihinkään, mutta kuviin lisätään tarkennuspisteen ulkopuolisiin osiin aukkolukua vastaava bokeh-efekti. Aukkolukua voi säätää aina f/0,95:stä f/16:een.

Ohjelmisto

Huawei Mate 9 Prosta löytyy valmiiksi asennettuna Android 7.0 Nougat ja EMUI 5.0 -käyttöliittymä. Huawein käyttöliittymää ja ohjelmistoja on kritisoitu paljon, minkä takia yhtiö on yrittänyt tehdä uudesta EMUI:sta ison numeron. Huawein mukaan EMUI 5.0:sta löytyy kaikkiaan 400 erilaista muutosta – osa suurempia, osa pienempiä. Asiakkaita on kuitenkin kuunneltu ja uudistuksia tehty toiveiden perusteella.

Ominaisuuksia Huawein EMUI tarjoaa lähes kaikkea taivaan ja maan väliltä. Voit vaihtaa käyttöliittymän teemaa tummaksi säästääksesi akkua (OLED-näyttö), siirtyä useisiin eri virransäästötiloihin, voit ottaa rullattavia ruutukaappauksia, tehdä videotallenteita puhelimen näytöstä, muuttaa näytön värilämpötilaa, suodattaa näytön sinistä valoa aikamääreiden rajoissa tai siirtyä yksinkertaistettuun näkymään, joka sopii erityisesti seniorikäyttöön.

Huawein ohjelmiston käyttölogiikka on ollut ainakin vanhojen iPhone-käyttäjille helppo omaksua, sillä erillisen sovellusvalitsimen sijaan käyttöliittymä on rakennettu kotinäytölle levitettyjen sovellusten ympärille. Muiden valmistajien Android-puhelimien omistajille ensikosketus EMUI:n kanssa on kuitenkin ollut kylmäävä, kun sormet yrittävät hakea sovellusvalikkoon johtavaa painiketta, mutta sellaistapa ei löydykään. Jos puhelimeen on halunnut erillisen sovellusvalikon, on pitänyt asentaa kolmannen osapuolen sovellus.

Mate 9 Prossa ylimääräisten sovellusten asentamiselle ei ole enää tarvetta, sillä käyttöliittymä asetuksista voi halutessaan aktivoida sovellusvalikon (Asetukset > Aloitusnäytön tyyli > Laatikko-näkymä).

Huawein uusi ohjelmisto sisältää tuen niin sanotuille kaksoissovelluksille, mutta se rajoittuu ainakin länsimaissa myytävissä malleissa vain Facebookiin ja WhatsAppiin. Käytännössä ominaisuus tarkoittaa sitä, että sovelluksia voi käyttää samanaikaisesti kahdella eri tilillä. Jos käytössäsi on esimerkiksi kaksi SIM-korttia, voit käyttää molemmilla WhatsAppia. Harva Suomessa kuitenkin käyttää kahta SIM-korttia, joten ominaisuus voi jäädä varsin vähäiselle käytölle.

Yhteenveto

Galaxy Note 7:n pieleen menneen lanseerauksen jälkeen markkinoille jäi paljon jakamatonta kakkua isokokoisille Android-puhelimille. Tätä kakkua Huawei on lähtenyt kahmimaan itselleen Mate 9 Prolla, joka ei ole lainkaan hullumman oloinen puhelin.

Jos Galaxy Note -malliston stylus-kynille ei ole erityistä tarvetta, niin Huawein Mate 9 Pro on erinomainen valinta kaikille niille, jotka luulivat pääsevänsä ostamaan Galaxy Note 7:n. Mate 9 Pro voi itse asiassa osoittautua jopa paremmaksi valinnaksi.

Mate 9 Prossa on paljon kaikkea isoa: iso näyttö, paljon tallennusmuistia ja paljon käyttömuistia. Sen ehdoton vahvuus on kuitenkin massiivinen 4000 milliampeeritunnin akku, joka takaa sen, ettei kesken työpäivän tarvitse kuumotella virran riittävyyttä. Hyvät speksit varmistavat sen, että puhelin sopii nimensä mukaisesti “ammattikäyttäjille”. Yksi puute harmittava puute siitä kuitenkin löytyy: puhelimesta ei löydy paikkaa muistikortille. Huawei ei myöskään lupaa puhelimen kestävän pölyä tai vettä.

Puhelimen kaksoiskameralla saa aikaan laadukkaita valokuvia, kuten nykypäivänä lippulaivapuhelimella pitääkin, mutta tekniikan mahdollisuuksien hyödyntäminen jää puolitiehen. Kennojen lukumäärä on kaksinkertaistunut, mutta valokuvaaminen on kuitenkin edelleen samanlaista kuin ennenkin. Mitään kouriintuntuvaa uutta Huawei ei ole järjestelmästä onnistunut pusertamaan pihalle.

Hintaa Mate 9 Prolle on lätkäisty 849 euroa, mutta verkkokaupoista puhelinta löytää myynnistä myös alle 800 euron hintaan. Hinta vaikuttaa suolaiselta, mutta pitää kuitenkin muistaa, että tallennusmuistiakin löytyy 128 gigatavua. Vastaava iPhone 7 Plus maksaa esimerkiksi lähemmäs 1050 euroa.

Huawei Mate 9 Pro

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (1)

NiceMan72
NiceMan72

1

Lainaus:

Mustavalkoisesta kennosta löytyy 12 miljoonaa pikseliä, kuten Huawei P9:ssä. Tavanomaisesta kennossa pikseleitä on sen sijaan 20 miljoonaa kappaletta.

Eikös tämä ole toistepäin... MV enempi pikseleitä...
Mate Pro:n omistaja.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.