Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Helppo kikka: Näin vältyt lasten pelaamisesta aiheutuvilta yllättäviltä luottokorttilaskuilta

14
Manu Pitkänen

Helppo kikka: Näin vältyt lasten pelaamisesta aiheutuvilta yllättäviltä luottokorttilaskuilta
Lapset ja free-to-play-tyyppiset mobiilipelit sopivat harvoin hyvin yhteen. Harvalla nuorella lapsella on kunnollista käsitystä rahasta ja sen kuluttamisesta, minkä takia heillä on korkea mahdollisuus upottaa mikromaksujen lypsämiseen perustuviin ilmaispeleihin suuriakin summia rahaa. Iltalehti kertoi hiljattain erään tarinan, jossa 8-vuotias lapsi oli kuluttanut parissa viikossa Clash Royale -peliin yli 6400 euroa rahaa.

Lasten synnyttämät suuret luottokorttilaskut johtuvat usein siitä, että lasten annetaan pelata puhelimella tai tabletilla, johon on lisätty vanhempien tai jonkun lähisukulaisen luottokorttitiedot eikä maksujen hyväksymistä ole rajoitettu ostojen yhteydessä kysyttävän salasanan avulla. Näin kävi myös Iltalehden uutisoimassa tapauksessa, jossa luottokorttitiedot syötettiin laitteeseen muutamaa pientä ostosta varten eikä tietoja huomattu poistaa tämän jälkeen laitteesta.

Mikäli lapselle haluaa antaa esimerkiksi lahjaksi mobiilipeleistä mikromaksuin hankittavia tuotteita, niin silloin olisi kaikkein järkevintä käydä ostamassa paikallisesta kaupasta tai kioskista App Store- tai Google Play -lahjakortti. Kun lahjakortin tiedot syöttää laitteeseen, voi laitteella tehdä ainoastaan saldon verran ostoksia. Yllätyksiä ei pääse tulemaan ja pahimmillaankin menetät vain sen rahamäärän, jonka olet lahjakortin ostamiseen käyttänyt. Etuna on kuitenkin se, että lapsen ostoksia ei tarvitse kytätä eikä tulevan luottokorttilaskun suuruutta (tai luottotietojen menettämistä) tarvitse pelätä.Lahjakortteja on saatavilla Google Play -kauppaan (Android-laitteet) 15, 25 ja 50 euron suuruisina sekä App Storeen 15, 25, 50 ja 100 euron suuruisina. Lahjakortteja voi tietysti myös yhdistää jos yhdellä kortilla ei saa haluamaansa summaa (esim. 15+15 = 30 euroa, 15 + 25 = 40 euroa).

Lahjakortteja saa esimerkiksi R-kioskista ja Gigantista.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (14)

arcanix
arcanix

1

Lainaus:

Janina haluaisi myös, että peliyhtiöt ottaisivat vastuuta asiassa. Pelejä mainostetaan sovelluskaupassa ilmaisina, ”free to play”. Todellisuudessa pelissä eteneminen voi kuitenkin vaatia rahaa, jota lapset eivät ymmärrä.

Kannattaa varmaan peliä asentaessa lukea mitä siinä sanotaan. Androidin ja iPhonen puolella lukee molemmissa, että pelissä on myös maksullista sisältöä. Viimeistään siinä vaiheessa pitäisi hälytyskellojen soida kun itse syöttää maksukortin tietoja puhelimeen. Ärrältä saa lahjakortteja Androidiin ja iPhoneen, jos haluaa tehdä ostoksia ilman maksukorttia.

Vastaa
SANDY950
SANDY950

2

Toinen vielä helpompi kikka on että jättää sen älypuhelimen ostamatta sille mukulalle.
Yläasteella​ voi sen puhelimen sitten hankkia
Kun nuori ymmärtää mitä tekee.
Mutta ei kun ostetaan iPhone alle kouluikäiselle ja syötetään korttitiedot ja sitte ollaan vaatimassa rahoja takas kirveen kanssa ku Johannes-maklemore-teline on ostellut muutamalla tonnilla pelejä ja niihin lisäsisältöä.

Älypuhelimiin pitäisi oikeasti pistää ikärajat
Ja mitään korvauksia ei maksettaisiin jos mukula on päässyt tyhjentämään tilin vanhempien omaa hölmöyttään.

Vastaa
pentsu
pentsu

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SANDY950:

Toinen vielä helpompi kikka on että jättää sen älypuhelimen ostamatta sille mukulalle.
Yläasteella​

Älypuhelimiin pitäisi oikeasti pistää ikärajat
Ja mitään korvauksia ei maksettaisiin jos mukula on päässyt tyhjentämään tilin vanhempien omaa hölmöyttään.

Ottamatta kantaa tyhmiin ihmisiin jotka syöttävät luottokorttitietonsa puhelimeen, niin kysyisin sulta mitä muita vaihtoehtoja puhelintarjonnassa on alle yläasteikäiselle kuin älypuhelimia?

Vastaa
perhana
perhana

4

Ehkä olen liian vanha, vanhanaikainen, nuuka tai sitten vaan köyhä ja pihalla siitä millaisia summia rahaa ihmiset kuukaudessa kuluttavat, mutta minun mielestäni noista lahjakorteista puuttuu kokonaan järkevän hintaiset lahjakortit.
Jos halvin lahjakortti on 15 euroa, ja lapsi pistää sen 15 euroa palamaan parina ensimmäisenä päivänä, niin kuinka kauan sitten pitää kuunnella lapsen kitinää uudesta lahjakortista, viikko vaiko kuukausi? ja mikä sitten on kohtuullinen summa lapsen peleihin käytettäväksi kuukaudessa, minusta tuo 15 euroa kuukaudessakin on jo kolme kertaa liikaa, 5 euroa olisi sopiva pienimmän lahjakortin hinta.

Vastaa
arcanix
arcanix

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SANDY950:

Toinen vielä helpompi kikka on että jättää sen älypuhelimen ostamatta sille mukulalle.
Yläasteella​

Älypuhelimiin pitäisi oikeasti pistää ikärajat
Ja mitään korvauksia ei maksettaisiin jos mukula on päässyt tyhjentämään tilin vanhempien omaa hölmöyttään.

Ottamatta kantaa tyhmiin ihmisiin jotka syöttävät luottokorttitietonsa puhelimeen, niin kysyisin sulta mitä muita vaihtoehtoja puhelintarjonnassa on alle yläasteikäiselle kuin älypuhelimia?

20e-40e hintaan löytyy edelleen peruskapuloita ilman älytoimintoja.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Ottamatta kantaa tyhmiin ihmisiin jotka syöttävät luottokorttitietonsa puhelimeen...

Älypuhelin on Internetiin kytketty tietokone siinä missä PC:kin, ja luottokorttitietojensa syöttäminen näihin kumpaankin on suunnilleen yhtä tyhmää tai ei-tyhmää.

Elämänkokemuksen karttuessa ihminen yleensä huomaa, että jokainen on jonkun toisen "tyhmä" jollain elämän alueella. Sen tajuttuaan ei enää tunne tarvetta nimitellä muita.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Pelkek (vahvistamaton)

7

Omasta mielestäni paras kikka ainakin iphonelle on nuo perhejako ominaisuudet jossa mukula voi lähettää vanhemman puhelimeen pyynnön saako painaa sen 1000 euroa clash of clansiin. Mahtaako Androidilta löytyä jotain vastaavaa oninaisuutta?

Vastaa
G0lden_Kebab
G0lden_Kebab

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ademeion:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Ottamatta kantaa tyhmiin ihmisiin jotka syöttävät luottokorttitietonsa puhelimeen...

Älypuhelin on Internetiin kytketty tietokone siinä missä PC:kin, ja luottokorttitietojensa syöttäminen näihin kumpaankin on suunnilleen yhtä tyhmää tai ei-tyhmää.

Elämänkokemuksen karttuessa ihminen yleensä huomaa, että jokainen on jonkun toisen "tyhmä" jollain elämän alueella. Sen tajuttuaan ei enää tunne tarvetta nimitellä muita.

Erittäin hyvä kommentti, komppaan.
Asiasta kolmanteen... Aikuisien pitäisi kutienkin tajuta, että Äly"puhelimet" eivät ole olleet puhelimia enää pitkään aikaan vaan täysverisiä taskuun mahtuvia tietokoneita eli ovat ihan verrattavaissa tietokoneeseen, täysin samat asiat pystyy suorittamaan. Menevät jo tehoissakin halvan läppärin rinnalle...

-Lapsi kyttää älypuhelinta 8h päivässä on ihan verrannollinen siihen, että istuisi koneella sen 8h päivässä. Pitäisi aikuisen vuonna 2017 tajuta mitä riskejä tähän liittyy.

Lasten (8v) netinkäyttöä kuitenkin tulisi valvoa, kun se nyt sattuu olemaan portti isoon maailmaan missä armoa ei paikoitellen tunneta. Eletään kuitenkin vuotta 2017 joten digitalisaatio on pitkällä. Kun se kone raasu ei tajua minkä ikäinen mukula sitä sorkkii. Tietokone ei muutenkaan ole hädintuskin ala-aste ikäisen lelu.

Kun itse olin ala-aste isässä, oli mustavalko Nokiat ja 56K dialup modeemit jotka siirsi päivässä Gigan. Enää ei olla siinä ajassa, vaan nyt on 100M netit kännyköissä jotka ovat lapsilla kourassa.

Vastaa
pentsu
pentsu

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ademeion:Elämänkokemuksen karttuessa ihminen yleensä huomaa, että jokainen on jonkun toisen "tyhmä" jollain elämän alueella. Sen tajuttuaan ei enää tunne tarvetta nimitellä muita.

Erittäin hyvin kiteytetty. Olen monellakin osa-alueella tyhmä. Tämä nimittely on yksi niistä.

Luottokortti on erittäin tarpeellinen, ja monessa kohtaa suorastaan elinehto. Sen verran elämänkokemusta multakin löytyy että olen erittäin tarkka siitä missä luottokorttiani käytän.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Ehkä olen liian vanha, vanhanaikainen, nuuka tai sitten vaan köyhä ja pihalla siitä millaisia summia rahaa ihmiset kuukaudessa kuluttavat, mutta minun mielestäni noista lahjakorteista puuttuu kokonaan järkevän hintaiset lahjakortit.
Jos halvin lahjakortti on 15 euroa, ja lapsi pistää sen 15 euroa palamaan parina ensimmäisenä päivänä, niin kuinka kauan sitten pitää kuunnella lapsen kitinää uudesta lahjakortista, viikko vaiko kuukausi? ja mikä sitten on kohtuullinen summa lapsen peleihin käytettäväksi kuukaudessa, minusta tuo 15 euroa kuukaudessakin on jo kolme kertaa liikaa, 5 euroa olisi sopiva pienimmän lahjakortin hinta.


Kai niitä voisi olla vaikka vitosen hintaisia, mutta saisiko sillä sitten euron vai kaksi saldoa.

Kertomasi perusteella sovitun mukaan annetaan seuraava lahajkortti.

Mutta ei aina noin suoraviivaista.

Jos lahjakortilla ei makseta muuta kuin ylimääräiset hankinnat, ei kk maksullisia esim Spotify yms. niin se riippuu iästä, perheestä ja lapsesta mitä tehdään jos saldo loppuu, vaihtoehtoja on, jos lapsi sen ikäinen ettei vielä alkuunkaan ymmärrä moisia asioita, niin estää jatkossa kokonaan omatoiminen maksaminen.

Jos lapsi ei vielä hanskaa kk maksullisia menoja, niin ne kannattaa erottaa leikkilahjakorteista, niin että saldon loppuminen ei estä tarvittavien asioiden toimimista.

Lahjakorttien rinnalla voi käyttää myös etukäteen maksettavia sähköisiä maksukortteja, joissa osassa mahdollista hallita ihan lennossa saldoa, käyttöpaikkoja jne. ja vanhempi saa myös tiedon jokaisesta ostoksesta nopeasti.

Sähköisen rahankäyttöä kannattaa kyllä opettaa ja sitä ettei sitä saa lisää jos saldo loppuu

Vastaa
perhana
perhana

11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Ehkä olen liian vanha, vanhanaikainen, nuuka tai sitten vaan köyhä ja pihalla siitä millaisia summia rahaa ihmiset kuukaudessa kuluttavat, mutta minun mielestäni noista lahjakorteista puuttuu kokonaan järkevän hintaiset lahjakortit.
Jos halvin lahjakortti on 15 euroa, ja lapsi pistää sen 15 euroa palamaan parina ensimmäisenä päivänä, niin kuinka kauan sitten pitää kuunnella lapsen kitinää uudesta lahjakortista, viikko vaiko kuukausi? ja mikä sitten on kohtuullinen summa lapsen peleihin käytettäväksi kuukaudessa, minusta tuo 15 euroa kuukaudessakin on jo kolme kertaa liikaa, 5 euroa olisi sopiva pienimmän lahjakortin hinta.


Kai niitä voisi olla vaikka vitosen hintaisia, mutta saisiko sillä sitten euron vai kaksi saldoa.

Kertomasi perusteella sovitun mukaan annetaan seuraava lahajkortti.

Mutta ei aina noin suoraviivaista.

Jos lahjakortilla ei makseta muuta kuin ylimääräiset hankinnat, ei kk maksullisia esim Spotify yms. niin se riippuu iästä, perheestä ja lapsesta mitä tehdään jos saldo loppuu, vaihtoehtoja on, jos lapsi sen ikäinen ettei vielä alkuunkaan ymmärrä moisia asioita, niin estää jatkossa kokonaan omatoiminen maksaminen.

Jos lapsi ei vielä hanskaa kk maksullisia menoja, niin ne kannattaa erottaa leikkilahjakorteista, niin että saldon loppuminen ei estä tarvittavien asioiden toimimista.

Lahjakorttien rinnalla voi käyttää myös etukäteen maksettavia sähköisiä maksukortteja, joissa osassa mahdollista hallita ihan lennossa saldoa, käyttöpaikkoja jne. ja vanhempi saa myös tiedon jokaisesta ostoksesta nopeasti.

Sähköisen rahankäyttöä kannattaa kyllä opettaa ja sitä ettei sitä saa lisää jos saldo loppuu

Pointtihan tuossa kommentissani oli se, että kun sovelluskaupoissa käsittääkseni pelien tai niihin ostettavien pakettien hinnat pyörivät yleensä siinä maksimissaan 5 euron paikkeilla niin noiden lahjakorttien hinnoittelu on aivan selkeää rahastusta, tai siis keino saada ihmiset käyttämään vähintään sen 15 euroa sen sijaan että ostaisivat vain sen tarvitsemansa 5 euron pelin tai paketin.
Koska jos sitä 2,99 euron hintaista ostosta varten pitää ostaa 15 euron lahjakortti, tulee se lahjakortin loppuosa käytettyä sellaisiin ostoksiin joita ei välttämättä muuten tulisi ostettua, mutta kun se lahjakortti nyt on ostettu niin pitäähän se pois käyttää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Pointtihan tuossa kommentissani oli se, että kun sovelluskaupoissa käsittääkseni pelien tai niihin ostettavien pakettien hinnat pyörivät yleensä siinä maksimissaan 5 euron paikkeilla niin noiden lahjakorttien hinnoittelu on aivan selkeää rahastusta, tai siis keino saada ihmiset käyttämään vähintään sen 15 euroa sen sijaan että ostaisivat vain sen tarvitsemansa 5 euron pelin tai paketin.


Ahaa.
Käviskökö esim Suomessa sellaiset lahjakortit kaupaksi joissa olisi saldoa 5€ ja ne maksaisi jokusen euron enemmän ? ei se olisi kilpailukykyinen.

En epäilelainkaan etteikö 15€ lahjakortin hinnoittelussa olisi laskettu se tosia-asia että niiden arvosta jää keskimäärin jotain käyttämättä, osa jopa kokonaan. myös se että saa ostamaan enemmän. Eihän tuossa muuten ole edes ideaa ja ei mitenkään alan erikoisuus.

Mutta jos puhutaan uutisesta niin 15€ minimi ei ole summaltaan sellainen etteikö se lapsilla tilinvoimassaoloaikana tulisi käytettyä, toki on riski että tilin menettää tai pakottavasti vaihtaa, mutta silloin yleisempi ongelma on että menettää käytetyt rahat (ostokset).

Jos lahjakortti ei ole omaan käyttöön sopiva niin voi käyttää niitä muitamaksutapoja.

Vastaa
perhana
perhana

13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Pointtihan tuossa kommentissani oli se, että kun sovelluskaupoissa käsittääkseni pelien tai niihin ostettavien pakettien hinnat pyörivät yleensä siinä maksimissaan 5 euron paikkeilla niin noiden lahjakorttien hinnoittelu on aivan selkeää rahastusta, tai siis keino saada ihmiset käyttämään vähintään sen 15 euroa sen sijaan että ostaisivat vain sen tarvitsemansa 5 euron pelin tai paketin.


Ahaa.
Käviskökö esim Suomessa sellaiset lahjakortit kaupaksi joissa olisi saldoa 5€ ja ne maksaisi jokusen euron enemmän ? ei se olisi kilpailukykyinen.

En epäilelainkaan etteikö 15€ lahjakortin hinnoittelussa olisi laskettu se tosia-asia että niiden arvosta jää keskimäärin jotain käyttämättä, osa jopa kokonaan. myös se että saa ostamaan enemmän. Eihän tuossa muuten ole edes ideaa ja ei mitenkään alan erikoisuus.

Mutta jos puhutaan uutisesta niin 15€ minimi ei ole summaltaan sellainen etteikö se lapsilla tilinvoimassaoloaikana tulisi käytettyä, toki on riski että tilin menettää tai pakottavasti vaihtaa, mutta silloin yleisempi ongelma on että menettää käytetyt rahat (ostokset).

Jos lahjakortti ei ole omaan käyttöön sopiva niin voi käyttää niitä muitamaksutapoja.

Täytyy kyllä myöntää että en ole googlen enkä applen lahjakortteihin tutustunut, mutta yleensä lahjakorteissa ei kyllä ole ollut mitään lisämaksua saldon lisäksi, vaan 5 euroa maksavan lahjakortin saldo on ollut 5 euroa.
Ja jos tosiaan osaa sen 15 euron lahjakortin säästellä niin että se riittä "tilinvoimassaoloajaksi" niin eihän se silloin kallis hinta ole, mutta en vaan ole tavannut montaakaan lasta joka osaisi kovin hyvin säästää jotain tuollaista, vaan yleensä se summa tulee lapsilta käytettyä hyvin äkkiä, kun sittenhän voi vanhemmilta taas anella uutta lahjakorttia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Täytyy kyllä myöntää että en ole googlen enkä applen lahjakortteihin tutustunut, mutta yleensä lahjakorteissa ei kyllä ole ollut mitään lisämaksua saldon lisäksi, vaan 5 euroa maksavan lahjakortin saldo on ollut 5 euroa.


Ärrältä saa ärrälle sen omia vitosen lahjakortteja, mutta niitä kai piti ostaa isompi pakkaus ja ovat siis sen omia lahjakortteja.
Muutaman euron lahjakortin järkevyys vähän kärsii jos sitä myydään jokin toisen kanavan kautta, eli se myyjä tarvitsee siitä jokin korvauksen ja sen lisäksi syntyy muita kuluja. Lisäksi jos palvelu sellainen ettei se ole sisään heittotuote, vaan maksuvaline, niin se on aika kallis maksutapa.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

mutta en vaan ole tavannut montaakaan lasta joka osaisi kovin hyvin säästää jotain tuollaista, vaan yleensä se summa tulee lapsilta käytettyä hyvin äkkiä, kun sittenhän voi vanhemmilta taas anella uutta lahjakorttia.

Ei kannata käyttää lahajkorttia jos se ei perheessä toimi, vaan miettiä jotain muita tapoja. Esim niitä virtuaaliluottokortteja.

Ja kuvailemasi tilanne on vähän toinen kuin se että pitää ostaa kertaluonteisesti vitosen palvelu, tuo kuullostaa siltä että on useasti tarvetta palvelulle, jolloin lahjakortti voi kuitekin olla ihan hyvä ja kasvattava väline. Sovitaan että joka kolmas kuukausi saa 15€ lahjakortin, jos hassaa sen heti, niin sitten pidetään siitä kiinni ettei uutta tule ennen kun sovittu aika kulunut, muuten lapsi voi oppia siihen että kannattaa käyttää kaikki heti, jotta saa enemmän.

Jos kyse jostain muusta, tai lapsi vielä pieni laspi, niin estää lasta tekemästä omatoimisia hankintoja, kunnes ikää ja kypsyyttä niitä itsenäisesti tehdä. Ei ole pienenlapsen vika jos se käyttää lahjakortin heti.

Jos ei puhuta lapsista vaan ihan kertaluontoisesta ostoksesta niin sen voi tehdä monella tapaa tilapäisesti, jos käyttää luottokorttia niin muistaa poistaa sen palvelusta käytön jälkeen ja olla muutekin tarkkana.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.