Sonera siirtyy historiaan – Telia tulee tilalle

6
Manu Pitkänen

Sonera siirtyy historiaan – Telia tulee tilalle
Matkapuhelinoperaattorit Sonera ja Tele Finland yhdistyvät tänään Teliaksi. Yritykset ovat osa Pohjoismaissa ja Baltiassa toimivaa Telia Company operaattoria, joka muodostui vuonna 2002 suomalaisen Soneran ja ruotsalaisen Telian fuusion kautta.

Telia Finlandin mukaan kyseessä ei ole pelkkä brändiuudistus, vaan sen luvataan tuovan mukanaan aiempaa parempia palveluita. Lehdistötiedotteessa ei kuitenkaan annettu kovin tarkkaa kuvaa mitä nämä paremmat palvelut ovat, joita ei Sonera-nimen alla pystytty aiemmin Suomessa tarjoamaan.

"Telialla surffaat nopealla netillä. Meillä ei ole määräaikaisuuksia mobiililiittymissä ja voit itse räätälöidä, millaisen liittymän itsellesi haluat. Telia on jatkossa siellä, missä sinäkin – vastaamme kolmessa minuutissa puheluusi ja palvelemme chatissa kellon ympäri.Yritysasiakkaitamme palvelemme monikanavaisesti ja asiakkaalle parhaiten sopivalla tavalla", sanoo Telia Finlandin toimitusjohtaja Stein-Erik Vellan.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (6)

Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

1

Lainaus:

Matkapuhelinoperaattorit Sonera ja Tele Finland yhdistyvät tänään Teliaksi.

Sonera yhdistyi Teliaan vuonna 2003 ja Tele Finland vuonna 2005. Näitä yhtiöitä ei ole sen jälkeen ollut olemassa.

Vastaa
ramiselin
ramiselin

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ademeion:

Lainaus:

Matkapuhelinoperaattorit Sonera ja Tele Finland yhdistyvät tänään Teliaksi.

Sonera yhdistyi Teliaan vuonna 2003 ja Tele Finland vuonna 2005. Näitä yhtiöitä ei ole sen jälkeen ollut olemassa.

Sonera mainostaa omilla sivuillaan "SONERA JA TELE FINLAND OVAT NYT TELIA".

Telia taisi ostaa Soneran ja Tele Finlandin jo ajat sitten, mutta nyt näiden brändit sulautettiin Teliaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ramiselin:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ademeion:

Lainaus:

Matkapuhelinoperaattorit Sonera ja Tele Finland yhdistyvät tänään Teliaksi.

Sonera yhdistyi Teliaan vuonna 2003 ja Tele Finland vuonna 2005. Näitä yhtiöitä ei ole sen jälkeen ollut olemassa.

Sonera mainostaa omilla sivuillaan "SONERA JA TELE FINLAND OVAT NYT TELIA".

Telia taisi ostaa Soneran ja Tele Finlandin jo ajat sitten, mutta nyt näiden brändit sulautettiin Teliaan.

Niin mainostaa, mutta mitä sitten? Journalismia ei tehdä kopioimalla yritysten markkinointiviestintää. Ja mitä kummaa tarkoittaa käsitesekasikiö "brändien sulauttaminen"? Näin tapahtui tosielämässä: Telia lakkasi käyttämästä kahdesta edesmenneestä yrityksestä periytyneitä, suomalaisille tuttuja tuotenimiä. Mitään ei sulautunut, ei yrityksiä tai muita. Tuotenimien lakkauttamiset eivät ole fuusioita.

Tätä juttua voi hyvällä syyllä kutsua journalistiseksi pohjanoteeraukseksi. Tosin ainakin myös Turun Sanomat meni samaan Telian markkinointihalpaan, ja erehtyi luulemaan, että on kyse fuusiosta. Turun Sanomat on yksi Suomen merkittävimpiä uutisjulkaisuja, joten siltä näin karkea asiavirhe on todella huono esitys.

Helsingin Sanomien toimittaja sen sijaan ymmärsi selkeästi, mistä on kysymys. Tuotenimien lakkauttamisen hän kuittasi lyhyellä maininnalla, ja keskittyy olennaiseen, eli samaan aikaan tehtyihin liittymäehtojen ja hinnoittelun muutoksiin.

(En saanut näköjään liittää linkkejä TS:n ja HS:n juttuihin)

Käyttäkäämme tätäkin tapausta oman tarkkaavaisuutemme kehittämiseen.

Vastaa
pentsu
pentsu

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ademeion:

Telia lakkasi käyttämästä kahdesta edesmenneestä yrityksestä periytyneitä, suomalaisille tuttuja tuotenimiä. Mitään ei sulautunut, ei yrityksiä tai muita. Tuotenimien lakkauttamiset eivät ole fuusioita.

Sä sekoitat sujuvasti tuotenimet ja yritykset jotka ovat hippasen eri asioita. Tele Finland oli vielä muutama päivä sitten olemassa ihan yrityksenä vaikkakin suurin omistaja oli Sonera. Tele Finland oli Soneran tytäryhtiö, ei tuotemerkki.Osakeyhtiössä pääomistaja ei välttämättä omista yhtiötä kokonaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

5

Lainaus:

Tele Finland oli vielä muutama päivä sitten olemassa ihan yrityksenä vaikkakin suurin omistaja oli Sonera. Tele Finland oli Soneran tytäryhtiö, ei tuotemerkki.

Menevätköhän tässä nyt itselläsi yritys ja tuotemerkki sekaisin? Sonerahan lakkasi olemasta vuonna 2003, eli yhtiötä ei enää edes ollut olemassa, kun Tele Finland perustettiin. Tele Finlandin perusti tytäryhtiökseen TeliaSonera Finland vuonna 2004. Vuonna 2005 Tele Finland fuusioitiin TeliaSonera Finlandiin. Käytännön tasolla Tele Finlandin voinee sanoa olleen aina vain yksi TeliaSoneran tuotemerkeistä (vaikka se juridisesti olikin erillinen yhtiö). Yhtiöllä ei käsittääkseni missään vaiheessa ollut mitään itsenäistä päätöksentekoa, vaan Tele Finland perustettiin vain, jotta TeliaSoneran halvat liittymät voitaisiin myydä jonkin muun nimen kuin TeliaSoneran alla (TeliaSoneran johdossa tunnetusti kavahdettiin halpismielikuvaa). Tämä siis parhaan ymmärrykseni ja tietoni mukaan (ja niukkoja lähteitä läpi kahlaamalla).

Lainaus:

Osakeyhtiössä pääomistaja ei välttämättä omista yhtiötä kokonaan.

Tämä jäi hämäräksi. Kuka muu omistaa osan, ja mistä yhtiöstä?

Nostan käteni pystyyn sen kysymyksen edessä, mikä on ollut TeliaSoneran TeliaSonera Finlandin ym. näihin liittyvien tytäryhtiöiden tarkka yhtiörakenne minäkin vuonna, mutta varmaa on, että tämä artikkelin aloituslause menee raskaasti pieleen:

- Matkapuhelinoperaattorit Sonera ja Tele Finland yhdistyvät tänään Teliaksi.

Nyt minulla tulee Teliaa, Soneraa ja TeliaSoneraa jo ulos korvistakin, joten eiköhän tämä riitä osaltani. Luen kyllä vielä vastaukset.

Vastaa
pentsu
pentsu

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ademeion:Menevätköhän tässä nyt itselläsi yritys ja tuotemerkki sekaisin? Sonerahan lakkasi olemasta vuonna 2003, eli yhtiötä ei enää edes ollut olemassa, kun Tele Finland perustettiin. Tele Finlandin perusti tytäryhtiökseen TeliaSonera Finland vuonna 2004. Vuonna 2005 Tele Finland fuusioitiin TeliaSonera Finlandiin. Käytännön tasolla Tele Finlandin voinee sanoa olleen aina vain yksi TeliaSoneran tuotemerkeistä (vaikka se juridisesti olikin erillinen yhtiö).

Kuten sanoin Tele Finland oli yritys, ei tuotemerkki. Esimerkki:

https://en.wikipedia.org/wiki/Volvo

Kuten huomaat, Volvon pääkonttori on Ruotsissa, se on kirjattu Tukholman pörssiin mutta Volvon omistaja on Kiinalainen Geely.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ademeion:

Tämä jäi hämäräksi. Kuka muu omistaa osan, ja mistä yhtiöstä?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Osakeyhti%C3%B6

Omistajat saat halutessasi selville kaupparekisteristä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.