Vain puolet Android-laitteista sai tietoturvapäivityksiä

3
Manu Pitkänen

Vain puolet Android-laitteista sai tietoturvapäivityksiä
Androidin tietoturvatiimiin uuden blogikirjoituksen mukaan sen tavoitteena on huolehtia kaikkien käyttäjien tietoturvasta, mutta lukujen valossa tässä onnistuttiin viime vuonna vain osittain. Käyttöjärjestelmän mediahallinnasta löytynyt Stagefright-ohjelmointivirhe sai Googlen suhtautumaan tietoturvaan aivan uudella tavalla ja työtä tietojen suojaamiseksi aiotaan jatkaa edelleen.

Google julkaisi viime vuonna tietoturvapäivityksiä 735 miljoonaan Android-laitteeseen, mikä kuulostaa suurelta luvulta – varsinkin kun otetaan huomioon se, että päivityksiä on pitänyt jakaa 200 eri laitevalmistajan tuotteeseen. Tästä huolimatta lähes puolet käytössä olevista Android-laitteista jäi kokonaan ilman päivityksiä. Tietoturvapäivitysten jakelussa Google ei ole välttämättä pullonkaulana, vaan operaattoreiden ja laitevalmistajien omalla aktiivisuudella on suuri merkitys.

Viimeisen vuoden aikana Google on myös alkanut monitoroida tarkemmin millaisia sovelluksia se tarjoaa saataville Google Play -kaupan kautta. Yhtiö on alkanut etsiä niin sanottuja PHA-sovelluksia (Potentially Harmful Apps), jotka toimivat analytiikan perusteella hämärällä tavalla. Google varoittaa käyttäjiä sovelluksen käyttäytymisestä jos sen yrittää asentaa puhelimeen tai jos se on jo asennettu. PHA-sovellusten asennusmäärät ovatkin lähteneet jyrkkään laskuun 50 tärkeimmässä maassa.

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy S10e
499 € CDON
669 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 701 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -23%

Motorola Moto E22i
99 € Power
115 € Proshop
129 € Lenovo

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Nokia X20 – hinta laskenut -23%

Nokia X20
231 € Kärkkäinen
299 € Elisa
299 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 299 €

Realme 9 Pro – hinta laskenut -23%

Realme 9 Pro
169 € Elisa
319 € Verkkokauppa.com
319 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 219 €

Kommentit (3)

G0lden_Kebab
G0lden_Kebab

1

Android on puhelinmaailman Microsoft, Apple hoitaa kyllä tuon päivityspuolen laitekantaansa huomattavasti paremmin (iOS), sitä ei kukaan voi kiistää. Syy tietysti se, että softa ja puheliment tulevat samasta talosta ja valmistajia on tasan yksi.

Jotkut halvat satasen androidit, toisin kuin lippulaiva luurit eivät välttämättä koskaan näe järjestelmäpäivitystä. Surullista.

Ymmärettävää tosin, että Android puhelinten kirjo on valtava. Sellaisen parven jokaisen satasen sampasta tonnin htchen ja kiinanihme merkit mukaan niin luurien päivittäminen on tuskaa. Merkkejä/malleja on niin hemmetisti androidille.

Vastaa
muppis
muppis

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti G0lden_Kebab:

Jotkut halvat satasen androidit, toisin kuin lippulaiva luurit eivät välttämättä koskaan näe järjestelmäpäivitystä. Surullista.


On se. Vaihdoin merkkiä, kun Samsung lopetti S5 Neo:n päivitykset kesken uudemman luurin julkaisun takia. En ainakaan itse saanut Marshmallowia S5 Neoon, vaikka muualla Euroopassa tuli.

Nyt on Sonyn Xperia X Performance, ja vaikka sekin on vanha luuri jo niin jatkuvasti tuuppaa järjestelmäpäivitystä.

Vastaa
jartar
jartar

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:


On se. Vaihdoin merkkiä, kun Samsung lopetti S5 Neo:n päivitykset kesken uudemman luurin julkaisun takia. En ainakaan itse saanut Marshmallowia S5 Neoon, vaikka muualla Euroopassa tuli.

Nyt on Sonyn Xperia X Performance, ja vaikka sekin on vanha luuri jo niin jatkuvasti tuuppaa järjestelmäpäivitystä.


En itse X performancea sanoisi vanhaksi kännyksi, sillä myyntiin se tuli viime vuonna heinäkuussa. Tietoturvapäivityksiä siihen tule mielestäni usein ja nopealla aikataululla. Myös Nougat 7.0 tuli sille kohtuullisessa ajassa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.