Näytekuvat: Tällaista jälkeä Huawein P10:n kamera tuottaa

1
Manu Pitkänen

Näytekuvat: Tällaista jälkeä Huawein P10:n kamera tuottaa
Tuplakamerajärjestelmät ovat hiljalleen yleistyneet uusissa puhelimissa ja sellainen löytyy myös maaliskuun lopussa Suomessa myyntiin tulleesta Huawei P10:stä sekä sen isommasta sisareista Huawei P10 Plussasta. Leica-brändätty kamera koostuu mustavalkoisesta eli monokromaattisesti 20 megapikselin kennosta ja sekä värejä tallentavasta 12 megapikselin RGB-kennosta.

Eri puhelinmerkit ovat päätyneet hyödyntämään kahden kennon suomia mahdollisuuksia eri tavoilla. Applen taktiikkana on hyödyntää tekniikkaa optisen zoomin toteutuksessa: kennojen edessä oleva optiikka poikkeaa polttovälin osalta toisistaan, jolloin toinen kennoista näkee kohteen suurempana kuin toinen. Kaksi kennoa on mahdollistanut myös bokeh-efektin lisäämisen kuviin.

Huawein P10 -puhelimissa optiikka on kuitenkin molemmille kennoille sama, mutta kennot ovat erilaisia. Toinen oli siis mustavalkoinen (20 MP) ja toinen tavallinen RGB-kenno (12 MP). Järjestelyn ansiosta kuvaajat voivat ottaa halutessaan aitoja mustavalkokuvia sen sijaan että he muuttaisivat värikuvia digitaalisesti mustavalkoisiksi. Mustavalkokuvat ovat laadukkaita ja teräviä, mutta iso ilman vastausta jäävä kysymys onkin se, että onko mustavalkokuvaus niin iso trendi, että sen takia puhelimeen kannattaa asentaa dedikoitua rautaa. Useimmille erilaisten filttereiden tuottama jälki kuitenkin on täysin riittävä. Monokromaattinen kenno kuitenkin on valolle herkempi kuin värikenno, joten digitaalisella käsittelyllä ei saada aikaan täysin samanlaista tulosta kuin tarkoitusta varten luodulla kennolla.

Juuri muuta selkeää ekstraa Huawein kahden kennon kamerajärjestelmä ei tarjoa. Toki kamerasta löytyy jo P9:ssä tutuksi tullut Aperture Effect eli kuvien aukkolukua ja tarkennuspistettä voi jälkikäteen muuttaa, kunhan on ensin muistanut aktivoida ominaisuuden mahdollistavan kuvaustilan. Tarkennusalueen ulkopuolelle jäävää kuva-alaa voi myös koristella erilaisilla efekteillä. Kuten alla olevasta esimerkkikuvista näkyy, ei ominaisuuden tekninen toteutus ole ihan täydellinen. Parhaiten kameran syvyyshahmotus toimii kun tausta on selkeä ja tarpeeksi etäällä varsinaisesta kuvauskohteesta. Taustaefektien avulla kuvan tunnelmaa pystyy myös muuttamaan.

Kameran käyttöliittymä on monipuolisuudestaan huolimatta selkeä. Erilaisiin kuvaustiloihin (normaali, monokromaattinen, HDR, panoraama, yökuvaus...) pääsee käsiksi pyyhkäisemällä vasemmalle ja oikealta löytyy taas kuvaamiseen liittyviä asetuksia.

Huawei P10:n kameran aukkoluku on uudeksi lippulaivapuhelimeksi melko vaatimaton, f/2,2. Esimerkiksi iPhone 7:ssä on jo siirrytty suurempaan f/1,8-kokoiseen aukkoon ja Galaxy S8:ssa käytetään f/1,7:n kokoista aukkoa. Pienemmän aukon takia Huawei joutuu turvautumaan suurempiin ISO-lukemiin tuottaakseen yhtä kirkkaita kuvia kuin kilpailijansa. Kääntöpuolena on kohinan lisääntyminen. Huawei P10 Plus -mallissa aukkoluku on suurempi (f/1,8) ja soveltuu siksi paremmin hämärässä kuvaamiseen.Kahdessa viimeisimmässä kuvassa on verrattu Huawei P10:n ja P10 Plussalla otettuja kuvia hämärässä (automaattiasetuksilla, Plus-mallilla otettu kuva alempi). Kuten kuvista hyvin näkee, on P10 Plussalla otettu kuva tasapainoisempi ja siinä selvästi vähemmän kohinaa.
Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Nokia C12 – hinta laskenut -16%

Nokia C12
144 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 171 €

Nokia X30 – hinta laskenut -15%

Nokia X30
341 € CDON
341 € Teknikproffset
399 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 399 €

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ – hinta laskenut -12%

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
297 € BIGBOX.FI
410 € CDON
427 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 338 €

Kommentit (1)

Kiedis
Kiedis

1

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Manu Pitkänen:

Huawei P10:n kameran aukkoluku on uudeksi lippulaivapuhelimeksi melko vaatimaton, f/2,2. Esimerkiksi iPhone 7:ssä on jo siirrytty suurempaan f/1,8-kokoiseen aukkoon ja Galaxy S8:ssa käytetään f/1,7:n kokoista aukkoa.


Tässä mennään vähän metsään. Kuten tästä jutusta käy ilmi, Huawein tuplakameraratkaisun aukkolukua ei voi suoraan verrata yhden kameran ratkaisuun, jossa aukkoluku voi olla pienempi, koska jo P9:ssä kamera ottaa karkeasti 2-3 kertaa enemmän valoa sisään kuin esimerkiksi Samsungin S7, vaikka S7:n näennäinen aukkoluku on pienempi, johtuen nimenomaan P9:n mustavalkosensorista.

The more skeptical among us were quick to point out that an f/2.2 aperture is no longer anything spectacular. To which the Leica engineers replied that a couple of f/2.2 cameras means twice the light, or effectively an f/1.6 aperture on a single camera. There's more to it than the math of dividing 2.2 by the square root of 2, though.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Manu Pitkänen:

Mustavalkokuvat ovat laadukkaita ja teräviä, mutta iso ilman vastausta jäävä kysymys onkin se, että onko mustavalkokuvaus niin iso trendi, että sen takia puhelimeen kannattaa asentaa dedikoitua rautaa. -- Juuri muuta selkeää ekstraa Huawein kahden kennon kamerajärjestelmä ei tarjoa.


Vastaus kysymykseen lienee kyllä, koska käyttötarkoituksia on enemmän kuin pelkkä bokeh- tai mustavalkokuvien ottaminen.

Huawein tuplakameroiden tapauksessa tavallisissa valokuvissa on kahden sensorin ansiosta enemmän syvyyttä kuin perinteisessä yhden kameran ratkaisussa, mistä valokuvaamisesta enemmän tietävät useasti mainitsevat.

Tuplakamera mahdollistaa toki myös huomattavasti värikylläisempiä ja valovoimaisempia kuvia päivänvalossakin verrattuna perinteiseen ratkaisuun, koska väridata tallennetaan valosta kaiketi eri sensorilla. Käytännön esimerkkinä siispä kuvan etualan ollessa varjossa, varjo on vaaleampi ja taustalla kirkkaassa auringonpaisteessa oleva varsinainen kuvauskohde on värimaailmaltaan värikylläisempi, etenkin yksityiskohtien osalta verrattuna vaikkapa suoraan Samsungin S7:ään.

Kolmas - hämmästyksekseni jutusta kokonaan pois jätetty, mutta useasti esillä oleva - tuplakameran käyttökohde P10:n osalta on zoomausmahdollisuus, jota Huawei nimittää Hybrid Zoomiksi. Käytännössä kyse on idealtaan samanlaisesta toteutuksesta iPhonen kanssa, jossa 12 megapikselin kuvakoolla voi zoomata 2x asti käytännössä häviöttömästi, Huawein tapauksessa hyödyntäen juurikin mustavalkosensorin suurempaa kuvakokoa.

Koska P10:ssä (Mate 9 -sarjan tapaan) on optinen kuvanvakain, Hybrid Zoomista on oikeasti hyötyä, mikäli kuvattavaa kohdetta ei ole mahdollista päästä omin jaloin lähemmäksi. io-techin väki oli ottanut tästä erinomaisen havainnollistavia kuvia omassa jutussaan.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.