Puhelin sammuu vaikka akkua jäljellä 25 % – Tästä se johtuu

6
Manu Pitkänen

Puhelin sammuu vaikka akkua jäljellä 25 % – Tästä se johtuu
Vanhojen älypuhelimien omistajilla saattaa tulla eteen tilanne, missä puhelin sammuttaa itsensä yllättäen vaikka akussa pitäisi olla virtaa vielä reippaasti jäljellä – monesti 25, 30 tai 35 prosenttia. Mistä tällainen käytös johtuu?

Taustalla voi olla useampiakin tekijöitä, minkä takia puhelimen sammuminen ei välttämättä käyttäydy aina johdonmukaisella tavalla. Joskus iPhone tai Galaxy voi sammua kun virtaa pitäisi olla akussa jäljellä 40 prosenttia ja joskus se pysyy päällä vaikka virtaa olisi 20 prosenttia jäljellä.

Ehkä tärkeimmät syyt puhelimen oudolle käyttäytymiselle liittyvät akun vanhenemiseen. Ajan hammas puraisee myös akkuihin eli ne kuluvat puhelimen kuorien sisällä käytön takia siinä missä mikä tahansa muukin. Akun sisäinen resistanssi kasvaa ja varauskapasiteettikin putoaa. Näitä seikkoja ei huomioida kun puhelin laskee paljonko virtaa on jäljellä.

Sisäisen resistanssin kasvun takia akun syöttöjännite ei välttämättä enää riitä tarjoamaan laitteistolle tarpeeksi virtaa, minkä johdosta puhelin sammuu vaikka varausta olisikin vielä akussa jäljellä.Ongelman korjaamiseen ei ole oikein muuta konstia kuin akun vaihtaminen uuteen, mutta monissa nykyaikaisissa puhelimissa akku on sisäänrakennettu. Sitä ei voi irroittaa ja vaihtaa uuteen, kuten vanhoissa puhelimissa. Ainoa vaihtoehto on näin ollen ostaa uusi puhelin. Joku voisi ehkä syyttää puhelinmerkkejä suunnitellusta vanhenemisesta. Uuden akun hankkiminen maksaa muutaman kympin, mutta uusi puhelin maksaa useita satoja euroja, joten irrotettava akku voi ominaisuutena olla puhelimessa "rahanarvoinen".

Joissain puhelimissa, kuten vaikkapa iPhonessa, voi olla myös itsesuojelumekanismeja, joiden takia puhelin sammuu yllättäen. Esiimerkiksi puhelimen ympäristön liian suuri tai liian alhainen lämpötila voi laukaista mekanismin, joka pakottaa laitteen sulkeutumaan.

Parhaat kännykkätarjoukset

Nokia XR20 – hinta laskenut -40%

Nokia XR20
174 € Kärkkäinen
350 € Proshop
368 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 289 €

Oppo A77 5G – hinta laskenut -40%

Oppo A77 5G
149 € DNA
199 € Proshop
249 € Verkkokauppa.com

Alin hinta viikko sitten: 249 €

Realme 9 4G – hinta laskenut -31%

Realme 9 4G
282 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 410 €

Nokia G10 – hinta laskenut -30%

Nokia G10
106 € Hobby Hall
150 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 151 €

Kommentit (6)

muppis
muppis

1

Eipä siitä vaihdettavasta akusta ole hyötyä, jos niitä akkuja ei saa.

Nimim. kiukkuinen Jollan omistaja

Vastaa
Näppishemmo
Näppishemmo

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:

Eipä siitä vaihdettavasta akusta ole hyötyä, jos niitä akkuja ei saa.

Nimim. kiukkuinen Jollan omistaja

Tai jos älypuhelimen valmistaja lopettaa päivitystuen alle 3-vuodessa eikä siihen saa custom romeja. Tällöinkään akun vaihdosta ei ole itselle mitään hyötyä kun puhelimen käyttö itsessään on tietoturvatonta.

Vastaa
weldelandia
weldelandia

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:

Eipä siitä vaihdettavasta akusta ole hyötyä, jos niitä akkuja ei saa.

Nimim. kiukkuinen Jollan omistaja

Tällä nimellä löytyy Jollaan sopivia akkuja

HTC Desire 310, akku

Vastaa
muppis
muppis

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti weldelandia:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:

Eipä siitä vaihdettavasta akusta ole hyötyä, jos niitä akkuja ei saa.

Nimim. kiukkuinen Jollan omistaja

Tällä nimellä löytyy Jollaan sopivia akkuja

HTC Desire 310, akku

Tilasin jo yhden tuollaisen ja se ei toiminut sitäkään vertaa... >)
Olen nyt ostanut Xperia X Performancen, josko siihen joskus tulis SFOS.. Xperia X:ään saa kuukauden päästä.

Vastaa
Näppishemmo
Näppishemmo

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mauriland:

No jos Samsung Note 4 sammuu kuin seinään 10% kohdalla jo uutena niin jotain vikaa noissa on oltava alusta asti.

Ei välttämättä ole vikaa. Puhelin voi olla viisas kun sammuttaa itsensä ennenkuin akku kuluu alle 10%. Meinaan Li-ion akkuja kannattaa ladata aina silloin kun mahdollista eikä tehdä niin että kuluttaa melkein tyhjäksi ja lataa täyteen. Tällöin akku menee nopeammin pilalle.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.