>Löydä halvin ja sopivin liittymä Puhelinvertailun liittymävertailusta<

Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Arkkiviholliset vastakkain: Kumpi ostaa Samsung Galaxy S9 vai iPhone X

Matti Vähäkainu

Arkkiviholliset vastakkain: Kumpi ostaa Samsung Galaxy S9 vai iPhone X
Viimeisten kymmenen vuoden ajan mobiilimaailman tärkeimmät kilpakumppanit ovat olleet tietysti Apple ja Samsung. Jo liki kymmenen vuoden ajan vertailu näiden kahden älypuhelinvalmistajan välillä on tehty uusimman Galaxy S -mallin ja päivän parhaimman iPhonen välille.

Nyt kun Samsung paljasti uusimman tuotoksensa noin kaksi viikkoa sitten Barcelonan MWC-messuilla, niin on aika tehdä pientä vertailua sen ja Applen tämän hetken ykköslaitteen, iPhone X:n, välillä.

Koska Apple siirtyi loppuvuodesta myös reunuksettomaan näyttöön, joka käyttää AMOLED-teknologiaa, niin vertailu on entistä helpompaa. Monilta osin näytössä Apple onkin ottanut kiinni Samsungin ja erityisesti teknologian vaihtuminen huipputason AMOLED-paneeleihin, jotka valmistaa juurikin Samsung, on parantanut Applen osakkeita.

Vieläkin Samsungin näyttö tarjoaa paremman resoluution, mutta koossa ja kuvanlaadussakin erot on pitkälti kurottu kiinni. Tämä tarkoittaa myös, että laitteen koot ovat suhteellisen samanlaiset. Applella reunukset ovat tasaisemmin joka puolella (lukuunottamatta tietysti lovea ylhäällä), Samsungilla reunukset ovat täysin poissa sivuilla, mutta enemmän läsnä ylä- ja alaosassa.Painoa iPhonella on reilu 10 grammaa enemmän, mutta on pitkälti omasta kädestä kiinni pitääkö kevyemmästä vai tukevammasta laitteesta.

Molemmat valmistajat ovat päätyneet nk. glass sandwich -designiin, joka tarkoittaa, että laitteen runko on metallia ja sen päälle on molemmin puolin asennettu Gorilla-lasipaneelit, jotka mahdollistavat langattoman latauksen, mutta ovat alttiita rikkoutumiselle.

Käyttöjärjestelmät ovat uusinta uutta molemmilla rintamalla, mutta niiden vertailu on tietysti monimutkaisempi asia. Huomattavaa tosin on, että Applen päivitykset saapuvat iPhone X:ää satavarmasti, mutta Samsungin laitteissa perinteisesti Android-päivityksiä on saanut odotella pitkään ja hartaasti.

Suorituskyvyn osalta ei liene epäselvyyksiä, että molemmat laitteet ovat käytännössä niin hyviä kuin markkinoilla on vain tarjota.

Biometrinen tunnistautuminen onnistuu tietysti myös molemmilla laitteilla, mutta eroavaisuuksia on melkoisesti. Apple ei tue lainkaan sormenjälkilukijaa, joka on nyt Samsungissa sijoitettu järkevämmin kameramoduulin alle. Apple tarjoaa toki paremman ja turvallisemman kasvojentunnistuksen, joka ei kuitenkaan pärjää nopeudessa sormenjäljelle.

Kameran osalta Samsung tarjoaa erikoisemman ratkaisun, jossa yksi linssi pystyy vaihtamaan aukkoa mekaanisesti. Tämä mahdollistaa markkinoiden suurimman f/1.5-aukon, jonka avulla valoa pääsee kennoon huomattavasti iPhonea enemmän. Kumpikaan laitteista ei varmasti ole heikko kameran osalta, joten sen ei tarvitse ratkaista suuntaan tai toiseen.

Liitännöissä Samsung uskoo edelleen, että kuluttajat haluavat käyttää perinteisiä kuulokkeita, joten on jättänyt laitteeseen 3,5 mm kuulokeliittimen. Tämän lisäksi Samsungilla on tarjota muistikorttipaikka, jolla pystyy nyt kasvattamaan tallennustilaa jopa 400 gigatavua.

Teknisesti ja ominaisuuksiensakin puolesta Applen ja Samsungin huippulaitteet ovat lähempänä toisiaan kuin kenties pitkään aikaan, mutta erojakin edelleen löytyy. Luonnollisesti vaihtaminen käyttöjärjestelmästä toiseen on vaikeaa, joten valinta tulee todennäköisesti useimmiten tehtyä näiden kahden välillä käyttöjärjestelmäpreferenssin mukaisesti.


Jos yksi valinta peruste on ylitse muiden, niin se on varmaankin hinta. Applen laitteesta joutuu maksamaan Suomessa liki 300 euroa enemmän, joka on melkoinen hinta kun sillä ei teknisesti saa juuri mitään. Mikäli yli tonni on taatusti liikaa, niin kannattaa katsastaa vertailu Galaxy S9:n ja iPhone 8:n välillä.

 •  
 • Vertailussa
 • Samsung Galaxy S9
 • iPhone X
 • Mitat
 • 147,7 x 68,7 x 8,5 mm
 • 143,6 x 70,9 x 7,7 mm 
 • Paino
 • 163 g
 • 174 g
 • Rakenne
 • Paneelit lasia, runko alumiinia
 • Paneelit lasia, runko ruostumatonta terästä
 • Käyttöjärjestelmä
 • Android 8 Oreo
 • iOS 11
 • Näyttö
 • 5,8", 18:5,9, 1440 x 2960, kaareva AMOLED
 • 5,8", 19.5:9, 1125 x 2436, AMOLED
 • RAM
 • 4 GB
 • 3 GB
 • Tallennustila
 • 64 / 128 / 256GB
 • 64 / 256 GB
 • Kamera
 • 12 MP (f/1.5 tai f/2.4) ja 8 MP (edessä)
 • 2x12 MP (f/1.8 + f/2.4) ja 7 MP (edessä)
 • Biometrinen tunnistus
 • Sormenjälki, iiris
 • Face ID
 • Suoritin
 • Exynos 9810 (10 nm)
 • Apple A11 Bionic
 • Akku
 • 3000 mAh
 • 2716 mAh
 • Hinta
 • 899 €
 • 1179€
Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.