Näin valitset oikeanlaisen muistikortin älypuhelimeen

11
Matti Robinson

Näin valitset oikeanlaisen muistikortin älypuhelimeen
Älypuhelinten yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on tallennustila. Tämä ominaisuus määrittelee pitkälti kuinka paljon sisältöä saat mahdutettua puhelimeen, ja tämä puolestaan voi merkittävästi vaikuttaa laitteesta irti saatavaan hyötyyn ja huviin.

Tallennustilan määrä vaihtelee edullisimmissa puhelimissa muutamista gigatavuista aina satoihin gigatavuihin kalleimmissa laitteissa. Onneksi useat, erityisesti edullisempien Android-puhelinten valmistajat, ovat sisällyttäneet laitteisiinsa myös muistikorttipaikan, jonka avulla tallennustilaa saa laajennettua.

Niinpä esimerkiksi 16 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varustettu Android-puhelin voi moninkertaistaa tallennuskapasiteetin muutaman kympin microSD-muistikortilla. Valitettavasti yksinkertaiselta tuntuva ominaisuus vaatii tarkempaa tarkastelua, mikäli muistikortista haluaa saada kaiken mahdollisen ilon irti.

MicroSD-muistikortit, kuten muutkin tallennusmediat, sisältävät useita eri kapasiteetilla ja nopeudella varustettuja vaihtoehtoja. Nimen etuliite micro puolestaan kertoo kortin fyysisestä koosta.Kapasiteetti kertoo yksinkertaisesti gigatavuina (vaihtoehtoisesti pienemmissä mega- tai suuremmissa teratavuina) kuinka paljon sisältöä muistikorttiin mahtuu.Kapasiteetti SD-korteissa (ml. microSD) on luokiteltu seuraavasti: SD-kortit alle 2 gigatavua, SDHC 2-32 gigatavua, SDXC yli 32 gigatavua. Käytännössä nykyisin ei kannata ostaa enää tavallisia SD-kortteja lainkaan. Yksinkertaista, eikö vain?

Mutta mitä ihmettä tarkoittaa nopeus ja miksi siitä pitäisi välittää?

Muistikortin nopeus kertoo sen kyvystä tallentaa tietoa, joka puolestaan voi rajoittaa kyseisen muistikortin käyttökohteita. Esimerkiksi valokuvaukseen on hyvä olla vähintäänkin tarvittavan nopea kortti, jotta kameran toiminta ei hidastu kortin kirjoitellessa tietoja.

SDHC korteista löytyy neljä nopeusluokitusta: C2, C4, C6 ja C10, joiden kirjoitusnopeudet ovat varsin selkeästi 2 Mt/s (megatavua sekunnissa), 4 Mt/s, 6 Mt/s ja 10 Mt/s. SDXC:ssä luokitukset ovat puolestaan U1 ja U3, ja niiden kirjoitusnopeudet puolestaan 10 Mt/s ja 30 Mt/s.Kaikki nopeudet ovat vähimmäisnopeuksia, joten U3-tason SDXC-kortin nopeus voi olla paljon suurempi kuin 30 megatavua sekunnissa. Lisäksi on olemassa videokameroille tarkoitettu V-nopeusluokitus, jota ei välttämättä löydy paketista eikä ole siten paras mahdollinen indikaattori.

Nykyisin yleisimmin myynnissä olevat microSD-muistikortit ovat microSDXC-laatua, joka tarkoittaa, että niiden nopeus riittää vähintäänkin Full HD -videokuvaukseen. U3-tason microSDXC-kortit puolestaan pystyvät tallentamaan helposti jopa korkealaatuisempaa 4K-videota.

Älypuhelimissa ei ainakaan vielä kannata sijoittaa kalliimpiin V60- ja V90-kortteihin, joita tosin onkin kovin vähän markkinoilla, sillä nopeudesta ei todennäköisesti ole nykylaitteilla vielä hyötyä. Ennemmin ylimääräinen raha kannattaa sijoittaa suurempaan tallennuskapasiteettiin.


Jos et omista 4K-videota tallentavaa älypuhelinta, niin voit säästä puolet hinnasta valitsemalla sopivan kortin. Esimerkiksi tällä hetkellä Full HD -kamerapuhelimille sopivan U1-tason ja 128 gigatavun microSD-kortin saa noin samaan hintaan kuin 4K-videokuvaukselle tarkoitetun 64 gigatavun U3-kortin.

Esimerkiksi C6-kortti voi olla tarpeeksi nopea Full HD -videokuvaukseen ja muihin älypuhelimen kuvaustarpeisiin, mutta riippuen videokuvauksen bittivirran tarpeista se voi jäädä liian hitaaksi. Lisäksi nykyisin uudemman sukupolven (vähintään U1) nopeammat kortit ovat jo niin edullisia, ettei hitaampaan korttiin kannata sijoittaa.

Lyhyemmin ja yksinkertaisemmin: Full HD -tason puhelimilla osta U1- tai C10-tason microSD-muistikortti (microSDHC tai microSDXC), 4K-kuvaukseen kykenevälle älypuhelimelle U3-tason muistikortti, älä sijoita V60- tai V90-kortteihin ja älä osta U1- ja C10-tasoa alhaisempaa korttia nykyaikaisella kameralla varustetulle puhelimelle.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -42%

Motorola Lenovo ThinkPhone
583 € CDON
660 € Proshop
999 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 999 €

Realme C30 – hinta laskenut -22%

Realme C30
78 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -18%

Sony Xperia 1 V
999 € Verkkokauppa.com
999 € Gigantti
999 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1216 €

Xiaomi Redmi Note 12S – hinta laskenut -15%

Xiaomi Redmi Note 12S
187 € CDON
192 € Proshop
219 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 219 €

Kommentit (11)

WinLix
WinLix

1

Muistikorttien aikakausi alkaa olemaan pikkuhiljaa ohi ainakin keskihintaisissa älypuhelimissa. Niissä sisäisen muistin määrä on sen verran suuri (yli 16 gt) ettei korttipaikalle tai itse kortille ole enää tarvetta. Itse lopetin korttien käytön näidentakia jo vuosia sitten eikä tila ole vielä kertaakaan loppunut kesken.

Vastaa
Mikki65
Mikki65

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Muistikorttien aikakausi alkaa olemaan pikkuhiljaa ohi ainakin keskihintaisissa älypuhelimissa. Niissä sisäisen muistin määrä on sen verran suuri (yli 16 gt) ettei korttipaikalle tai itse kortille ole enää tarvetta. Itse lopetin korttien käytön näidentakia jo vuosia sitten eikä tila ole vielä kertaakaan loppunut kesken.

Itse en todellakaan tallenna valokuvia ja videoita puhelimen muistiin! Jos puhelin hajoaa (mikä on todennäköistä nykyluurien kestävyyden laadun alhaisuuden takia) niin sinne meni kaikki tallentamasi data.

Vastaa
WinLix
WinLix

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mikki65:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Muistikorttien aikakausi alkaa olemaan pikkuhiljaa ohi ainakin keskihintaisissa älypuhelimissa. Niissä sisäisen muistin määrä on sen verran suuri (yli 16 gt) ettei korttipaikalle tai itse kortille ole enää tarvetta. Itse lopetin korttien käytön näidentakia jo vuosia sitten eikä tila ole vielä kertaakaan loppunut kesken.

Itse en todellakaan tallenna valokuvia ja videoita puhelimen muistiin! Jos puhelin hajoaa (mikä on todennäköistä nykyluurien kestävyyden laadun alhaisuuden takia) niin sinne meni kaikki tallentamasi data.


Eipä ne pääse minnekään katoamaan kun on automaattinen varmuuskopiointi käytössä pilvipalveluihin ja aika harvoin luuri menee niin pahasti rikki paitsi ehkä teineillä jotka kulkee kaupungilla luuri naaman edessä.

Vastaa
pentsu
pentsu

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mikki65:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Muistikorttien aikakausi alkaa olemaan pikkuhiljaa ohi ainakin keskihintaisissa älypuhelimissa. Niissä sisäisen muistin määrä on sen verran suuri (yli 16 gt) ettei korttipaikalle tai itse kortille ole enää tarvetta. Itse lopetin korttien käytön näidentakia jo vuosia sitten eikä tila ole vielä kertaakaan loppunut kesken.

Itse en todellakaan tallenna valokuvia ja videoita puhelimen muistiin! Jos puhelin hajoaa (mikä on todennäköistä nykyluurien kestävyyden laadun alhaisuuden takia) niin sinne meni kaikki tallentamasi data.


Eipä ne pääse minnekään katoamaan kun on automaattinen varmuuskopiointi käytössä pilvipalveluihin ja aika harvoin luuri menee niin pahasti rikki paitsi ehkä teineillä jotka kulkee kaupungilla luuri naaman edessä.

Älä nyt hölötä. Automaattinen varmuuskopiointi on varmasti kätevä, mutta tiedätkö mitä se maksaa ollessasi vaikkapa Kiinassa tai pohjois-amerikassa? Joo ja wlan verkkoja kyllä löytyy mutta nopeudet on sitä sun tätä.

Vastaa
johtaja59
johtaja59

5

Millaisella bitratella nykyluurit kuvaa videota?
C10/U1/V10 kirjoitusnopeus on 10Mt/s, U3/V30 taasen 30Mt/s, V60 60Mt/s jne.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Muistikorttien aikakausi alkaa olemaan pikkuhiljaa ohi ainakin keskihintaisissa älypuhelimissa. Niissä sisäisen muistin määrä on sen verran suuri (yli 16 gt) ettei korttipaikalle tai itse kortille ole enää tarvetta.


16Gt voi tänäpäivänä riittää joissain käyttökohteissa, jos esim tietty rajattu käyttö jossa muistintarve ei suurta, ja käyttäjiä on estetty touhuilemasta omiaan tai muuten eivät niin tee.

Monissa käyttötavoissa 16Gt on niukkuudessa olemista, 64Gt riittää osalle, ei sekään ole mitenkään ylätkylläistä, mutta se je isomuistikortti tuki on jo aikakovasana.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Itse lopetin korttien käytön näidentakia jo vuosia sitten eikä tila ole vielä kertaakaan loppunut kesken.


Käyttäjiä ja tarpeita on erilaisia, jokin 20GB vapaa tilaa on moneen tarpeeseen auttamattoman vähän nykyaikana. 16GB sisäinen muisti voi olla niukka vaikka olisi se muistikorttipaikka.

Lisäksi muistikortti tarjoaa etuja, vaikka sisäinen muisti riittäisi tilanpuolesta.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:


Eipä ne pääse minnekään katoamaan kun on automaattinen varmuuskopiointi käytössä pilvipalveluihin


Pilveen varmuuskopionti on varmuuskopionti, joka joissain käyttökohteissa voi olla liki realiaikaista, mutta jos tallennetaan paljon liikkeessä, esim kuvia, videoita, jne, niin pilveen tallentamiseen ei riitä resursseja. -> käytönnössä varmuuskopionti tapahtuu seuraavan lautauksen ja sopivan Wlanin kanssa. Varmuuskopionti on tärkeää myös muistirkotin kanssa.

Pilvi on helpottanut tallennustilan tarvetta, ja niissä tapauksissa joissa tallennustila loppuu kesken ja sitä ei voida kasvattaa esim muistikortin avulla. Menee aika tuskaiseksi.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

ehkä teineillä jotka kulkee kaupungilla luuri naaman edessä.

Laitteet ei ole varmoja, se että jos omalla kohdalla ei ole rikkoontunut ja lähipiirissä vain jollain teinillä on niin käynyt ei tarkoita etteikö teineillä olisi arvokasta sisältöä ja etteikä rikkoontuminen voisi käydä myös vanhemille käyttäjille.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

(yli 16 gt)


Näitä mikä riittää minulle, riittää muillekkin kommentteja on ennenkin uutissa näkynyt, taisi joskus joku kommentoida että 32GB riittää kaikille nyt ja tulevaisuudessa, koska riitti hänelle.

Vastaa
johtaja59
johtaja59

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

taisi joskus joku kommentoida että 32GB riittää kaikille nyt ja tulevaisuudessa, koska riitti hänelle.

Se oli 640kt ja Bill Gates :)

Vastaa
WinLix
WinLix

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Muistikorttien aikakausi alkaa olemaan pikkuhiljaa ohi ainakin keskihintaisissa älypuhelimissa. Niissä sisäisen muistin määrä on sen verran suuri (yli 16 gt) ettei korttipaikalle tai itse kortille ole enää tarvetta.


16Gt voi tänäpäivänä riittää joissain käyttökohteissa, jos esim tietty rajattu käyttö jossa muistintarve ei suurta, ja käyttäjiä on estetty touhuilemasta omiaan tai muuten eivät niin tee.

Monissa käyttötavoissa 16Gt on niukkuudessa olemista, 64Gt riittää osalle, ei sekään ole mitenkään ylätkylläistä, mutta se je isomuistikortti tuki on jo aikakovasana.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Itse lopetin korttien käytön näidentakia jo vuosia sitten eikä tila ole vielä kertaakaan loppunut kesken.


Käyttäjiä ja tarpeita on erilaisia, jokin 20GB vapaa tilaa on moneen tarpeeseen auttamattoman vähän nykyaikana. 16GB sisäinen muisti voi olla niukka vaikka olisi se muistikorttipaikka.

Lisäksi muistikortti tarjoaa etuja, vaikka sisäinen muisti riittäisi tilanpuolesta.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:


Eipä ne pääse minnekään katoamaan kun on automaattinen varmuuskopiointi käytössä pilvipalveluihin


Pilveen varmuuskopionti on varmuuskopionti, joka joissain käyttökohteissa voi olla liki realiaikaista, mutta jos tallennetaan paljon liikkeessä, esim kuvia, videoita, jne, niin pilveen tallentamiseen ei riitä resursseja. -> käytönnössä varmuuskopionti tapahtuu seuraavan lautauksen ja sopivan Wlanin kanssa. Varmuuskopionti on tärkeää myös muistirkotin kanssa.

Pilvi on helpottanut tallennustilan tarvetta, ja niissä tapauksissa joissa tallennustila loppuu kesken ja sitä ei voida kasvattaa esim muistikortin avulla. Menee aika tuskaiseksi.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

ehkä teineillä jotka kulkee kaupungilla luuri naaman edessä.

Laitteet ei ole varmoja, se että jos omalla kohdalla ei ole rikkoontunut ja lähipiirissä vain jollain teinillä on niin käynyt ei tarkoita etteikö teineillä olisi arvokasta sisältöä ja etteikä rikkoontuminen voisi käydä myös vanhemille käyttäjille.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

(yli 16 gt)


Näitä mikä riittää minulle, riittää muillekkin kommentteja on ennenkin uutissa näkynyt, taisi joskus joku kommentoida että 32GB riittää kaikille nyt ja tulevaisuudessa, koska riitti hänelle.

Kaikille riittää yli 16 gt sisäistä muistia mikäli sitä osataan käyttää oikein! Moni ei osaa ja ollaan muutaman kk käytön jälkeen siinätilanteessa että muisti alkaa olemaan täpösen täynnä. Ei sitä näin kuulu käyttää. Tällaisia on suurinosa teineistä jotka säilyttävät kuvat vain laitteessa eikä koskaan siirrä/käsittele niitä mihinkään muualle.

Nykyään laitteen muistiin ei tarvitse edes tallentaa musiikkia kun kaikki on pilvessä. Tähän tämä maailma menee pikkuhiljaa.

Kännykkä ei muutenkaan pidä koskaan olla pääkuvausväline mikäli halutaan laadukkaita kuvia. En voisi mennä vain kännykkä kamerana esimerkiksi häihin tai rippujuhliin. Tulisi sellaista mössöä että niitä ei ole mukava katsella tulevaisuudessa huipputarkoilta näytöiltä varsinkin kun kuvausajankohdan tekniikka mahdollistaisi pienellä rahalla (alle 350 euroa) laadukkaita pakkaamattomia kuvia joita on nautinnollista katsoa myös jatkossa. Kännykkä soveltuu siis hätävarakuvauksiin koska järkkäriä ei voi kuljettaa jokapaikassa mukana.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:


Kaikille riittää yli 16 gt sisäistä muistia mikäli sitä osataan käyttää oikein!


Älä yleistä, jos joku ei puhelimelle ole keksinyt mitään muistia hyödyntävää (/tarvitsevaa) käyttöä niin riitää pienempikin määrä.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Tällaisia on suurinosa teineistä jotka säilyttävät kuvat vain laitteessa eikä koskaan siirrä/käsittele niitä mihinkään muualle.


Miksi pitäisi siirtää ? ai niin, sen takia kun muistiloppuu muuten kesken. pienellä muistilla sitä jumppaa osa joutuisi tekemään kesken päivänkin. Ja kun haluaa katsoa, niin taasen pitää ladata takaisin...

Jos ei panikoi ja vähän seuraa hintoja, niin satasella saa jo aika kookkaan muistikortin, eikä tarvi jumpata sisältö jatkuvasti edestakaisin.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:


Nykyään laitteen muistiin ei tarvitse edes tallentaa musiikkia kun kaikki on pilvessä. Tähän tämä maailma menee pikkuhiljaa.


Viittaat teineihin ? totta että osa kuluttaa musiikkia ensisijaisesti suoratoistopalveluista, Suomen kaltaisessa maassa jossa hyvät peitot, halpaa dataa, niin tuolla voi pärjätä pitkään, mutta kun otit musiikin esimerkiksi niin on heitäkin joilla on laajat omat digi kopiot, sellaisen syntyminen on voinut vaatia enemmän vuosia kuin teinellä ikää. No moni tuollaisen haltijoistakin maksaa suoratoisto palveluista.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

En voisi mennä vain kännykkä kamerana esimerkiksi häihin tai rippujuhliin.


Yleistät omia tapojasi.

Vastaa
pentsu
pentsu

11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

.

Nykyään laitteen muistiin ei tarvitse edes tallentaa musiikkia kun kaikki on pilvessä. Tähän tämä maailma menee pikkuhiljaa.

Kännykkä ei muutenkaan pidä koskaan olla pääkuvausväline mikäli halutaan laadukkaita kuvia. En voisi mennä vain kännykkä kamerana esimerkiksi häihin tai rippujuhliin. Tulisi sellaista mössöä että niitä ei ole mukava katsella tulevaisuudessa huipputarkoilta näytöiltä varsinkin kun kuvausajankohdan tekniikka mahdollistaisi pienellä rahalla (alle 350 euroa) laadukkaita pakkaamattomia kuvia joita on nautinnollista katsoa myös jatkossa. Kännykkä soveltuu siis hätävarakuvauksiin koska järkkäriä ei voi kuljettaa jokapaikassa mukana.

Okei, miten suosittelisit tällaiselle 48 vuotiaalle teinille kuunnella musiikkia pilvestä työmatkallani pohjois amerikassa? Ehdotan että jättäisit ne omat mieltymyksesi kertomatta ja ymmärtäisit että tarpeita voi olla erilaisia...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.