Arvostelussa Huawei P20 Pro – Markkinoiden ensimmäinen kolmoiskamera

18
Testissä Huawei P20 Pro ja kolmoiskamera
Matti Robinson Matti Robinson

Sisällys

Huawei on nostanut profiiliaan länsimaissa ja erityisesti Suomessa viimeisten muutaman vuoden aikana melkoisesti. Kiinalaisvalmistaja on jo vuosia sitten käytännössä varmistanut paikkansa viiden suurimman älypuhelinvalmistajan joukossa, mutta tähtäimessä sillä on jo todella iso saalis: Samsung.

Jotta Huawei saisi kurottua umpeen eroa Samsungiin ja Appleen, niin yhtiöltä täytyy löytyä loistavien keskihintaisten ja edullisten puhelinten lisäksi myös todellisia huippulaitteita, joiden ominaisuudet kilpailevat todella markkinoiden parhaita ja suosituimpia laitteita vastaan.

Itseasissa Huawein täytyy pistää paremmaksi. Ei riitä, että sen huippulaitteen ominaisuudet ovat samalla tasolla kuin Applella ja Samsungilla, vaan sen täytyy tarjota jotain parempaa, joka houkuttelee asiakkaat tutusta merkistä hieman eksoottisempaan suuntaan.

Tähän iskee ensimmäistä kertaa maailman kolmanneksi suurimman älypuhelinvalmistajan mallistossa aidosti Huawei P20 Pro, jonka kamerassa on jotain erikoista ja suurta.

Tekniset tiedot

 • Järjestelmä:
 • Android 8.1, EMUI 8.1
 • Mitat:
 • 155 x 73,9 x 7,8 mm
 • Paino:
 • 180 g
 • Näyttö:
 • 6,1”, 2240x1080, AMOLED
 • Suoritin:
 • Huawei HiSilicon Kirin 970
 • RAM:
 • 6 Gt
 • Tallennustila:
 • 128 Gt
 • Kamerat:
 • Takana Leica-kolmoiskamera 40 MP (f/1.8), 20MP (f/1.6, mustavalko), 8MP (f/2.8, zoom).
  Edessä 24MP (f/2.0)
 • Yhteydet:
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac dual band, Bluetooth 4.2, NFC, infrapuna
 • SIM:
 • 2x Nano-SIM
 • Akku:
 • 4000 mAh
 • Muuta:
 • USB Type-C, ei 3,5 mm kuulokeliitäntää, sormenjälkilukija, IP67-vedenpitävyys, infrapunalähetin

Ulkonäkö ja rakenne

Jos Huawei on kameran osalta pistänyt, ainakin numeroiden valossa, paremmaksi kuin markkinoiden suurimmat kilpailijansa, niin rakenne on tuttua siitä kenties puhutuimmasta. Heti puhelimen avattuaan silmät kohdistuvat laitteen yläosassa olevaan näyttöloveen. Se on tietysti tuttu Essential Phonen jälkeen erityisesti iPhone X:stä, mutta nykyisin myös monesta Android-laitteesta.

Kiinalaisvalmistajilta rakenteen ja ulkonäön kopiointi Applelta on tietysti tuttua ja se käy ilmi tästäkin puhelimesta. Loven lisäksi laitteen reunukset muistuttavat kiiltävinä iPhone X:n ruostumatonta terästä, mutta ovat itseasiassa alumiinia. Lisäksi laitteen alaosasta paljastuu iPhonen kaltaiset kaksi kaiutinritilää eikä tilaa ole, iPhone X:n tavoin, tehty 3,5 millimetrin kuulokeliittimelle.

Nyt kun yhtäläisyydet Applen, ja muiden valmistajien, laitteisiin on saatu pois alta, niin päästään itse asiaan eli siihen mitä uutta P20 Pro tarjoaa ulkonäön osalta. Tässä suhteessa on onni, että Huawei toimitti Puhelinvertailun testiin sen komeimmin väritetyn version, nimittäin kenties suurin erottaja on komean värikäs takakuori.

Väristä käytetään nimeä Twilight (iltahämärä), joskin sitä myydään myös violettina tai purppurana. Nimi ei kuitenkaan ole tärkeintä, vaan miltä erikoinen värivaihtoehto näyttää.

Lasinen takakansi vaihtaa hieman väriä riippuen katselukulmasta, ja väreistä voi havaita ainakin violetin, sinisen ja vihreän eri sävyjä. Käytännössä alaosa on vihreä, keskiosa sininen ja yläosa violetti, kun laiteen takakantta katsoo suoraan.

Tietysti takakuoresta puhuttaessa täytyy myös ottaa huomioon kamerat, jonka kolme linssiä ovat sijoitettu vasempaan ylänurkkaan pystysuunnassa, pitkälti tuttua jälleen iPhone X:stä. Huawei kertoo merkinnöillään samalla, että kyseessä on todellinen kameralaite, sillä ne on sijoitettu laitteeseen pituussuunnassa.

Merkinnät eivät häiritse allekirjoittaneen mielestä ulkonäköä, mutta kaksi kameroista ulkonevat niin paljon, että laite ei asetu pöydälle niin hyvin kuin olisi suotavaa.

Vasen sivusta on yksinomaan varattu tupla-SIM-paikalle, oikealta puolestaan löytyy äänenvoimakkuuden säädin sekä punaisella värillä merkitty virtapainike. Laitteen yläosasta puolestaan löytyy yllätys, sillä Huawei on istuttanut laitteeseen myös infrapunalähettimen, jota ei nykyisin enää juuri nähdä puhelimissa.

Palataanpa kuitenkin vielä näin tämän osion lopuksi etupaneeliin. Huawein huippupuhelimen etupaneelista löytyy melkoisen kookas 6,1 tuuman näyttö, mutta yhtiö on silti tehnyt tilaa kotinäppäimelle, joka sisältää sormenjälkilukijan.

Se on hieman erikoinen ratkaisu, mutta mahdollisesti Huawei ei ole halunnut rikkoa takakannen liukuväriä, ja Applea lukuunottamatta valmistajat haluavat jättää "leuan" laitteisiinsa, koska siitä eroon pääseminen vaatii näytön taittamista itsensä alle, joka on kallista ja kasvattaa paksuutta.

Sormenjälkilukijan paikka ei ole allekirjoittaneelle, joka on tottunut kyseiseen paikkaan, sinänsä ongelma, mutta ulkonäön puolesta se ei tietysti ole optimaalinen ratkaisu.

Mitä tulee vielä loveen, niin pyöreä kuulokeritilä, joka jäljittelee oikealla puolella olevaa kameran linssiä ei ole myöskään kaunein ratkaisu ja vaikuttaa muoviselta, mutta tämä taitaa olla jo saivartelua. Parempi siirtyä objektiivisempaan aiheeseen.

Kuulokeritilän laatuvaikutelma (suihkupää?) ei vastaa laitteen muuten korkeaa tasoa.

Tekniikka

Huaweilta löytyy tietysti P-mallistosta paljon eri hintaisia ja tasoisia laitteita, joista P20 Pro on se kallein ja parhaiten varusteltu. Näin ollen sen tekniikan tulee olla vähintään, kuten aiemmin mainittua, mm. Samsungin ja Apple huippulaitteiden tasolla.

Näin myös pitkälti on. P20 Pro tarjoaa kuusi gigatavua RAM-muistia, 128 gigatavua tallennustilaa, nopean Kirin 970 -järjestelmäpiirin, suuren AMOLED-näytön ja kaikki tarvittavan liitettävyyden lukuunottamatta 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää, joka on poistumassa kovaa vauhtia puhelimista.

Pari huomiota laitteen tekniikasta on tosin tehtävä heti alkuun. Ensinnäkin Huawein oman suoritinosaston HiSiliconin Kirin 970 -piiri ei tarjoa samankaltaista tehoa, suorituskykyä ja ominaisuuksia kuin parhaimmat Qualcommin ja Applen – tai edes Samsungin – järjestelmäpiirit. Se ei tarkoita, että kyseessä olisi hidas laite, ei todellakaan, mutta esimerkiksi 4K-videon kuvanvakautusta se ei tarjoa ja tehossa se jää tämän vuoden huippulaitteiden varjoon. Tehovajeesta kertovat esimerkiksi suorituskykytestit, joissa se asettuu samoille sijoille kuin esimerkiksi viime kesänä julkaistu OnePlus 5. Tietysti OnePlus 5, ja sen Snapdragon 835, ei ole hidas laite, mutta se on nykyisin puolet halvempi ja jo liki vuoden vanha. Esimerkiksi Snapdragon 845 -piirillä varustetun uuden OnePlus 6:n kanssa P20 Pro ei pysty pisteissä kilpailemaan.

P20 Pro voittaa OnePlus 5:n AnTuTu-testissä, mutta häviää GeekBench 4:ssä. Esimerkiksi Galaxy S9:n tai OnePlus 6:n lukemat ovat astetta suurempia.

Kirin 970 sisältää kahdeksan suoritinydintä, joista neljä on Cortex-A73- ja neljä Cortex-A53-ytimiä. Nämä ovat viime sukupolven suoritinytimiä, joita uudemmat A75 ja A55 löytyvät mm. uudesta Snapdragon 845 -piireistä. Grafiikkapiirinä on Galaxy S9:n tavoin Mali-G72, mutta Samsungin laitteen (MP18) sijaan heikommin varusteltu MP12-versio.

Toinen pakollinen huomio täytyy tehdä näytöstä, joka pystyy nk. Full HD+ -resoluutioon. Niinpä laitteessa ei ole Samsungin huippulaitteiden tavoin UHD-tason resoluutiota, mutta iPhone X:n resoluution kanssa se on kutakuinkin tasoissa. Näyttö on myös laadukas AMOLED-paneeli, joka tarjoaa hyvän kontrastin ja värit.

Tekniikan osalta edellä mainitut heikot kohdat jäävät kuitenkin varjoon, kun otetaan käsittelyyn triplakamera, jollaista ei ole älypuhelimessa ennen nähty. Sen 40, 20 ja 8 megapikselin sensorit ja erilaiset polttovälit ovat jotain mitä kilpailijoilla ei ole tarjota. Tästä kuitenkin tarkemmin myöhemmässä erillisessä Kamera-osioissa.

Yksi P20 Pro:n vähemmän puhutuista ominaisuuksista on sen mukavan kokoinen akku. Huawein on istuttanut 7,8 millin paksuiseen laitteeseen peräti 4000 milliampeeritunnin akun. Se on tuhat milliampeerituntia enemmän kuin Galaxy S9:ssä ja 500 enemmän kuin S9+:ssa.

P20 Pro tukee myös pikalatausta ja tarjoaa myyntipakkauksessa pikalaturin. Valitettavasti lasisesta takakannesta huolimatta langatonta latausta ei ole sisällytetty.

Kenties erikoisin ominaisuus on infrapunalähetin, jota ei ole löytynyt kovinkaan monesta älypuhelimesta vuosikausiin. Sen avulla voi tietysti ohjata esimerkiksi televisiota, projektoria tai jopa ilmastointilaitetta esiasennetulla Smart Remote -sovelluksella (Älykäs ohjain).

Infrapunalähetin ja sitä käyttävä kauko-ohjain-ohjelmisto (Älykäs ohjain) löytyvät nykyisin vain harvoista puhelimista.

Jos suorittimien osalta Huawei ei ole ehkä aivan huippujen tasolla, niin sillä on kuitenkin yksi ässä hihassa. P20 Pro sisältää näet nk. neurosuorittimen. Erillinen NPU eli Neural Processing Unit tarjoaa yhtiön mukaan lisää tekoälymahdollisuuksia.

Valitettavasti NPU:n potentiaali on toistaiseksi jäänyt kovasti varjoon ja siitä on tähän asti hyötyä pitkälti vain kameran erilaisten toimintojen automaatiossa. Tässä vaiheessa siis NPU:n hyödyt ovat vielä melkoisen vähäiset, mutta tekoälyn tarve ja määrä tulevat jatkossa vain kasvamaan.

Käytettävyys ja ohjelmisto

Huawein uutuuslaite tarjoaa Androidin 8.1 -version, joka on tällä hetkellä uusin vakaa Android-versio. Sen päällä pyöritetään Huawein omaa käyttöliittymää, joka kantaa nimeä EMUI.

EMUI:n 8.1-versio on kovasti edeltäjiensä kaltainen, mutta tarjoaa myös uusia ominaisuuksia. Valitettavasti käyttöliittymän ulkonäössä ei ole älyttömästi kehuttavaa.

Käyttöliittymä vaikuttaa olevan puoleksi Samsungilta ja puoleksi Applelta kopioitu, ja vaikka pitäisikin lookista, niin se ei ole kovin omintakeinen. Osasta EMUI:n ikoneista tulee mieleen aiemmat Samsungin TouchWiz-käyttöliittymät ja osasta Applen tie dye -värimaailma. Tämän lisäksi esimerkiksi Gallerian jakonäkymä on kuin suora kopio iOS:stä. Sovellusten sulkemisen animaatio kuitenkin miellyttää silmää.

Käyttöliittymästä voi helposti tunnistaa kilpailijoiden kädenjälkeä.

Onneksi värimaailmaa ja ulkonäköä saa helposti vaihdettua teemasovelluksesta ja EMUI:n mukana tulevia sovelluksiahan ei ole pakko käyttää. Esimerkiksi Galleria-sovellus kannataakin vaihtaa pikimmiten Googlen kuvapalveluun.

Yksi merkittävimmistä eroista moniin muihin Android-valmistajiin Huawein käyttöliittymässä on sovellusvalikon puute. Huawei on jo muutaman vuoden ajan luottanut applemaiseen ratkaisuun, jossa kaikki sovellukset ovat oletuksena kotinäytöllä. Tämä iPhone-puolellakin kovasti vuosien varrella kritisoitu design ei ole allekirjoittaneen mielestä missään nimessä optimitapa järjestää sovelluksia. Toki kyseessä on pitkälti tottumus- ja mielipidekysymys.

Kun on tottunut Googlen palveluihin sekä laadukkaisiin sovelluskaupan sovelluksiin, niin Samsungiltakin varsin tuttu omien sovelluksien ylitarjonta on valitettavaa. P20 Pro tarjoaa esimerkiksi Huawein omat Musiikki, Video, Galleria, Sähköposti ja Terveys-sovellukset heti kotinäytön ensimmäisellä sivulla. Näistä lienee ainoa käyttökelpoinen on Health, jos käytössä on Huawein muita älylaitteita, kuten älykelloja.

On valitettavaa, että Huawei käyttää aikaansa esimerkiksi Peili-sovelluksen tekemiseen, kun työtä riittäisi varmasti muuallakin.

Toisaalta kaikenlaiset kokeilut tarkoittavat, että joukosta löytyy pakostakin muutama ihan hyvä sovellus tai ominaisuus. Sovelluksista yksi parhaista on aiemmin mainittu Älykäs ohjain ja ominaisuuksista mainittakoon esimerkiksi kuvakaappauksen ottaminen, joka onnistuu koputtamalla.

Kaksi kopautusta sormen keskinivelellä ja laite ottaa kuvakaappauksen. Samalla nivelellä voi rajata ruudulta alueen, jos haluaa rajatun kaappauksen. Kahdella sormellä puolestaan voi aloittaa ruudun kaappaamisen videoksi.

Lisäksi nivelellä saa aikaiseksi, jos asetukset ovat päällä, myös jaetun näytön tilan sekä kirjaimia piirtämällä avattua sovelluksia.

EMUI tarjoaa valtaisan määrän muitakin ominaisuuksia, ja Huawein taktiikkana on selkeästi tarjota kaikki mahdollinen ja vielä vähän ylimääräistä, jotta varmasti käyttäjä pystyy ottamaan kaiken hyödyn irti laitteesta.

Tämä tarkoittaa, että käyttäjän kannattaa käyttää tunti tai pari laitteen asetusten selaamiseen, sillä muuten ominaisuudet, kuten akkuasetus Ultravirransäästö, näytön asetuksista löytyvä Luonnollinen sävy tai älykkään avustuksen puolella oleva ja Amazonia hyväksikäyttävä HiTouch saattavat jäädä huomiotta.

Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on kuitenkin lienee, ainakin aiheesta nousseen polemiikin perusteella, loven piilottaminen. Tämä tarkoittaa, näytön yläosan tausta muutetaan mustaksi, jolloin lovi ei erotu enää sen sivuilla olevasta näytöstä. Näyttö toimii edelleen mm. kellon ja akun näyttämiseen.

Kamerat

Kamerat ovat P20 Pro:n ehdoton vahvuus kovimpia kilpailijoita vastaan. Huawei ei välttämättä pysty pistämään paremmaksi näyttörintamalla kuin Samsung tai suorituskyvyn osalta kuin Apple, mutta kameran kyvyissä sillä on mahdollisuus päihittää molemmat ja olla koko markkinoiden ykköslaite.

Jollain tapaa Huawein ratkaisu muistuttaakin Nokiaa, joka panosti kovasti kameroihin ja vuosia rikkoi mobiilikameroiden rajoja. Myös 40 megapikselin sensorista tulee mieleen 808 PureView ja Lumia 1020, jotka luottivat niin ikään megapikseleihin 41 megapikselin kameroillaan. Jokaisessa tapauksessa, myös uudessa Huaweissa, tosin megapikseleitä yhdistetään pienemmäksi kuvaksi, jolloin koko pysyy järkevissä rajoissa, mutta yksityiskohtia saadaan lisää.

Huaweilla on kuitenkin tarjota megapikseleiden lisäksi vielä pari muuta kameraa, jotka tarjoavat muunlaisia etuja. 20 megapikselin mustavalkosensori tarjoaa tietysti mahdollisuuden ottaa kuvia pelkillä harmaansävyillä, mutta sen lisäksi se tarjoaa erottelukykyä värikuville. 8 megapikselin kennon edestä löytyy puolestaan zoom-linssi, jonka ansiosta kamerasta löytyy peräti 3 kertainen optinen zoom.

Kolmikko vaikuttaakin paperilla melkoisen täydelliseltä kombinaatiolta, joiden avulla voidaan ottaa kuvia huippuresoluutiolla, kilpailijoita paremmalla erottelukyvyllä ja markkinoiden johtavalla häviöttömällä zoomilla ilman liikkuvia osia.

Heti kärkeen kuvia ottaessa tulee selville, että kyseessä on huippuluokan kamera, joten ehkäpä Dx0Markin huippupisteet eivät ole tuulesta temmattuja. P20 Pro ottaa tilanteessa kuin tilanteessa loistavia kuvia, mutta erityisen hyvin se suoriutuu zoomatessa ja hämärissä olosuhteissa, jolloin hyötyä haetaan kahdesta sekundäärisestä kamerasta.

Tämän lisäksi puhelimesta löytyvä NPU eli neuroprosessori suorittaa tekoälytoimintoja, joilla kamera tunnistaa automaattisesti kuvattavan kohteen ja säätää asetukset kohdilleen. Valitettavasti tämä toiminto on tekoälystä huolimatta kovin pinnallinen niissä tapauksissa joissa eron huomaa.

Esimerkiksi sinitaivaan kohdalla se korostaa sinistä ja viherkasvien kohdalla vihreätä, tai kenties vain yleisesti värikylläisyyttä. Vaikka itse tunnistus toimikin mm. koirien, ruokien, kasvien ja taivasmaisemien kohdalla liki moitteetta, niin efekti ei ole välttämättä aina niin haluttu.

Mikäli ominaisuus olisi vain nimetty Auto HDR:ksi, niin kukaan ei todennäköisesti huomaisi eroa. Jääkin pitkälti kiinni henkilökohtaisista mielipiteistä pitääkö ominaisuudesta vai ei, tai haluaako kuvien värejä ja valaistusta säätää itse vai haluaako sen automatisoida.

Testin aikana kameran tekoäly tunnisti puolisen tusinaa erilaista kohdetta.

Niinpä P20 Pro onkin kenties markkinoiden paras älypuhelinkamera perinteisiin still-kuviin, ja kolmoiskameran tekniikka on todellakin sen arvoista. Tämän lisäksi Huawein tapa tarjota kaikki mahdolliset ominaisuudet tarkoittaa, että kameran asetukset ovat erittäin hyvin muokattavissa, kiitos Ammattilainen-moodin, ja kuvaustiloja on vaikka muille jakaa.

Kaikille kuvaustiloille tuskin tulee paljoa käyttöä, mutta esimerkiksi hidastuskuvaus on valitettavan heikko, sillä vastaavalla ominaisuudella ovat mässäilleet mm. Samsung ja Apple. Applesta puheenollen P20 Pro:n Muotokuva-kuvausmoodista löytyy myös Applen iPhone X:ssä esittelemät portrettivalaistukset, jotka on kopioitu melko häikäilemättömästi.

P20 Pro:n kamera on siis teknisesti juuri niin hyvä kuin olettaa sopii. Niinpä onkin valitettavaa, että kamerasta löytyy muutama erittäin heikko kohta softapuolella, jotka pilaavat hieman muuten loistavaa kokonaisuutta.

Kaikkein eniten jää harmittamaan videokuvan kuvanvakautuksen puute 4K-videokuvauksessa. Itseasiassa jopa Full HD -kuvasta 60 fps:n kuvataajuudella puuttuu kuvanvakautus, joten ainoastaan tavallinen Full HD 30 fps nopeudella ja sitä epätarkemmat videokuvat hyötyvät vakautuksesta.

Toisena heikkoutena mainittakoon selfie-kamera, joka riippumatta 24 megapikselin lukemasta tarjoaa erittäin pehmeitä pärstäkuvia. Vaikka Aasiassa erittäin suositun kauneustason säätää nolliin, niin silti jää kaipaamaan parempia yksityiskohtia. Tämä ei tietysti haittaa, jos ei kaipaa lainkaan ihon epätasaisuutta, mutta monet kuvien terävyyttä ja autenttisuutta arvostavat varmasti pettyvät.

Niille, jotka haluavat väistämättä näyttää nuoremmalta ja kauniimmalta niin on vieläpä erillinen Täydellinen selfie -moodi, joka kustomoi pärstää oikein toden teolla. Siinä saa paitsi ihon näyttämään muovilta niin myös suurennettua silmät, laihdutettua posket, poistettua "tahrat" (lue: luomet) ja tummat "ympyrät" (lue: silmänaluset), jne.

Selfie-kamera ei sinänsä ole erityisen heikko, mutta ehkäpä megapikselinumeron siivittämänä käyttäjä erehtyy odottamaan parempaa. Ehkäpä nukkemaiset selfiet eivät kaipaa tekstuuria.

Kuvat itsessään tietysti kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, tai tässä tapauksessa reilut 500 sanaa, joten alla valikoima testin aikana otetuista kuvista, joista pääset mielipiteet kameran kyvykkyydestä.

Yhteenveto

Huawein vuoden 2018 ensimmäinen, ja kenties tärkein, lippulaivapuhelin on julkaistu. P-malliston tämän vuoden ykköslaite P20 Pro on yritys taistella Samsungin ja Applen ylivoimaa vastaan tarjoamalla laadukkaasti valmistettu Premium-laite, joka tarjoaa huippuominaisuuksia ja erityisesti markkinoiden johtavan kameran.

Toden totta P20 Pro onnistuukin laatuvaikutelmassaan, erityisesti testin Twilight-värivaihtoehdon osalta, ja tarjoaa markkinoiden ehdottomasti yhden parhaista kameroista. Aivan täydellisesti kiinalaisyhtiön uutuuslaite ei kuitenkaan suoriudu.

P20 Pro:n hieman kilpailijoita heikompi suorituskyky ja erittäin vahvasti kustomoitu Android tarkoittavat, ettei sen sulavuus ole aivan parhaiden Androidien tai Applen tasoa. Kamera sen sijaan onnistuu still-kuvillaan valtaamaan paikan aivan markkinoiden kärkijoukosta, mutta videokuvauksesta ei voi sanoa samaa, koska 4K-videokuvauksesta puuttuu vakautus.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kyseessä olisi aidosti Android-tarjonnan yksi parhaimmista laitteista. Erityisesti jos kuvaaminen kiinnostaa ja haluaa hyvin hämärässä ja muutenkin monipuolisissa olosuhteissa pärjäävän kameran.

Unohtaa ei myöskään sovi, että pakettiin kuuluu varsin kookas 4000 milliampeeritunnin akku sekä suuri ja laadukas AMOLED-näyttö.

Isosta akusta ja triplakamerasta joutuu kuitenkin maksamaan melkoisesti. Hintaa on Huawei P20 Pro:lla on peräti 849 euroa, joka on vain viitisen kymppiä vähemmän kuin Galaxy S9:llä. Jos hinta olisi satasen tai pari vähemmän, niin laitetta olisi helpompi suositella lähes varauksetta. Nyt täytyy muistaa, etteivät näyttö tai suorittimet tarjoa aivan kärkitekniikkaa.

Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro tekniset tiedot

Vertaa muihin puhelimiin

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (18)

Kalle.M.
Kalle.M.

1

Asetuksista saa sovellusvalikon päälle, jolloin käyttöliittymä on lähempänä normi-Androidia. Itsellä tämä oli suuri helpotus Sonyn luureista siirtyneenä...

Vastaa
Mikki65
Mikki65

2

Huawei on monessa asiasta loistava, mutta täysin sietämätön käyttäjäystävällisessä muokattavuudessaan.

EMUI-systeemi on todella ärsyttävän raivostuttava, kehittäjät ovat ylimielisyydessään päättäneet käyttäjien puolesta mikä on heidän mielestään toimivaa ja mikä ei.

Vaikka suljet appseja ja toimintoja, Huawei avaa ne väkisin uudelleen, vaikka käyttäjä ei niin haluaisi. Tämän ymmärtäisi, jos ne olisivat elintärkeitä toimintojen kannalta, mutta kun ei.

Jatkuvasti kun tsekkaan asetuksien alta sovelluksia, niin nepäs onkin taas pyörimässä avoinna, vaikka juuri ne poistin käytöstä.

Todellinen muokattavuus on näennäistä. Seuraava puhelimeni EI ole enää Huawei, vaan joka vähemmän bloatwareinen merkki.

Voisinpa kysyä, koska ohjelmoijat tekevät luurin, joka on mahdollisimman muokattava käyttäjän toimesta, eikä yritä luulla tietävänsä käyttäjän puolesta paremmin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mikki65:


Vaikka suljet appseja ja toimintoja, Huawei avaa ne väkisin uudelleen, vaikka käyttäjä ei niin haluaisi. Tämän ymmärtäisi, jos ne olisivat elintärkeitä toimintojen kannalta, mutta kun ei..


Mitä toimintoja ja sovelluksia tarkoitat ?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mikki65:


Jatkuvasti kun tsekkaan asetuksien alta sovelluksia, niin nepäs onkin taas pyörimässä avoinna, vaikka juuri ne poistin käytöstä.


Mitä ja miten poistit käytöstä ?

Ja mikä siinä on ongelma että ne käynnistyvät ?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mikki65:


Todellinen muokattavuus on näennäistä.


Mitä nyt haluat muokata, älypuhelimissa yleensä ideana on hankkia sovellus joka tekee halutun jutun, jos se ei suoraan asetuksista tai vakio hiluilla onnistu. Android tyyppisissä laitteissa menee mahdollisuus usein jopa niin pitkälle että voi vaihtaa koko käynnistimen toiseen ja todellisia vaihtoehtoja on.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mikki65:


Voisinpa kysyä, koska ohjelmoijat tekevät luurin, joka on mahdollisimman muokattava käyttäjän toimesta, eikä yritä luulla tietävänsä käyttäjän puolesta paremmin.


Valmistajien pitää myös huomiioda se että jos käyttäjä voi kovin vapaasti temmeltää niin osa niistä todennäköisesti tekee hölmöyksiä, ja rajoittaa pitää myös ihan sen takia että laite pysyy spekseissä, määräyksissä jne.

Jos olet kovan luokan harrastaja, niin vielä hiljan bootloderin sai Huaweissa avattua, en tiedä kerkisitkö omaasi coodin hankkimaan (en varma oliko sitä 20Prohon saatavilla)
Jos myöhästyit ja se sinulle tärkeää niin kannattaa katsoa sellaisia malleja joissa tuo tarjolla.

Vastaa
Valokuvaaja
Valokuvaaja

4

#reklaami Puhelin on helppokäyttöinen ja siinä on laajat mahdollisuudet muokata koti-valikkoa. Hyviä puolia puhelimessa on paljon. Kameralla on helppo ottaa hyviä kuvia. Otan itse paljon varsinki muotokuvia, joten arvostan sitä, että valokuvaus asetuksia pystyy säätämään niin paljon kuin haluaa. Kuvien laatu on hyvä ja parhaat kuvat olen saanut ottaessani lähikuvia ja pimeässä. Kuvat eivät muutu edes pimeässä rakeisiksi. Kännykän kaiuttimet ovat todella hyvälaatuiset. Pitkästä aikaa viitsin kuunnella musiikkia suoraan puhelimesta. Yleensä olen tarvinnut aina erillisen kaiuttimen, jotta musiikkia jaksaa kuunnella. Myös puhelimen ulkomuoto miellyttää. Takapuoli on kaunis sinertävän liila, joka vaihtaa väriä riippuen siitä, mistä suunnasta valo sitä koskettaa. Puhelimen reunat ovat pyöreät, joka lisää käyttömukavuutta. Myös kevyen tuntuinen. Huonoja puolia piti etsimällä etsiä. Jos nyt yhden asian olen huomannut, niin se, että etukameralla jos haluaa ottaa selfien, niin kamera siloittaa ihoa, jolloin näyttää siltä, että olisi filtteri käytössä. Kaikin puolin kuitenkin puhelimeen erittäin tyytyväinen! Uskaltaisin jopa kuvailla parhaaksi puhelimeksi, jota olen käyttänyt.

Sain tämän tuotteen osana arviointiohjelmaa vastineena puolueettomasta arviosta.

Vastaa
JannePro20
JannePro20

5

#Reklaami Paketin avattua ensituntuma huokuu tyylikkyyttä, lasin ja alumiinin yhdistelmä luo laadukkaan tuntuman. Speksejä katellessa suuri 6.1" tuuman amoled näyttö herätti epäilyksiä puhelimen käteen istuvuuden suhteen. Epäilys oli turha. Sormenjälkitunnistus sijaitsee puhelimen etupuolella alalaidassa ja se toimii hienosti. Vanhasta tottumuksesta tulee vielä etsittyä puhelimen takapuolelta tunnistinta. Aika näyttää kumpi on parempi. Puhelimen käyttö on todella nopeaa ja sujuvaa. Eikä ihmekään, Kirin 970 ja 8 ytiminen suoritin pitää huolen ettei jää suorituskyvystä mikään kiinni. Ram-muistia on mahdutettu 6gb! Puhelimella pärjää pidempiäkin aikoja ilman latausta. 4000mAh akulla voi surffailla ja leikkiä huoletta päivän ja illalla voi todeta pärjäävänsä vielä seuraavankin päivän. Lataus tapahtuma on nopea, suurikin akku latautuu nopeasti pikalaturin avulla. Ehkä sitten se tärkein ja ennakkoon odotetuin kohde, elikkä kamera. Leican kanssa yhteistyössä toteutettu 40megapikselin kolmoiskamera tekoälyn avustamana saa huonommankin kuvaajan kokemaan onnistumisen tunteita. Edellisillä puhelimilla yökuvia tuli yritettyä, mutta ei onnistuttua. P20 Pro:lla tulee mielettömiä onnistumisia. Kuvat puhukoot puolestaan.

Vastaa
Orkimo
Orkimo

6

#reklaami. Siisti paketti, niin kuin aijemmissakin Huawei matkapuhelimissa. Laite oli helppo laittaa käyttökuntoon ja phone clone toimi hyvin Huawei p10 ja p20 pron välillä. Vielä toistaiseksi laite tuntuu hieman isolta omaan käteen, mutta uskon siihen tottuvan nopeasti. Lataus tapahtuu hyvin nopeasti ja akun kesto on mitä parhain. Kuulokkeet eivät sopineet omaan korvaan, mutta sillä ei ole itselle merkitystä kun on erilliset kuulokkeet. Laite tuntuu kaikin puolin erittäin laadukkaalta eikä ulkonäöstäkään voi miinusta antaa. Odotan innolla että pääsen testailemaan laitteen paljon kehuttua kameraa.

Vastaa
Orkimo
Orkimo

7

#reklaami. Siisti paketti, niin kuin aijemmissakin Huawei matkapuhelimissa. Laite oli helppo laittaa käyttökuntoon ja phone clone toimi hyvin Huawei p10 ja p20 pron välillä. Vielä toistaiseksi laite tuntuu hieman isolta omaan käteen, mutta uskon siihen tottuvan nopeasti. Lataus tapahtuu hyvin nopeasti ja akun kesto on mitä parhain. Kuulokkeet eivät sopineet omaan korvaan, mutta sillä ei ole itselle merkitystä kun on erilliset kuulokkeet. Laite tuntuu kaikin puolin erittäin laadukkaalta eikä ulkonäöstäkään voi miinusta antaa. Odotan innolla että pääsen testailemaan laitteen paljon kehuttua kameraa.

Vastaa
JannePro20
JannePro20

8

#Reklaami Paketin avattua ensituntuma huokuu tyylikkyyttä, lasin ja alumiinin yhdistelmä luo laadukkaan tuntuman. Speksejä katellessa suuri 6.1" tuuman amoled näyttö herätti epäilyksiä puhelimen käteen istuvuuden suhteen. Epäilys oli turha. Sormenjälkitunnistus sijaitsee puhelimen etupuolella alalaidassa ja se toimii hienosti. Vanhasta tottumuksesta tulee vielä etsittyä puhelimen takapuolelta tunnistinta. Aika näyttää kumpi on parempi. Puhelimen käyttö on todella nopeaa ja sujuvaa. Eikä ihmekään, Kirin 970 ja 8 ytiminen suoritin pitää huolen ettei jää suorituskyvystä mikään kiinni. Ram-muistia on mahdutettu 6gb! Puhelimella pärjää pidempiäkin aikoja ilman latausta. 4000mAh akulla voi surffailla ja leikkiä huoletta päivän ja illalla voi todeta pärjäävänsä vielä seuraavankin päivän. Lataus tapahtuma on nopea, suurikin akku latautuu nopeasti pikalaturin avulla. Ehkä sitten se tärkein ja ennakkoon odotetuin kohde, elikkä kamera. Leican kanssa yhteistyössä toteutettu 40megapikselin kolmoiskamera tekoälyn avustamana saa huonommankin kuvaajan kokemaan onnistumisen tunteita. Edellisillä puhelimilla yökuvia tuli yritettyä, mutta ei onnistuttua. P20 Pro:lla tulee mielettömiä onnistumisia. Kuvat puhukoot puolestaan.

Vastaa
Gosro
Gosro

9

#reklaami. Sain tämän tuotteen osana arviointiohjelmaa vastineena puolueettomasta arviosta. Sain Huawei P20 Pro - älypuhelimen testikäyttöön vain vähän aikaa sitten, mutta olen innoissani käyttänyt sitä lähes yötäpäivää. Kuvia on jo ehtinyt kertyä yli 1000 ilmiömäisellä kameralla. Ensimmäisenä päivänä puhelimen saapumisen yllätyksestä toivuttuani latasin valtavan 4000 milliamppeeritunnin akun täyteen ja painuin metsään kännykän kanssa. En ehtinyt innoissani edes ohjeita lukea vaan aloin kuvata vakioasetuksilla monissa eri olosuhteissa: pilvisellä pellolla, hämärässä metsässä, hetkellisessä auringonpaisteessa ja auringon laskiessa. P20 Pron näytöltä katsellessa jokainen kuva näytti täydelliseltä! En ollut uskoa silmiäni! Ajattelin, että ehkä julma totuus paljastuu kotona tietokoneen ruudulta kuvia katsellessa. Kierreltyäni useita tunteja Vantaan metsässä, palasin kotiin ja siirsin kuvat tietokoneelle. Kuvat näyttivät edelleen todella hyviltä, mutta totta tosiaan, jotain niistä puuttui verrattuna P20 Pron näytöltä katselemiseen. Tietokone ei näyttänyt samanlaista terävyyttä ja kirkkautta kuin P20 Pro. Hyviä kuvia ne silti edelleen olivat. Katselin iltakaudet YouTube videoita, joissa arvioitiin Huawei P20 Pro kännykkää ja opin kokoajan lisää kaikesta mitä voin tehdä puhelimella. Monet kritisoivat sitä, että kuvanvakaaja ei ole käytettävissä parhailla tarkkuuksilla kuvatessa. Eli 4K:lla ja paremmalla 1080-tarkkuudella. Se ei minua haittaa sillä huonompi 1080-tarkkuus on minulle ihan luksusta! Ja sillä tasolla se kuvanvakaaja toimii. Ja hyvin toimiikin! Videot ovat hämmästyttävän hyviä vaikka puhelin ja kädet olisivat miten heiluneet kuvatessa! Käytössäni ei ole koskaan aikaisemmin ollut tämän hinta- ja tasoluokan puhelinta, joten en osaa kaivata 4K-videoihin kuvanvakaaja. Se on jo paljon, että saan kuvattua 4K videoitakin. Pitää vain käyttää kameranjalkaa tai muuten tukea puhelinta jos haluaa vakaampaa jälkeä. Huawei P20 Pro on täynnä toinen toistaan hämmästyttävämpiä ominaisuuksia! Sormenjälkilukija toimii kuin unelma! Kasvojentunnistus on ollut käytössäni lähes virheetön! Kaiuttimet ovat paremmat kuin missään käyttämässäni kännykässä tai tabletissa (ja olen käyttänyt iPad Air - tablettia)! Akku kestää rankassa käytössä helposti yli vuorokauden ja latautuu ilmiömäisen nopeasti! Kuvien ottaminen on kuitenkin parasta mitä tällä älypuhelimella voi tehdä. Jälki on useissa tilanteissa parempaa kuin järjestelmäkamerallani!

Vastaa
Kkjjau
Kkjjau

10

#reklaami
Tekniset tiedot käyvät hyvin ilmi tältä sivustolta ja jälleenmyyjä kyllä jaksaa kertoa, joten kirjoitan vain omia kokemuksiani. Kyllä Huawei P20 Pro ihastutti!

Ei kannata säikähtää, jos ei ole tekniikkafriikki. Tämä puhelin opastaa ja huomauttaa mm. akun kestosta ja optimoinnista. Kaikenlaista vihjettä on myös tarjolla. Valokuvaustakin se opettaa, mikä jouduttaa kuvaamista varsinkin matkoilla, kun on aina kiire.

Minua ilahdutti myös näppäimistön vaihtoehdot. On aika helppoa kirjoittaa monikielistäkin tekstiä (siis suomenkieliseen tekstiin upotettuja vieraskielisiä nimiä ja lauseita). Eihän se ensglanti ole ainoa vieras kieli!

Ääniominaisuudet ovat mainiot. Kuuntelen musiikkia, radio-ohjelmia ja kielikursseja -- etenkin junamatkoilla. Kuulokkeet ihan mukavat ja pysyvät korvassa.

Yhteensä: ihan 5 tähden laite! Jos olet jo ikääntynyt ihminen, älä hankintaa harkitessasi arkaile teknistä jargonia. Kyllä tämän puhelimen kanssa oppii pian toimimaan.

Vastaa
Zebra24
Zebra24

12

Huawei P20 Pro puhelin arkeen sekä juhlaan!
#reklaami
Sain tämän tuotteen käyttööni osana arviointiohjelmaa vastineena puolueettomasta arviosta.
Muutaman viikon käyttökokemuksen perusteella olen erittäin tyytyväinen Huawei P20 Pro puhelimeeni. Monipuolisesti varustellun puhelimen muotoilu on käteensopiva, toimintonäppäimet loogisesti saatavilla sekä sormenjälkitunnistus toimii arjen tilanteissa sujuvasti. Puhelimen akunkesto sekä nopea lataus ja kirkas Oled-näyttö ansaitsevat kiitoksen. Puhelimen erillinen suojakuori sekä panssarilasi turvaavat arvokkaan puhelimen päivittäisessä käytössä. Nopeasti toimivat saatavilla olevat viimeisimmät sovellukset, jotka kuuluvat nykypäivän sähköiseen asiointiin mm. pysäköinti, pääsylippu, sähköinenkirjasto, sanomalehdet, yms. latautuvat sulavasti käyttöön. Puhelimen hyvin toimivan "Mirror Share" toiminteen ansiosta suoratoistopalvelut sekä valokuvat on helppo katsoa koko perheen kanssa yhdessä älytelevision suureltä näytöltä. Puhelimen mittavan muistimäärän 128 Gb ansiosta saan ladattua kaikki haluamani sovellukset sovelluskaupasta, sekä tallennettua monipuolisella kameralla otetut valokuvat ja videot vaivattomasti puhelimeen. Puhelimen tarjoaman loistavan äänimaailman ja nopean laadukkaan verkkoyhteyden ansiosta musiikki sekä äänikirjat ovat nykyisin vaivattomasti piristämässä päivää. Tehokkaasti toimivan paikannuksen sekä viimeisimmän navigointi sovelluksen ansiosta erillnen navigaattori on jäänyt tarpeettomaksi. Kyllä - voin vilpittömästi suositella Huawei P20 Pro puhelinta arkeen sekä juhlaan!

Vastaa
jarkhytt
jarkhytt

13

Huawei P20 Pro - loistava, älykäs puhelin!
#reklaami. ’Sain tämän tuotteen osana arviointiohjelmaa vastineena puolueettomasta arviosta’.
Olen nyt käyttänyt Huawei P20 Pro:ta noin viiden viikon ajan ja täytyy sanoa, että olen enemmän kuin tyytyväinen puhelimeen ja sen ominaisuuksiin. Puhelin on jämäkän tuntuinen ja sitä on hyvä pitää kädessä . Puhelimen mukana tullut läpinäkyvä suojus on hyvä ja parantaa selkeästi otetta puhelimesta, joka ilman sitä on ehkä hieman "liukas". Puhelimen näyttö on iso ja selkeä, jopa pienikin teksti näkyy tarkasti. Puhelimen käyttöönotto suijui helposti ja vanhojen tietojen palauttaminen google -tililtä kävi kötevästi. Puhelimen Android käyttis on selkeä ja kaikki toiminnot löytyvät helposti. Puhelimen kameraa on kehuttu kovasti ja olen kyllä samaa mieltä, ottamani valokuvat ovat laadultaan erinomaisia. Eritoten pimeällä kuvatut valokuvat ovat olleet ylivoimaisia laadultaan verrattuna aikaisemmin omistamiini matkapuhelimiin. Kokeilin myös videokuvausta ollessani Nordic fitness expo -messuilla ja niihin en ollut täysin tyytyväinen. Otin videolle kuvaa lavalta kilpailijoista ja kuvaamani pätkät ovat ylivalottuneita, eivätkä kovin tarkkoja. Lavall oli kyllä todella voimakas valaistus ja salissa hämärää, mutta silti mielestäni laatu olisi voinut olla parempikin. Sieltä ottamani valokuvat sen sijaan ovat erinomaisia.
Sormenjälkitunnistin on mielestäni erinomainen ominaisuus puhelimessa ja se toimii todella hyvin P20 Prossa. Ainoan miinuksen annan sen sijoituksesta, mielestäni parempi paikka olisi takakannessa niinkuin pikkuveljessä P20 Litessä. Akku kestää normaalikäytöllä (työpuhelimena) yli kaksi vuorokautta ja myyntipakkauksessa tullut pikalaturi lataa sen täyteen alta tunnissa.
Kaiken kaikkiaan P20 Pro on ehdottomasti paras käyttämistäni puhelimista ja jopa puhelimen äänen laatuun on selkeästi panostettu. En oikeastaan keksi mitään ominaisuusia joita olisin jäänyt kaipaamaan käyttäessäni puhelinta. Siitä löytyy jo kaikki.
Tuota videon kuvausta täytyy vielä kokeilla muissa olosuhteissa, josko tuolla valaistuksella oli tekemistä tuon videokuvan liiallisen valoisuuden kanssa. Kun kokeilin myöhemmin videokuvausta ns normaalivalaistuksessa, ei siinä ollut valittamista eli tuo kirkas valaistus aiheutti tuon "yli"valoisuuden.
Suosittelen todella lämpimästi kaikille!

Vastaa
Tyytyvainen_kayttaja
Tyytyvainen_kayttaja

14

#reklaami Puhelin on ollut reilut neljä viikkoa käytössä ja kameran osalta se on uskomaton. Valovoima riittää heikossakin valossa ja zoomaus toimii loistavasti. Kaukaakaan zoomattu kuva ei pikselöidy ja on reunoja myöten tarkka. Myös värit toistuvat luonnollisina. Puhelimen akku kestää hyvin päivän aktiivista käyttöä ja paikannusta. Prosesori jaksaa pyörittää useampaa sovellusta vaivatta yhtä aikaa. Ainoita huonoja puolia on ison näytön ulottuminen reunoille asti, se aiheuttaa joskus tahattomia painalluksia. Lisäksi puhelin on kerran alkanut hidastelemaan, mutta siihen auttoi uudelleen käynnistys. Muuta moitittavaa ei ole reilun neljän viikon aikana tullut.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Hyvääkin parempi (vahvistamaton)

15

#reklaami. Sain tämän tuotteen osana arviointiohjelmaa vastineena puolueettomasta arviosta. Monipuolisdn puhelimen testaaminen on ollut mukava projekti. Tosin oman elämän hektisyyden ei antanut mahdollisuutta syventyä testaamiseen ja kaikkien ominaisuuksien upeiden mahdollisuuksien kokeilemiseen, mutta sen perusteella mitä jo olen saanut kokeiltua, olen ollut hyvin vaikuttunut. Seitsemän henkisen perheen arjessa sekä päivätyön lisänä olevissa lisätöissä on perus toiminnot kuten puhelut, tekstiviestit, WhatsApp, sähköpostit ym. ovat olleet toimivia ja selkeitä. Ennakoiva tekstin syöttö on ollut ihan ok, ja tarjonnut ihan järkeviä sanamuotoja joita ei ole tarvinnut ihan hirveästi korjailla. KAMERA toiminnot, joita hehkutetaan ovat sen arvoiset mitä luvataankin. Tosin niistä saisi varmasti irti paljon enemmän, kun on aikaa ja ymrrystä erilaisien säätöjen käytölle. Hieman peruskameramaosemmilla ominaisuuksilla oleva tämän kiireystason ihmiselle riittäisi. Upeita kuvia kuitenkin sain siitä huolimatta. Videokuvaukseen en ole ehtinyt perehtyä kovin syvällisesti, vaikka se kiinnostaisikin. Joten siitä en voi kommentoida enempää. Ääni ominaisuuksiltaan odotin hieman enemmän mutta voimakkuudeltaan oikein mainio, koska jopa auton hurinassa kuuluu musiikin toisto hyvin. Erilaisten sovellusten toimiminen puhelimessa on perustasoa. Kaikki toimii niikuin pitääkin. Kosketusnäyttö tekee ajoittain viiveen tai on reagoimatta kosketukseen ollenkaan, mutta ei häiritsevästi. Näitä jumeja tulee vastaa kaikissa puhelimissa. Kaikinpuolinen käytännöllinen puhelin ja hankinnan arvoinen mahdollisuus.

Vastaa
kekra
kekra

17

Nyt näyttäisi olevan tarjouksessa tämä puhelin hintaan 499e. Yksi asia enää askarruttaa. Onko tämä cat 16/13 tason laite?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kekra:

Onko tämä cat 16/13 tason laite?


18 on mainittu useilla sivustoilla, se taitaa olla "yhteensopiva" 16 kanssa, Modeemi aikansa monipuoliseimpia.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.