Oletko valmis? Android-puhelimien suorituskyky nousee jälleen uudelle tasolle

5
Manu Pitkänen

Oletko valmis? Android-puhelimien suorituskyky nousee jälleen uudelle tasolle
Huipputason älypuhelimiin kaivataan aina lisää suorituskykyä, jotta niillä voidaan tehdä mitä mielikuvituksellisempia tehtäviä. Puhelimet eivät ole enää vuosiin olleet pelkästään puhumista varten. Android-älypuhelimien suorituskyvyn nostamiseksi uudelle tasolle, ARM on esitellyt uuden Cortex-A76-suoritinytimen, Mali-G76-grafiikkaprosessorin sekä Mali-V76-videoprosessorin.


Cortex-A76 on suunniteltu viime vuonna esitellyn Cortex-A75:n seuraajaksi ja ainakin ARM:n PowerPoint-kalvojen perusteella piisirulle on saatu puristettua reippaasti lisää suorituskykyä. Kokonaislukulaskennassa A76 on suunnilleen 30 prosenttia vauhdikkaampi ja liukulukulaskennassakin noin 60 prosenttia tehokkaampi kuin edeltäjä. Kokonaisuudessaan A76:n luvataan parantavan high-end-puhelimien suorituskykyä 35 prosentilla.

Uutuus suoritinydin on valmistettu 7 nanometrin prosessilla ja edellä mainitut luvut perustuvat testeihin, joissa ydin toimi kolmen gigahertsin kellotaajuudella. Mikroarkkitehtuuriin tehdyt parannukset ja valmistusprosessin päivitys ovat edistäneet A76:n energiatehokkuutta vuorostaan 40 prosentilla. Cortex-A76 tukee ARM:n DynamIQ-arkkitehtuuria, joten ydin tullaan todennäköisesti parittamaan jonkun vaatimattomamman kanssa, jotta suorituskyky ja tehonkulutus saadaan molemmat maksimoitua.Grafiikoiden laskennassa ARM on ottanut ison edistysaskeleen Mali-G76:n kanssa. Vaikka se perustuu samaan Bifrost-arkkitehtuuriin kuin sen edeltäjätkin, niin siitä huolimatta suorituskyky on kasvanut kertoimella 1,5. Osa parannuksesta on peräisin tietysti 7 nanometrin tuotantoprosessista, mutta varsinainen pihvi on kuitenkin liukuhihnojen määrän kaksinkertaistuksessa. Suorituskyky on kaksinkertaistunut FP32- ja FMA-laskentatehtävissä ja piirin koko on samaan aikaan kasvanut vain 28 prosentilla.

Nyt jäämme vain odottamaan koska uusi teknologia päätyy kuluttajille myytäviin puhelimiin.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (5)

FRL
FRL

1

"suorituskyky ja tehonkulutus saadaan molemmat maksimoitua."

Eikai tehonkulutusta kannata maksimoida?

Vastaa
WinLix
WinLix

2

Jos nykyisten huippumallien (jopa alle 550 euron) tehot riittää käytännössä kaikkeen niin en odota tehonlisäystä ollenkaan ellei Android muutu raskaammaksi tulevien päivitysten myötä johon en tosin usko.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Jos nykyisten huippumallien (jopa alle 550 euron) tehot riittää käytännössä kaikkeen niin en odota tehonlisäystä ollenkaan ellei Android muutu raskaammaksi tulevien päivitysten myötä johon en tosin usko.

Käyttäjiä ja tarpeita on erilaisia, ja kun paukkuja tulee lisää niin myös uusia tarpeita.

Jos et henkilökhtaisesti kuvittele tulevaisuudessa tarvitsevasi lisää paukkuja, sitten kun vanhamallisi vetelee viimeisiä, niin markkinoilla varmaan on muitakin kuin ns huippumalleja. Ja monia kiinnostaa myös toiminta-ajat, eli jos sama työ voidaan tehdä nopeammin vähemällä energiankulutuksella, niin voidaan pienentää akkua.

Yleisemmin ajatellen kehitykselle on tarvetta vielä pitkäksiaikaa ja löytyisi myös kysyntää reippaammille pyrähdyksille, nyky rauta ei riitä alkuunkaan tämänpäivän suunnitelmille.

Vastaa
WinLix
WinLix

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Jos nykyisten huippumallien (jopa alle 550 euron) tehot riittää käytännössä kaikkeen niin en odota tehonlisäystä ollenkaan ellei Android muutu raskaammaksi tulevien päivitysten myötä johon en tosin usko.

Käyttäjiä ja tarpeita on erilaisia, ja kun paukkuja tulee lisää niin myös uusia tarpeita.

Jos et henkilökhtaisesti kuvittele tulevaisuudessa tarvitsevasi lisää paukkuja, sitten kun vanhamallisi vetelee viimeisiä, niin markkinoilla varmaan on muitakin kuin ns huippumalleja. Ja monia kiinnostaa myös toiminta-ajat, eli jos sama työ voidaan tehdä nopeammin vähemällä energiankulutuksella, niin voidaan pienentää akkua.

Yleisemmin ajatellen kehitykselle on tarvetta vielä pitkäksiaikaa ja löytyisi myös kysyntää reippaammille pyrähdyksille, nyky rauta ei riitä alkuunkaan tämänpäivän suunnitelmille.

99% ihmisistä ei oikeasti tarvitse lisää tehoa mobiililaitteisiin. Pelkkää markkinointia ja huuhaata aivan kuten oli aikoinaan kameroissa megapixselikilpailu. Tulevaisuudessa asia voi olla eri kun puhelimet/tablettimet alkavat tosissaan korvaamaan tietokoneet mutta ei nyt.

Täytyy muistaa että puhelinta ei voi verrata tietokoneeseen. Tietokoneessa uusimmat pelit+ohjelmat kuten kuvan/videonkäsittely vaatii yleensä enemmän tehoja joten vanha rauta ei enää riitä kunnolla niiden pelaamiseen. Kännyköissä taas sovellukset ovat pysyneet aika samoina tehonviemisen suhteen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:


99% ihmisistä ei oikeasti tarvitse lisää tehoa mobiililaitteisiin.


1% on yli 100 miljoonaan, jos tuo lukusi koskee tätävuotta, niin jos laitteen käyttikä on sen 2-3vuotta niin onhan se jo tämänvuoden hankinnoissa merkittävä.

Tuohon päälle sitten ne joille on tärkeeää suorituskyky mitattuina numeroina. Tästä tulee mieleen se että jos ARM olisi jäänyt paikoilleen jäisi se jälkeen valmistajien omista toteutuksista.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Pelkkää markkinointia ja huuhaata aivan kuten oli aikoinaan kameroissa megapixselikilpailu. Tulevaisuudessa asia voi olla eri kun puhelimet/tablettimet alkavat tosissaan korvaamaan tietokoneet mutta ei nyt.

Täytyy muistaa että puhelinta ei voi verrata tietokoneeseen. Tietokoneessa uusimmat pelit+ohjelmat kuten kuvan/videonkäsittely vaatii yleensä enemmän tehoja joten vanha rauta ei enää riitä kunnolla niiden pelaamiseen. Kännyköissä taas sovellukset ovat pysyneet aika samoina tehonviemisen suhteen.

Jos vertaisit tiekoneisiin, niin siellä on pitkään pc puolella ollut kehitys tahmeaa ja suorituskyky osittain sentakia laajemmin riittävää, peli puoli lähinnä se joka kannetellut.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:


99% ihmisistä ei oikeasti tarvitse lisää tehoa mobiililaitteisiin.


Tosin tuota on jotkut toistellut jo vuosia, mutta jos kaivetaan ne muutamanvuoden takaiset mallit niin ei niissä riitä paukut tämän päivän juttuihin/kokmeukseen, ja en näe sellaista tilannetta että tarve jotenkin jatkossa katoaisi.

En tarkoita etteikö osa olisi tyytyväinen siihen suositurkykyyn mitä muutamavuosi sitten oli huipulla tarjolla, ja sama myös jatkossa.

Jos riittä tuo vanha taso tänäpäivänä, niin tänäpäivänä on tarjolla parempia kehittyneempiä vaihtoehtoja joilla sen tarpeen tyydyttää.


Kannattaa myös muistaa se että jos 4v sitten jokin suorituskykyinen laite tarjosi aikanaan hyvän suosituskykyisen kokemuksen, ei se enään ola samalla tasolla tänäpäivänä, siis se kokemus, vaikka itse laitteen numeeriset arvot ei ole mihinkään muuttuneet ja akkukin olisi vaihdettu.Viittasti MPx kilpailuun, uutisen pointti ei ollut MHZ, vaan laajempi kuva.

Jos hiljan ilmitulleita tieturvaongelma haluaa paikkailla, niin niiden paikkaamiseen tarvitaan lisääpoutkua jos halutaan säilyttää se vanha taso.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.