5G-teknologia valmistui – Kaupallistuminen voi nyt alkaa

1
Manu Pitkänen

5G-teknologia valmistui – Kaupallistuminen voi nyt alkaa
Matkapuhelinverkkoteknologioita standardisoivan 3GPP-ryhmittymän jäsenet ovat hyväksyneet virallisesti 5G-teknologian spesifikaatiot. Kyseessä on itsenäisesti toimivan viidennen sukupolven matkapuhelinverkon standardi – viime vuoden lopulla teollisuus pääsi yhteisymmärrykseen 4G-verkkoa hyödyntävän epäitsenäisen (non-standalone) 5G:n yksityiskohdista.

Edellisen standardin hyväksyminen antoi matkapuhelinteollisuudelle ja teleoperaattoreille mahdollisuuden ennakoida tulevaa teknologiamuutosta. Suomessakin operaattorit ovat jo kertoneet päivittäneensä matkapuhelinverkkoja 5G-valmiuteen. Tuorein spesifikaatiohyväksyntä kuitenkin tarkoittaa sitä, että alalla toimivat yhtiöt voivat turvallisin mielin aloittaa 5G:n todellisen kaupallistamisen.

Uusi spesifikaatio ei riipu 4G:stä, vaan se on kokonaan oma ja itsenäinen standardi. 5G-verkkojen avulla voidaan luoda entistä nopeampia verkkoyhteyksiä, jolloin suuriakin datamääriä voidaan siirtää verkon yli ilman hidastelua. Myös verkkoliikenteen viiveajat pienenevät, minkä ansiosta 5G soveltuu uusiin sovelluskohteisiin, kuten sairaankuljetuksiin tai valtamerilaivojen etäohjaukseen.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (1)

arivesa
arivesa

1

Valtamerillä ei ole tukiasemia,joten satelliitti on ainoa yhteysvaihtoehto. Taitaa olla hieman erilainen systeemi kuin maalla?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.