Opas: Näin käytät kännykkää oikein kesän festareilla 2018

Petteri Pyyny

Opas: Näin käytät kännykkää oikein kesän festareilla 2018
Suuret yleisötapahtumat ovat tyypillisiä tilanteita, joissa mobiiliverkot ovat helisemässä ja tilanne muuttuu siirrettyjen datamäärien osalta vuosi vuodelta pahemmaksi.

Tähän joukkoon mahtuvat lyhyen kesämme lukuisat festarit, joiden ongelmavyyhti koostuu monesta tekijästä. Festareilla on usein kymmeniä tuhansia ihmisiä pakkautuneena pienehkölle alueelle, jota palvelee tavallisessa tilanteessa vain yksi tai muutamia tukiasemia. Samaan aikaan tapahtumat ovat jo luonteeltaan sellaisia, että ihmisillä on suuri tarve käyttää kännykkäänsä, mitä moninaisimmin tavoin.

Etenkin mobiilidatayhteydet ovat usein tukossa festarien aikaan ja tähän on joukko erilaisia syitä:
 • Lähes kaikki viestittely on siirtynyt tekstiviesteistä nettipohjaisiin palveluihin, kuten WhatsAppiin ja Messengeriin. Näissä saadaan lukukuittus, ryhmäviestit toimivat ja kaikki on muutoinkin perinteisiä tekstiviestejä joustavampaa. Mutta palvelut kuormittavat datayhteyksiä jo pelkästään olemalla päällä.
 • Kuvien ottaminen on ollut jo vuosien ajan puhelinten yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Kuvien koot ovat kasvaneet kännyköiden kameroiden kehittyessä. Samaan aikaan verkkoon kuvia automaattisesti varmuuskopioivat sovellukset, kuten iCloud ja Google Photos, ovat vallanneet alaa, joten jokaisen kuvan ottamisen jälkeen puhelin lähettää helposti megatavuittain dataa nettiin.
 • Ihmiset lisäävät kuvia sosiaaliseen mediaan jo tapahtumien aikana - Instagram, SnapChat ja Facebook täyttyvät festarikuvista illan edetessä. Esimerkiksi viime vuoden Qstock 2017-tapahtumasta löytyy tuhansia kuvia Instagramista.
 • Kuviakin pahempi on tietysti video, joka on kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti viime vuosina - ja festareilla on tietysti suuri houkutus kuvata suosikkiartistinsa keikka talteen omalle puhelimelleen (vaikka laadusta, tuhansien ihmisten selkien takaa kuvattuna, voidaankin olla montaa mieltä). Ja taas verkkoon tapahtuva varmuuskopiointi ja sosiaaliseen mediaan tehdyt jaot lisäävät dataliikennettä.

Tähän kun lisätään kaikki muut tavat, millä ihmiset nettiä festarialueella käyttävät (navigointi, Google-haut, selailu, jne.) niin kulutetun datan määrä henkeä kohden onkin helposti jo aivan liikaa festarialuetta palveleville tukiasemille.

Kokemuksia aiemmilta vuosilta

Aloimme seuraamaan mobiilidatayhteyksien toimivuutta vuonna 2015, silloin Joensuussa järjestetyssä Ilosaarirock-tapahtumassa. Tuolloin yleisesti käytössä ollut 3G yksinkertaisesti ei kestänyt ihmismassaa, vaan sekä datapohjaiset viestit (kuten WhatsApp) että perinteiset tekstiviestit hyytyivät, kaikilla kolmella operaattorilla. Viestit eivät käytännössä liikkuneet ajoittain lainkaan, välillä kymmenien minuuttien tai jopa tuntien viiveellä.



Vuonna 2015 ne harvat keillä jo oli mahdollisuus käyttää 4G-verkkoa, olivat paremmassa asemassa ja etenkin dataliikenne siirtyi lähes tavanomaiseen tapaan 4G-verkon suuremman kapasiteetin ansiosta.

Vuonna 2016 Oulussa järjestetty Qstock oli seuraava testin paikka. Tuolloin kännykkäkanta oli jo jakautunut paremmin sekä 3G-verkon että 4G-verkon välille ja operaattoritkin olivat panostaneet tapahtumaan tuomalla lisäkapasiteettia paikalle. Viiveitä esiintyi, mutta ne olivat enää maksimissaan 15 minuutin mittaisia viiveitä esim. WhatsApp-viestien perille toimituksessa.

Vuosi 2017 oli jo operaattoreilta selkeästi hyvin hoidettu - Qstockissa yhteydet toimivat kaikilla kolmella operaattorilla mainiosti ja datapohjaiset viestimet, kuten WhatsApp ja Messenger, toimivat lähes viiveettä. Luonnollisesti suuremmat datasiirrot, kuten kuvien ja videoiden lisäys sosiaaliseen mediaan kestivät edelleen hieman tavanomaista kauemmin, mutta verkkokatkoilta vältyttiin jo viime vuonna. Vuonna 2017 emme enää testanneet lainkaan 3G-verkon toimivuutta, koska 4G on jo tullut tarjolle halvempaankin laitekantaan ja 4G-liittymät ovat valtavirtaa.

Vuosien mittaan operaattorit ovat selkeästi oppineet ottamaan massatapahtumat jatkuvasti paremmin huomioon, mutta täysin tuskatonta kännykän käyttö ei festareilla ole vieläkään. Tärkeimpänä vinkkinä voitaneen sanoa, että kannattaa opetella uudestaan tavallisten puheluiden ja tekstareiden käyttöön. Ja kaikkien muiden festarivieraiden kannalta kannattaa muokata oman puhelimen asetuksia niin, että turha datankulutus olisi minimissään festareiden ajan, koska turha datakäyttö vie verkkokapasiteettia muilta festarikävijöiltä. Turhalta datakäytöltä voi välttyä kytkemällä sovellusten automaattiset päivitykset, verkkovarmuuskopioinnit, jne pois päältä festariviikonlopun ajaksi, jolloin muillakin festarikävijöillä on enemmän verkkoyhteyksiä käytössä.

Toki festareilla myös puhelimia menee hukkaan, joten puhelimen löytämistoiminnon kytkeminen päälle on hyvä idea sekin, jolloin puhelinta on helpompi metsästää.


Myös festarit itsessään ovat oppineet ottamaan kännykänkäyttäjiä paremmin huomioon ja etenkin vuoden 2017 Qstockissa ollut Oulun Energian tarjoama mahdollisuus ladata tyhjäksi käynyttä kännykän akkua kesken tapahtuman oli tervetullut yllätys.

Vinkit festareille

Yhteenvetona ennen festareita kannattaakin siis tehdä seuraavat temput:
 • Kytke sovellusten automaattinen päivittyminen mobiiliverkon kautta pois päältä (ohjeet iPhonen asetuksiin löydät täältä ja Androidin asetuksiin täältä) - muista kuitenkin kytkeä asetukset tapahtuman jälkeen takaisin päälle, jotta sovelluksesi pysyvät ajan tasalla. Tällä tavalla säästät festarialueella tarjolla olevaa datayhteyttä muillekin.
 • Kytke Google Photosin automaattinen kuvien synkronointi verkkoon pois päältä (ohjeet täällä) ja iPhonella iCloudin päivittyminen pois päältä (ohjeet täältä). Tässäkin syynä on se, että turhaa datasiirtoa kannattaa välttää festarialueilla.
 • Jos liittymäsi ja puhelimesi tukee 4G-verkkoja, ota ne käyttöön.
 • Kytke puhelimesi löytämistoiminto päälle, jotta löydät kännykkäsi mikäli se katoaa tapahtuman aikana.
 • Ota täyteen ladattu varavirtalähde mukaan.
 • Laske sen varaan, että festariseurueestasi vähintään yksi joko hukkaa puhelimensa, hänen operaattorinsa verkko on ns. jumissa tai häneltä loppuu akku - sopikaa joku tietty kellonaika ja paikka, jossa näette, jolloin porukka löytää toisensa myös ilman nykyelektroniikkaa.
 • Mikäli WhatsApp tai Messenger ei toimi, käyttäkää perinteisiä tekstiviestejä.

Ja tietysti tärkeimpänä vinkkinä: keskity festariin ihan ilman puhelintakin.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Xiaomi 13 – hinta laskenut -30%

Xiaomi 13
680 € BIGBOX.FI
728 € CDON
787 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 963 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -27%

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
143 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.