Älypuhelimen osto-opas: Näin valitset puhelimesi

17
Matti Robinson

Älypuhelimen osto-opas: Näin valitset puhelimesi
Pyrimme tässä artikkelissa auttamaan lukijoitamme älypuhelimen valinnassa. Tarkoituksena on tuoda puolueeton ja kattava näkemys eri käyttöjärjestelmien, valmistajien, ohjelmistojen ja laitteistojen soveltuvuudesta eri käyttäjäryhmille.

Mikäli olet erittäin valveutunut älypuhelinkäyttäjä, on osa artikkelin käsittelemistä asioista varmasti tuttuja. Puhelinten ja niiden ohjelmistojen soveltuvuutta käsitelläänkin hyvin aloittelijalähtöisesti.

Käsittelemme laitteet hintakategorioittain, jonka tarkoituksena on asettaa kuluttajien usein käyttämät hankintahintakatot mahdollisimman järkevästi -- olipa kyseessä kertamaksu tai kuukausimaksu. Operaattoreiden merkitys puhelinta valittaessa on Suomessa vähäinen, joten emme keskity siihen.

Hintakategorioiden välillä painotuksemme vaihtelee, sillä eri hintaisten älypuhelinten kohdalla eri ominaisuudet ovat tärkeitä. Mikäli emme käsittele tiettyä ominaisuutta, tarkoittaa se usein, että sillä ei ole valinnan kannalta kovinkaan suurta merkitystä.Käsittelemämme puhelimet on valittu Suomessa myytävistä, laajalti markkinoilla olevista malleista, jotka ovat tavallisesti valmistajan uusinta tai toiseksi uusinta sukupolvea. Hintatiedot on tarkistettu ennen julkaisua kumppanimme Hintaopas.fi:n hintatiedoista.
Älypuhelimen ostoa harkitessa kannattaa miettiä muutamaa peruskysymystä, joihin vastaamalla juuri itselle soveltuvan laitteen löytäminen on helpompaa. Kaksi tärkeintä kysymystä ovat mihin tarkoitukseen puhelinta aiotaan käyttää ja paljonko se saa maksaa. Omista lähtökohdista riippuu, voidaanko ominaisuuksissa tinkiä hinnan vuoksi, vai onko hakusessa paras mahdollinen hintaan katsomatta. Sen jälkeen voidaan miettiä mikä käyttöjärjestelmä vastaisi parhaiten tarpeisiin ja viimeisenä valita sopiva malli eri valmistajien valikoimista.

Käyttöjärjestelmät

Ennen älypuhelimen valintaa on mahdollista rajata puhelinrepertuaaria muutamin tehokkain keinoin. Yksi helpoimmista on jo mainittu hinta. Hinnan lisäksi on tärkeää tutustua myös eri käyttöjärjestelmien eli nk. alustojen eroavaisuuksiin. Otamme tässä osiossa pääpiirteittäin kiinni siitä, mitä eri alustat tarjoavat ja miten se voi vaikuttaa valintaan.

Tällä hetkellä älypuhelinmarkkinoita hallitsee pääasiallisesti kaksi alustaa. Suurin niistä on Googlen kehittämä Android, jolle puhelinmalleja löytyy lukuisilta valmistajilta, joita ovat esimerkiksi Samsung, LG ja HTC. Toinen vaihtoehdoista on Applen iOS, joka löytyy ainoastaan valmistajan omista iPhone-puhelimista.


iOS 12 yläpuolella, Android 9 Pie alla.Aloitetaan Androidista. Se soveltuu sinulle hyvin, mikäli haluat monipuolista järjestelmää, jonka muokkaus omanlaiseksi on enemmän sinusta kiinni kuin järjestelmästä. Et myöskään arastele monipuolisuuden mukana tuomaa ajoittaista monimutkaisuutta ja vaihtoehtojen paljoutta. Sovellusvalikoiman on oltava erittäin laaja. Haluat valita laitteesi juuri käteensopivaksi ja mieluisaksi monista eri hintaluokan vaihtoehdoista.

Seuraavaksi Applen iOS. Varmatoimisuus ja helppokäyttöisyys ovat hyveitä, jotka ovat olleet osa Applen alustaa aivan alusta lähtien. Monipuolisten ja -mutkaisten käyttöliittymien sijaan toivot yksinkertaista näkymää ja varmaa suorituskykyä. Sovellusvalikoiman tulee olla niin ikään markkinoiden huippua ja toteutuksen huipputasoa. Applen järjestelmät ovat kenties jo tuttuja esimerkiksi tietokoneista tai tableteista, ja pidät niistä. Muokattavuudella ei ole suurempaa merkitystä. Applen järjestelmällä toimii ainoastaan iPhone, joten muutama vaihtoehto kokojen, värien ja esimerkiksi tallennustilan suhteen on tarpeeksi. Olet myös valmis ostamaan markkinoiden kalleimpiin kuuluvan laitteen, tai vähintäänkin maksamaan hieman extraa merkistä.

Vaikkakin useat suosituista järjestelmistä ja palveluista toimii yhdessä molempien alustojen kanssa, on niissä myös eroja. Alla mainittuina alustakohtaisesti parhaiten kyseisellä alustalla toimivat järjestelmät ja palvelut.

Android: Gmail, YouTube, muut Googlen palvelut
iOS: Applen tietokoneet, iTunes, Apple TV

Nämä ohjeet voivat auttaa älypuhelimen valinnassa, mutta mikäli et osaa vielä sanoa mihin leiriin kuulut, niin ei hätää. Voit pitää vaihtoehtosi avoinna ja valita puhelimesi myös ilman alustan päättämistä. Alustan suhteen ei ole oikeata ja väärää valintaa, joten voit yksinkertaisesti valita puhelimen puhtaasti ominaisuuksien tai hinnan perusteella.

Hinnasta puheenollen, siirrytäänpä hintakategorioihin.

Edulliset älypuhelimet (alle 250 euroa tai 10e/kk/24kk)

Älypuhelinten halvimmasta hintaluokasta löytyy laitteita esimerkiksi ensimmäistä älypuhelintaan hankkivalle tai niille, joille puhelin on väline pikaviestittelyyn ja satunnaiseen nettiselailuun sekä sähköpostin tarkistamiseen. Halvimpien älypuhelinten hinnat lähtevät jo alle sadasta eurosta.


Tässä hintakategoriassa vaihtoehdot ovat käytännössä aina Googlen Android-käyttöjärjestelmään perustuvia älypuhelimia, sillä Applen valikoimasta ei löydy alimman hintakastin laitteita, lukuunottamatta myynnistä poistuvaa iPhone SE:tä. Mikäli kuitenkin väkisin haluat iPhonen ja hintakatto on 250 eurossa, niin valinta on selvä.

Halpa hinta tarkoittaa luonnollisesti sitä, että laitteen rakenteessa, nopeudessa ja ominaisuuksissa on tehty kompromisseja. Niillä ei kuitenkaan välttämättä ole suurta merkitystä, jos puhelin on hankittu pääasiassa perinteiseen puhumiseen, tekstiviestittelyyn sekä nettiselaamiseen. Halvempikin puhelin ajaa asiansa myös Facebook-viestittelyssä tai Twitterin selaamisessa.

Halvemmissa puhelimissa näytön koko vaihtelee yleensä kolmesta neljään tuumaan ja näytön erottelukyky eli resoluutio on kohtalaisen matala. Jos puhelimella haluaa katsella kuvia tai sen parissa vietetään paljon aikaa, näytön laatu on tärkeä tekijä käyttömukavuuden kannalta eivätkä ainakaan kaikkein halvimmat puhelimet välttämättä ole silloin sopivia. Pienemmältä näytöltä on myös hankalampi lukea tekstiä, jos puhelinta käyttää esimerkiksi uutisten lukemiseen. Lisäksi on huomioitava, että mitä isompi näyttö, sitä helpommin kirjoittaminen onnistuu.

Edullisimmissa puhelimissa harvemmin näkee kaksoiskameraa.
Älypuhelin korvaa monilla erillisen kameran ja puhelimella räpsitään kuvia joko Facebookissa jaettavaksi tai myöhemmin esimerkiksi tietokoneen ruudulta katseltavaksi. Alle 250 euron hintaisissa puhelimissa on yleensä tehty melkoisesti kompromisseja juuri kameran suhteen.

Vaikka megapikseleillä ei sinänsä ole niin suurta merkitystä kuvien laadun kannalta, halvemmat kamerat tuottavat tyydyttävää jälkeä vain valoisassa ympäristössä. Kameroiden valoa keräävien kennojen koot ovat niin pieniä, että vähänkään hämärämmässä laatu heikkenee ja kuva pimenee selvästi, koska valoa ei ole tarpeeksi.


Silti halvankin puhelimen kamera saattaa olla riittävä niissä tilanteissa, kun nopeasti näpsäisty kuva on tarkoitus jakaa vain netissä eikä toiveena ole esimerkiksi printtilaatu.

Suorituskyky on todennäköisesti tämän hintakategorian tärkein kriteeri, mikäli laitteella haluaa esimerkiksi pelata. Niinpä esimerkiksi nuorukaisen pelipuhelimeksi soveltuu parhaiten se tehokkaimmalla suorittimella varustettu malli kyseisessä hintakategoriassa.

Tämän hintakategorian laitteissa tosin pelipuhelimia on melkoisen vaikea löytää. Osa peleistä toki toimii täysin moitteetta myös hitaammalla puhelimella, jossa esimerkiksi ruudunpäivitysnopeudella ei ole väliä. Sudokut tai muut hidastempoiset pelit eivät usein vaadi mahdottomia laitteelta.

Suorittimen tehokkuudesta on vaikea antaa yksioikoista vastausta, mutta pääasiassa suorittimen numero kertoo nopeammasta piiristä. Esimerkiksi Snapdragon 625 on nopeampi kuin Snapdragon 425 ja Kirin 980 on nopeampi kuin Kirin 970.

Eri piirien, esimerkiksi edellä mainittujen Snapdragon ja Kirin -piirien, välinen vertailu on hankalampaa. Tämän kategorian osalta useimmiten Snapdragon-piiri tarjoaa parhaiten tehoa.

Musiikin kuuntelu onnistuu pienemmälläkin puhelimella ja jos musiikkia haluaa kuunnella esimerkiksi lenkkeillessä, pienempi puhelin kulkee hyvin mukana. Alle 250e hintaluokan puhelimissa tallennustilaa on kuitenkin usein rajoitettu määrä eli isommalle musiikkikokoelmalle pitää hankkia erillinen muistikortti, jolla kapasiteettia saa kasvatettua. Ennen hankkimista kannattaa varmistaa, että puhelin tukee muistikortteja.

Jos musiikkinsa toistaa netistä esimerkiksi Spotifyn kautta, muistin määrällä ei ole musiikin suhteen väliä. Sisäänrakennettu tallennustila ratkaisee myös sen, kuinka paljon sovelluksia puhelimeen voi asentaa.

Mihin soveltuu:
 • Nettiselaus ja sähköpostin lukeminen
 • Pikaviestittely
 • Facebook ja Twitter
 • Musiikin kuuntelu

Mihin ei sovellu:
 • Valokuvaus
 • Aktiivisempi pelikäyttö (3D-pelit)
 • Multimediakäyttö


Laite-ehdotuksia:
Keskihintaluokka (alle 500 euroa tai 20e/kk/24kk)

Kun siirrytään yli 250 euron hintaisiin puhelimiin, valikoima kasvaa merkittävästi. Tarjolla on niin keskihintaisia malleja kuin ensimmäisiä huipputekniikalla varustettuja ylemmän keskikastin älypuhelimia.

Tässä hintaluokassa näyttöjen koot ja tarkkuus kasvavat melkoisesti ja tarjolla on niin normaalikokoisia kuin nk. Plussakokoisia puhelimia, tai puhletteja.

Suuremman resoluution myötä laitteet soveltuvat paremmin kuvien ja videon katseluun sekä nettiselailuun. Sosiaalisen median palveluissa suuri osa sisällöstä on nykyään kuvia, joten esimerkiksi aktiiviselle Instagramin käyttäjälle hyvästä näytöstä on etua. Suurempi ruutu helpottaa myös tekstin luettavuudessa olipa kyseessä sähköposti tai verkkosivusto.


Myös kirjoittaminen saattaa olla helpompaa, kun virtuaalinen näppäimistö on isompi. Puhelimesta voi siis olla enemmän hyötyä vaikka työkäytössä.

Kameroissa tapahtuu selvää kehitystä halvimpiin älypuhelimiin verrattuna. Laatu paranee ja kuvat näyttävät paremmilta myös suuremmalta ruudulta katsottuna.

Keskihintaluokkaankin mahtuu kuitenkin monenlaisia kameroita, eli siihen kannattaa tutustua vielä tarkemmin, kun puhelinta on valitsemassa. Yksi merkittävimpiä eroja takakameran toiminnoissa on videokuvauksen laatu. Se voi vaihdella esimerkiksi Full HD:n (1920 × 1080 pikseliä) ja 4K:n (3840 × 2160) välillä ja tarjota tallennuksen joko 30 tai 60 kuvan sekuntinopeudella.


Keskihintaisessa saa jo suuren ja laadukkaa näytön, mutta ei huippuresoluutioita.


Tässä hintaluokassa pahimmat suorituskykyongelmat on pääosin karistettu ja laitteilta voi odottaa melko sulavaa verkkoselaamista, videoiden toistoa ja muuta päivittäistä käyttöä. Suorittimien välillä on eroja, mutta ne eivät usein esiinny tavallisessa käytössä.

Pelaamisen suhteen suorituskyky eroja tosin varmasti löytyy jopa samanhintaisista laitteista. Niinpä suorittimella voi olla suuri vaikutus laitevalintaan. Pääosin Snapdragon-suoritin on turvallisin valinta, mutta vertailu suorittimien välillä kannattaa silti tehdä.
Keskihintaluokan laite soveltuu hintatietoiselle kuluttajalle, joka haluaa sulavaa käyttöä ja kameran, joka korvaa edullisen pokkarin. Hintahaitari 250-500 euron välillä kuitenkin sisältää melkoisesti hajontaa, joten hinta on tärkeä kriteeri.

Valinta edellisen sukupolven älypuhelinten kanssa on hyvä muistaa, että vaikka puhelimen ominaisuudet olisivat lähellä uudempia puhelimia, voi niiden tuki loppua lähitulevaisuudessa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei käyttöjärjestelmiin tehtäviä päivityksiä saavu puhelimelle.


Mihin soveltuu:
 • Verkkoselaaminen
 • Valokuvaus varauksin
 • Facebook ja Twitter
 • Multimediakäyttö (musiikki ja videot)
 • Pelaaminen varauksin

Mitä jää uupumaan:
 • Markkinoiden tarkin näyttö
 • Parhaat materiaalit ja laatuvaikutelma
 • Parhaimmistoon kuuluva kamera

Laite-ehdotuksia:Huippupuhelimet (yli 500 euroa tai 20e/kk/24kk)

Jäljellä on vielä viimeinen kategoria, joka koostuu markkinoiden kalleimmista ja monipuolisimmista huippulaitteista. Tämän kategorian älypuhelinten hinnat alkavat 500 eurosta ja voivat kasvaa jopa yli 1000 euroon, joten valintaa ei tehdä varmasti heppoisin perustein.

Tämän kategorian laitteilta voi odottaa loistavaa suorituskykyä sekä uusimpia teknologisia innovaatioita esimerkiksi näytön, suorittimien, tunnistautumisen ja kameran osalta. Kaikki ne toimivat loistavasti esimerkiksi raskaammassakin verkon selaamisessa, teräväpiirtovideoiden toistossa ja jopa editoinnissa, näyttävien pelien pelaamisessa sekä 4K-tarkkuuden videokuvaamisessa.

Eroja huippupuhelimista kuitenkin löytyy paljon. On hyvä kiinnittää huomiota muun muassa näyttöön, jonka resoluutiot ja teknologiat vaihtelevat. Kaikki markkinoilla olevista huippupuhelimista sisältävät näytön, jonka erottelutarkkuus tekee pikseleiden erottamisesta vaikeaa. Applen kohdalla näyttöjen tarkkuun on perinteisesti hieman vastaavan hintaisia Android-laitteita heikompaa, mutta muuten näytön laatu on kohdallaan.


Huippulaitteissa sekä kamerat että muotoilu ja laatuvaikutelma ovat tärkeitä.
Resoluution lisäksi on huomiotava myös näytön koko. Suurempi koko tekee verkon selaamisesta ja videoiden katsomisesta mielekäämpää, mutta samalla laite kasvaa, joka tekee esimerkiksi yhden käden operaatioista haastavempia. Niinpä tärkeää onkin usein, että laitteen näyttö peittää mahdollisimman paljon etupaneelin pinta-alasta, jolloin laitten koosta saadaan mahdollisimman paljon hyötykäyttöön.

Näytön lisäksi merkittäviä eroja syntyy kameroiden toiminnasta. Megapikselit eivät kerro läheskään kaikkea kameran laadusta. Kaikkien huippupuhelimien kamerat pystyvät korvaamaan usein peruspokkarin otokset, mutta eroja syntyy esimerkiksi hämäräkuvaamisessa.

Tämän kategorian älypuhelimet tarjoavatkin useimmiten hienoja kuvia, kun on kirkas, aurinkoinen päivä, mutta eroja syntyy eniten vaikeissa olosuhteissa.

Osa huippupuhelimista on varustettu optisella kuvanvakaajalla, jonka avulla pimeässäkin otetuista kuvista saa selvää ja videokuvan tärinä ja vapina saadaan minimoitua. Optisen kuvanvakaajan lisäksi käytetään ohjelmallista vakautusta, joka sekin auttaa melkoisesti erityisesti videon vakauttamisessa.

Kameroiden määrä voi vaihdella takana melkoisesti, mutta määrä ei välttämättä kerro mitään laadusta. Kannattaa verrata laitteiden kuvia ennemmin kuin kameroiden määrää. Dx0Markin kaltaiset testaajat kertovat myös omia mielipiteitään puhelinkameroiden kyvykkyydestä.

Suorituskyky on tässä vaiheessa peruskäytön ja käyttöliittymän sulavuuden osalta loistavaa, mutta pieniä eroja löytyy riippuen siitä kuinka paljon valmistaja on asentanut omia sovelluksia ja kustoimointeja laitteeseen.


Mihin soveltuu:
 • Kaikkeen internet-käyttöön, nopeilla yhteyksillä
 • Loistavasti mediasisällöstä nauttimiseen
 • Kuvaamiseen, osittain myös vaativimmissa olosuhteissa
 • Pelaamiseen

Mitä kompromisseja:
 • Hinta suhteessa ominaisuuksiin mitä ei löydy keskihintaluokasta
 • Kallis korvata tai korjata
 • Tuntuu kukkarossa

Laite-ehdotuksia:
Artikkeli hintoineen päivitetty 6.10.2018.
Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -30%

Realme 11 (5G)
249 € Bigbox
388 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 353 €

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -28%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 206 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Kommentit (17)

Anonyymi käyttäjä
Jonathin (vahvistamaton)

1

Vain apple valitaan koska siinä on ekosysteemi.! ja hieno brändi.! muut valmistajat tekevät vain tappiota ;-)

Vastaa
tmm68
tmm68

3

Hieno kirjoitus vaikeasta aiheesta, valitettavasti turhan suppea, nyt se oli 20v. +/- wonna be nörtille kirjoitettu.
Aihetta voisi laajentaa isommalle käyttäjäkunnalle eli mukaan 10v. teinin tarpeet, 15v. bissiksen tarpeet, 40v. tietotekniikkakielteisen tarpeet ja yli 65v.tarpeet.
Itse olen hesteessä sen suhteen mitä hankin 70v.vanhuksille ja 13v.bissikselle seuraavaksi puhelimeksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
THzzz (vahvistamaton)

4

Hinta ei ole yksissään se, jolla puhelimia voidaan vertailla. Tällä periaatteella iPhonet ovat helposti viimeisessä luokassa, koska ne ovat juuri sieltä kalleimmasta päästä. Nyt siis iPhone 4S kuuluu jälkimmäiseen yli 500 euron puhelimiin ja Samsung S3 alle 500 euron puhelimiin. Pitäisikö hieman miettiä, onko se hinta sittenkaan se ratkaiseva asia?

Vastaa
D00mer
D00mer

5

Itellä on xperia neo(about vastaava mitä xperia J), jolla kyllä onnistuu kaikki mitä "opas" väittää "ettei sovellu", pelit pyörii ilman pahempaa pätkimistä(mutta kuka helvetti pelaa vakavissaan kännykällä varttia kauvemmin? ei kukaan), netin seluussa ei ole ollut koskaan ongelmaa(kunnon selaimella, zoomailemiseen tottuu kyllä), eikä sähköpostin(ja kosketusnäytöllä ei jaksa kirjoittaa mitään romaaneita, ei swypellä tai 6" 1080p näytöllä, qwerty on eri asia, mutta niitäpä ei lödy nykyluureista, scandeista puhumattakaan), tai 720p videoitten katselemisessa(kunhan käyttää oikeaa softaa eikä vakiopaskaa).

Näyttö ja sen resoluutio on kyllä täysin mielipidekysymys, xperia neon 3,7 480x854 näytöllä pärjää pitkälle, ja esim note 1 ja 2 näyttö oli kyllä itelle aivan liian iso.

Ja sitten ne halppismallit, joihin viitataan yleensä näihin qvga 2" paskoihin (esim galaxy mini), joita ei voi kyllä sanoa älypuhelimeksi, vaikka pyörittäisikin androidia.

Ja sitten cusmon romit tekee kyllä ihmeitä varsinkin vähänkään vanhemmille malleille, omassa virallinen android 4.x pyöri paskasti, mutta sitten cusmon 4.1.2 pyöri yhtä sulavasti mitä uudemmissakin luuriessa, eikä eroa galaxy 3 tai iphoneen ollut paljoa, tai ainakaan mitään radikaalista eroa.

Vastaa
D00mer
D00mer

6

Itellä on xperia neo(about vastaava mitä xperia J), jolla kyllä onnistuu kaikki mitä "opas" väittää "ettei sovellu", pelit pyörii ilman pahempaa pätkimistä(mutta kuka helvetti pelaa vakavissaan kännykällä varttia kauvemmin? ei kukaan), netin seluussa ei ole ollut koskaan ongelmaa(kunnon selaimella, zoomailemiseen tottuu kyllä), eikä sähköpostin(ja kosketusnäytöllä ei jaksa kirjoittaa mitään romaaneita, ei swypellä tai 6" 1080p näytöllä, qwerty on eri asia, mutta niitäpä ei lödy nykyluureista, scandeista puhumattakaan), tai 720p videoitten katselemisessa(kunhan käyttää oikeaa softaa eikä vakiopaskaa).

Näyttö ja sen resoluutio on kyllä täysin mielipidekysymys, xperia neon 3,7 480x854 näytöllä pärjää pitkälle, ja esim note 1 ja 2 näyttö oli kyllä itelle aivan liian iso.

Ja sitten ne halppismallit, joihin viitataan yleensä näihin qvga 2" paskoihin (esim galaxy mini), joita ei voi kyllä sanoa älypuhelimeksi, vaikka pyörittäisikin androidia.

Ja sitten cusmon romit tekee kyllä ihmeitä varsinkin vähänkään vanhemmille malleille, omassa virallinen android 4.x pyöri paskasti, mutta sitten cusmon 4.1.2 pyöri yhtä sulavasti mitä uudemmissakin luuriessa, eikä eroa galaxy 3 tai iphoneen ollut paljoa, tai ainakaan mitään radikaalista eroa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
an_Tero (vahvistamaton)

7

Harvinaisen asiallinen kirjoitus, kiitos siitä.

Oikeastaan ainoa kohta johon "jäin kiinni" oli edullisten puhelimien loppuyhteenvedon "Mihin ei sovellu" -kohdan mainita "vastaaminen sähköposteihin".
Tätä ei ole artikkelissa mitenkään perusteltu ja se mainitaan tuossa ensimmäisen kerran. Rivien välistä voisi tulkita että kirjoittaja viittaa halpisten pieneen näyttöön joka voi vaikeuttaa kosketusnäytön käyttämistä. Toisaalta mainitaan että halpikset sopivat "niille, joille puhelin on väline pikaviestittelyyn", joka myös vaatii kirjoittamista samaisella pienemmällä näytöllä. Ei sähköposteihin vastaaminen juuri eroa pikaviestittelystä kirjoittamisen suhteen.

@D00mer
Näytä minulle tavallinen kaduntallaaja joka osaa tai pystyy sen custom rommin luuriinsa asentamaan. Ei ne ole sellaisesta koskaan kuulleetkaan. Hyvä jos saavat sen androidinsa edes kytkettyä tietokoneeseen, saati sitten siirrettyä sinne jotain.

Tästä tulikin sitten jo mieleeni, että eivät ne tavalliset kaduntallaajat jotka yrittävät tehdä ostopäätöstä, koskaan edes näe tätä kyseistä Puhelinvertailun osto-opasta muuten kuin vahingossa. Se tavallinen Matti Meikäläinen menee sinne kauppaan ja ostaa sen luurin jota myyjä suosittelee, tai jos se veljenpoika(joka edellisenä kesänä asensi sen waretetun XP:n Matin tietokoneelle)on mukana niin sitten ostetaan halpis androidi.

Mutta opas siis itsessään oli aika ok.

Vastaa
Kuveerty
Kuveerty

8

@D00mer

Tosiaan, se että asiat joutuu puhelimessasi paremmin custom rommin asentamisen takia ei vaikuta tähän oppaaseen kyllä lainkaan. Verrataan tilanteeseen jossa auton moottorinohjausta peukaloidaan jälkeenpäin vaikkapa lisätehon ja -väännön saamiseksi. Tällöin auto ei ole alkuperäiskunnossa ja ei tietenkään ole mitään järkeä vaikka jonkun autolehden ottaa arvioissa huomioon että "Tietenkin, Ford Sierra voi kiihtyä tämän 11 sekunnin sijaan sataseen kymmenessä, yhdeksässä, kahdeksassa, seitsemässä puolessa tai vaikka kuudessa sekunnissa, riippuen ostajan jälkiasennuksista". Näin kärjistettynä. Laitteita pitää arvostella out-of-the-box.

Vastaa
perhana
perhana

11

@10
eli pääpaino on sanalla "lähes"
Samsung siis julkisti lähes puoli vuotta Lumia 920:n julkaisun jälkeen noin 200 euroa kalliimman rivellyksen jossa on LÄHES Lumia 920:n tasoinen kamera... mahtava saavutus, nyt äkkiä huutomerkkejä perään.

Vastaa
Kuveerty
Kuveerty

13

@11

En ihmettelisi yhtään jos S4 kamera olisi parempikin hyvän valon olosuhteissa kuin L920, mutta L920 pieksee kyllä optisen vakaimensa(ja ison aukon, en tosin tiedä mikä S4 aukko?) ansiosta kaikki haastajansa oikeastaan jo sisätiloihin mentäessä.

Ihmettelin kyllä itsekin kommenttia, olisiko taustalla joku lumia-trolli koittamassa matkia samsung-trolleja tarkoituksena tehdä tällainen järjetön postaus vai onko kirjoittajana oikeasti joku vähän vajaa samsung-trolli. Ei tuossa postauksessa ole oikein mitään järkeä.

Vastaa
AhKeefas
AhKeefas

14

HTC One tarjoaa Android maailmassa tyyliä Apple tapaan eli hieno alumiinikuori ja optista kuvanvakautusta Lumia 920 tyyliin

sekä 920 että HTC One häviävät uusille 13Megapikseli hirmuille päivänvalossa, mutta kesäyön hämyssä tai syysiltoina ne ovat aivan ylivoimaisia ja tietenkin myös videoissa

Nämä kaksi laitetta siis muodostavat ikioman uuden aallon älypuheliluokan. Mitä meillä oli ennen OIS:sia ??

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
abacaca (vahvistamaton)

15

Miten valitset puhelimesi:

1. Pyöriikö siinä emulaattorit

2. Siis oikeesti pyöriikö siinä emulaattorit

3. No sviddu ScummVM ainakin pitää pyöriä

4. Miten muka voi olla 2013 luuri joka ei pyöritä ScummVMää

5. Menkää nyt ******* sen lumianne kanssa

Mode edit IlmoPJ: kielenkäyttöä siistitty.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.