Apple haastettiin oikeuteen – App Storea syytetään monopolista uudesta suunnasta

Manu Pitkänen

Apple haastettiin oikeuteen – App Storea syytetään monopolista uudesta suunnasta
Yhdysvaltain korkein oikeus linjasi hiljattain, että Apple on vastuussa App Storen ja sieltä sovelluksia ostavien kuluttajien välisestä liiketoiminnasta. Apple itse yritti puolustautua sillä, että se ei ole todellinen osapuoli sovelluskaupassa, vaan vaikka sovellusten myynti tapahtuu sen kautta, tapahtuu kauppa sovelluskehittäjän ja kuluttajan välillä.

Applen näkemyksen mukaan se on todellisessa liiketoimintasuhteessa sovelluskehittäjien kanssa, joiden myynnistä se ottaa 30 prosentin osuuden itselleen. Tällä puolustusargumentilla Apple yritti vesittää oikeusjutun, jossa App Storea syytetään kilpailulainvastaisesta toiminnasta. Korkeimman oikeuden tulkinnan perusteella juttu voi kuitenkin jatkaa etenemistä.

Oikeuden päätös kirvoitti Applen julkaisemaan erillisen verkkosivun, jossa se puolustaa toimintaansa ja kiistää olevansa monopoliasemassa. Julkisuus näyttää saaneen myös sovelluskehittäjät liikkeelle, eräs sovelluskehittäjä on nimittäin nostanut kanteen Applea vastaan juuri App Storen takia.Lasten nimeämiseen tarkoitetun sovelluksen kehittäjän mukaan Apple rajoittaa kilpailua ja estää innovaatioiden syntymistä App Storen tiukkojen kriteerien kautta. Kanteessa nostetaan esiin myös Applen vaatimukset Simo Vaatehuoneelta -tyyppisestä hinnoittelusta, kehittäjille suunnattu 99 dollarin vuosimaksu ja liian suurena pidetty 30 prosentin osuus liikevaihdosta. Huomio kohdistuu myös siihen, että App Store on ainoa paikka, jonka kautta voi tuoda iOS-sovelluksia saataville. Kattavammat jakelukanavat toisivat sovelluskehittäjille lisää myyntiä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Nokia C12 – hinta laskenut -16%

Nokia C12
144 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 171 €

Nokia X30 – hinta laskenut -15%

Nokia X30
341 € CDON
341 € Teknikproffset
399 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 399 €

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ – hinta laskenut -12%

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
297 € BIGBOX.FI
410 € CDON
427 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 338 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.