Apple haastettiin oikeuteen – App Storea syytetään monopolista uudesta suunnasta

Manu Pitkänen

Apple haastettiin oikeuteen – App Storea syytetään monopolista uudesta suunnasta
Yhdysvaltain korkein oikeus linjasi hiljattain, että Apple on vastuussa App Storen ja sieltä sovelluksia ostavien kuluttajien välisestä liiketoiminnasta. Apple itse yritti puolustautua sillä, että se ei ole todellinen osapuoli sovelluskaupassa, vaan vaikka sovellusten myynti tapahtuu sen kautta, tapahtuu kauppa sovelluskehittäjän ja kuluttajan välillä.

Applen näkemyksen mukaan se on todellisessa liiketoimintasuhteessa sovelluskehittäjien kanssa, joiden myynnistä se ottaa 30 prosentin osuuden itselleen. Tällä puolustusargumentilla Apple yritti vesittää oikeusjutun, jossa App Storea syytetään kilpailulainvastaisesta toiminnasta. Korkeimman oikeuden tulkinnan perusteella juttu voi kuitenkin jatkaa etenemistä.

Oikeuden päätös kirvoitti Applen julkaisemaan erillisen verkkosivun, jossa se puolustaa toimintaansa ja kiistää olevansa monopoliasemassa. Julkisuus näyttää saaneen myös sovelluskehittäjät liikkeelle, eräs sovelluskehittäjä on nimittäin nostanut kanteen Applea vastaan juuri App Storen takia.Lasten nimeämiseen tarkoitetun sovelluksen kehittäjän mukaan Apple rajoittaa kilpailua ja estää innovaatioiden syntymistä App Storen tiukkojen kriteerien kautta. Kanteessa nostetaan esiin myös Applen vaatimukset Simo Vaatehuoneelta -tyyppisestä hinnoittelusta, kehittäjille suunnattu 99 dollarin vuosimaksu ja liian suurena pidetty 30 prosentin osuus liikevaihdosta. Huomio kohdistuu myös siihen, että App Store on ainoa paikka, jonka kautta voi tuoda iOS-sovelluksia saataville. Kattavammat jakelukanavat toisivat sovelluskehittäjille lisää myyntiä.

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -33%

Samsung Galaxy S10e
499 € CDON
669 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 742 €

Realme 9 Pro – hinta laskenut -23%

Realme 9 Pro
169 € Elisa
319 € Verkkokauppa.com
319 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 219 €

Nokia X20 – hinta laskenut -23%

Nokia X20
231 € Kärkkäinen
299 € Elisa
299 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 299 €

Oppo A77 5G – hinta laskenut -22%

Oppo A77 5G
286 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 367 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.