Opas: iPhone kastunut? Toimi näin ja pelasta puhelimesi

1
Petteri Pyyny

Opas: iPhone kastunut? Toimi näin ja pelasta puhelimesi
Kastuiko iPhone? Vaikka uusimmat iPhonet lupaavatkin tietynlaista kosteudenkestävyyttä, ei siihen kannata luottaa lainkaan. Puhelin nimittäin elää käytössä ja tiiviiksi tarkoitetut saumaukset aukeavat millimetrin sadasosia taskussa taipuillessaan, joten vettä voi päästä vesitiiviydestä huolimatta laitteen sisälle.

Eli jos puhelimesi on kastunut, toimi välittömästi näiden ohjeiden mukaan:

1. Ota puhelin pois vedestä heti!

Mitä pidempään iPhone ehtii lojua vedessä/kosteudessa, sitä varmemmin se ehtii imeä itseensä kosteutta. Kosteus taas voi tuhota puhelimen sisuskaluja. Joten ei kannata pohtia mitä tehdä, jos puhelin tipahtaa vaikkapa laiturin nokasta veteen - perään vain ja hakemaan puhelin.

Vaikka puhelin ehtisi olla tuntejakin veden varassa, sen saattaa silti pystyä vielä pelastamaan. Mutta mitä lyhyemmän ajan puhelin lojuu vedessä, sen parempi.

2. Sammuta iPhone välittömästi

Vesi ja sähkö ovat yhdistelmä, joka ei toimi yhdessä lainkaan, sillä vesi johtaa sähköä ja saattaa sen vuoksi tuhota puhelimen sisuskaluja. Joten sammuta puhelin välittömästi. Jos iPhone ei tunnu sammuvan, sammuta iPhone tämän ohjeen mukaan, joka toimii jumiintuneeseenkin puhelimeen.Jos puhelin on jo sammunut, älä yritä käynnistää sitä uudestaan tarkistaaksesi toimiiko se! Älä myöskään yritä sammuttamisen jälkeen kytkeä puhelinta uudestaan päälle, edes viestiäksesi että puhelin ei nyt toimi. Käytä ennemmin vaikkapa kaverin puhelinta kertoaksesi asiasta eteenpäin.

3. Jos puhelin on tippunut meriveteen, huuhtele se

Vesi on pahasta, mutta suolainen merivesi on paljon pahempi asia. Niin uskomattomalta kuin ohje kuuluukin, tulee meriveteen tippunut puhelin huuhdella pikaisesti puhtaalla juomavedellä. Eli jos käytössä on vesihana, pistä puhelin hanan alle ja huuhtele se läpikotaisin, mutta nopeasti.

Jos vesihanaa ei ole saatavilla, roiskuttele puhelimen päälle juomavettä.

Suolainen vesi syövyttää materiaaleja ja tuhoaa mm. iPhonen piirilevyjä, siksi tämä vaihe kannattaa muistaa.

4. Kuivaa puhelin rätillä tai talouspaperilla

Nyt, pyri kuivaamaan kaikki kosteus esimerkiksi kuivalla talouspaperilla, jonka vain suinkin näet. Eli muista kurkistaa myös latausliittimen ja kuulokeliitännän sisään ja kokeile saisitko kuivattua niitäkin pienellä palalla paperia tai vaikkapa korvatopsyllä.

Kuivaa päällisin puolin iPhone perusteellisesti, jotta kosteutta olisi ainakin pinnoilla mahdollisimman vähän.

5. Poista SIM-kortti

Avaa nyt SIM-kortin luukku ja poista SIM-kortti. Pistä SIM-kortti hyvään talteen, jotta löydät sen vielä projektin lopuksi. Jätä SIM-paikan luukku auki ja pistä myös luukun kansi talteen johonkin, josta sen myöhemmin vielä löydät.

6. Upota puhelin riisipussiin tai silica gel -pusseihin

Tässä kohti on kaksi vaihtoehtoa: joko käytät kuivaa riisiä (ei, keitetty riisi tai riisipuuro ei käy) tai sitten sinulla sattuu lojumaan nurkissa silica gel-pusseja. Silica gel-pusseja tulee lähes kaikkien elektronisten laitteiden ja mm. kenkien mukana. Ne ovat vaarallisia ja siksi ne tuleekin yleensä heitettyä roskiin, mutta jos niitä on jostain syystä jäänyt nurkkiin, hieno homma!


Silica gel toimii siis kosteutta imevänä aineena, kuten riisikin.

Nyt, täytä tiivis muovipussi joko kuivalla riisillä tai useilla silica gel -puuseilla. Kääri puhelin nyt talouspaperiin, jotta riisistä irtoava pöly ei menisi puhelimen latausliittimiin tai kuulokeliittimiin.

Sujauta puhelin, talouspaperiin käärittynä, pussiin sisään ja sulje pussi ilmatiiviisti.

On tärkeää huolehtia, että pussi on ilmatiivis, koska riisi (ja silica gel) imevät kosteutta ympäristöstään. Jos pussi on ilmatiivis, imee riisi kosteuden pois puhelimesta. Mutta jos pussi ei ole ilmatiivis, imee riisi kosteutta lähinnä huoneilmasta, jossa sitä väistämättä aina on.

7. Odota rauhassa ainakin 48 tuntia

Kosteus ei maagisesti imeydy kuivattavaan ainesosaan salamannopeasti, vaan se vaatii aikaa. Eli nyt pitäisi malttaa pitää puhelin siinä riisillä (tai silica gelillä) täytetyssä pussissa ainakin 48 tunnin ajan, jotta kosteus ehtii imeytyä aivan puhelimen sisältäkin asti.

ÄLÄ MISSÄÄN NIMESSÄ EDES HETKEKSI AVAA PUSSIA ENNEN KUIN 48 TUNTIA ON TULLUT TÄYTEEN. Kuivausprosessi alkaa tavallaan alusta, jos menet kurkkaamaan pussin sisään kesken kuivatuksen. Eli jos kurkkasit pussiin, joudut vaihtamaan riisit ja aloittamaan homman uudelleen alusta.

8. Kokeillaan, toimiiko iPhone

Nyt, kun pussiin sulkemisesta on kulunut tuo maaginen 48 tuntia, voit kaivaa puhelimen riisipussista ulos.

Puhdista puhelin riisipölystä - muista tarkistaa myös latausliittimen ja kuulokeliittimen aukot pölyn varalta. Liitä SIM-kortti takaisin iPhoneen ja voit kokeilla käynnistää puhelimen.

Testaa puhelimen toimintaa monin eri tavoin:
  • Toimiiko mikrofoni - kokeile soittaa puhelu ja kysy vastapuolelta kuuluuko äänesi normaalisti
  • Testaa toimiiko lataus - latausliitin on voinut vaurioitua kosteuden takia
  • Testaa toimiiko puhelimen kaiutin, esim toistamalla musiikkia - kaiuttimessa on aukkoja, joista ääni pääsee kuulumaan, mutta josta myös vettä pääsee puhelimeen sisään
  • Testaa toimiiko kuulokeliitin
  • Testaa onko näytössä mitään epäilyttävää, esim. pieniä vesijälkiä näyttölasin alla

9. Jos ongelmia vielä on, vie puhelin huoltoon

Jos mikä tahansa toiminta vaikuttaa vähänkään epäilyttävältä, vie puhelin huoltoon. Kannattaa myös varmistaa vakuutusyhtiöltäsi korvaako kotivakuutuksesi puhelimen huoltoa vesivahinkojen tapauksessa. Jos näin on, toimi heidän ohjeidensa mukaan ja vie puhelin vakuutusyhtiösi suosittelemaan huoltoon.


Jos vakuutusyhtiö ei korvaa huoltoa, ota yhteyttä paikallisiin huoltoliikkeisiin ja suosi ainoastaan Applen valtuuttamia, virallisia huoltoliikkeitä, jotta iPhonesi takuu säilyisi. Huomattavaa on, että takuu ei kata vesivahingoista johtuvia ongelmia, mutta se voi olla voimassa muilta osin, jos huollatat puhelimesi oikeaoppisesti.

10. Vinkit jatkoa ajatellen

Jos olet merellä/vesillä puhelimen kanssa, kannattaa puhelin sulkea aina minigrip-pussiin, jonka saa tiiviisti suljettua. Eli aina, kun et käytä puhelinta, sulje se takaisin vesitiiviiseen pussiin. Näin puhelimen loiskahtaessa veteen, ainoa ongelma on saada se ongittua pois vedestä ja tämän oppaan käyttöä ei jatkossa enää tarvita.

iPhonelle on myynnissä myös vesitiiviitä koteloita, joiden läpi puhelinta voi käyttää. Tällaiseen sijoittaminen ei ole huono idea sekään, etenkin jos harrastat jotain, jonka parissa tulee oltua paljon veden äärellä.

Ja jatkossa kun ostat elektroniikkaa, kenkiä, jne jemmaa ne mukana tulevat pienet silica-pussit johonkin paikkaan, josta lapset tai lemmikkieläimet eivät niitä löydä. Ne ovat riisiäkin tehokkaampia, kosteutta imeviä rakeita.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
78 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -28%

Oppo Reno 7 5G
287 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentit (1)

Ankle
Ankle

1

Mahtavaa, uusia oppaita taas pienen tauon jälkeen! Vieläpä hyvä opas ikäviä tilanteita varten. :)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.