Opas: Puhelin kastui? Toimi näin ja pelasta puhelimesi

3
Petteri Pyyny

Opas: Puhelin kastui? Toimi näin ja pelasta puhelimesi
Vaikka uusimmat ja kalleimmat älypuhelimet lupaavatkin veden kestävyyttä, ei lupaukseen juurikaan kannata luottaa. Puhelin nimittäin elää käytössä ja tiiviiksi tarkoitetut saumaukset aukeavat millimetrin sadasosia taskussa taipuillessaan, joten vettä voi päästä vesitiiviydestä huolimatta laitteen sisälle. Myös erilaset liittimien suojaksi asetetut tulpat tuppaavat jäämään auki tai ainakin raolleen ja näin vettä pääsee puhelimen sisään niistäkin.

Eli jos puhelimesi on tipahtanut veteen tai muuten kastunut, toimi välittömästi näiden ohjeiden mukaan:

1. Ota puhelin pois vedestä heti!

Mitä pidempään puhelimesi ehtii lojua vedessä/kosteudessa, sitä varmemmin se ehtii imeä itseensä kosteutta. Kosteus taas voi tuhota puhelimen sisuskaluja. Joten ei kannata pohtia mitä tehdä, jos puhelin tipahtaa vaikkapa laiturin nokasta veteen - perään vain ja hakemaan puhelin.

Vaikka puhelin ehtisi olla tuntejakin veden varassa, sen saattaa silti pystyä vielä pelastamaan. Mutta mitä lyhyemmän ajan puhelin lojuu vedessä, sen parempi.

2. Sammuta puhelin välittömästi

Vesi ja sähkö ovat yhdistelmä, joka ei toimi yhdessä lainkaan, sillä vesi johtaa sähköä ja saattaa sen vuoksi tuhota puhelimen sisuskaluja. Joten sammuta puhelin välittömästi.Jos puhelin on jo sammunut, älä yritä käynnistää sitä uudestaan tarkistaaksesi toimiiko se! Älä myöskään yritä sammuttamisen jälkeen kytkeä puhelinta uudestaan päälle, edes viestiäksesi että puhelin ei nyt toimi. Käytä ennemmin vaikkapa kaverin puhelinta kertoaksesi asiasta eteenpäin.

3. Jos puhelin on tippunut meriveteen, huuhtele se

Vesi on pahasta, mutta suolainen merivesi on paljon pahempi asia. Niin uskomattomalta kuin ohje kuuluukin, tulee meriveteen tippunut puhelin huuhdella pikaisesti puhtaalla, suolattomalla vedellä. Parasta tähän on tislattu vesi, mutta sitä harvemmin löytyy käden ulottuvilta. Tavallisin ja helpoin ratkaisu on vesihana: pistä puhelin hanan alle ja huuhtele se läpikotaisin, mutta nopeasti.

Jos vesihanaakaan ei ole saatavilla, roiskuttele puhelimen päälle juomavettä.

Suolainen vesi syövyttää materiaaleja ja tuhoaa mm. puhelimen piirilevyjä, siksi tämä vaihe kannattaa muistaa.

4. Poista akku ja kotelo

Jos käytössäsi on puhelimen suojakotelo, poista puhelin suojakotelon sisältä.

Samoin, jos puhelimesi on (nykyisin harvinaista mallia oleva) sellainen, josta saa akun irti, poista akku ja takakansi.

5. Kuivaa puhelin rätillä tai talouspaperilla

Nyt, pyri kuivaamaan kaikki näkösällä oleva kosteus esimerkiksi kuivalla talouspaperilla. Eli muista kurkistaa myös latausliittimen ja kuulokeliitännän sisään ja kokeile saisitko kuivattua niitäkin pienellä palalla paperia tai vaikkapa korvatopsyllä.

Kuivaa päällisin puolin puhelimesi perusteellisesti, jotta kosteutta olisi ainakin pinnoilla mahdollisimman vähän.

6. Poista SIM-kortti

Avaa nyt SIM-kortin luukku ja poista SIM-kortti. Pistä SIM-kortti hyvään talteen, jotta löydät sen vielä projektin lopuksi. Jätä SIM-paikan luukku auki ja pistä myös luukun kansi talteen johonkin, josta sen myöhemmin vielä löydät.

7. Upota puhelin riisipussiin tai silica gel -pusseihin

Tässä kohti on kaksi vaihtoehtoa: joko käytät kuivaa riisiä (ei, keitetty riisi tai riisipuuro ei käy) tai sitten sinulla sattuu lojumaan nurkissa käyttökelpoisia silica gel-pusseja. Silica gel-pusseja tulee lähes kaikkien elektronisten laitteiden ja mm. kenkien mukana. Ne ovat nieltynä vaarallisia ja siksi ne tuleekin yleensä heitettyä roskiin perheissä, joissa on pikkulapsia tai lemmikeitä - mutta jos niitä on jostain syystä jäänyt nurkkiin, hieno homma!


Silica gel toimii siis kosteutta imevänä aineena, kuten riisikin. Kannattaa huomata, että silica gel tulisi säilyttää kotonakin ilmatiiviissä pussissa, muuten se tavallaan "kostuu läpi". Geelipusseja voi koettaa "nollata" esimerkiksi mikrottamalla - aiheesta kannattaa googlettaa lisätietoa.

Nyt, täytä tiivis muovipussi joko kuivalla riisillä tai useilla silica gel -puuseilla. Kääri puhelin nyt talouspaperiin, jotta riisistä irtoava pöly ei menisi puhelimen latausliittimiin tai kuulokeliittimiin.

Sujauta puhelin, talouspaperiin käärittynä, pussiin sisään ja sulje pussi ilmatiiviisti.

On tärkeää huolehtia, että pussi on ilmatiivis, koska riisi (ja silica gel) imevät kosteutta ympäristöstään. Jos pussi on ilmatiivis, imee riisi kosteuden pois puhelimesta. Mutta jos pussi ei ole ilmatiivis, imee riisi kosteutta lähinnä huoneilmasta, jossa sitä väistämättä aina on.

8. Odota rauhassa ainakin 48 tuntia

Kosteus ei maagisesti imeydy kuivattavaan ainesosaan salamannopeasti, vaan se vaatii aikaa. Eli nyt pitäisi malttaa pitää puhelin siinä riisillä (tai silica gelillä) täytetyssä pussissa ainakin 48 tunnin ajan, jotta kosteus ehtii imeytyä aivan puhelimen sisältäkin asti.

ÄLÄ MISSÄÄN NIMESSÄ EDES HETKEKSI AVAA PUSSIA ENNEN KUIN 48 TUNTIA ON TULLUT TÄYTEEN. Kuivausprosessi alkaa tavallaan alusta, jos menet kurkkaamaan pussin sisään kesken kuivatuksen. Eli jos kurkkasit pussin sisälle avaten sen, joudut vaihtamaan riisit ja aloittamaan homman uudelleen alusta.

9. Kokeillaan, toimiiko kännykkä

Nyt, kun pussiin sulkemisesta on kulunut tuo maaginen 48 tuntia, voit kaivaa puhelimen riisipussista ulos.

Puhdista puhelin riisipölystä - muista tarkistaa myös latausliittimen ja kuulokeliittimen aukot pölyn varalta. Liitä SIM-kortti (ja akku, jos se on ollut irroitettavaa mallia) takaisin puhelimeen ja voit kokeilla käynnistää puhelimen.

Testaa puhelimen toimintaa monin eri tavoin:
  • Toimiiko mikrofoni - kokeile soittaa puhelu ja kysy vastapuolelta kuuluuko äänesi normaalisti
  • Testaa toimiiko lataus - latausliitin on voinut vaurioitua kosteuden takia
  • Testaa toimiiko puhelimen kaiutin, esim toistamalla musiikkia - kaiuttimessa on aukkoja, joista ääni pääsee kuulumaan, mutta josta myös vettä pääsee puhelimeen sisään
  • Testaa toimiiko kuulokeliitin
  • Testaa onko näytössä mitään epäilyttävää, esim. pieniä vesijälkiä näyttölasin alla

10. Jos ongelmia vielä on, vie puhelin huoltoon

Jos mikä tahansa toiminta vaikuttaa vähänkään epäilyttävältä, vie puhelin huoltoon. Kannattaa myös varmistaa vakuutusyhtiöltäsi korvaako kotivakuutuksesi puhelimen huoltoa vesivahinkojen tapauksessa. Jos näin on, toimi heidän ohjeidensa mukaan ja vie puhelin vakuutusyhtiösi suosittelemaan huoltoon.


Jos vakuutusyhtiö ei korvaa huoltoa, ota yhteyttä paikallisiin huoltoliikkeisiin ja suosi ainoastaan valmistajan valtuuttamia, virallisia huoltoliikkeitä, jotta puhelimesi takuu säilyisi. Huomattavaa on, että takuu ei kata vesivahingoista johtuvia ongelmia, mutta se voi olla voimassa muilta osin, jos huollatat puhelimesi oikeaoppisesti. Takuuehdoista kannattaa kysellä suoraan maahantuojalta.

11. Vinkit jatkoa ajatellen

Jos olet merellä/vesillä puhelimen kanssa, kannattaa puhelin sulkea aina minigrip-pussiin, jonka saa tiiviisti suljettua. Eli aina, kun et käytä puhelinta, sulje se takaisin vesitiiviiseen pussiin. Näin puhelimen loiskahtaessa veteen, ainoa ongelma on saada se ongittua pois vedestä ja tämän oppaan käyttöä ei jatkossa enää tarvita.

Useille puhelimille on myynnissä myös vesitiiviitä suojakoteloita, joiden läpi puhelinta voi käyttää. Tällaiseen sijoittaminen voi olla hyvinkin fiksu idea, jos oleilet paljon veden äärellä esimerkiksi harrastuksen puitteissa.

Ja jatkossa kun ostat elektroniikkaa, kenkiä, jne jemmaa ne mukana tulevat pienet silica-pussit johonkin paikkaan, josta lapset tai lemmikkieläimet eivät niitä löydä. Ne ovat riisiäkin tehokkaampia, kosteutta imeviä rakeita.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
136 € Bigbox
143 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -33%

Motorola Razr 40 Ultra
783 € CDON
1170 € Dustin Home
1179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 1160 €

Honor Magic5 Lite – hinta laskenut -30%

Honor Magic5 Lite
119 € Power
139 € DNA
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Realme C30 – hinta laskenut -22%

Realme C30
78 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Kommentit (3)

leinonen
leinonen

1

Ohjeet ovat keskiarvoltaan 8+. Ammattilainen käyttää juomaveden sijasta tislattua vettä, jota saa tavarataloista tai huoltoasemilta (kalliimpaa) nimellä "akkuvesi".
Silikageeli ei sinänsä ole vaarallista paitsi nieltynä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Silikageeli
Vastoin yleistä uskomusta silikageelin kosteudenimukyky ei säily ellei se ole ilmatiiviissä muovipussissa heti saapumisen jälkeen. On siis kertakäyttöinen hyödyke. Silikageelin voi aktivoida kuumentamalla uunissa +55 oC lämpötilassa (ei siis mikroaaltojuunissa ja +60 oC max. jolloin se alkaa tuhoutua). Tuhoutuneen silikageelin tunnistaa kiteiden ruskeasta väristä.
Vettä tehokkaampi kosteuden poistamiseen olisi 96 % sprii (jäätymisen estoaine), jolla piirilevyt huuhdellaan aaltojuottamisen jälkeen, mutta nykyiset puhelimet muoviosineen tuskin kestävät sitä.
Oikein kätevä ihminen tekisi pienen laatikon, johon puhelin laitetaan vesihuuhtelun ja ravistamisen jälkeen. Sitten pölynimuri imemään laatikko alipaineeseen, jolloin vesi haihtuu nopeasti.
Alan konkarit tuntevat useita kikkoja, mutta erikoisin tuli nähdyksi Ruotsissa v.1972. Merkkihuollossa kalliit putkimalliset Textronix-oskilloskoopit avattiin kyljistä. Suihkutettiin kuumalla vedellä ja nostettiin lämpökaappiin, käytännössä saunan lauteille, vuorokaudeksi +60 OC kuivatukseen. Kun kysyin, eikö muuntajiin tule käynnistäessä oikosulkuja, vastaus oli: inte tillsvidare.

Vastaa
dRD
dRD

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti leinonen:

Ohjeet ovat keskiarvoltaan 8+. Ammattilainen käyttää juomaveden sijasta tislattua vettä, jota saa tavarataloista tai huoltoasemilta (kalliimpaa) nimellä "akkuvesi".
Silikageeli ei sinänsä ole vaarallista paitsi nieltynä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Silikageeli
Vastoin yleistä uskomusta silikageelin kosteudenimukyky ei säily ellei se ole ilmatiiviissä muovipussissa heti saapumisen jälkeen. On siis kertakäyttöinen hyödyke. Silikageelin voi aktivoida kuumentamalla uunissa +55 oC lämpötilassa (ei siis mikroaaltojuunissa ja +60 oC max. jolloin se alkaa tuhoutua). Tuhoutuneen silikageelin tunnistaa kiteiden ruskeasta väristä.
Vettä tehokkaampi kosteuden poistamiseen olisi 96 % sprii (jäätymisen estoaine), jolla piirilevyt huuhdellaan aaltojuottamisen jälkeen, mutta nykyiset puhelimet muoviosineen tuskin kestävät sitä.
Oikein kätevä ihminen tekisi pienen laatikon, johon puhelin laitetaan vesihuuhtelun ja ravistamisen jälkeen. Sitten pölynimuri imemään laatikko alipaineeseen, jolloin vesi haihtuu nopeasti.
Alan konkarit tuntevat useita kikkoja, mutta erikoisin tuli nähdyksi Ruotsissa v.1972. Merkkihuollossa kalliit putkimalliset Textronix-oskilloskoopit avattiin kyljistä. Suihkutettiin kuumalla vedellä ja nostettiin lämpökaappiin, käytännössä saunan lauteille, vuorokaudeksi +60 OC kuivatukseen. Kun kysyin, eikö muuntajiin tule käynnistäessä oikosulkuja, vastaus oli: inte tillsvidare.

Hyviä pointteja. Juomavesi tuli mainittua siksi, että oletus lienee kännykän tippuessa mereen, että tislattua vettä ei ole saatavilla (ollaan kentiesn veneessä tai keskellä-ei-mitään olevassa saaressa).

Silikageelistä voisin lisätä myös tarkennusta.

Kiitos!

Vastaa
teme565
teme565

3

Kohtaan 3. Puhelimen pintapuolinen huuhtelu on yhtä tyhjän kanssa, jos puhelin on meriveteen tippunut. Tuossa kohtaa oikeampi ohje on upottaa puhelin puhtaaseen veteen. Tislattu vesi on paras vaihtoehto, juomavesi sen jälkeen, järvi/sadevesi seuraavaksi. Huljutellaan huolella muutama minuutti, jotta toivottavasti kapulan sisällä ollut suolavesi on korvautunut puhtaammalla vedellä.

Kuulostaa hazardilta, mutta merivedessä nimenomaan suola (eli epäpuhtaus) on se, joka johtaa sähköä, joten on tärkeää, että sitä ei jää laitteeseen. Muutoin se tekee tuhonsa ennen kuin ehtii haihtua pois. Puhdas juomavesi taas on melko huono sähkönjohde.

Tämän jälkeen ravistelu, kuivaus pyyhkeellä/paperilla ja riisipussiin.

Tuohon veden sähkönjohtavuuteen, jos jollakulla sattuu olemaan kuvankaltainen sähköturvallisuusmielessä hieman kyseenalainen italialaismallinen höyrysilitys"rauta" ja energiankulutusmittari, niin kokeilkaapa, mikä vaikutus on eri vesityypeillä on "raudan" sähkönkulutukseen. Kokeilkaa ensin tislatulla vedellä, jos sellaista on. Sitten laittakaa kraanavettä. Viimeiseksi laittakaa ohjeiden mukaisesti pieni lusikallinen suolaa niin johan alkoi tehoa kulua. Älkää laittako liikaa suolaa ettei sulake pala.

Menee aiheen vierestä, mutta niille jotka eivät tiedä, niin tuo höyrysilitysrauta koostuu muovikotelosta ja kahdesta metalliliuskasta, joista toiseen tulee vaihe ja toiseen nolla, kun töpselin kytkee kiinni. Laitteeseen kun kaataa vettä, niin nuo liuskat peittyvät vedellä ja vesi sitten höyrystyy sähkön vaikutuksesta. Metalliliuskat ja suola toimivat tuossa siis sähkövastuksena saaden veden höyrystymään.


Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.