Opas: Asenna APK -tiedosto Androidiin

Petteri Pyyny

Opas: Asenna APK -tiedosto Androidiin
Toisinaan tulee tarve asentaa Android-puhelimeen tai -tablettiin myös sovelluksia, joita ei löydy Google Play-kaupasta.

Tällainen tilanne voi tulla vastaan esimerkiksi siinä tapauksessa, että sovelluksen uusin, Google Play -kaupasta ladattava, versio ei toimikaan enää puhelimessasi ja tarvitset sen vuoksi sovelluksen vanhemman version. Vanhoja sovellusversioita jaellaan useissa verkkopalveluissa, jotka ovat keskittyneet nimenomaan vanhojen versioiden arkistointiin. Yksi turvallisena pidetty ja luotettava tämäntyyppinen sivusto on APK Mirrors.

Myös jotkut sovellukset puuttuvat kokonaan Googlen kaupasta. Tunnetuin tällainen lienee Fortnite Mobile -peli, jota ei löydy Googlen kaupasta lainkaan. Syy tähän on riita rahasta Fortniten kehittäjän ja Googlen välillä.

Androidin sovellukset jaellaan APK-tiedostoina. Samoja APK-tiedostoja lataat myös Google Play -kaupasta, mutta sieltä ladattaessa Android huolehtii itse niiden asentamisesta ja sen sellaisesta.Kun taas haluat ladata Googlen kaupan ulkopuolelta asennettavia sovelluksia, homma toimii hieman eri tavalla ja muistuttaa pitkälti Windows-tietokoneille sovellusten asentamista.

Seuraavia askeleita noudattaen saat asennettua APK-tiedostot helposti Androidille:

1. Etsi haluamasi tiedosto netistä ja lataa se

Kun olet löytänyt haluamasi tiedoston, aloita sen lataus sivuston ohjeiden mukaan. Tässä esimerkissä lataamme AFK Arena -pelin APK Mirror -sivulta:

Lataamassa peliä APK Mirror -sivulta
lataamassa peliä APK Mirror -sivustolta


Nyt, kun aloitat latauksen, esiin aukeaa tietoturvavaroitus, jossa Android kertoo tämän tyyppisten tiedostojen (=sovellusten) voivan vahingoittaa puhelintasi.

Tämän tyyppinen tiedosto voi vahingoittaa laitettasi
"Tämän tyyppinen tiedosto voi vahingoittaa laitettasi"


Jos kuitenkin tiedät mitä teet ja tiedät lähteen luotettavaksi, napauta OK.

2. Yritä asentaa APK-tiedosto

Latauksen jälkeen ladattu tiedosto näkyy ilmoitusosiossa, kun vedät näytön yläreunasta sormella ilmoitusosion kokonaan auki:

Ladattu APK näkyy ilmoitusosiossa
ladattu tiedosto näkyy nyt Androidin ilmoitusosiossa


Nyt, napauta kyseisen latauksen ilmoitusta. Tämän jälkeen Android siirtää sinut Lataukset -näkymään, josta näkyvät kaikki lataamasi tiedostot, aikajärjestyksessä:

Ladattu APK-tiedosto Lataukset -näkymässä
ladattu tiedosto Lataukset -näkymässä


Kun siirryit latausnäkymään, napauta äsken lataamaasi APK-tiedostoa.

3. Salli tuntemattomista lähteistä asennus

Kun napautit lataamaasi APK-tiedostoa latausluettelosta, esiin aukesi todennäköisesti turvallisuusvaroitus, joka kertoo ettet saa asentaa sovelluksia tuntemattomista lähteistä.

Turvallisuussyistä puhelin ei voi asentaa tuntemattomia sovelluksia tästä lähteestä
"Turvallisuussyistä puhelin ei voi asentaa tuntemattomia sovelluksia tästä lähteestä"


Napauta nyt tämän ilmoituksen kohtaa Asetukset.Siirryit nyt näkymään, jossa voit antaa selaimellesi oikeuden asentaa sovelluksia tuntemattomista lähteistä. Kytke Salli tästä lähteestä -liukukytkin sallittuun asentoon ja palaa yläkulman nuolen avulla takaisin latausluetteloon.

Salli Chromen asentaa APK-sovelluksia
Sallitaan selaimen asentaa sovelluksia

4. Asenna nyt, sallitusti

Kun painoit itsesi takaisin, Android näyttää suoraan näkymän, jossa äsken lataamasi sovellus onkin asennettavissa.

Asennetaan ladattu APK-tiedosto
asennetaan ladattu APK


Nyt, yksinkertaisesti klikkaa kohtaa Asenna ja sovellus asentuu laitteellesi.

Valmista, ladattu APK asennettu onnistuneesti puhelimeesi
Asennus on valmis


Valmista. Asennettu sovellus löytyy nyt laitteestasi.

Huomioitavaa

Asennuksen jälkeen sovellus on käytettävissä, kuten mikä tahansa muukin asentamasi Androidin sovellus. On kuitenkin huomattavaa, että koska sovellus on asennettu muualta kuin Google Play -kaupan kautta, ei Google Play kauppa myöskään tiedä että olet sovelluksen asentanut. Tämä johtaa pariin huomionarvoiseen seikkaan:
  • Koska Google Play ei tiedä sinun asentaneen kyseistä sovellusta, Google Play ei voi päivittää sitä. Tämä on tilanteesta riippuen joko hyvä tai huono asia: jos tarkoituksella halusit vanhan version, tilanne on hyvä. Jos taas asensit sovelluksen jostain muusta syystä Google Playn ulkopuolelta, joudut huolehtimaan jatkossa sovelluksen päivitykset itse, lataamalla aina uusimman APK-version sovelluksesta itse.
  • Jos vaihdat puhelinta uuteen Android-laitteeseen, eivät APK-tiedostona asentamasi sovellukset siirry automaattisesti uuteen puhelimeesi.

Ja tietysti on muistettava tietoturva. Lataa APK-tiedostoja ainoastaan turvallisiksi tiedetyistä lähteistä. Monia maksullisia Androidin sovelluksia ja pelejä liikkuu netissä laittomina piraattiversioina - ja niiden kylkeen on pultattu erittäin usein ikäviä haittaohjelmia.Huomaathan myös, että ohjeet vaihtelevat hieman käytössä olevan Android-käyttöjärjestelmäversion ja laitevalmistajan mukaan.

Näiden ohjeiden pitäisi toimia sellaisenaan kaikkiin Android-laitteisiin jotka käyttävät Android Oreota (=Android 8) tai sitä uudempaa Androidin versiota.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -27%

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
145 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -18%

Motorola Lenovo ThinkPhone
686 € Proshop
784 € CDON
995 € Ykköspalvelu

Alin hinta viikko sitten: 954 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.