WhatsApp haastoi haittaohjelmakehittäjän oikeuteen

Manu Pitkänen

WhatsApp haastoi haittaohjelmakehittäjän oikeuteen
WhatsApp ei ole vuosien saatossa pahemmin lähetellyt haastekirjeitä muille, mutta nyt silläkin on tarvetta hakea oikeutta itselleen. WhatsApp on haastanut haittaohjelmakehittäjä NSO Groupin oikeuteen, koska se epäilee yrityksen yrittäneen hakkeroida sen järjestelmiä päästäkseen käsiksi käyttäjien keskusteluihin.

Taustalla on ensimmäisen kerran jo vuonna 2016 uutisiin noussut Pegasus-haittaohjelma, joka seuraa saastuneiden laitteiden puhelu- ja tekstiviestiliikennettä. Israelilaisen NSO Groupin kehittämä ohjelma leviää linkkien välityksellä.

Toukokuussa WhatsAppissa havaittiin haavoittuvuus, joka mahdollisti Pegasus-haittaohjelman leviämisen iOS- ja Android-järjestelmissä. Pegasus kykenee seuraamaan kohdettaan esimerkiksi puhelimen mikrofonin ja kameran avulla. NSO Groupin asiakkaina epäillään olevan valtiollisia tahoja, jotka syystä tai toisesta haluavat vakoilla tiettyjä henkilöitä.NSO Groupin mukaan se ei ole vastuussa ohjelman levittämisestä, vaan se ainoastaan toimittaa ohjelman asiakkailleen. WhatsApp kertoo kuitenkin saaneensa todisteita, jotka osoittavat NSO Groupin ottaneen suoraan osaa ohjelman levittämiseen.

WhatsApp haluaa oikeuden määrävän NSO Groupille sakkoja sekä kieltävän sitä ryhtymästä jatkossa haittaohjelmien levittämiseen.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Find X5 5G – hinta laskenut -29%

Oppo Find X5 5G
772 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1084 €

Samsung Galaxy S10 – hinta laskenut -27%

Samsung Galaxy S10
284 € CDON
430 € Multitronic
699 € Kärkkäinen

Alin hinta viikko sitten: 390 €

Honor Magic4 Lite – hinta laskenut -26%

Honor Magic4 Lite
199 € Power
269 € DNA
299 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 269 €

Xiaomi 11T Pro – hinta laskenut -22%

Xiaomi 11T Pro
349 € DNA
465 € Multitronic
499 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 446 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.