WhatsApp haastoi haittaohjelmakehittäjän oikeuteen

Manu Pitkänen

WhatsApp haastoi haittaohjelmakehittäjän oikeuteen
WhatsApp ei ole vuosien saatossa pahemmin lähetellyt haastekirjeitä muille, mutta nyt silläkin on tarvetta hakea oikeutta itselleen. WhatsApp on haastanut haittaohjelmakehittäjä NSO Groupin oikeuteen, koska se epäilee yrityksen yrittäneen hakkeroida sen järjestelmiä päästäkseen käsiksi käyttäjien keskusteluihin.

Taustalla on ensimmäisen kerran jo vuonna 2016 uutisiin noussut Pegasus-haittaohjelma, joka seuraa saastuneiden laitteiden puhelu- ja tekstiviestiliikennettä. Israelilaisen NSO Groupin kehittämä ohjelma leviää linkkien välityksellä.

Toukokuussa WhatsAppissa havaittiin haavoittuvuus, joka mahdollisti Pegasus-haittaohjelman leviämisen iOS- ja Android-järjestelmissä. Pegasus kykenee seuraamaan kohdettaan esimerkiksi puhelimen mikrofonin ja kameran avulla. NSO Groupin asiakkaina epäillään olevan valtiollisia tahoja, jotka syystä tai toisesta haluavat vakoilla tiettyjä henkilöitä.NSO Groupin mukaan se ei ole vastuussa ohjelman levittämisestä, vaan se ainoastaan toimittaa ohjelman asiakkailleen. WhatsApp kertoo kuitenkin saaneensa todisteita, jotka osoittavat NSO Groupin ottaneen suoraan osaa ohjelman levittämiseen.

WhatsApp haluaa oikeuden määrävän NSO Groupille sakkoja sekä kieltävän sitä ryhtymästä jatkossa haittaohjelmien levittämiseen.

Parhaat kännykkätarjoukset

Apple iPhone Xs Max – hinta laskenut -28%

Apple iPhone Xs Max
350 € Teleoutlet
450 € Multitronic
479 € Swappie

Alin hinta viikko sitten: 489 €

Xiaomi Redmi 9C NFC – hinta laskenut -20%

Xiaomi Redmi 9C NFC
79 € DNA
99 € Gigantti
99 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Xiaomi Poco M3 Pro 5G – hinta laskenut -17%

Xiaomi Poco M3 Pro 5G
99 € DNA
250 € Hobby Hall
282 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto G22 – hinta laskenut -15%

Motorola Moto G22
139 € Power
143 € Hobby Hall
148 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 162 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.