Vuoden turhake on valittu – Onko iPhone sellainen?

3
Manu Pitkänen

Vuoden turhake on valittu – Onko iPhone sellainen?
Suomen luonto on tuttuun tyyliin nimennyt vuoden päättymisen kunniaksi vuoden turhakkeen. Tällä kertaa kyse ei ollut yhdestä yksittäisestä tuotteesta, vaan se on pikemminkin kannanotto yritysten liiketoimintamalliin. Vuoden turhake on nimittäin korjauskelvoton elektroniikka.

Korjauskelvottomalla elektroniikalla tarkoitetaan tässä yhteydessä sellaisia vimpaimia tai hilavitkuttimia, joiden yksinkertainenkaan korjaaminen ei onnistu tai vaihtoehtoisesti sitä ei korjata lainkaan, koska hankalan korjauksen kustannukset ovat niin korkeat. Korjaamisen sijaan kuluttajia rohkaistaan ostamaan tilalle uusi laite. Esimerkiksi Applea on jatkuvasti kritisoitu siitä, että puhelimen korjaamisesta kotikonstein tai pienissä paikallisissa korjaamoissa on mahdotonta.

Ilmaston ja luonnon kannalta korjaamattomuus on tietysti ongelma, koska älypuhelimen päästöistä noin 70 prosenttia syntyy valmistusvaiheessa. Älypuhelimien kierrättämiseen on kuitenkin panostettu melko hyvin, sillä ne sisältävät paljon elektroniikkateollisuuden himoitsemia raaka-aineita.Ehdokkaita vuoden turhkkeeksi oli noin 500 kappaletta. Mukana oli esimerkiksi Taffelin lanseeraama taffukka, joka oli sormeen kiinnitettävä haarukka, jonka avulla helpotettiin juustonaksujen syömistä.

Parhaat kännykkätarjoukset

Sony Xperia 5 III – hinta laskenut -44%

Sony Xperia 5 III
449 € Teleoutlet
798 € Gigantti
820 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 797 €

Xiaomi Mi 11 Lite 5G – hinta laskenut -43%

Xiaomi Mi 11 Lite 5G
199 € Power
349 € DNA
409 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 348 €

Sony Xperia 1 III – hinta laskenut -38%

Sony Xperia 1 III
649 € Teleoutlet
899 € Hobby Hall
1047 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 1047 €

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -37%

Samsung Galaxy S10e
471 € CDON
743 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 742 €

Kommentit (3)

lettas
lettas

1

Valmistajasta riippumatta ongelmana on se että rikkinäiset luurit jäävät pöytälaatikkoon, eivätkä kierräty. Applella on se etu muihin valmistajiin, että ainakin jenkkilässä puhelimet palautuvat Applelle hyvällä prosentilla uusien oston yhteydessä, valmistaja korjaa ne ja palautttaa refurbishedina takaisin myyntiin. Näin useimmalle luurille tulee tuplasti käyttöikää verrattuna muihin valmistajiin. Ehjät käytetyt taas myydään eteenpäin käyttöön.

https://environment.yale.edu/news/artic...-than-hardware/

Vastaa
robsku
robsku

3

Kertakäyttöelektroniikan ongelmat eivät katoa ennenkuin maailma on valmis muuttamaan kaupankäynnin ja yritysten sääntöä reippaalla kädellä ja ihan rohkeasti myöntää, että jos haluamme elää tällä planeetalla niin tietynlaisia bisnesmalleja ei voida pitää oikeutettuna. Kyse on loppupeleissä siitä halutaanko periaatteellisista syistä sallia yrityksille täydet vapaudet vai halutaanko sallia mahdollisimman monelle tulevaisuudessakin hyvälaatuinen elämä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.