OPH: WhatsAppia saa käyttää opetukseen Suomessakin, tietyin ehdoin

1
Petteri Pyyny

OPH: WhatsAppia saa käyttää opetukseen Suomessakin, tietyin ehdoin
Suomen Opetushallitus on linjannut kantansa monien yleisten digipalveluiden käyttöön opetuksessa. Ohjeistus on erittäin ajankohtainen, kun peruskoulut ovat siirtyneet etäopetukseen koronaviruspandemian vuoksi ympäri maailmaa.

Tärkein ohjeistus liittyy WhatsAppin käyttöön, jonka omat käyttöehdot ovat aavistuksen sekavuutta aiheuttavat ikärajan osalta. Nyt Opetushallitus on linjannut, omien juristiensa - ja oletettavasti myös WhatsAppin kanssa - laaditut ohjeet WhatsAppin käyttöön.

Käytännössä ohjeistus kuuluu tiivistetysti näin:
  1. WhatsAppia saa käyttää opetuksen välineenä.
  2. Jos oppilas on alle 15-vuotias, tulee hänellä olla lupa huoltajaltaan omien laitteidensa (kuten oman kännykkänsä) käyttöön opetuksessa.
  3. Jos oppilas on alle 16-vuotias, tulee oppilaan huoltajan hyväksyä WhatsAppin käyttöehdot oppilaan puolesta.

Epäselvyys liittyy WhatsAppin käyttöehtoihin, joka kieltää käytön EU-alueella alle 16-vuotiailta. Tämä kuitenkin voidaan kiertää siten, että käyttöehdot hyväksyy lapsen huoltaja, jolloin huoltaja on lakiteknisesti vastuussa käyttöehdoista ja on antanut vain lapselleen käyttöoikeuden luomaansa tunnukseen.Aiheesta on väännetty vuoden aikana kättä paljonkin sosiaalisessa mediassa, mutta ohjeistus on nyt ainakin korkealta taholta annettu.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (1)

Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

1

Lainaus:

Tärkein ohjeistus liittyy WhatsAppin käyttöön, jonka omat käyttöehdot ovat aavistuksen sekavuutta aiheuttavat ikärajan osalta.


Opetuksessa saa käyttää, merkitystä jos jotain opetusta mikä tuohon liittyy. Ohje kai samansisältöinen mikä kai ollut käytössä.

Siis ymmärsin ettei mikään kunta edes ajatellut tuon avulla noin yleisesti opettavansa, vaikka olisi lapsilta ehtojen osalta sallittu.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.