Suomen koronasovelluksen koekäyttö alkaa tiistaina

Janne Yli-Korhonen

Suomen koronasovelluksen koekäyttö alkaa tiistaina
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedottaa aloittavansa älypuhelimeen ladattavan koronaviruksen seurantaan tarkoitetun sovelluksen testaamisen tiistaina 4.8. Koronasovellus on määrä ottaa varsinaiseen käyttöön syyskuussa.

Lue: Suomen virallinen koronatartuntojen jäljittämiseen tarkoitettu Koronavilkku-sovellus nyt ladattavissa.

Sovellukselle suoritetaan kaksivaiheinen koekäyttö. Koekäyttäjät asentavat tällä viikolla sovelluksen puhelimeen, jonka jälkeen heidän puhelimensa alkaa havainnoida lähikontakteja.

Seuraavaksi koekäyttö laajenee ammattilaisten käyttöliittymään. Sen avulla sairastuneelle toimitetaan koodi, jonka avulla tämä voi varoittaa muita sovelluksen käyttäjiä mahdollisesta altistumisesta.

"Koekäytöllä haluamme varmistaa, että tämä koko ketju toimii. Sovelluksen on oltava käyttäjille selkeä, helppokäyttöinen ja ehdottoman tietoturvallinen, ja puhelimen on tunnistettava lähikontaktit luotettavasti. Lisäksi ammattilaisille tarkoitetun käyttöliittymän on oltava sujuva", sanoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho."Koekäyttäjät ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Helsingin kaupungin työntekijöitä. Heitä on yhteensä muutamia kymmeniä. Lisäksi koekäyttöön osallistuvat sovelluksen kehittäjä Solita, Kela, SoteDigi ja THL", Yrttiaho kertoo.

Sovelluksen ideana on nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Jos jollakin käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

Sovelluksen toiminta perustuu vaihtuviin tunnisteisiin, joista käyttäjää ei pysty suoraan tunnistamaan. Sovelluksen avulla ei voida myöskään tietää, kuka on tartunnan saanut. Sovellus ei jaa viranomaisille tietoa lähikontakteista eikä sellaisia henkilötietoja, jonka avulla altistuneet voidaan yhdistää tartuntaketjuun ilman erillistä haastattelua.

Sovellus ei seuraa yksittäisten käyttäjien sijaintia ja liikkumista. Se hyödyntää paikkatietojen sijaan Bluetoothia ja tunnistaa, jos kaksi mobiililaitetta on ollut lähempänä kuin 2 metrin päässä toisistaan vähintään 15 minuuttia.

Suomen koronasovellus tunnistaa altistumisen

Sovelluksen on tarkoitus tulla kaikkien ladattavaksi syyskuussa puhelimen sovelluskaupasta. THL huomauttaa käytön olevan vapaaehtoista, mutta siitä saadaan sitä enemmän apua, mitä useampi ottaa sen ottaa käyttöön.

Lisätietoa sovelluksesta saa täältä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -42%

Motorola Lenovo ThinkPhone
583 € CDON
660 € Proshop
999 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 999 €

Honor 90 – hinta laskenut -29%

Honor 90
249 € Veikon Kone
249 € Power
349 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 349 €

Realme C30 – hinta laskenut -22%

Realme C30
78 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Honor Magic5 Pro – hinta laskenut -12%

Honor Magic5 Pro
1070 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1222 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.