Opas: Androidista kojelautakamera - Vanha kännykkä hyötykäyttöön

3
Petteri Pyyny

Opas: Androidista kojelautakamera - Vanha kännykkä hyötykäyttöön
Maailmalla yleistyneet kojelautakamerat eli dashcamit on helppo toteuttaa itsekin. Vanha Android-kännykkä muuttuu kojelautakameraksi oikealla ohjelmistolla ja saa uuden elämän pöytälaatikon syövereistä.

Kojelautakamerat (eli dashcam -kamerat) ovat siis kameroita, jotka kuvaavat videolle liikennettä autolla ajettaessa. Ne ovat yleistyneet viime vuosina valtavasti ja ovatkin osoittautuneet korvaamattomiksi apuvälineiksi vaikkapa onnettomuuksia tutkittaessa. Kojelautakameran avulla on helppo todistaa vaikkapa oma syyttömyytensä kolaritilanteessa. Ja toki, niistä irtoaa myös valtava määrä hupia YouTube-videoiden muodossa.

Oppaassamme käsittelemme läpi sovelluksia, joilla vanhasta Android-kännykästä saa luotua ikioman kojelautakameran autoon.

 1. Mitä tarvitaan?
 2. Huomioitavaa
 3. Parhaat sovellukset


Mitä tarvitaan?

Käytännössä vanhaa Android-puhelinta kojelautakameraksi muutettaessa vaaditaan kourallinen asioita, joilla homma lähtee kulkemaan:

 • Autolaturi
  • Vanhassa puhelimessa akku on todennäköisesti jo kulunut suhteellisen käyttökelvottomaan kuntoon, joten käytännössä dashcamiksi muutettava puhelin tulee roikkumaan laturin nokassa aina käytössä ollessaan. Jos autossa ei jo sellaista ole, kannattaa laturi ostaa. Helpoimmalla pääsee, kun ostaa kerralla vähintään kahdella USB-ulostulolla varustetun autolaturin.
 • Kiinnike kännykälle tuulilasiin
  • Jotta kännykkä pystyisi kuvaamaan edessä olevaa liikennettä, täytyy se luonnollisesti asentaa tuulilasiin. Ja vieläpä niin, että puhelimen takakamera näkee liikenteen, myös telineessä ollessaan.
 • Vanha Android-puhelin
  • Aivan sitä vuoden 2010 mallia ei kannata tähän tarkoitukseen suunnitella, sillä todennäköisesti valtaosa dashcam-käyttöön tarkoitetuista sovelluksista ei enää tue aivan muinaisia Android-versioita. Myös videon tallennukseen on hyvä olla paria gigaa enemmän tallennustilaa. Mutta vaikkapa parin, kolmen vuoden takainen puhelin, joka on nyt uuden luurin oston jälkeen jäänyt tarpeettomaksi, sopii käyttöön mainiosti.
 • Kojelautakamera-sovellus


Huomioitavaa

Nostamme esiin tässä pari seikkaa, jotka on hyvä ymmärtää projektiin ryhtyessä.

Oikea, erikseen tarkoitusta varten valmistettu fyysinen kojelautakamera on monessa suhteessa ylivoimainen itse viritettyyn Android-ratkaisuun verrattuna. Oikeissa kojelautakameroissa kameran linssi on yleensä erittäin laajaa kulmaa kuvaava, kun taas Android-luuri saattaa jättää sivuille leveääkin aluetta, johon sen kamera ei näe. Tämä tietysti riippuu täysin puhelimesta, joka aiotaan ottaa kojelautakameraksi käyttöön.

Toisekseen kannattaa varmistaa se, että autosi ei anna virtaa puhelimelle myös auton ollessa sammutettuna. Turha virransyöttö - vaikkakin erittäin vähäinen - saattaa kuluttaa ajan kanssa auton akun tyhjäksi. Joten kytke kännykän laturi pois päältä, kun jätät auton yöksi parkkiin. Ja sammuta kännykkä - jos sen akku on kehno, voi aamulla puhelin vaatia hetken latausta ennen kuin se edes käynnistyy.

Pohdi sitä, houkutteleeko tuulilasiin kiinnitetty (vanhakin) puhelin rikollisia rikkomaan autosi tuulilasin. Ja tarkista vakuutusyhtiöltä heidän kanta tällaiseen tapaukseen. Muussa tapauksessa kannattaa irrottaa kännykkä telineestä aina ajon päätteeksi, vaikka se hieman turhaa vaivaa lisääkin.

Parhaat sovellukset kojelautakameraksi

Kaikki tässä listatut sovellukset toimivat ilman verkkoyhteyttä, eli ne tallettavat kuvatun videon kojelautakamerana käytetyn puhelimen muistiin. Eli sovelluksia ei ole suunniteltu livevideon jakoon, vaan nimenomaan ajomatkan tapahtumien tallennukseen.AutoBoy

AutoBoy -sovellus
AutoBoy-sovelluksen näkymä


AutoBoy on erittäin suosittu sovellus. Sen etuina moniin muihin kilpailijoihinsa on se, että sovellus osaa tallentaa videota myös puhelimen näytön ollessa sammutettuna.

Näyttö päällä sovellus näyttää nipun erilaista tietoa ajon tapahtumista sillä hetkellä, kuten ajonopeuden. Sovellus poistaa videot vanhimmasta alkaen, kun laitteen tallennustila uhkaa täyttyä.

Sovelluksesta on olemassa myös maksullinen versio, joka ei sisällä lainkaan mainoksia.

Lataa AutoBoy Google Play -kaupastaRoadly


Roadlyn esittelyvideo


Roadly "polttaa" ajonopeuden, päivämäärän ja muuta tarpeellista tietoa suoraan tallennettuun videoon, joten sen käyttö vaikkapa onnettomuustilanteiden todisteena lienee suoraviivaisempaa kuin monen kilpailijansa.

Lisäksi sovellus tunnistaa useita liikennemerkkejä ja osaa näyttää varoituksia ja tietoja havaitsemiensa liikennemerkkien perusteella. Sovellus tunnistaa myös auton liikkeellelähdön ja pysähtymisen ja aloittaa/katkaisee tallennuksen niiden perusteella.

Sovelluksessa on mainoksia - joista pääsee eroon ostamalla sovelluksen täysversion.

Lataa Roadly Google Play -kaupastaSmart Dash Cam


Smart Dash Camin esittelyvideo


Smart Dash Cam on hyvin suoraviivainen kojelautakamerasovellus, joka kuvaa tietä ja tallettaa kuvatun videon puhelimen muistiin tai muistikortille. Sovelluksen heikkous on tällä hetkellä selkeästi se, että se ei tue videon tallennusta puhelimen näytön ollessa sammutettuna.

Sovellus näyttää mainoksia, joista pääsee eroon ostamalla sovelluksen täyden version.

Lataa Smart Dash Cam Google Play -kaupastaDailyRoads Voyager


DailyRoads Voyagerin esittelyvideo


Yksi vanhimmista kojelautakamerasovelluksista on DailyRoads Voyager, joka on erittäin pitkälle hiottu ja kehittynyt sovellus omassa kategoriassaan.

DailyRoads osaa tallettaa videota myös näytön ollessa sammutettuna ja sisältää myös törmäystunnistuksen, jolloin törmäyksen sattuessa otettu video säilytetään pysyvästi. Törmäystunnistus perustuu Android-puhelimen liiketunnistimiin. Luoduissa videoissa on sekä päivämääräleima että GPS-koordinaatit.

Ohjelmassa on mainoksia, joista pääsee eroon ostamalla sovelluksen täysversion.

Lataa DailyRoads Voayger Google Play -kaupasta

Lisättävää, kysyttävää?

Jos aihe kiinnostaa tai joku sovellus jäi mainitsematta, osallistu keskusteluun dashcam-sovelluksista keskustelualueillamme tai kommentoi uutista alla.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Xiaomi 13 – hinta laskenut -30%

Xiaomi 13
680 € BIGBOX.FI
728 € CDON
787 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 963 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -27%

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
143 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Kommentit (3)

Anonyymi käyttäjä
TeuvoMaanteidenKingi (vahvistamaton)

1

Seuraavaksi sitten artikkeli, missä haetaan paras autoteline tällaista tarkoitusta varten. :) On muuten hippasen hankalaa valita...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti TeuvoMaanteidenKingi:

Seuraavaksi sitten artikkeli, missä haetaan paras autoteline tällaista tarkoitusta varten. :) On muuten hippasen hankalaa valita...

Hyvä kommentti, juttukin ihan hyvä.

Jutussa olisi voinut käsitellä sitä että miten se puhelin kuuluu sijoittaa, monessa autossa huomattavan vaikeaa varsinkin jos haluaa että näyttökinnäkyy (sitä voi käyttää) , lisäksi pitäs se laturinkin piuha saada jotenkin järkevästi, riittävän pitkä johtokin pitäs löytää.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.