Kun Retina ei riitä: Samsung ja Stanford loivat monta kymmentä kertaa tarkemman näytön, 10 000 PPI

2
Matti Robinson

Kun Retina ei riitä: Samsung ja Stanford loivat monta kymmentä kertaa tarkemman näytön, 10 000 PPI
Kun Steve Jobs julkisti iPhone 4:n reilut kuusi vuotta sitten, hän kertoi, että normaalietäisyydeltä laitetta katsoessa sen tarkkuus ylittää ihmissilmän verkkokalvon (retina) tarkkuuden.

Tuolloin iPhonen näytön tarkkuus oli n. 330 PPI eli pikseliä per tuuma, joka on näyttöjen pikselitiheyden mittari. Vuosien saatossa tarkkuus on toki parantunut ja nykyisin iPhonessa on 460 PPI:n näyttö ja tarkimmissa Android-puhelimissa lähennellään jo 600 pikselitiheyttä (esim. Galaxy S20 ja 563 PPI).

Nämä ei silti ole riittäneet Samsungille, sillä yhtiö on kehittänyt yhteistyössä Stanfordin yliopiston insinöörien kanssa uudenlaisien huipputarkan näytön, joka kykenee monta kymmentä kertaa alkuperäistä Retinaa tarkempaan kuvaan.

Näytön pikselitiheys on peräti 10 000 PPI. Tämä tarkoittaa, että yhden pikselin mitta on vain noin 0,00254 millimetriä eli 2540 nanometriä. Vertailun vuoksi tyypillinen älypuhelimen Full HD -resoluution näyttö voitaisiin toteuttaa tällä teknologialla noin 0,2 tuumaa (n. viisi millimetriä) leveänä.Tämän lisäksi näyttöteknologia on OLED, joka tarjoaa erittäin laadukkaat värit ja kontrastin.

Näytön luonnissa lainattiin OLED-teknologian lisäksi erikoisesti myös teknologiaa aurinkopaneeleilta. Alunperin tutkijat aloittivat uudenlaisten aurinkopaneelien kehityksen, mutta siitä löytyi myös ratkaisu näyttöteknologiaan.

Nanokokoisen valotieteen avulla tuodaan jatkossa tuomaan mullistuksia monella osa-alueella, uskoo Stanfordin professori Mark Brongersma.

Erityisen käytännöllinen näin tiheästi pikselöity näyttö voisi olla virtuaalitodellisuuslaitteissa, sillä niitä katsotaan erittäin läheltä ja pikselit sekä niiden välit erottuvat muita laitteita helpommin.

Ei kuitenkaan kannata aivan heti alkaa odottelemaan Galaxy-puhelimia 50K-näytöillä, siihen vaadittaisiin turhan paljon suorituskykyä. Mikäli teknologiaa ei viedä näin pitkälle ja se on suhteellisen helppo ja edullinen toteuttaa, se voi mullistaa näytöt monessa eri laitesegmentissä.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Find X5 5G – hinta laskenut -29%

Oppo Find X5 5G
772 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1084 €

Samsung Galaxy S10 – hinta laskenut -27%

Samsung Galaxy S10
284 € CDON
430 € Multitronic
699 € Kärkkäinen

Alin hinta viikko sitten: 390 €

Honor Magic4 Lite – hinta laskenut -26%

Honor Magic4 Lite
199 € Power
269 € DNA
299 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 269 €

Xiaomi 11T Pro – hinta laskenut -22%

Xiaomi 11T Pro
349 € DNA
465 € Multitronic
499 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 446 €

Kommentit (2)

Abcabc375
Abcabc375

1

iPhone 4 reilut kuusi vuotta sitten? Olemmeko palanneet ajassa neljä vuotta taaksepäin, sillä itse muistan siitä olevan yli 10 vuotta...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.