>Löydä halvin ja sopivin liittymä Puhelinvertailun liittymävertailusta<

Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Cydia haastoi Applen oikeuteen syyttäen kilpailun rajoittamisesta

Petteri Pyyny

Se Aivan Alkuperäinen App Store haastoi Applen oikeuteen
Harva muistaa, mutta kun Applen iPhone aikoinaan julkaistiin, siihen ei voinut ladata sovelluksia. Mistään. Mitenkään.

Apple uskoi itse asiassa tuolloin ajatukseen siitä, että yhtiö osaa itse päättää sen, mitä sovelluksia käyttäjät haluavat käyttää - loput voidaan hoitaa verkkosivustojen kautta, jotka voitaisiin tehdä muistuttamaan hieman sovelluksia.

Asiaan löytyi tietysti ratkaisu: pian ensimmäisten iPhonejen julkaisun jälkeen reippaat hakkerit päättivät murtaa iPhonejen suojaukset - ja onnistuivat siinä. Mekin julkaisimme oppaan alkuperäisen iPhonen suojausten ohittamisesta. Tuon jälkeen syntyi nopeasti valtava harmaalla alueella liikkunut sovellustulva, jossa puhelimelle, jolle ei voinut viralliesti tehdä sovelluksia, tehtiin sovelluksia kenties enemmän kuin millekään muulle puhelinmallille.

Ja tuolloin joku fiksu sai idean siitä, että sovellusten jakelulle olisi kätevää olla keskitetty paikka. Syntyi Cydia, ensimmäinen iPhonen sovelluskauppa, jonka kautta pystyi lataamaan sovelluksia iPhonelle - jolle ei siis virallisesti voinut ladata sovelluksia. Cydia menestyi jatkossakin, vaikka ajan saatossa Apple avasikin vihdoin oman sovelluskauppansa, App Storen. Cydian vahvuutena olivat sovellukset, joita Apple ei omaan kauppaansa sallinut. Mutta murtamisesta jailbreakin avulla tuli vuosien saatossa yhä vaivalloisempaa - ja sen hyödyistä yhä pienempiä, kun iPhone itsessään kehittyi. Cydia vaipui aikojen saatossa marginaaliseksi tekijäksi.Nyt Cydia haluaa tilanteeseen muutoksen. Se on haastanut Applen oikeuteen kilpailun rajoittamisesta. Syytökset kohdistuvat etenkin iPhonen alkuaikoihin, jolloin Cydia oli johtava iPhonen sovellusten kauppapaikka - ja miten Apple oman sovelluskauppansa avattuaan pyrki tekemään Cydian käytöstä mahdotonta iPhone-käyttäjille.

"Jos Applen laiton monopoli iOS-alustan sovellusten jakelun suhteen ei olisi olemassa, voisivat käyttäjät vapaasti valita sen mistä ja miten he lataavat sovelluksia iOS-laitteilleen. Lisäksi kehittäjät voisivat vapaasti päättää kanavat, joiden kautta jakelevat iOS-sovelluksiaan."

-Ote Cydian oikeudelle toimittamasta haasteestaSekä Apple että Google ovat olleet viime aikoina pahasti kilpailuviranomaisten syynissä, juurikin määräävän markkina-asemansa vuoksi. Lisäksi useat kehittäjät, tärkeimpänä Fortniten kehittäjä Epic Games, ovat julkisesti kritisoineet kummankin teknojätin tapaa raapia kaikesta liikevaihdosta liki kolmannes itselleen, vaikka ne vain ylläpitävät kauppapaikkoja. Tämän vuoksi Fortnite jakautuikin kahtia: Apple-maailmaan ja muuhun maailmaan, jossa Applen laitteilla pelaavat käyttäjät eivät pääse mukaan enää pelin uusiin kausiin.

App Store tahkoaa 15 miljardin dollarin liikevaihdoon Applelle joka vuosi - ja se on erittäin voitollista toimintaa.Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.