Telian tilastot kertovat: Ihmiset eristäytyivät mökeille ja Lappiin, datankäyttö kasvoi reilusti vuoden 2020 aikana

Janne Yli-Korhonen

Telian tilastot kertovat: Ihmiset eristäytyivät mökeille ja Lappiin, datankäyttö kasvoi reilusti vuoden 2020 aikana
Telia on paljastanut tilastojaan suomalaisten datankäytöstä ja liikkumisesta vuoden 2020 aikana. Telian mukaan sekä mobiili- että kiinteän verkon liittymissä liikenne kasvoi lähes 30 % vuonna 2020. Liikkumisen osalta tilastoissa korostuvat varsinkin kaikkien aikojen mökkikesä sekä jouluksi kiihtynyt Lapin matkailu.

"Koronavuonna 2020 verkossamme käytetyn datan määrän seuraaminen on ollut hyvin mielenkiintoista, sillä trendit ovat olleet niin poikkeuksellisia. Maaliskuussa alkaneet etätyöt ja kotoilu näkyivät heti datapiikkinä, ja synkkinä syyskuukausina datankäyttö nousi uusiin ennätyksiin. Videoneuvottelujen ja viihdepalveluiden käyttö kasvoi erityisesti päiväsaikaan, vaikka ruuhkaisimmat ajat sijoittuivat aikaisempien vuosien tapaan edelleenkin iltatunneille", kertoo Telian verkoista vastaava johtaja Sami Siiki.

Telian mukaan erityisesti kiinteän verkon kasvu oli reippaampaa edellisvuoteen verratessa, ja kasvua nähtii etenkin syksyn aikana.Telian verkkojen suorituskyky riitti hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa kasvaneeseen kysyntään. Telialta arvioidaan, että datankäyttö kasvoi etenkin suoratoistopalveluiden käytön kasvun myötä. Lisäksi Telialta arvioidaan, että Teams ja Zoom rekisteröivät kaksin-kolminkertaisia datamääriä edellisvuoteen verrattuna.

Suomessa vuonna 2020 tehtyjen matkojen määrä kuukausittain
Suomessa vuonna 2020 tehtyjen matkojen määrä kuukausittain. Kuva: Telia


Erikoisempi koronavuosi näkyi myös suomalaisten liikkumisessa. Suomalaiset tekivät viime vuoden syyskuussa keskimäärin yhteensä 9,2 miljoonaa matkaa päivässä. Hiljaisin kuukausi oli huhtikuu, jolloin päivittäisiä matkoja tehtiin kolmannes vähemmän, 6,1 miljoonaa.

"Vaihtelut eri kuukausien kesken olivat yllättävänkin suuria. Syyskuun jälkeen matkojen määrä kääntyi selvään laskuun, mutta joulukuussa liikuttiin silti enemmän kuin esimerkiksi toukokuussa", Telian liikkumistilastojen asiantuntija Tiia Palvimo arvioi.

Palvimon mukaan Telian tilastoista näkyy selvästi muun muassa kaikkien aikojen mökkikesä sekä jouluksi kiihtynyt Lapin matkailu.

Myös datatilastot kertovat Lapin matkailun voimakkaasta kasvusta. Tietoliikennemäärät pohjoiseen ylittivät selvästi edellisvuodet, ja on todennäköistä että hiihtolomaviikoilla saavutetaan kaikkien aikojen ennätys Pohjois-Suomen internet-liikenteessä.

"Kun matkailijat ovat ulkomaalaisten turistien sijaan pääasiassa rajattomaan datakäyttöön tottuneita suomalaisia, ei ole yllättävää, että koronan takia eristäytyvät lomalaiset rikkovat vanhoja ennätyksiä", selittää Sami Siiki.

Liikkuminen Pohjoismaissa vuonna 2020
Liikkuminen Pohjoismaissa vuonna 2020. Kuva: Telia


Aiheeseen liittyvää:

Parhaat kännykkätarjoukset

Sony Xperia 5 III – hinta laskenut -44%

Sony Xperia 5 III
449 € Teleoutlet
798 € Gigantti
820 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 797 €

Xiaomi Mi 11 Lite 5G – hinta laskenut -43%

Xiaomi Mi 11 Lite 5G
199 € Power
349 € DNA
409 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 348 €

Samsung Galaxy M32 5G – hinta laskenut -42%

Samsung Galaxy M32 5G
318 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 546 €

Sony Xperia 1 III – hinta laskenut -38%

Sony Xperia 1 III
649 € Teleoutlet
899 € Hobby Hall
1047 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 1047 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.