Ultra Wideband korvaa autonavaimet? Tuki tulossa useisiin Android-malleihin

Petteri Pyyny

Android korvaamassa autonavaimet lähiaikoina?
Applen ja BMW:n yhteistyön seurauksena iPhonea on voinut jo hetken käyttää uusien Bemareiden autonavainten korvikkeena. Nyt muutkin auto- ja puhelinvalmistajat ovat seuraamassa tätä reittiä.

Tekniikan taustalla on UWB-teknologia eli Ultra Wideband, jossa puhelin lähettää erittäin korkealla radiotaajuudella olevia lyhyitä pulsseja ympäristöönsä. Korkean taajuuden ja käytössä olevan suhteellisen leveän taajuuskaistan ansiosta tekniikalla voidaan mitata varsin tarkasti ns. ToF-arvo (time of flight) eli päätellä se, miten kaukana yhdistettävä kohde on lähettävästä päästä - tässä tapauksessa puhelin autosta.

Samsungin hiljattain julkaisema Samsung Galaxy S21 tukee jo UWB:tä ja korealaisyhtiö onkin ilmaissut kiinnostuksensa ängätä mukaan autojen tekniikasta käytävään kisaan. Yhtiö keskustelee raporttien mukaan jo ainakin Audin, BMW:n, Fordin ja Genesiksen kanssa yhteistyöstä, joka sisältäisi ainakin tuen puhelimen käyttämiselle avaimenkorvikkeena.Samaan leikkiin ovat hyppäämässä ainakin Xiaomi, Oppo (joka on OnePlussan emoyhtiö) sekä Vivo. Alalta puuttuu kuitenkin edelleen nippu standardeja, joten nähtäväksi jää, ovatko nyt esiteltävät ratkaisut kovinkaan pitkäikäisiä - ja kauanko menee yhteisen, universaalin ratkaisun luomiseksi, jolle olettaisi olevan vähintään vuosikymmenen eliniän. UWB on ollut käytössä iPhoneissa jo iPhone 11 -sukupolvesta lähtien.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X8 – hinta laskenut -32%

Honor X8
169 € Power
234 € Proshop
247 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 246 €

Honor Magic4 Lite – hinta laskenut -26%

Honor Magic4 Lite
199 € Power
269 € DNA
299 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 269 €

Oppo Find X5 5G – hinta laskenut -26%

Oppo Find X5 5G
812 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1096 €

OnePlus Nord CE 2 – hinta laskenut -26%

OnePlus Nord CE 2
199 € Proshop
199 € DNA
369 € Kärkkäinen

Alin hinta viikko sitten: 269 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.