Nokia 3650 tekee paluun - palaako myös karmea näppäimistö?

Petteri Pyyny

Kenties hirvein Nokian puhelin ikinä tekemässä paluun
Moni muistelee kaiholla näppäimistöllä varustettuja kännyköitä nimenomaan siksi, että niillä pystyi kirjoittamaan tekstiviestit tarvittaessa täysin ilman puhelimeen katsomista. Tämän mahdollisti selkärankaan istutettu muisti siitä, mikä kirjain tuli mistäkin numerosta sekä selkeä, standardoitu numeroiden asettelu.

Sitten Nokia teki jotain, mitä ei olisi koskaan pitänyt tehdä. Yhtiö julkisti vuonna 2002 siihen asti upeimmalla raudalla ja softalla varustetun älypuhelimen. Nokia 3650 oli syntynyt.

Kyseinen puhelin oli monella tavalla merkittävä: se nosti aikanaan suorituskyvyn täysin uudelle tasolle, toi ensimmäistä kertaa massojen ulottuville kamerat Nokian puhelimissa (sen edeltäjä Nokia 7650 oli ensimmäinen Nokian kamerapuhelin, mutta se oli merkittävästi kalliimpi - lisäksi Nokia 3650 toi mukaan myös videon kuvaamisen mahdollisuuden). Puhelinta myytiin hurjia määriä.

Mutta siinä oli yksi mutta..Nokia 3650:ssa hylättiin perinteinen numeronäppäinten asettelu ja sen sijaan puhelimessa sijoitettiin numerot muinaisten lankapuhelinten tyyliin ympyränmuotoiselle kiekolle. Tämä käytännössä teki tekstiviestien lähettämisestä - ja ylipäätään puhelimen käytöstä - tuskastuttavan kokemuksen, jossa puhelinta piti käytännössä katsoa koko ajan, kun sillä tehtiin jotain. Omistin kyseisen puhelimen itsekin ja en parin vuoden käytön aikana koskaan päässyt sinuiksi kyseisen kapistuksen kanssa. Nokia 3650 löytyy myös puhelintietokannastamme.

Nokiakin myönsi - harvinaista kyllä - mokansa ja julkisti vuonna 2003 käytännössä täysin identtisen Nokia 3660-mallin, jossa numeroiden sijoittelu olikin palannut takaisin normaaliin rivimuotoon.

Nyt Nokian puhelinbrändin lisensoija HMD Global on tuomassa - sekä hyvässä että pahassa ikonisen - Nokia 3650 uudestaan myyntiin, uusittuna versiona. Uusittu Nokia 3650 on HMD:n yksi peruspuhelimista, jonka pitäisi saapua kauppojen hyllyille lähiviikkoina. Puhelin käyttää HMD:n "paremmissa peruspuhelimissaan" suosimaa KaiOS-käyttöjärjestelmää, josta löytyy mm. WhatsApp. Lisäksi puhelimessa on 4G-yhteydet.

Se tärkein, onko uudessa Nokia 3650:ssa legendaarisen karmea numeronäppäimistö, on vielä toistaiseksi hämärän peitossa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi Poco M4 5G – hinta laskenut -37%

Xiaomi Poco M4 5G
146 € CDON
228 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 230 €

Sony Xperia 5 V – hinta laskenut -27%

Oppo A78 – hinta laskenut -21%

Oppo A78
218 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 276 €

Apple iPhone SE (2022) – hinta laskenut -19%

Apple iPhone SE (2022)
402 € Hobby Hall
499 € Gigantti
499 € Power

Alin hinta viikko sitten: 499 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.