Nokia 3650 tekee paluun - palaako myös karmea näppäimistö?

Petteri Pyyny

Kenties hirvein Nokian puhelin ikinä tekemässä paluun
Moni muistelee kaiholla näppäimistöllä varustettuja kännyköitä nimenomaan siksi, että niillä pystyi kirjoittamaan tekstiviestit tarvittaessa täysin ilman puhelimeen katsomista. Tämän mahdollisti selkärankaan istutettu muisti siitä, mikä kirjain tuli mistäkin numerosta sekä selkeä, standardoitu numeroiden asettelu.

Sitten Nokia teki jotain, mitä ei olisi koskaan pitänyt tehdä. Yhtiö julkisti vuonna 2002 siihen asti upeimmalla raudalla ja softalla varustetun älypuhelimen. Nokia 3650 oli syntynyt.

Kyseinen puhelin oli monella tavalla merkittävä: se nosti aikanaan suorituskyvyn täysin uudelle tasolle, toi ensimmäistä kertaa massojen ulottuville kamerat Nokian puhelimissa (sen edeltäjä Nokia 7650 oli ensimmäinen Nokian kamerapuhelin, mutta se oli merkittävästi kalliimpi - lisäksi Nokia 3650 toi mukaan myös videon kuvaamisen mahdollisuuden). Puhelinta myytiin hurjia määriä.

Mutta siinä oli yksi mutta..Nokia 3650:ssa hylättiin perinteinen numeronäppäinten asettelu ja sen sijaan puhelimessa sijoitettiin numerot muinaisten lankapuhelinten tyyliin ympyränmuotoiselle kiekolle. Tämä käytännössä teki tekstiviestien lähettämisestä - ja ylipäätään puhelimen käytöstä - tuskastuttavan kokemuksen, jossa puhelinta piti käytännössä katsoa koko ajan, kun sillä tehtiin jotain. Omistin kyseisen puhelimen itsekin ja en parin vuoden käytön aikana koskaan päässyt sinuiksi kyseisen kapistuksen kanssa. Nokia 3650 löytyy myös puhelintietokannastamme.

Nokiakin myönsi - harvinaista kyllä - mokansa ja julkisti vuonna 2003 käytännössä täysin identtisen Nokia 3660-mallin, jossa numeroiden sijoittelu olikin palannut takaisin normaaliin rivimuotoon.

Nyt Nokian puhelinbrändin lisensoija HMD Global on tuomassa - sekä hyvässä että pahassa ikonisen - Nokia 3650 uudestaan myyntiin, uusittuna versiona. Uusittu Nokia 3650 on HMD:n yksi peruspuhelimista, jonka pitäisi saapua kauppojen hyllyille lähiviikkoina. Puhelin käyttää HMD:n "paremmissa peruspuhelimissaan" suosimaa KaiOS-käyttöjärjestelmää, josta löytyy mm. WhatsApp. Lisäksi puhelimessa on 4G-yhteydet.

Se tärkein, onko uudessa Nokia 3650:ssa legendaarisen karmea numeronäppäimistö, on vielä toistaiseksi hämärän peitossa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -42%

Honor X7a
69 € DNA
141 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto E14 – hinta laskenut -34%

Motorola Moto E14
79 € Gigantti
79 € Power
119 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A14 (4G) – hinta laskenut -33%

Samsung Galaxy A14 (4G)
89 € Power
132 € BIGBOX.FI
153 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 132 €

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G24
114 € BIGBOX.FI
142 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 146 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.