Android 12 - Ensimmäiset kuvat julki

Petteri Pyyny

Pian se julkaistaan: Android 12 - ja tältä se näyttää ja näin asiat muuttuvat
Vuosittainen Androidin päivityssykli on ollut jo kauan sama: keväällä julkaistaan uuden Androidin betaversiot, kerrotaan mitä se tulee sisältämään ja annetaan kehittäjille työkalut sen haltuun ottamiseksi. Syksyllä sitten uusi Androidin versio julkaistaan kuluttajille, tyypillisesti siten, että Googlen omat puhelimet saavat sen ensin ja sen jälkeen valikoidut muut valmistajat seuraavat perässä.

Android 11 osalta ensimmäinen kehittäjille tarkoitettu esiversio julkaistiin vuonna 2020 helmikuun 19. päivä. Eli Android 12 julkistuksen aika alkaa lähestymään piakkoin.

Luonnollisesti edessä on hidas polku, kuten Android 11 -päivitysseurannastamme voi havaita - Android 12 tuskin saapuu kaikille tänä vuonna julkaistuille laitteille ennen vuoden 2022 loppua.

Noh, nyt kuitenkin Android 12 -uudistuksista on jo saatu ensimmäisiä maistiaisia kuvavuotojen muodossa.Uusittu ilmoitusalue

Android 12 ilmoitusalue


Uusittu ilmoitusalue ei ole enää läpinäkyvä, vaan vuotaneissa kuvissa se on vaalean beigen värinen, ilman läpinäkyvyyttä. Jo Android 11 tuttu jaottelu keskusteluiden ja muiden ilmoitusten välillä jatkuu myös Android 12:ssa. Lisäksi yksittäisten ilmoitusten pyöristetyt kulmat ovat aiempaakin pyöristetymmät.

Reaaliaikaisten oikeuksien hallinta

Android 12 ilmoittaa, jos kamera tai mikrofoni ovat käytössäAndroid 12 mahdollistaa nopean kameran tai mikrofonin käytön estämisen


Android on jo pidemmän aikaa nostanut ilmoitusalueelle esiin tiedon siitä, jos jokin käynnissä oleva sovellus käyttää puhelimen mikrofonia tai kameraa. Nyt tätä aluetta ollaan kehittämässä ilmeisesti selkeämmäksi.

Napauttamalla tällaista ilmoitusta käytössä olevasta mikrofonista tai kamerasta voi sen käytön estää näppärästi suoraan omasta Yksityisyys -valikosta.

Pakolliset widgetit

Googlen suunnittelemia widgettejä tulevaan Android 12 -käyttöjärjestelmään


Kuvat vuotaneen XDA-Developersin mukaan Google olisi suunnittelemassa keskusteluille omaa widgettiä, joka olisi pakollinen kaikissa Android 12 -laitteissa. Kyseinen widget nostaisi avoinna olevat keskustelut, riippumatta niiden sovelluksesta, yhteen näkymään suoraan työpöydälle. Eli käytännössä widgetissä voisi näkyä avaamattomat viestit sekä Messengeristä, Signalista että WhatsAppista, sulassa sovussa.

Widgettien pakottaminen osaksi oletuskäyttöliittymää olisi mielenkiintoinen veto, sillä Androidissa widgettien asettaminen on valtaosalle käyttäjistä lähinnä rakettitiedettä - ja sovellukset eivät itse saa widgettejä kotinäyttöön lisätä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Edge 40 – hinta laskenut -23%

Motorola Edge 40
299 € Power
357 € Bigbox
383 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 389 €

Motorola Moto E13 – hinta laskenut -22%

Xiaomi Redmi 12 – hinta laskenut -18%

Xiaomi Redmi 12
129 € Bigbox
152 € Proshop
159 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 157 €

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -17%

Realme 11 (5G)
256 € Bigbox
353 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 309 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.