Huippu-Androideissa käytetty suoritin Snapdragon 888 ylikuumenee

Petteri Pyyny

Tämän vuoden huippu-Androideissa lähes kaikissa sama vika: Ylikuumeneminen, syypää on Qualcomm
Olemme tämän vuoden aikana arvostelleet useita huippuluokan Android-puhelimia ja lisää luureja on tulossa testiputkestamme ulos syksyä kohti mentäessä. Mutta yksi trendi on vuoden 2021 huippukännyköissä ollut ilmiselvä: ne kuumenevat, aivan järkyttävän paljon. Ja syypää tähän on tämän hetken tehokkain Androidin suoritin, Qualcomm Snapdragon 888.

Ongelmista saatiin ensimmäiset vihjeet jo alkuvuodesta, kun yksi ensimmäisistä Snapdragon 888 -suoritinta käyttävistä puhelimista saapui testiimme. Vaikka arvostelimme Xiaomi Mi 11 kevättalvella, jo silloin puhelimen arvostelun yhteydessä kiinnitimme huomiota kahteen seikkaan: puhelimen epätavalliseen lämpenemiseen sekä aiempia malleja selkeästi heikompaan akkukestoon.

Samaa trendiä jatkui OnePlus 9 Pron kohdalla ja sen pikkusiskon, OnePlus 9 osalta. Etenkin hieman heikompi akkukesto pisti arvosteluissa silmään. Myös mm. Snapdragon 888 suosittimia käyttävien Samsung Galaxy S21 -mallien osalta vastaavia ongelmia on huudeltu netissä.Samaa tarinaa kertovat myös mm. lukuisat Asus Zenfone 8 -testit ja parhaillaan arvostelussamme olevan Sony Xperia 1 III (lue arvostelu täältä) kokemukset tähän mennessä: puhelimet kuumuvat tiettyjä sovelluksia käytettäessä huomattavan paljon ja niiden akkukesto on selkeästi viime vuoden huippumalleja kehnompi.

Asiaa on pyöritelty netissä jossain määrin ja vaikuttaa siltä, että syypää ongelmaan on Qualcomm ja yhtiön päätös siirtää uutuussuorittimen valmistus pois aiemmalta Snapdragonien luottovalmistajalta TSMC:ltä Samsungille. Ilmeisesti Samsungin 5 nanometrin sirutuotannossa on ongelmia, jotka ovat aiheuttaneet Snapdragon 888 -suorittimen kuumenemisongelmat.

Vastaavia ongelmia on havaittu myös tulevassa Snapdragon 888+ -suorittimessa, jota tultaneen näkemään laajalti syksyllä 2021 julkaistavissa huippu-Androideissa.

OnePlus "ratkaisi" ongelman omalta osaltaan vähintäänkin kyseenalaisesti ja hidasti OnePlus 9-sarjan puhelinten toimintaa käyttäjiltä lupaa kysymättä, jotta Snapdragon 888 ongelmat saataisiin kuriin sellaisten sovellusten osalta, jotka eivät kaikkea suorittimen tehoa käytä. Ilmeisesti ainoa Snapdragon 888 -suoritinta käyttävä puhelin, jossa lämpöongelmat on saatu kuriin, on kiinalaisen, Suomessa tuntemattoman vivon iQOO 7 Legend, jossa puhelimen jäähdytykseen on panostettu merkittävästi tavanomaista enemmän.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi Mi 11 Lite 5G – hinta laskenut -43%

Xiaomi Mi 11 Lite 5G
199 € Power
349 € DNA
409 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 348 €

Xiaomi Mi 11i – hinta laskenut -37%

Xiaomi Mi 11i
379 € Power
599 € Multitronic
599 € Veikon Kone

Alin hinta viikko sitten: 599 €

Sony Xperia 10 III – hinta laskenut -37%

Sony Xperia 10 III
249 € Teleoutlet
398 € Gigantti
449 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Sony Xperia 5 III – hinta laskenut -36%

Sony Xperia 5 III
449 € Teleoutlet
798 € Gigantti
813 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 699 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.