Ironiaa? WhatsApp syyttää Applea urkinnasta

Petteri Pyyny

Ironiaa? WhatsApp syyttää Applea urkinnasta
Facebookin omistama WhatsApp syyttää Applea käyttäjien yksityisyyden loukkauksesta ja urkinnasta. Taustalla on Applen hiljattainen muutos toimintaansa.

Taustalla on Applen viime viikolla vahvistama toimintatapa, jonka pohjalta Apple alkaa tutkimaan iPhone-käyttäjien laitteille talletettuja kuvia, ilman käyttäjien suostumusta. Tutkiminen tehdään koneoppimista käyttäen, jossa algoritmi kaivaa esiin mahdollisia laittomia kuvia iPhone-käyttäjien laitteilla.

Jos algoritmi löytää lapsipornoon viittaavia kuvia laitteilta, se hälyttää ihmismoderaattorin apuun. Mikäli epäilys vahvistuu oikeaksi, ilmoittaa Apple käyttäjästä Yhdysvaltain viranomaisille. Järjestelmä on otettu toistaiseksi käyttöön vain Yhdysvalloissa.

neuralMatch -nimellä toimiva seuranta on ehtinyt aiheuttaa jo kohun yksityisyyttä valvovien järjetöjen ja viranomaisten piirissä: sen pelätään olevan portti, jonka myötä teknologiafirmat alkavat jatkossa seuraamaan entistä tarkemmin mitä käyttäjät omilla laitteillaan tekevät. Useat tutkijat näkevät uhkana sen, että diktatuurit vaativat vastaavaa järjestelmää seulomaan hallituksen vastaisia mielipiteitä ja muuta kumouksellista toimintaa käyttäjien laitteista.

Nyt samaan kuoroon on liittynyt WhatsAppin johtaja Will Cathcart, joka pitää suuntausta "huolestuttavana". Hän pohtii tilannetta twiitissään:

Applen rakentamaa ja ylläpitämä' seurantajärjestelmää voitaisiin helposti käyttää minkä tahansa sisällön etsimiseksi. Mikä tahansa sisältö, mitä Apple tai hallitus haluaisi seurata, on järjestelmän piirissä.Tapaus on toki Facebookille myös herkullinen tilaisuus päästä lyömään takaisin, sillä Apple on moukaroinut Facebookia yksityisyyden tiimoilta viime vuosina rankalla kädellä.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -23%

Motorola Moto E22i
99 € Gigantti
109 € Proshop
129 € Power

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Realme C33 – hinta laskenut -22%

Realme C33
179 € CDON
230 € Proshop
230 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 230 €

Xiaomi Poco M3 Pro 5G – hinta laskenut -17%

Xiaomi Poco M3 Pro 5G
99 € DNA
250 € Hobby Hall
282 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto G72 – hinta laskenut -16%

Motorola Moto G72
339 € ComputerSalg
339 € CDON
340 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 404 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.