Arvostelussa Suunto 9 Peak Titanium

Testissä Suunto 9 Peak Titanium: urheilukellojen eliittiä
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Suunto julkaisi toukokuussa tyylikkään lippulaivamallin, Suunto 9 Peak -urheilukellon.

Kyseinen kello on urheilukellojen eliittiä. Tämä näkyy muun muassa materiaaleissa, sillä kellossa käytetään titaania ja näytön päällä on safiirilasia.

Lisäksi ominaisuudet ovat huipputasolle etenkin navigoinnin osalta.

Ominaisuuksien lisäksi kellon testaaminen oli mielenkiintoista, sillä kovinkaan paljoa kokemuksia urheilukelloista ei vielä ollut kertynyt.

Tekniset tiedot

 • Rakenne:
 • Ti5-titaani, safiirilasi, silikoniranneke (22 mm), vesitiivis (100 m)
 • Näyttö:
 • Kosketusnäyttö, 240 x 240
 • Mitat:
 • 43 x 43 x 10,6 mm, 52 grammaa
 • Ominaisuudet:
 • Yli 80 urheilutilaa, sykeseuranta, veren happisaturaation mittaus, navigointitoiminnot, Bluetooth 5
 • Satelliittijärjestelmät:
 • GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, BEIDOU
 • Akunkesto:
 • 7 - 14 päivää, lataus tunnissa mukana tulevalla laturilla
 • Suositushinta:
 • 699 euroa

Rakenne

Suunto keskittyi 9 Peak -kellon kohdalla pieneen kokoon ja kestävyyteen. Peakin kohdalla on otettu mallia Baro-kellosta, mutta tähän verratessa Peak on 37 % ohuempi ja 36 % kevyempi.

Pienessä koossa ja painossa on onnistuttu mainiosti, sillä painoa vain 52 grammaa. Tämän myötä kellon yleensä unohtaa käteen, sillä siihen tottuu nopeasti.

Joidenkin kellojen rannekkeesta jää omaan ranteeseen jälkiä, mutta tällaista ongelmaa ei Suunnon kohdalla ole.

Suunto 9 Peak on tyylikäs kello ulkonäöltään. Testilaittessa käytetään titaanirunkoa ja sen mukana tulee tummansininen ranneke. Ranneke kiinnitetään metallisella kiinnitystapilla, joka on erittäin hyvä tapa kiinnitykseen, sillä kiinnittäminen on nopeaa eikä se irtoa itsestään.

Ranneke on hyvin pehmeä ja taipuisaa materiaalia. Se on leveydeltään 22 millimetriä ja sen voi helposti irrottaa kellosta, jos haluaa osaa käyttää kellon kanssa muunlaista ranneketta.

Kellon oikealla puolella on kolme painiketta, jotka tarjoavat erittäin miellyttävän vastineen painettaessa. Näyttö on päällystetty safiirilasilla, joka kestää paremmin iskuja ja naarmuja kuin normaali lasi.

Käyttäminen

Kellossa käytetään hyvin yksinkertaista käyttöjärjestelmää, mutta se eroaa muiden kellojen vastaavista. Kellossa on kosketusnäyttö, mutta suurin osa toiminnoista ja navigoinnista voidaan hoitaa kolmen painikkeen avulla. Tämä helpottaa käyttöä etenkin urheilusuoritusten aikana.

Erilaiset valikot ja vaihtoehdot löytyvät joko menemällä kellon aloitusnäyttöä ylöspäin tai alaspäin eli painamalla alinta tai ylintä painiketta.

Aloitusnäytöltä alaspäin mentäessä löytyy muun muassa sykkeenmittaus, stressi, askeleet, harjoittelun määrän ja korkeuden.

Ylöspäin mentäessä puolestaan pääsee käynnistämään harjoituksen, navigoinnin tai näkee blogikirjasta aiemmat harjoitukset sekä laitteen asetukset.

Käyttöjärjestelmä on suunniteltu käytettäväksi pitkälti oikeasta löytyvillä kolmella painikkeella, mutta joissakin kohdin täytyy myös kosketusnäyttöä käyttää. Esimerkiksi aloitusnäytöllä voi kellotaulua näpäyttää, joka näyttää esimerkiksi tiettyjen kellotaulujen kohdalla askeleet, akun varauksen, harjoittelun ja korkeuden.

Yksi kellon käyttöjärjestelmän heikoimmista puolista on erilaisten kellotaulujen vähyys. Niitä on nimittäin vain muutama vaihtoehto saatavilla, eivätkä ne tarjoa kovinkaan kattavia tietoja yhdellä näkyvällä kuten monissa muissa kelloissa.

Akunkesto

Suunto 9 Peakin akunkesto on mainio. Itsellä se kestää vähintään viikon, kun kelloa käyttää joka päivä unen seurantaan ja kerran päivässä hyödyntää sisäänrakennettua GPS-yhteyttä liikuntasuorituksen seurantaan.

Lisäksi mukana tulevalla laturilla kello latautuu täyteen vain tunnissa, joka on myös erinomainen suoritus. Useimmilla muilla kelloilla lataus kestää selvästi pidempään, joillakin laitteilla tähän kuluu yli kaksi tuntia aikaa.

Laturissa on erittäin vahvat magneetit, joiden avulla se kiinnittyy vaikkapa jääkaappiin ja pysyy siinä kellon kanssa. Langatonta latausta kello ei kuitenkaan tue, joten kellon oma laturi täytyy ottaa mukaan pidemmille matkoille.

Urheilu ja unen seuranta

Luonnollisesti urheilukellon tärkeimmät ominaisuudet liittyvät urheiluun.

Kellossa on sisäänrakennettuja yli 80 urheilutilaa, kuten juoksu, vaellus, maastopyöräily, hiihto ja uinti.

Liikuntasuoritusta aloittaessa voi tehdä erilaisia valintoja. Esimerkiksi SuuntoPlussan voi laittaa päälle, navigoinnin voi halutessaan laittaa pois päältä ja navigointiin voi valita eri vaihtoehtoja kuten reitillä pysyminen.

Pidemmille matkoille voi puolestaan yläpainiketta painamalla valita eri akun vaihtoehdot, jolloin akku kestää pidempään.

Suorituksen aikana kello osaa näyttää tarkan sijainnin näytöllä. Kätevänä toimintona Suunnon puhelinsovelluksen kautta voi luoda tietynlaisen reitin ja sen voi valita käytettäväksi ennen suorituksen aloitusta. Tällöin kello osaa näyttää minne tulee mennä, jotta valitulla reitillä pysyy.

Toinen mielenkiintoinen ominaisuus etukäteen valitulla reitillä on nähdä reitin tulevat korkeudet.

Urheiluun liittyviä ominaisuuksia löytyy erittäin paljon, joten itse ehdin tutustua vain muutamaan näihin testijakson aikana.

Kellon näytön ympärillä on mustaa kaistaa, johon on ilmeisesti laitettu GPS-yhteyden muodostamiseen tarvittava teknologia. Ainakin tämä tuntuu toimivan, sillä sijainnin paikantaminen toimii nopeammin kuin muissa testatuissa kelloissa. Yhteys on myös vakaa, eikä pätkimistä esiintynyt.

Kellon pohjassa on useita sensoreita, joilla mitataan sykettä, happisaturaatiota sekä ihon lämpötilaa.

Kuten olettaa sopii, kaikki näistä tuntuvat olevan erittäin tarkkaa. Etenkin sykkeenmittaus on loistava, sillä se on tarkkuuden lisäksi myös nopea mittaamaan ja huomaa heti muutokset sykkeessä.

Liikuntaan liittyen maininnan arvoinen asia on, että Suunnon kello kerää monien muiden puettavien laitteiden tapaan askeleita pelkästä käden heiluttelusta.

Suunto 9 Peak osaa myös seurata unta, mutta tämä on kellon heikkous.

Suunnon kohdalla nukahtaminen tunnistetaan hyvin mutta herääminen tunnistetaan välillä todella heikosti.

Toisiaan heräämistä ei tunnista ollenkaan. Kun otan kellon pois kädestä aamulla ja laitan sen pari tuntia myöhemmin takaisin ranteeseen, niin silloin vasta kello lopettaa unen seurannan, jonka myötä unta siis näyttää kertyvän kaksi tuntia ylimääräistä.

Kello ei siis jostain syystä tunnista heräämistä, vaikka painan kellon painikkeita aamulla.

Kellon tärkeä kaveri on Suunnon puhelinsovellus. Tämä tallentaa kattavasti kaikki tiedot tarkasteltavaksi ja sen kautta on hyvä katsella tietoja, sillä kellolta niitä ei kovin mukava ole tehdä.

Lisäksi omia liikuntasuorituksia voi jakaa muiden Suunto-käyttäjien nähtäväksi, mutta ne voi pitää myös omana tietonaan.

Tietojen siirto kellosta älypuhelimen sovellukseen tapahtuu erittäin nopeasti, sillä yhteydestä vastaa Bluetooth 5.

Muuta

Kello osaa näyttää puhelimen ilmoitukset, mutta näihin ei voi vastata.

Lisäksi Suunto mainostaa muun muassa kellon pakkauksessa kellon tarjoavan säätiedot, mutta omasta kellosta tällaista toimintoa en löytänyt.

Yhteenveto

Suunto 9 Peak on erittäin tyylikäs ja kestävä urheilukello. Näillä se voittaa monet muut kellot mennen tullen.

Urheiluun tarjotaan monipuolinen kattaus kaikenlaista, joista esille voi nostaa esimerkiksi laajat navigointitoiminnot.

Ainoa selkeä heikkous kellon kohdalla on unen seuranta, joka ei itsellä toimi kuten pitäisi, sillä kello ei aina tunnista heräämistä, jolloin unta näyttää kertyvän selvästi enemmän kuin pitäisi.

Tietenkin hintaa voidaan myös pitää heikkoutena, sillä sitä on kertynyt tälle titaanimallille hulppeat 699 euroa. Mutta toisaalta, jos haluat parasta, niin siitä silloin täytyy maksaa. Kellosta löytyy myös perusmalli, jonka hinta on hieman edullisempi 569 euron myötä.

Plussaa

 • Rakenne
 • Ulkonäkö
 • Monipuoliset ja tarkat urheilutiedot
 • Navigointi
 • Akunkesto ja nopea lataus

Miinusta

 • Unen seuranta
 • Ei langatonta latausta

Suunto 9 Peak Titanium

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.