Apple antaa korjata iPhonet jatkossa myös omin päin

Petteri Pyyny

Helvetti jäätyi: Apple antaa korjata iPhonet jatkossa myös omin päin
Apple on ollut vuosien ajan laitteiden korjattavuutta arvostelevan iFixit -sivuston ja monien korjauspajojen silmätikkuna. Yhtiön tuotteita on ollut lähes mahdoton korjata kotikonstein ja yhtiö on käytännössä pakottanut tekemään korjaukset yhtiön omissa liikkeissä.

Nyt tähän on tulossa iso muutos, kun Apple kertoi muuttavansa suuntaa täysin. Uusi Self Service Repair eli itsekorjausohjelma mahdollistaa alkuperäisten Applen varaosien ostamisen, huolto-ohjekirjojen tilaukset ja korjauksiin vaadittavien työkalujen hankinnan kenelle tahansa asiasta kiinnostuneelle.

Palvelu keskittyy aluksi iPhone 12 ja iPhone 13 -malleihin ja niiden yleisimpiin korjauskohteisiin. Käytännössä korjaussarjat tarjotaan kyseisten mallistojen akun vaihtoon, näyttökorjauksiin sekä kameramoduulien korjauksiin.

Hintaa varaosille ja työkaluille ei ole toistaiseksi kerrottu, mutta lähettämällä vioittuneet osat korjauksen jälkeen takaisin Applelle kierrätystä varten, on mahdollista saada osa varaosien hinnasta palautuksena Applelta. iPhonejen jälkeen korjausohjelman on tarkoitus laajentua M1 -järjestelmäpiiriä käyttäviin Mac-tietokoneisiin.Korjausohjelma avautuu vuoden 2022 alkupuolella ja kattaa aluksi vain Yhdysvallat. Euroopan Unionin tahtotilana on ollut laitteiden käyttöiän pidentäminen ja Saksa on jo ottanut askeleita tähän suuntaan lainsäädännön kautta.

Myös Yhdysvalloissa kuluttajien oikeus korjata itse omat laitteensa on noussut isoksi teemaksi kierrätyksen ja kestävien arvojen noustessa pinnalle. Tästä näkökulmasta Applen päätös on fiksu: parempi toimia ajoissa kuin joutua lainsäätäjien pakottamana liikkeelle.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 11 Lite 5G NE – hinta laskenut -33%

Xiaomi 11 Lite 5G NE
199 € Telia
299 € Gigantti
299 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 299 €

Apple iPhone SE (2022) – hinta laskenut -26%

Apple iPhone SE (2022)
409 € Swappie
549 € Kärkkäinen
559 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 549 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -23%

Motorola Moto E22i
99 € Gigantti
109 € Proshop
129 € Power

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Realme C33 – hinta laskenut -22%

Realme C33
179 € CDON
185 € Proshop
194 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 230 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.