Seurataanko sinua? Android kertoo jatkossa, onko laukkuusi sujautettu seurantalaite

Petteri Pyyny

Seurataanko sinua? Android kertoo jatkossa, onko laukkuusi sujautettu seurantalaite
Applen Airtagien kaltaisten pienten ja monella tavalla hyödyllisten Bluetooth-seurantalaitteiden yleistyminen on tuonut esiin myös niiden varjopuolet. Seurantalätkiä voidaan käyttää myös luvattomaan seurantaan.

Stalkkerit voivat sujauttaa seurantalätkän vaikkapa käsilaukkuun tai kiinnittää sellaisen autoon. Airtagien avulla seuranta on mahdollista pidempiäkin aikoja, kun yksinkertainen Bluetooth-laite ei tarvitse omaa verkkoyhteyttään saadakseen tiedot eteenpäin - Applen ratkaisu hajauttaa tietojen eteenpäin välittämisen kaikkien lähistöllä olevia iPhonejen tehtäväksi.

Vastaavia ratkaisuja on luonnollisesti ponnahtanut esiin muiltakin valmistajilta - ja kauhuskenaariot luvattomasta seurannasta ovat jo monin paikoin toteutuneetkin.

Google on tuomassa Androidiin ominaisuuden, joka haistelee ympäriltä löytyviä Bluetooth-laitteita, jotka tuntuvat kulkevan jatkuvasti samoihin paikkoihin kuin puhelimen omistaja.

Käytännössä Android siis pitää kirjaa lähistöltä löytyvistä Bluetooth-laitteista, joita ei ole paritettu käyttäjän omaan puhelimeen (kuten vaikkapa kuulokkeet olisivat). Ja jos jokin listalla oleva Bluetooth-laite tuntuu mystisesti olevan lähistöllä myös, kun puhelimen omistaja siirtyy eri paikkaan, osaa Android varoittaa asiasta.

Toiminto varoittaa asiasta ja antaa käyttäjälle mahdollisuuden myös kuitata tietty Bluetooth-laite vääräksi hälytykseksi. Kyseessähän voi olla vaikkapa puolison langattomat kuulokkeet, jotka ovat hänen taskussaan - ja ne siirtyvät mukana, kun käydään yhteisesti kauppareissuilla.

Uudistus on ilmeisesti tulossa osaksi Androidia Googlen Play-palveluiden kautta, eli se ei näillä näkymin vaatisi Android 13 -päivitystä puhelimeen.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Uusimmat puhelimet

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.