Seurataanko sinua? Android kertoo jatkossa, onko laukkuusi sujautettu seurantalaite

Petteri Pyyny

Seurataanko sinua? Android kertoo jatkossa, onko laukkuusi sujautettu seurantalaite
Applen Airtagien kaltaisten pienten ja monella tavalla hyödyllisten Bluetooth-seurantalaitteiden yleistyminen on tuonut esiin myös niiden varjopuolet. Seurantalätkiä voidaan käyttää myös luvattomaan seurantaan.

Stalkkerit voivat sujauttaa seurantalätkän vaikkapa käsilaukkuun tai kiinnittää sellaisen autoon. Airtagien avulla seuranta on mahdollista pidempiäkin aikoja, kun yksinkertainen Bluetooth-laite ei tarvitse omaa verkkoyhteyttään saadakseen tiedot eteenpäin - Applen ratkaisu hajauttaa tietojen eteenpäin välittämisen kaikkien lähistöllä olevia iPhonejen tehtäväksi.

Vastaavia ratkaisuja on luonnollisesti ponnahtanut esiin muiltakin valmistajilta - ja kauhuskenaariot luvattomasta seurannasta ovat jo monin paikoin toteutuneetkin.

Google on tuomassa Androidiin ominaisuuden, joka haistelee ympäriltä löytyviä Bluetooth-laitteita, jotka tuntuvat kulkevan jatkuvasti samoihin paikkoihin kuin puhelimen omistaja.

Käytännössä Android siis pitää kirjaa lähistöltä löytyvistä Bluetooth-laitteista, joita ei ole paritettu käyttäjän omaan puhelimeen (kuten vaikkapa kuulokkeet olisivat). Ja jos jokin listalla oleva Bluetooth-laite tuntuu mystisesti olevan lähistöllä myös, kun puhelimen omistaja siirtyy eri paikkaan, osaa Android varoittaa asiasta.

Toiminto varoittaa asiasta ja antaa käyttäjälle mahdollisuuden myös kuitata tietty Bluetooth-laite vääräksi hälytykseksi. Kyseessähän voi olla vaikkapa puolison langattomat kuulokkeet, jotka ovat hänen taskussaan - ja ne siirtyvät mukana, kun käydään yhteisesti kauppareissuilla.

Uudistus on ilmeisesti tulossa osaksi Androidia Googlen Play-palveluiden kautta, eli se ei näillä näkymin vaatisi Android 13 -päivitystä puhelimeen.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
136 € Bigbox
143 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -33%

Motorola Razr 40 Ultra
783 € CDON
1170 € Dustin Home
1179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 1160 €

Honor Magic5 Lite – hinta laskenut -30%

Honor Magic5 Lite
119 € Power
139 € DNA
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Google Pixel 7a – hinta laskenut -22%

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.