Android 13 estää Play-kaupan ulkopuolelta ladatuilta sovelluksilta pääsyn osaan toiminnoista

Petteri Pyyny

Android 13 estää Play-kaupan ulkopuolelta ladatuilta sovelluksilta pääsyn osaan toiminnoista
Olemme jo aiemmin uutisoineet tulevan Android 13 -käyttöjärjestelmän mukanaan tuomista uudistuksista, mutta nyt tietoon on tullut jälleen uusi, varsin merkittävä uudistus. Tällä kertaa kyseessä on tietoturvaan liittyvä isompi uudistus.

Android-käyttöjärjestelmän yksi ohjelmointirajapinta on nimeltään Accessibility API ja sen avulla mahdollistetaan mm. näkövammaisille tarkoitettuja palveluita, mutta myös monia muita ratkaisuja, jotka käyttävät ruudulta luettua tietoa toimintaansa.

Kyseisen rajapinnan avulla sovellukset ja järjestelmä välittävät tietoa eteenpäin, joista mm. näkövammaisille tarkoitetut ruudunlukijat ja vastaavat avustavat sovellukset voivat muodostaa parempaa ymmärrystä käyttäjälle siitä, mitä ruudulla tapahtuu.

Valitettavasti rajapinnan hyötykäytön lisäksi sille on keksitty myös varsin mielikuvituksellisia väärinkäytön tapoja. Kyseistä rajapintaa käyttävät useat haittaohjelmat, jotka pyrkivät varastamaan käyttäjän luottokorttitietoja, pankkitunnuksia ja salasanoja.

Jatkossa Android muuttuukin niin, että ainoastaan Googlen omasta sovelluskaupasta, Google Playsta, ladatut sovellukset voivat käyttää kyseistä rajapintaa. Muutoksen pitäisi käytännössä tukkia yksi merkittävä reikä, jonka kautta haittaohjelmat ovat tähän saakka varastaneet käyttäjien tietoja.

Oheisella videolla esitellään, miten muutos vaikuttaa Play-kaupan ulkopuolelta ladattujen, Accessibility API -rajapintaa käyttävien sovellusten toimintaan:

Android 13 julkaistaan virallisesti syksyllä 2022 ja jo nyt tiedetään lista kännykkämalleista, joille Android 13 aikanaan julkaistaan.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi Poco M3 Pro 5G – hinta laskenut -17%

Xiaomi Poco M3 Pro 5G
99 € DNA
250 € Hobby Hall
282 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy S10 – hinta laskenut -14%

Samsung Galaxy S10
299 € Telia
359 € CDON
390 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 349 €

Samsung Galaxy XCover 5 – hinta laskenut -13%

Samsung Galaxy XCover 5
238 € Hobby Hall
273 € CDON
277 € Soldfy

Alin hinta viikko sitten: 273 €

Oppo Reno 7 Lite 5G – hinta laskenut -13%

Oppo Reno 7 Lite 5G
460 € CDON
461 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 528 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.