Android 13: Tällaisia uudistuksia uusi versio tuo puhelimille

Janne Yli-Korhonen

Android 13: Tällaisia uudistuksia uusi versio tuo puhelimille
Google julkaisi elokuussa 2022 virallisesti uusimman Android-version eli Android 13 -version.

Käyttöjärjestelmäversiosta on vuoden aikana julkaistu useita kehittäjä- ja betaversioita. 15. elokuuta alkaen päivitys alkoi saapua vakaana versiona Googlen Pixel-puhelimille.

Tähän artikkeliin olemme koonneet tärkeimmät tiedot uudesta versiosta.

Yksityisyys ja turvallisuus

Android 13 -versiossa keskitytään yksityisyyteen ja turvallisuuteen.

Järjestelmän valokuvavalitsin mahdollistaa turvallisen tavan jakaa kuvia. Tämän myötä käyttäjän ei tarvitse antaa sovelluksella lupaa nähdä kaikkia laitteen tietoja ja dokumentteja, vaan pelkästään kuvat jakamista varten. Ominaisuus ei tosin tule olemaan vain Android 13:n ominaisuus, sillä se tuodaan myös Android 11- ja Android 12-versioihin.

Sovellus voi nähdä vain tietyt käyttäjän jakamat kuvatVastaavanlainen lupa tuodaan myös mediatiedostoihin. Aiemmin sovellukset ovat pyytäneet lupaa päästä käsiksi kaikkiin mediatiedostoihin, mutta Android 13:n myötä sovellus voi pyytää lupaa vain kuviin, videoihin tai äänitiedostoihin tarpeen mukaan.

Android-sovellus kysyy lupaa käyttää laitteella olevia äänitiedostoja


Mikäli sovellus käyttää leikepöytää, puhelin ilmoittaa tästä. Lisäksi Android puhdistaa 60 minuutin kuluessa leikepöydän, joten esimerkiksi sähköpostiosoitteet tai puhelinnumerot eivät jää näkyville.

Android 12 -version mukana tullut yksityisasetusten keskus saa pienin uudistuksen. 24 tunnin sijaan keskus näyttää nyt tiedot 7 vuorokauden osalta. Keskus myös näyttää tarkemmin, mitä henkilökohtaisia tietoja on käytetty.

Wifi-yhteys saa myös yksityisyyteen liittyvän ominaisuuden. Lähellä olevat Wifi-laitteet voidaan löytää ilman tarkempia sijaintitietoja. Aiemmin monet sovellukset ovat kysyneet sijaintia, vaikka sitä ei ole tarvittu.

Luvat ilmoituksille

Android 13 -käyttöjärjestelmässä sovellusten tulee kysyä lupa käyttäjältä ilmoitusten lähettämiseen. Aiemmissa versioissa ilmoitukset ovat tulleet automaattisesti ja niitä on päässyt muuttamaan vasta jälkikäteen.

Lisää vaihtoehtoja Material You -väriteemaan

Android 12 -version mukana tullut dynaaminen värijärjestelmä saa Android 13 -version myötä uusia väripaletteja eli käyttäjät voivat valita entistä laajemmin värit käyttöjärjestelmään.

Lisäksi kyseinen järjestelmä laajenee kaikkiin sovelluskuvakkeisiin.

Tämän myötä sovelluskuvakkeiden värit sopivat paremmin yhteen taustakuvan kanssa alla olevan kuvan tapaisesti.


Sovelluskuvakkeet taustakuvan värin mukaisesti

Huono puoli väriteemassa on se, että ainakin alkuun se toimii kunnolla vain Googlen Pixel-puhelimilla ja kehittäjien tulee lisätä tuki sovelluksilleen, jotta väriteema toimii oikein. Päivittämissä menee luonnollisti aikaa.

Sovelluslaatikon hakupalkki siirtyy näytön alareunaan, jolloin siihen osuu helpommin isolla näytöllä. Kun näppäimistön ottaa käyttöön, hakupalkki pysyy näppäimistön yläpuolella. Kyseinen hakupalkki saattaa tulla vain Pixel-puhelimille, mutta esimerkiksi Xiaomi käyttää omassa käyttöliittymässä jo vastaavanlaista palkkia näytön alareunassa.

Lisäksi pienempää uudistusta on luvassa pikavalikossa ja lukitusnäytöllä näkyvään mediatoistimen käyttöliittymään. Mediatoistin saa isomman toisto/tauko -painikkeen, joka näkyy oikealla reunalla. Muut painikkeet näkyvät alareunassa. Pikavalikossa näkyvä virtapainike puolestaan siirtyy pikavalikon painikkeiden alapuolelta näytön oikeaan alakulmaan.

Android 13 mediatoistin lukitusnäytöllä

Parannuksia tableteille ja taittuvanäyttöisille

Google julkaisi alkuvuodesta Android 12L -version, joka on eräänlainen väliversio. Se on suunnattu tableteille ja taittuvaa näyttöä hyödyntäville puhelimille. Versio saapuu valituille Samsungin, Lenovon ja Microsoftin laitteille.


Android 12L tarjoaa isompaa näyttöä käyttäville laitteille muun muassa alareunan palkin, johon voi kiinnittää sovelluksia ja avata näitä nopeasti. Lisäksi versio parantaa esimerkiksi kahden sovelluksen käyttämistä vierekkäin ja asetuksiin tulee uusi kahden sarakkeen asettelu.

Google kertoo, että Android 12L -version ominaisuudet toimivat pohjana Android 13 -käyttöjärjestelmälle.

Googlen mukaan isolla näytöllä varustetut laitteet tulevat olemaan iso osa tulevaisuuden Androidia.

Mediatoiston siirtäminen eri laitteeseen

Google kehittää Media Tap To Transfer -ominaisuutta. Tämä ominaisuus siirtää esimerkiksi Android-puhelimessa soivan kappaleen Android-tablettiin tai muuhun yhteensopivaan laitteeseen, kun puhelimen vie lähelle tätä laitetta.

Ominaisuus on ilmeisesti vastaava Applen iPhonen ja HomePod-kaiuttimien välillä tapahtuvalle siirrolle.

Sisällön kopiointi ja siirtäminen puhelimesta tabletille

Android-puhelimen ja Android-tabletin yhteistyö tiivistyy.

Android 13 -versio mahdollistaa esimerkiksi URL-osoitteen, kuvan, videon tai tekstin kopioinnin puhelimella ja sen siirtämisen Android-tabletille.LC3 -tuki

Langaton äänentoisto tulee saamaan parannusta, sillä Android 13 tukee LC3 -koodekkia (Low Complexity Communications Codec) osana Bluetooth LE Audio -määrittelyä.

LC3 on käytännössä seuraaja SBC-koodekille (low-complexity subband codec).

Yhdessä nämä tarjoavat parempaa äänenlaatua puhelimen ja langattomien kuulokkeiden välillä, mutta samalla virrankulutus pienenee.

Sovelluskohtainen valinta kielelle

Android 13 sisältää uuden API-rajapinnan sovelluksille, joka mahdollistaa tietyn kielen valitsemisen tietylle sovellukselle ilman, että koko käyttöjärjestelmän kieli vaihtuu.


Vaihtaminen onnistuu Android 13 -versiossa näin: Asetukset > Sovellukset > Hallitset sovelluksia > valitse sovellus > Kieli.

Muita pienempiä uudistuksia

Android 13 tuo mukanaan laajemman eSIM-tuen. Tämä tarkoittaa, että yhteen eSIMiin voi liittää kaksi operaattoriprofiilia.

Näytön yläreunasta vedettävä pikakeskus saa monia uusia painikkeita. Luvassa on esimerkiksi painike QR-koodien lukemiseen, yhden käden tilan käyttöön ja tietosuoja-asetusten avaamiseen.

Android 13 mahdollistaa 3D-efektin lisäämisen taustakuvaan, jolloin kuva liikkuu, kun puhelinta liikutetaan. Lisäksi taustakuviin liittyen tulee ominaisuus, joka mahdollistaa taustakuvan himmennyksen eli kuvasta tulee tummempi.

Kuvia ja tekstiä kopioidessa näytön alareunaan ilmestyy leikepöydän kuvake, joka näyttää esikatselun muodossa kopioidun sisällön. Kuvaketta klikkaamalla kopioitua tekstiä pääsee muokkaamaan.

Puhelimen kameroiden vieressä olevaa LED-valoa käytetään nykyään lähinnä taskulamppuna. Tätä varten käyttöjärjestelmään tuodaan ominaisuus, joka mahdollistaa kirkkauden säätämisen. Kyseinen ominaisuus löytyy jo Samsungin puhelimista.

Sovelluksen voi avata Androidin ilmoituskeskuksesta jaetun näytön tilaan, kun ilmoitusta pitää pohjassa ja raahaa sen näytölle.

Näille puhelimille Android 13 tulee

Päivitys saapuu ensimmäisenä Googlen omille Pixel-puhelimille.

Myöhemmin päivitys alkaa saapua muille puhelimille.

Valmistajista esimerkiksi Samsung lupaa tuoda Android 13 -päivityksen useille malleille aikanaan.

Kaikki Android 13 -päivityksen saavat puhelimen näet AndroidUpdateTrackerin Android 13-sivulta.

Luvassa on myös paljon muitakin uudistuksia. Näistä voit lukea alla olevista lähteistä.

Lähteet:


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Nokia C12 – hinta laskenut -16%

Nokia C12
144 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 171 €

Nokia X30 – hinta laskenut -15%

Nokia X30
341 € CDON
341 € Teknikproffset
399 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 399 €

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ – hinta laskenut -12%

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
297 € BIGBOX.FI
410 € CDON
427 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 338 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.