Pieni älypuhelin - parhaat vaihtoehdot vuonna 2022

5
Janne Yli-Korhonen

Pieni älypuhelin - parhaat vaihtoehdot vuonna 2022
Ennen pienet älypuhelimet olivat yleisiä. Näistä paras esimerkki on 4 tuuman näytöllä varustettu alkuperäinen iPhone SE.

Tällaisia puhelimia ei voi enää ostaa, sillä nykypuhelimien mitat ovat kasvaneet merkittävästi.

Puhelimet ovat kasvaneet vastaamaan paremmin kuluttajien tarpeeseen. Isomman puhelimen sisälle saa mahtumaan enemmän, kuten suuren akun ja useita kameroita. Tehojen kasvaessa jäähdytyksen täytyy olla myös kohdillaan. Tämäkin on helpompi toteuttaa ison puhelimen sisälle.

Kooltaan iso puhelin tarjoaa tietenkin suuren näytön, jolta on mukavampi nykypäivänä katsella YouTubea ja Netflixiä. Suurimmat kännykät ovat yleensä lippulaivapuhelimia eli markkinoiden parhaimmistoon kuuluvia puhelimia.

Osa kuluttajista kuitenkin mielii edelleen pienempää luuria, joka ei kuitenkaan liikaa häviä ominaisuuksien osalta suurille laitteille. Mutta onko tällaisia vielä saatavilla?

  1. Parhaat pienet puhelimet
  2. ASUS Zenfone 9
  3. Apple iPhone SE (2022)
  4. Apple iPhone 13 mini
  5. Sony Xperia 10 IV
  6. Sony Xperia 5 III
  7. Xiaomi 12
  8. Samsung Galaxy S22


Parhaat pienet älypuhelimet

Tässä jutussa valitsimme pieneksi puhelimeksi sellaiset, joissa on joko 6 tuuman (tai pienempi) näyttö ja/tai puhelin on leveydeltään alle 7 cm.ASUS Zenfone 9

ASUS vastasi pienempien puhelimien kysyntään vuoden 2021 toukokuussa julkaisemalla ZenFone 8:n. Tuo puhelin sai jatkoa vuoden 2022 kesällä Zenfone 9 -puhelimen muodossa.

Zenfone 9:n mitat ovat 146,5 x 68,1 x 9,1 mm ja paino vain 169 grammaa. Lisäksi Full HD 120Hz -AMOLED -näytön koko on 5,9 tuumaa. Koon ja näytön osalta puhelimen käyttäminen onnistuu vaivatta yhdellä kädellä. Ohjelmistoon on myös lisätty yhden käden käyttöä helpottavia ominaisuuksia.

Yleensä pienten puhelimien kohdalla on säästetty speksien kohdalla, mutta tämä ei pidä paikkaansa Zenfone 9:n osalta.

Sisällä on nimittäin Snapdragon 8+ Gen 1 -huippupiiri, jopa 16 gigatavua RAM-muistia ja jopa 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Taakse on laitettu 50 megapikselin pääkamera ja 12 megapikselin ultralaajakulma.

Akun kapasiteetti on varsin hyvä, 4300 mAh. Puhelin tukee 30 watin latausta ja tällainen laturi toimitetaan pakkauksen mukana. Lataus tapahtuu täysin USB PD - standardia käyttäen.

Käyttöjärjestelmän osalta käytetään lähes puhdasta Android 12 -versiota. Tuki on kuitenkin hieman heikomman puoleinen, sillä puhelimelle luvataan tuoda vain kaksi suurta päivitystä.Zenfone 9 hinta:


Lue Puhelinvertailun Zenfone 9 arvostelu täältä.

zenfone 9 puhelin henkilön kädessä. Taustalla vesipullo ja hyppynaru
ASUS Zenfone 9


Apple iPhone SE (2022)

Apple tarjoaa edelleen pienempää älypuhelinta kaipaavalle iPhone SE (2022) -mallia. Nimestään huolimatta se on enemmän jatkoa iPhone 8:lle kuin jutun alussa mainitulle alkuperäiselle iPhone SE:lle.

Tämän puhelin on leveydeltään 67,3 mm ja puhelin sisältää vain 4,7 tuuman näytön. Näytön ympärillä kiertää kohtuullisen suuren reunukset, joiden myötä puhelimessa on edelleen Touch ID -sormenjälkilukija. Puhelimessa on myös tehokas A15 Bionic -suoritin, jota käytetään myös kalleimmissa iPhone 13 -malleissa.iPhone SE (2022) hinta:


iPhone se 2022 eri väreissä
iPhone SE 2022


Apple iPhone 13 mini

Apple julkisti vuonna 2021 iPhone 13 -sarjaan peräti neljä mallia.

Näistä pienin, iPhone 13 mini, on todella pieni puhelin, mutta samalla varustettu laadukkailla ominaisuuksilla. Samalla se on ominaisuuksien puolesta laadukkampi kuin iPhone SE.

13 mini käyttää 5,4-tuumaista Full HD OLED -näyttöä, joka on pakattu 131,5 x 64,2 x 7,7 mm mitat omaavaan runkoon. Painoa on puolestaan vain 141 grammaa. Puhelimesta löytyy myös huippuluokan suorituskyky 5G-yhteyksillä, kaksi takakameraa ja muuta. Akunkesto saattaa kuitenkin olla pienestä koosta johtuen heikompi.iPhone 13 mini hinta:


iPhone 13 mini on jatkoa vuoden 2020 iPhone 12 minille, jonka arvostelun voi lukea täältä.

iPhone 13 mini edestä ja takaa sinisessä värissä
iPhone 13 mini


Sony Xperia 10 IV

Sony on panostanut jo muutaman vuoden ajan 21:9 -kuvasuhteen näyttöihin, jonka myötä näyttö on korkeampi mutta kapeampi. Tämän myötä Sonyn puhelimia on miellyttävämpi käsitellä yhdellä kädellä.

Tarjolla on Xperia 10 IV -puhelin, joka on siis nimensä mukaisesti Sony Xperia 10 -sarjan neljäs versio.

Leveyttä on 67 millimetrin verran ja painoakin ainoastaan 161 grammaa. Näytön koko on 6 tuumaa. Puhelimen erikoisuuksina voidaan mainita myös 3.5 mm:n kuulokeliitäntä sekä IP65/IP68-luokituksen mukainen veden- ja pölynkestävyys.

Kyseessä ei kuitenkaan ole huippupuhelin, vaan kännykkä sijoittuu keskitasolle. Tämä näkyy esimerkiksi piirissä, joka on Snapdragon 695.Sony Xperia 10 IV hinta:


Yksi Xperia 10 IV vaakatasossa näyttö eteenpäin ja neljä eriväristä puhelinta pystyssä vierekkäin
Sony Xperia 10 IV


Sony Xperia 5 III

Sonylta löytyy myös vuoden 2021 Xperia 5 III -huippupuhelin.

Puhelimessa käytetään Sonyn muista puhelimista tuttua 21:9 -kuvasuhteen näyttöä, joka on kooltaan 6,1 tuumaa ja toimii myös korkealla 120 hertsin virkistystaajuudella. Edestä ja takaa lasilla päällystetty Xperia 5 III on leveydeltään 68 millimetriä ja painaa 168 grammaa. Lisäksi puhelimessa on laadukkaat kamerat, pätevä suorituskyky sekä muita mielenkiintoisia ominaisuuksia kuten perinteinen kuulokeliitäntä.Sony Xperia 5 III hinta:


Tämä kännykkä on myös arvosteltu Puhelinvertailun toimesta.

Sony Xperia 5 III vihreässä värissä
Sony Xperia 5 III


Xiaomi 12

Xiaomilta löytyy huippukastiin kuuluva Xiaomi 12, joka julkaistiin keväällä 2022.

Tämä laite tarjoaa laadukkaan 6,28-tuumaisen AMOLED-näytön, Snapdragon 8 Gen 1 -tehopiirin ja 50 megapikselin pääkameran juuri alle 79 millimetrin rungossa.

Kyseistä laitetta on mukava käyttää, mutta koneeseen liittyy yksi suurempi ongelma. Laite lämpenee merkittävästi raskaammassa käytössä, joten pelaamiseen tästä puhelimesta ei ole.Xiaomi 12 hinta:


Tarkemmat tiedot puhelimesta saa Puhelinvertailun Xiaomi 12 arvostelusta.

lila Xiaomi 12 takaa kädessä
Xiaomi 12


Samsung Galaxy S22

Samsungin Galaxy S22 on listan hännillä bonusvaihtoehtona.

Tämä siksi, että kännykkä ylittää juuri ja juuri pienen puhelimen rajat. Näyttö on 6,1-tuumainen ja leveyttä on 70,6 millimetriä.

Kyseessä on kuitenkin varsin kompakti puhelin. Laitteessa on muun muassa laadukas AMOLED-näyttö, hyvät kamerat ja käytönnässä Android-maailman paras käyttöjärjestelmätuki, sillä laite saa päivityksiä usean vuoden ajan.
Samsung Galaxy S22 hinta:


Vihreä Samsung Galaxy S22 puhelin edestä ja takaa
Samsung Galaxy S22


Tämä artikkeli sisältää yhteistyökumppaneiden linkkejä. Tuotteen hinta ei muutu, mutta saamme mahdollisesti siitä pienen komission.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (5)

pentsu
pentsu

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kreator.mmk:

Totta, iso näyttö on paras kaikissa asioissa!

Näkyykö muillakin lainaamani kommentin päivämääränä 11.8.2019?

Vastaa
Jyk
Jyk

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kreator.mmk:

Totta, iso näyttö on paras kaikissa asioissa!

Näkyykö muillakin lainaamani kommentin päivämääränä 11.8.2019?

Alkuperäisesti tämä artikkeli on julkaistu pari vuotta sitten. Tästä syystä kommentti näkyy näin.

Vastaa
pentsu
pentsu

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jyk:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kreator.mmk:

Totta, iso näyttö on paras kaikissa asioissa!

Näkyykö muillakin lainaamani kommentin päivämääränä 11.8.2019?

Alkuperäisesti tämä artikkeli on julkaistu pari vuotta sitten. Tästä syystä kommentti näkyy näin.

Jotain tällaista ajattelinkin. Otsikko

Lainaus:

parhaat vaihtoehdot vuonna 2021

vaikutti vaan vähän oudolta kommentointipäivämäärään nähden...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
imelin (vahvistamaton)

5

iso näyttö ok siviilikäytössä, miutta tunkekaas nää isonäyttöset ja heikot puhelimet eka suojakuoriin ja senjälkeen haalarin taskuun, eipä onnistu, toivottavasti joku valmistaja tarttuu puutteeseen ja valmistaisi n.5" tarkalla näytöllä, kestävällä akulla ja hyvällä kameralla varustettua puhelinta, itse ainakin ostaisin

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.