Android estää pian vanhojen sovellusten asentamisen pysyvästi

Petteri Pyyny

Android estää pian vanhojen sovellusten asentamisen pysyvästi
Syksyllä tulossa oleva Android 14 käyttöjärjestelmäpäivitys muokkaa yhdellä merkittävällä tavalla Android-käyttäjien elämää.

Uudessa käyttöjärjestelmässä on estetty pysyvästi todella vanhojen sovellusten asentaminen. Mikäli sovellus on suunniteltu toimimaan Android 6.0:ssa tai sitä vanhemmissa Androidin versioissa, sitä ei voi asentaa jatkossa puhelimeen lainkaan.

Eli jos sovellus on päivitetty viimeksi yli 8 vuotta sitten, eikä kertaakaan sen jälkeen, sitä ei yksinkertaisesti voi asentaa Android 14 käyttävään kännykkään - mitenkään. Edes ns. sideloadingia eli APK-sovelluspaketin asentaminen suoraan puhelimeen ei onnistu, mikäli sovellus on liian vanha.

Päätöksen taustalla on tietoturva: Android 6.0 salli vielä sovelluksille monia sellaisia oikeuksia, joita sovellukset eivät nykypäivän Androideissa saisi. Mutta yhteensopivuuden vuoksi tuollaisetkin sovellukset ovat voineet toimia myös uusissa puhelimissa, muinaisen Androidin "käyttäytymissäännöillä", modernien sääntöjen sijaan.Tähän yhteensopivuuden luomaan turvallisuusaukkoon ovat iskeneet viime vuosina useat haittaohjelmat: ne eivät voisi toimia lainkaan Android 13 sääntöjen mukaan, mutta uskottelemalla käyttöjärjestelmälle olevansa vanhoja sovelluksia, ne ovat saaneet löysemmät säännöt käyttöönsä. Aiheesta uutisoi ensimmäisenä 9to5google.com.

Android 14 julkaistaan todennäköisesti syyskuussa 2023.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 5 Lite – hinta laskenut -46%

Oppo Reno 5 Lite
334 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 613 €

Realme X50 5G – hinta laskenut -36%

Realme X50 5G
339 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 527 €

Oppo Reno 8 Lite 5G – hinta laskenut -34%

Oppo Reno 8 Lite 5G
328 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 496 €

Xiaomi 12X – hinta laskenut -33%

Xiaomi 12X
707 € Proshop
890 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1328 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.