Android 14 esiversio julkaistiin - nämä asiat uudistuvat

Petteri Pyyny

Android 14 ensimmäinen versio julki: Paljon uutta, mutta ennenkaikkea Android-tablettien uusi tuleminen
Google julkisti tänään ensimmäisen kehittäjien käyttöön tarkoitetun kokeiluversion Android 14 -käyttöjärjestelmästä. Uusi versio on jo tässä, hyvin varhaisessa vaiheessa saatavilla kaikille tuetuille Google Pixel -malleille.

Uusi käyttöjärjestelmä tarjoaa jälleen kerran mielenkiintoisia uutuuksia, mutta kenties tärkein ja merkittävin muutos on sen laitetuessa. Käyttöjärjestelmä on Googlen ensimmäinen vakava siirto tablettien maailmaan sitten Android Honeycombin, joka julkaistiin 12 vuotta sitten, vuonna 2011.

Tuon jälkeen Google on käytännössä antanut Android-pohjaisten tablettien markkinan suistua siihen onnettomaan tilaan, jossa ne ovat jo vuosien ajan olleet. Android-tablettien suurin ongelma on jo vuosien ajan ollut siinä, että äärimmäisen harva Android-sovellus käyttää tablettien suurempaa näyttöä millään tavalla hyväksi. Päinvastoin, valtaosa hyötyohjelmista näyttää vain koomiselta Android-tableteilla, kun sovellukset ovat vain venytettyjä kännykkäruudulta isommaksi. Ainoastaan pelit ja videoiden katseluun tarkoitetut sovellukset muodostavat tähän sääntöön isomman poikkeuksen.Mutta Android-tablettien tulo on tänä vuonna jo todellista: OnePlus julkisti jo oman tablettinsa ja Googlen omaa Pixel-tablettia pidetään käytännössä varmana julkaisuna vuoden mittaan.

Paljon muutakin uutta on tulossa: Android 14 myötä etenkin allekirjoittaneen kaltaiset sekakieliset suomalaiskäyttäjät saavat vihdoin kauan toivotun ominaisuuden: Androidin asetuksista voi jatkossa säätää kullekin sovellukselle vapaasti haluamansa kielen.

Myös tietoturvaa ollaan parantamassa, uusi Android estää todella vanhojen sovellusten asentamisen Android 14 myötä. Syynä on se, että monet haittaohjelmat "uskottelevat" käyttöjärjestelmälle olevansa vanhoja sovelluksia ja saavat näin käyttöönsä liiankin laajat hallintaoikeudet, joita modernit sovellukset eivät voisi saada.

Paljon muutakin on tulossa, mutta iso osa uudistuksista nähdään vasta myöhemmissä Android 14 versioissa, kun Google pala kerrallaan rakentaa syksyksi valmistuvaa uutta käyttöjärjestelmäänsä.

Kehittäjille tarkoitettu esiversio on nimensä mukaisesti vain sovelluskehittäjille tarkoitettu, mutta mikäli kiinnostus ylittää terveen järjen ja olet valmis elämään erittäin keskeneräisen käyttöjärjestelmän kanssa, voit ladata uutuuden Pixel-puhelimellesi tämän linkin takaa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 8 5G – hinta laskenut -35%

Oppo Reno 8 5G
293 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 449 €

vivo V21 – hinta laskenut -26%

vivo V21
191 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 257 €

Motorola Razr 40 – hinta laskenut -24%

Motorola Razr 40
682 € CDON
894 € Verkkokauppa.com
899 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 894 €

Nokia XR21 – hinta laskenut -21%

Nokia XR21
399 € DNA
454 € Dustin Home
509 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 506 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.